Jarig DDD feest met Urban Dynamics

Jarig DDD feest met Urban Dynamics
Foto © Therry da Silva

DORDRECHT – Op zondag 26 mei 2019 gaf kunstrijvereniging De Drechtsteden uit Dordrecht (DDD) ter ere van haar veertig jarig bestaan een show in tweeluik weg in de ijshal op de Sportboulevard. De galavoorstelling heette toepasselijk ‘Urban Dynamics on Ice’, want het schaatste door het bruisende Dordtse stadsleven. Met deelname van bijna alle tweehonderd kunstrijders van de club, inclusief vele jonge Nederlandse toppers. Zoals regerend Nederlands kampioene Niki Wories die speciaal uit trainingsland Canada was overgekomen om dit kleurrijke schaatsfestijn mee te vieren. Oogstrelend kijkspektakel in een heerlijk koele setting op deze zomerse dag, die de sport in al haar sprankelende schoonheid neerzette voor de beduidend grote aantallen toeschouwers en enthousiaste supporters.

Hoofdtrainster DDD en regisseuse Nicole Goossens had met haar team – choreografen, trainers/coaches en assistenten, kostuum, props- en decormakers, stylisten – en met medewerking van vele professionals, sponsoren en (sport)organisaties zoals Optisport Sportboulevard Dordrecht, alles uit de kast gehaald, waaronder zelfs twee Amerikaanse topchoreografen, wat maakte dat er een prachtige en diverse show stond die deed denken aan ‘Holiday On Ice’. Na afloop genoten velen na met familie en supporters in de restauratie van de ijshal op de Sportboulevard. DDD-kunstrijdster Jente Rommens: “Het was geweldig om met elkaar in de show te staan en zo dit jubileumfeest te vieren. We trainen altijd hard, maar voor deze show was het nog specialer, zoals de trainingen met trainers uit de VS die na afloop van het seizoen bijzondere energie gaven.”

Compleet ijstheater in bruisend Dordts stadsleven

De ijshal was omgetoverd tot een compleet ijstheater, dat beheerst werd door het beroemdste uitzicht van Dordrecht, de Grote Kerk in volle glorie. De rode draad was de ontdekkingstocht van drie studenten in het bruisende Dordtse stadsleven. Je zag dames en heren van vele leeftijden met veel plezier hun artistiek kunnen met elkaar tonen op de schaats. De cross-over met  ‘real live’ actie in de stad, zoals het Big Rivers Festival, ‘Burlesque’ in Schouwburg Kunstmin, de levensechte Dordtse markt  maar ook de autowasserij, de bakker, de sportschool en de kapper… allemaal op het ijs op mooie muziek en mooie choreografieën… Even werd je meegezogen in een andere dimensie waar het heerlijk toeven was in de gezelligheid die mensen met elkaar kunnen delen als ze goed bezig zijn. Geen woord te veel beloofd door DDD die in haar promotie kijkers een onvergetelijke ervaring in het vooruitzicht stelde die zou vertederen, verrassen en ontroeren.

Het brede karakter van de sportvereniging was terug te zien in ‘Urban Dynamics on Ice’. Net als in het wereldberoemde ‘Holiday on Ice’ kon je ook in Dordrecht zien dat het kunstrijden ondanks de glibberig gladde ijsvloer zich uitstekend leent om een complete show neer te zetten, zeker als je schaatsers kunnen buigen op een mooie techniek en nette uitvoering. De Dordtse kunstrijvereniging staat bekend om haar toprijders en grote beloften die hoge ogen gooien in wedstrijdverband in en buiten Nederland en ze kregen dan ook een glansrol in de galavoorstelling om te schitteren in solo acts. Maar ook beginners en recreanten, jong en oud, kregen alle ruimte om hun bijdrage te leveren aan de galavoorstelling. De samen- en medewerking van alle clubleden in het geheel maakte er een topshow van, waar iedereen van begin tot eind volop van kon genieten.

Een keur aan grote namen en beloftes op het ijs 

Foto © Therry da Silva

‘Uptown Funk’ van Mark Ronson en Bruno Mars is altijd een goede opwarmer en met dit flitsend begin met al een keur aan namen op het ijs – Sophie Bijkerk (bekend van eerste Superkids), Dani Loonstra, Demi Sijswerda, Isa van Swieten, Julia van Dijk, Britt Harmsen, Didier Dijkstra, Rosalie van Wageningen, Stefanie van Leerdam en Jente Rommens -, leefde het publiek al snel volop mee met de show en was de gebruikelijke kou in de ijshal als sneeuw in de zon gesmolten. De jonge basisschaatsers van zaterdag en woensdag lieten met ‘De Klusseniertjes’, ‘De Bakkertjes’, ‘Carwash’ en ‘De Kapper’ zien hoe leuk het is om samen te schaatsen, met treffende solo’s van toppers Dani Loonstra, Britt Harmsen en de ‘step out’ van Kira van Mensvoort en Josefine Boer.

Julia van Dijk die ook een geweldig wedstrijdseizoen kende gooide haar haren los op ‘Hair’, waarna de DDD-schaatsers uitpakten met Burlesque in het Dordtse theater Kunstmin. Met stijlvolle solo’s van Demi Sijswerda – op het wereldberoemde nummer ‘Diamond are a girl’s best friend’ van Marilyn Monroe – en Niki Wories met veel gevoel op het nummer ‘Something’s Got a Hold On Me’ van Etta James. Didier Dijkstra, de jonge belofte voor de toekomst bij de Nederlandse heren, pakte na de pauze helemaal uit met de show van Javier Fernandéz. Dan weet je waar je toe in staat bent en welk doel je voor ogen houdt. In de acts ‘Sportschool’, ‘Zwemmen’, ‘Bloemenkinderen’, ‘Dordtse Markt’ en ‘Italiaans Restaurant’ konden beginners, recreanten en wedstrijdschaatsers, jong en oud, zich weer uitleven op het ijs. Met de ‘step out’ van Sharon Luit, Gabi Loonstra & Angel Delevaque in de sportschool en Emilie Schop & Lilia Lupanova die de bloemetjes buiten zetten, alsmede de solo’s van Isa van Swieten en Sophie Bijkerk.

Schaatsen met een stoel is nooit zo charmant geweest

Foto © Therry da Silva

Tot slot waren de voorlaatste twee acts gewijd aan het Big Rivers Festival, dat al sinds 1998 elk jaar in de ‘oudste stad van Holland’ wordt georganiseerd op het beroemde Statenplein – dit jaar op 12, 13 en 14 juli 2019 -. De DDD-schaatsers reden hier o.a. op muziek van Dordtenaar Nielson die voor een show als deze een wel heel toepasselijk lied heeft gemaakt: ‘IJskoud’.  Niki Wories, één van de Nederlandse troeven voor de Olympische Spelen van 2022, stal de show, zoals geen ander in Nederland dat kan en toonde in haar solo dat ze met haar grote talent ook in een show een hele zaal kan bekoren met een indrukwekkende routine. Op ‘Still got the blues’ liet ze zien hoe veelzijdig haar toptalent is. Schaatsen met een stoel op het ijs is nooit zo charmant geweest en zal het hierna nooit meer worden. Haar prachtige splits, axels en pirouettes bedde Wories in één vloeiende performance die bekoorde van begin tot eind. Als een volleerde ‘Holiday On Ice’-artieste speelde ze met het publiek en verleidde de fotografen tot hun mooiste foto’s ooit.

De act van Wories luidde de finale van de show in, die uitmondde in één grote polonaise met alle deelnemerrs. Iedereen op de ijsvloer, als één grote kunstrijfamilie, die schaatsers en publiek, dat volop mee klapte, samenbracht. De familie van schaatster Shannen van Bennekom – “één van de bouwvakkertjes vandaag” – vond het geweldig. Opa die nog nooit naar het kunstrijden was komen kijken, was zichtbaar geraakt. Vader vertelde na afloop van de laatste galavoorstelling aan GymPOWER: “Supertrotse vader, ze heeft het absoluut heel goed gedaan. Het was ook leuk dat iedereen meegedaan heeft, van jong tot oud. Van de kleinste tot de allergrootste, allemaal naar hun zin. Het was super om te zien ook en leuk om te komen kijken. Ik heb hier de nodige kunst gezien. Mijn dochter zit er nog niet zo lang op. Ze heeft nog even te oefenen maar als dat nog allemaal gaat komen, dan is dat wel leuk!”

Meer informatie is te vinden op de website en Facebookpagina van kunstrijvereniging De Drechtsteden Dordrecht. Een impressie van de show is te zien in het beeldverslag op het YouTube-kanaal van GymPOWER via de link bovenaan dit artikel. De complete show is opgenomen en is op dvd te bestellen via de website van de club.

Artikel © GymPOWER | Credits recensie, tekst, interviews, fotografie en video(beelden) © Casper Beijn en © Therry da Silva

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.