Landelijke turnfinale bij jarige DOS Vianen

Landelijke turnfinale bij jarige DOS Vianen

VIANEN – Op 18 en 19 mei 2019 werden in Sportcentrum Helsdingen door gymnastiekvereniging DOS Vianen in samenwerking met de LTC Turnen van de KNGU topwedstrijden georganiseerd in het damesturnen: de landelijke finale meerkamp en toestellen in de derde divisie en de kwalificaties in de eredivisie (jeugd en junioren). Zo’n 300 turnsters van ruim honderd gymsportclubs uit het hele land streden in diverse leeftijdscategorieën en niveaus om de nationale titels en ander eremetaal, alsmede/of om een ticket voor het KNGU-finaleweekend in Rotterdam Ahoy volgende maand. Voor de thuisclub een mooi moment om met een geoliede organisatie, een prachtige locatie en de deelname van vijf turnsters – met een zilveren medaille voor Nynke Kampen – zich zowel op de kaart te zetten in de Nederlandse turnwereld als het eigen honderdjarig bestaan luister bij te zetten. GymPOWER nam een kijkje bij laatste wedstrijdronde op zaterdag en de eerste op zondag en sprak DOS-voorzitter Jeff van Snippenberg over hun jubileumviering en de wedstrijdorganisatie, maar ook met vrijwilligers, ouders, train(st)ers en turnsters van de Viaanse en andere turnclubs.

Screenshot video © Casper Beijn: Interview met lid organisatiecommissie en voorzitter DOS Vianen, Jeff van Snippenberg

Het evenement is één van de vele op het programma dit jaar, dat DOS Vianen organiseert in het kader van de viering van haar honderdjarig bestaan. De organisatiecommissie, – bestaande uit zes leden: Jeff van Snippenberg, Hendri Oost-Vos, Ron Verduin, Hilda Rowaan, Alexandra Landman en Kelsey Elbertse – , heeft een jaar lang gewerkt aan de voorbereiding van dit tweedaags turnevenement in Vianen. Zoals wel vaker gebruikelijk in de gymsportwereld draaide het evenement op de inzet van het vrijwilligerslegioen van de club, dat hard gewerkt heeft om een weekend lang de wedstrijdrondes in goede banen te leiden. De clubkracht, het sportplezier en de turnpassie van DOS Vianen werd hiermee en passant ook aangetoond.

Jubileumviering met landelijke finale thuis

Screenshot video © Casper Beijn: Interview met Team DOS Vianen

Leuk voor het thuispubliek op de goed bezette tribunes was het feit dat zich ook een aantal turnsters van de thuisclub gekwalificeerd hadden voor deze landelijke finale, op zich al een memorabele mijlpaal voor sporters en club. Van de elf turnsters van DOS Vianen die het afgelopen seizoen er kans op maakten, wisten uiteindelijk vijf turnsters zich te kwalificeren voor de meerkampfinale, die op zaterdag werd gehouden in diverse leeftijdscategorieën en wedstrijdrondes. Dat waren: Nynke Kampen (Pupil I N3), Liese Altorffer (Jeugd N4), Robin Schroder en Famke Vennema (Jeugd 3de divisie) en Danique Meijdam (Senior 3de divisie). Op zondag stonden Kampen, Altorffer en Meijdam ook in de toestelfinales, waarbij Kampen uiteindelijk op vloer voor het extra vuurwerk zorgde op het Viaans feestje.

Een finaleplaats behalen op ‘hun NK’ en die nationale titelstrijd ook ‘thuis’ mogen turnen, dat is een mooie bonus. Zoals wel meer gebeurt in de lagere divisies van de gymsport, moet je namelijk heel wat mededingsters in de voorrondes verslaan, wil je je kunnen kwalificeren en op deze finale kunnen staan. Maar ook in deze eindronde zelf moet je het opnemen tegen een heel groot en sterk deelnemersveld. Bij elk van de zes (leeftijds)categorieën deden zo’n 36 finalisten mee: eerstejaars en tweedejaars Pupil N3, Jeugd N4, alsmede Jeugd, Junioren en Senioren 3e Divisie. Van Snippenberg beaamde dat zo’n groots turnevenement voor de eigen turnsters en trainsters zeker ook extra inspiratie oplevert, maar dat het voor alle deelnemers geldt als een mooie mijlpaal in hun sportcarrière. Vandaar dat de organisatie ervan ook zo goed paste bij zo’n bijzonder moment in de clubhistorie: de honderd jaar gezond en wel halen.

Screenshot video © Casper Beijn: Interview met Kiki Alonso Drenth, ‘Nederlands kampioen’ 2019 bij de senioren derde divisie

Op de eerste dag, zaterdag 18 mei 2019, kon je zien dat de krachten op dit niveau goed verdeeld zijn en elke overwinning in de finale in elke categorie ook zwaarbevochten moest worden. De achttien medailles die verdeeld konden worden in de zes categorieën gingen naar turnsters van zestien verschillende clubs. Alleen twee clubs lukte het met meer dan één meerkampmedaille huiswaarts te keren: SV Hercules ’03 uit Reuver wist met Kiki Alonso Drenth (goud bij de senioren met 45,017 punten) en Bo Dings (goud bij de eerstejaars Pupillen N3 met 51,750 punten) zelfs beslag te leggen op twee meerkamptitels. Turnaround uit Capelle aan den IJssel pakte één titel en één medaille: met Anastasia Kobson bij de tweedejaars Pupillen N3 (goud met 54,866 punten) en Merel Homan bij de senioren (zilver met 44,983 punten).

Met de toestelfinales van de tweede dag – zondag 19 mei 2019 – erbij geteld komt de Capelse club uit de bus als de allround winnaar van het eindklassement wat het aantal medailles betreft: in totaal zeven medailles waarvan vier goud twee zilver en en één brons. Penta Winterswijk was qua titels ook mede allround winnaar: de turnsters van de club behaalden in de toestelfinales vier gouden medailles. In totaal werden in De Helsdingen in Vianen aan het eind van de rit aan turnsters van 51 clubs één of meerdere medailles uitgereikt. Daarnaast konden de junioren (beste twaalf) en de senioren (beste acht ) per categorie een ticket verdienden voor deelname aan de Ahoy Cup 2019 komende maand in het Rotterdamse sportpaleis.

Zilveren medaille voor turnster DOS Vianen

Poster © DOS Vianen

Dings maakte het bij Pupillen I N3 nog heel spannend met de 24ste score op brug (11,600), maar wist de winst te pakken door op de andere drie toestellen drie keer een 13+ neer te zetten (sprong 13,500; balk 13,500 en vloer 13,600). Met name op balk maakte ze het verschil door de tweede score op dit toestel. Tessa Slijngaard van Turncentrum Waterland werd in deze categorie tweede met 51,575 punten en Emy Winkens van Turning Point Sittard derde met 51,400 punten. Het scheelde niks met de nummer vier, Fiene van Straaten van TGV Hellas uit Tiel die 51,375 punten noteerde. Een verschil van 0,025 scheidde haar van een plek op het erepodium. Het luisterde overigens in de hele top van het eindklassement heel nauw. Met Mackenzie Levant van City Gymnastics Amsterdam op de vijfde plaats scheelde het ook 0,1 punt en tussen plaats drie en plaats 20 in het klassement was het verschil in punten ‘slechts’ 1,375 punten.

Het toestelspecialisme viel op bij dit bondskampioenschap, waarbij er stemmen opgaan voor een keuzemenu in toestellen, wat een betere wedstrijdoptie lijkt dan het huidige systeem met een verplichte vierkamp op vier toestellen. Met een keuzemenu heb je meer aansluiting bij de mogelijkheden en kunnen van vele turnsters. Wie een meerkamp kan en wil turnen, kan dit ook blijven doen. Zo was tweede runner-up in de meerkamp Winkens de beste op vloer met een topoefening (eerste met 14,100 punten).

Foto FB © DOS Vianen: Pupil I N3 Nynke Kampen veroverde zilver in de toestelfinale op vloer en gaf het jubileumfeestje een gouden randje

De beste score op balk (13,650 punten) turnde Fenne Metz van Exalto Sport Lunteren & Ede (vijftiende in de meerkamp met 50,475 punten); op sprong (13,475 punten) was de beste score die van Donna Meekes van Penta Winterswijk (gedeeld zevende in de meerkamp met 51,125 punten); op brug werd de beste score (12,550) zelfs geturnd door drie turnsters: Janne Arjaans van Turn & Gymsport Dokkum (gedeeld zevende in de meerkamp met 51,125 punten), Sophia Wahba van City Gymnastics Amsterdam (negende met 50,925 punten) en Caitlin Trzupek van Turnclub P.i.T. Lunteren (24ste in de meerkamp met 49,475 punten).

Opvallend was bij de tweede dag dat de turnsters die een dag eerder al de beste scores op een toestel hadden geturnd, hier ook in de finale van dat toestel stonden (ze hebben zich apart voor moeten kwalificeren vooraf) en wederom aanspraak wisten te maken op de hoogste trede van het erepodium. Winkens bewees hier de koningin van de vloer te zijn in deze categorie door het goud te pakken met een schepje (0,2 punt) er bovenop: 14,300 punten (D 5,7). Hetzelfde deed Metz op balk door wederom de beste score neer te zetten met 0,25 punt extra: 13,900 (D 5,4). Op het lastige toestel brug was het Trzupek die de overwinning naar zich toetrok met ook 0,55 punt meer: 13,100 punten (D 4,8). Op sprong kwam Meekes wederom tot het hoogste gemiddelde voor haar twee sprongen: 13,684 punten (0,209 punt verschil in vergelijking met de dag ervoor). Dings, een dag eerder de beste in de meerkamp, wist alleen op vloer een medaille te pakken in de toestelfinales. Met 13,733 punten werd dat het brons.

Het zilver was met 14,000 punten voor Kampen van DOS Vianen (twaalfde in de meerkamp met 50,625 punten), waardoor ze het feestje van de club zoals gezegd een extra gouden randje bezorgde. Clubgenote Altorffer werd bij de Jeugd N4 werd zevende in de meerkamp met 51,275 punten. Clubgenote Vennema werd bij de Jeugd derde divisie vierde in de meerkamp met 46,067 punten. Ze kwam heel dichtbij het erepodium, het scheelde slechts 0,45 punten voor het brons! Clubgenote Schroder werd in dezelfde leeftijdcategorie gedeeld twaalfde met 44,667 punten voor de meerkamp. Clubgenote Meijdam rondde haar optreden in de meerkampfinale voor de senioren derde divisie met 44,033 punten voor de tiende plaats. Gezien de context en de afvalrace richting dit moment, ook een prestatie om trots op te zijn.

Mozaïek van mooie verhalen in schril contrast

Screenshot video © Casper Beijn: Interview met senior turnster Danique Meijdam en trainer van DOS Vianen na een mooie tiende plaats

Zo was er in Vianen een compleet mozaïek aan mooie verhalen om op te tekenen. Als je de moeite neemt om naar zo’n landelijke finale op dit niveau live te gaan en met de deelnemers te spreken over hun bevindingen en ervaringen, dan zie je en besef je hoe groot en diepgeworteld de turnsport is in Nederland. Zoveel clubs, zoveel turnsters, zoveel trainsters, zoveel passie… Geen sprake van een NK dat niet past in de periodisering of het persoonlijke programma. Hooguit één afmelding met een begrijpelijk dilemma ten grondslag. Geen afleiding van gestresste poespas, geen mediatraining nodig. Puur de turnsport met al haar power en schoonheid. Neem de honderdjarige thuisclub die alle registers open trekt en een groot legioen vrijwilligers op de been krijgt om zo’n geslaagd en gezellig wedstrijdweekend te organiseren en alle mensen gepast te ontvangen die er op afkomen. Er komt zoveel bij kijken bij de de organisatie van zo’n kolossaal en groots evenement. Gezien de zichtbare inspiratie en stimulans die er vanuit ging om mensen van elke leeftijd in beweging te krijgen en te houden voor een algemeen doel, kunnen ze er bij DOS Vianen met recht trots op zijn en zullen ze er nog lang op kunnen teren.

Screenshot video © Casper Beijn: Interview met senior turnster Pien van der Vleuten van GV Best (midden), de reserve die mocht aantreden in de meerkampfinale na de afmeling van Isis Klement wegens de teamgymwedstrijd in Denemarken.

Een ander mooi verhaal was dat van Pien van der Vleuten van GV Best, die als reserve bij de senioren alsnog de kans kreeg om de meerkampfinale te turnen, omdat Isis Klement van TVC Coevorden zich afmeldde. Klement kreeg een dilemma voor de kiezen en maakte de keuze voor haar andere sport dit keer. Op dezelfde dag, zaterdag 18 mei 2019, nam ze namelijk – als gastgymnast van een team van Turnchool Rijssen – deel aan de open voorronde van de Deense Kampioenschappen Teamgym in Randers, Denemarken, die het team wist te winnen. Unieke internationale ervaring voor Klement en voor haar teamgenoten, die na de zomer de kans hebben om zich te kwalificeren voor het traject richting de EK Teamgym 2020 in Kopenhagen, Denemarken. Dat telde in dit geval zwaarder voor haar. Wel gek om te ervaren dat teamgym boven turnen kan gaan. Van der Vleuten benutte haar kans uitstekend en klom in het eindklassement acht plaatsen omhoog, naar de 28ste plaats, met totaal 42,183 punten. Ook voor haar waardevolle wedstrijdervaring, waar ze haar voordeel mee kan doen in de toekomst.

Kwalificatiewedstrijd eredivisie jeugd en junioren

Screenshot overzichtsvideo © Casper Beijn: inturnen kwalificatiewedstrijd eredivisie op zondag 19 mei 2019

Op zondagochtend stond ook een kwalificatiewedstrijd voor eredivisie jeugd- en junior turnsters voor het officiële NK in Rotterdam Ahoy. Vooral bij de junioren (vier aanmeldingen, één afmelding) was er een schril contrast met de uitbundigheid en diversiteit aan grote aantallen turnsters en clubs die je een dag eerder aantrof bij de landelijke finale voor de derde divisie. Terwijl er bij de eredivisie zo’n beetje elke ‘topclub’ in Nederland vertegenwoordigd was door hun trainers/coaches die vaak bekender zijn dan hun pupillen. Een nieuwe generatie beloften is in wording, waarbij ze ook nog voor verrassingen zorgden.

Bij de eerstejaars jeugdturnsters met een veld van 32 deelneemsters (vier afmeldingen) won Loïs Schoonen van GV Dynamo Roosendaal met 43,850 punten, gevolgd door clubgenote Joany van Bodegraven (tweede met 43,200) en Liz van Eijndhoven van Topturnen Zuid (derde met 43,134). Bij de tweedejaars jeugdturnsters waren er 27 deelneemsters (vijf afmeldingen). Ghizlane Barraki van SV Pax Hoofddorp pakte het goud met 52,284 punten, gevolgd door Floor Slooff van SV BATO Haarlem (tweede met 50,167 punten) en Mara Slippens van Topturnen Opmeer (derde met 47,833 punten).  Bij de junioren won Zenna van der Lubbe van SV Pax Hoofddorp met 46,383 punten, gevolgd door clubgenote Yara Rahil (41,983) en Roos Jonker van Turn4U Utrecht (38,200) punten. (Een apart verslag over deze wedstrijd volgt nog).

Het sportweekeinde in Vianen deed de liefhebbers zeker al hunkeren naar het turnspektakel volgende maand in Rotterdam, maar vooralsnog naar de Ahoy Cup voor derde divisie junioren en senioren. Wat de eredivisie betreft moet eerst nog meer lijn in komen, zodat de doelen waarnaar gestreefd worden helder worden. Bekijk de twee video’s (links bovenaan en middenin dit artikel) met het beeldverslag van GymPOWER voor een impressie van de sfeer en actie op de turnvloer in sportcentrum Helsdingen in Vianen. Meer informatie is te vinden op de website van DOS Vianen en de complete uitslagen op de website van de KNGU.

Artikel © GymPOWER | Credits verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER : tekst en fotografie © Therry da Silva | interviews, videobeelden en -edit © Casper Beijn

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.