Springwonder Milco Abrahams slaat toe

Springwonder Milco Abrahams slaat toe
Foto © KNZB

AMSTERDAM – Zaterdag 25 mei 2019 werd de eerste NK X-Diving in het Sloterparkbad te Amsterdam georganiseerd door Indoor Cliff Diving in samenwerking met zwembond KNZB. Na speciale clinics in de topzwembaden in Amsterdam, Eindhoven en Amersfoort is het enthousiasme groot en groeiend voor deze freestyle tak van het schoonspringen. Het werd dan ook tijd voor de strijd om de eerste Nederlandse kampioenstitel en die ging naar niemand minder dan springwonder Milco Abrahams, beter bekend als ‘Mr No Fear’ uit het (dubbelmini)trampolinespringen. Met gedurfde sprongen liet hij de rest van het veld ver achter zich.

Wat de trampolineparken voor het trampolinespringen hebben gedaan, doet een nieuwe trend voor het schoonspringen: de toegevoegde waarde van freestyle wordt ook ontdekt in deze sport. Hier gaat het ook om hoe spectaculair de sprong is die je maakt vanaf plank en toren. De eerste editie had nog geen heel grote opkomst, maar de kwaliteit van de sprongen was zeker al hoog. Elke deelnemer kon kiezen van welke kant en welke hoogte van de springtoren werd gesprongen.

Geen gewone schoonspringwedstrijd

X-Diving is geen gewone schoonspringwedstrijd, maar kan eerder omschreven worden als ‘freestyle diving’, kleine broer van het cliffdiving. Er deden trampolinespringers mee, schoonspringers en daredevils uit Duitsland. Alleskunner Abrahams wist de finaleronde overtuigend te bereiken en met 146,50 punten en een straatlengte verschil van 11,5 punten bekroonde hij dit avontuur met de hoogste positie in het eindklassement.  Zijn omgeving blijft versteld staan, van wat hij allemaal kan, geplaatst voor de WK/WAGC DMT, in de race voor de WK/WAGC trampolinespringen, vierde van Europa bij het freestyle trampolinespringen en nu winnaar van deze X-Diving-wedstrijd.

Met 135,0 punten werd de vice-kampioen Sebas van Baarsen, een schoonspringer en initiatiefnemer van Indoor Cliff Diving die ook een grote bekende is in de wereld van cliffdiving. Eén van de Duisters, Marius Rockschies, werd derde met 134,5 punten. Vierde met 132 punten werd Melvin Dokter, ook een bekende trampolinespringer van ‘Spring is in the Air’. Vijfde werd Guus de Bakker met 128,5 punten, zesde Gijs Lelie met 121,5 punten en zevende Nico Veltmann met 115,0 punten. Naast deze zeven finalisten waren er nog elf deelnemers, waaronder ook voormalig trampolinespringster Yanaika Holst en de broer van Milco, Yoeri Abrahams.

Abrahams: “Je moet echt iets durven…”

Abrahams vertelde desgevraagd aan GymPOWER: “Je moet echt iets durven. Ik heb zeker 2 á 3 tricks gedaan die ik zelf ook moeilijk en eng vond om zeker te zijn dat ik kans kon maken op de winst.” Na twee voorronden, elk van twee sprongen, ging de top-7 naar de finale, waar iedere finalist ook weer twee sprongen deed. Abrahams: “De eerste, de makkelijkste ging goed. Mijn tweede, was hangend aan de toren met een flip. Ik lande net op m’n voeten, maar ook op de bips, pijnlijk. Mijn laatste twee waren de moeilijkste en die landde ik prima.”

Zijn eerste finalesprong, een ‘fliffis’uit het trampolinespringen en bij het schoonspringen bekend als triple voorover met halve schroef, deed een groot gejuich opkomen. “Met mijn tweede, triple achterover met in de eerste salto een hele full, maakte ik het af. Toen ik die laatste landde was ik echt heel erg blij.” Er waren veel verschillende sprongen, tricks of dives te zien. De schoonspringers gingen voor de duik, de Duitse deelnemers, die ook waren uitgenodigd, deden meer aan ‘splash-diving’, met de grootste knal het water in. Abrahams: “Daar waren die Duitsers erg lenig in. Voor mij was het, hoe moeilijker en hoe stijler hoe beter en dan goed in het water landen.”

“Zolang je controle hebt, vertrouwen in jezelf en niet bang bent”

Milco Abrahams zou deze sport zeker aanraden: “Maar het ligt wel aan waar je vandaan komt. Het kan zeker tof zijn als je trampolinespringer bent of schoonspringer bent. Maar ook als je freerunner bent, turner of daredevil, zolang je controle hebt, vertrouwen in jezelf en niet bang bent. Het was mooi om de reacties te horen, toen ik thuis kwam. Ze waren echt onder de indruk: ‘Jij kan echt álles winnen!’ En ja, misschien ben ik een daredevil en waarderen mensen dat, maar ik doe graag alles waar salto’s in zitten. Ik ben er gek op. Bij de grote trampoline ligt mijn hart, maar als er tijd over is voor dit soort leuke dingnen, zeg ik ‘Waarom niet?’ Net als mijn vierde plek laatst tussen de beste flippers van Europa, op een groots evenement, met het grootste Beweegplein van Europa en de Big Airbag, top!”

Meer informatie over X-Diving en dit NK is te vinden op de Facebookpagina van Indoor Cliff Diving en de website van de KNZB.

Artikel © GymPOWER | Credits tekst en interview © Casper Beijn | Credits beelden © KNZB/© Indoor Cliff Diving en © Cross Jumps

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.