NK Showtwirl 2019 in SKWA Hoofddorp

NK Showtwirl 2019 in SKWA Hoofddorp

HOOFDDORP – In de wedstrijdhal van het Sportcomplex Koning Willem Alexander in Hoofddorp organiseerde twirlbond NBTA Nederland op zaterdag 25 mei 2019 het Nederlands Kampioenschap Showtwirl oftewel majorette in ruim zestien (leeftijds)categorieën c.q. onderdelen, waarbij tweeëntwintig solisten, dertien duo’s, zes teams en negen corpora streden om de kampioenstitels en eremetaal en daarnaast ook om een ticket voor de Europese kampioenschappen die van 10 tot en met 13 oktober 2019 gehouden worden in Lignano Sabbiadoro, Italië. Een fotogenieke sport met hardwerkende sporters en trainers die het net als de aan hen verwante artistieke en gymnastische sporten verdienen om ook in de spotlights te staan voor hun sportieve verdiensten, creaties en talent. Journalisten van GymPOWER namen op uitnodiging van de organisatie een kijkje.

Deze artistieke tak van de twirlsport is één van de kleinste sporten in Nederland en is vrijwel onbekend voor het journaille van de brede Nederlandse sportwereld. Maar de sport is juist heel boeiend door de uitdagende combinatie tussen twirling, gymnastiek, (moderne) dans, vernuftig uitgedachte props, accessoires en decorstukken, schmink en kostuums, alsook het theatrale en de mimiek en de diepzinnige lyrics of quotes waarmee in elke act een thema wordt uitgebeeld tot een complete show van een paar minuten. Het is dat deze performers er niet ook bij zingen, want dan zouden het ware musicalsterren zijn. De ene investeert maanden aan het bedenken en omlijsten van een vernuftige choreografie, de ander neemt iets simpels mee en gooit het op de kracht der verbeelding om er meer in te zien en meer van te maken. De onderwerpen die gekozen werden waren dit jaar verrassend, verfrissend en vertederend. Het is of de sport het next level wil pakken, want het niveau gaat in de hele breedte omhoog, ook qua technieken lijkt het wel.

Van heel zware, indringende en ingetogen tot heel lichtvoetige, vrolijke en ontroerende onderwerpen, waarbij er aangehaakt wordt bij de actualiteit of historische mijlpalen en er leuke crossovers worden gemaakt met andere culturen en sporten, zoals deze keer rope skipping, ritmische gymnastiek, luchtacrobatiek met tissu (aerial silk), golf, boogschieten en boksen. Het was genieten in Hoofddorp, al was het soms ook diep slikken als het ging over wrede vervolgingen en zwaar bevochten vrijheden in oorlogen, dictaturen en pesterijen op school. Achter elke act stak zeker ook een bijzonder verhaal, maar een aantal van de mooiste acts kunnen we niet in beeld brengen omdat ze vinden, dat na kwalificatie voor de EK vanwege jaloerse concurrentie, radio- en tv-stilte nodig is uit voorzorg voor copycats. Gelukkig hadden ook veel acts die het (net) niet haalden, zeker ook iets moois te brengen, waarmee ze hun sport goed neerzetten en vertegenwoordigen. Interviews in de mixed zone en een gesprek met de bondscoach maakten duidelijk met hoeveel passie en inzet ook in deze discipline toegewerkt wordt naar het hoogtepunt van het seizoen, voor velen dit NK maar voor sommigen ook het EK in Italië in het najaar.

Categorie Solo Show Twirl Juvenile & Preteen 

Deze diashow vereist JavaScript.

Zoals van de prachtig gemaakte lotusbloem, een teder eerbetoon aan de Vietnamese roots van Leanne Brummans van MD Meijel die met haar moeder in de mixed zone aan GymPOWER verklaarde: “Het was heel leuk om te doen. Voor anderen is het echt een verrassing als er iemand tevoorschijn komt. Mijn familie komt uit Vietnam en daarvoor staat dit ook symbool. Ik heb daar nog familie, dus daar denken we zo aan.” Brummans werd in de categorie ‘Solo Show Twirl Preteen’ derde achter Alyssa Kroese van The Flying Stars Katwijk (eerste met haar Dr Love act) en Cheyenne Griekspoor van Desiree NNO Katwijk (tweede met haar geestige versie van 1001 nacht). Haar trainster vertelde trots aan GymPOWER in de mixed zone: “We dachten, laten we dit verhaal even in een mooi daglicht zetten met een mooie geest. Vorig jaar was het doel puur de NK, het was mijn specialisatieopdracht als coach, toen werd Cheyenne reserve maar ging uiteindelijk mee naar de EK en dan wil je dit jaar de lat toch graag nog wat hoger leggen en heel graag naar de EK” Die wens kwam uit en dat lukte voor alle van deze drie acts. Ook Mirthe de Weert van twirlvereniging Passion uit Julianadorp gaat mee, ze was de enige deelnemer in de leeftijdscategorie ‘Juvenile’ en was ook beretrots.

Buiten die boot vielen Gwenn Brussee van twirlvereniging Amazing uit Rijnsburg (vierde met haar prachtige interpretatie van Superwoman) en Romée Hendriks van De Vriendschap uit Woerden (vijfde, heel netjes vermomd zoals alleen Mary Poppins dat kan), toevallig beide ‘smiling powergirls’ gestoken in flitsende rood-wit-blauwe tonen. Geen NK-medailles of EK-tickets voor deze jonge dames, maar ze bleven stralen van oor tot oor. Brussee, begeleid door oudere zus Maureen:  “Het ging wel goed, ik had alleen een dropje en heb er van genoten. Ik kwam op dit thema door mijn zus. Zij heeft ook dit thema gehad en daar haalde ik mijn inspiratie vandaan. Bij de training hadden we een aantal keren no drop en dat wilden we vasthouden.” Gaf de eerdere EK-deelname van haar ook inspiratie? “Je krijgt er meer motivatie van. Op een schaal van 1 tot 10 zou ik echt met 10 op de EK willen staan. Maar als het niet lukt, zijn we ook tevreden, want dit is mijn eerste NK. En om de jury voor deze act te winnen, was het motto ‘heel veel lachen’. En de attributen en het pakje.” Hendriks liet zien hoe Poppins een Britse telefooncel gebruikt à la Harry Potter voor haar tijdreizen: “Ik vond het leuk om te doen, heb er hard op geoefend. ‘Chimchimenee’ vind ik het leukste stukje. Het belangrijkste vind ik goed m’n best doen en plezier hebben!” Met hun showpower, passie en sportplezier staan ze volgend jaar vast weer te shinen op het NK.

Categorie Solo Show Twirl Junior & Senior

De show bij de junior solisten in deze categorie werd overduidelijk gestolen door Anissa Soussani van Inspiration Voorhout die zowel de Nederlandse titel als een EK-ticket pakte met een sprankelende act die je sterk deed denken aan de pracht van Bollywood, prachtig gechoreografeerd, mooi geoutilleerd en swingend uitgevoerd. Dat belooft nog wat voor het EK in Italië. Naast haar trainer/tante, tevens één van de bondscoaches van de Nederlandse equipe, straalde ze nog na van genoegen in de mixed zone: “Het is prachtig om hier te staan. Ik wilde eigenlijk niet van de vloer af, zo goed ging het. Het liefst sta ik er de hele dag. Drie jaar geleden zeiden mijn moeder en tante ‘Showtwirl is ook leuk.’ Ik keek toen nog verbaasd, want bijna niemand deed dat. Toen ging ik het toch proberen en vond het superleuk en doe het nu al drie jaar. De act is gemaakt door mijn coach Caroline.” Hoe kom je op zo’n idee? vroegen we haar: “Eigenlijk tijdens de busreis, toen we met Sanne, de andere coach, terugkwamen van de EK. We sparden over ideeën en toen kwam dit idee ook voorbij. Anissa’s moeder moest er eerst nog aan wennen, maar we zochten verder naar muziek die er goed bij paste en de attributen en toen hebben we met elkaar toch dit thema gekozen.” In deze categorie waren er maar vier deelnemers, dus werd het een keihard ereschavot. Emma Lundell van Spirit uit Alphen aan den Rijn pakte met haar creatie van winterwonderland koel de tweede plaats en ook een EK-ticket. Derde werd Amber Smit van Flevo Twirling ’94 uit Flevoland met haar unieke interpretatie van een sprookjesachtig liefdesverhaal zonder harige hoofdrolspeler. De nummer vier, Carlijn Maatjens van Mobilé Bosschenhoofd, was subliem, lenig en heel origineel tegelijk met het introduceren van het golfspel in de showtwirlarena. Wat ons betreft een ‘hole in one’.

Bij de senior solisten triomfeerde de koningin van de showtwirl, Femke de Bont van Salire Oosterhout, de eerste sportster ooit die op de Nederlandse tv de showkant van de twirlsport zodanig wist te tonen dat dit diep en blijvend respect afdwong voor de majorettesport en voor haar als danssporter. Ze bewees toen al in haar eentje dat ‘Dutch Elegance & Power’ niet bepaald voorbehouden hoeft te zijn aan turnsters en dat deed ze zaterdag weer op het NK in Hoofddorp. We hebben zelden zo’n indrukwekkende, ingetogen tissu-act gezien, die met veel gevoel en finesse geïnterpreteerd werd door De Bont, ondanks de beperking in de regelgeving van de NBTA voor de hoogte van props. Ze toonde zich in de mixed zone nog steeds een grote sportpersoonlijkheid en groot ambassadrice van haar sport door de pers netjes te woord te staan en haar te vertellen over haar wedstrijdervaring, zonder te vrezen iets van haar EK-waardige oefening prijs te geven. “Mijn doel was natuurlijk een EK-ticket, maar ik was al heel tevreden als de show goed ging, zoals ik wilde. Ik heb er hard voor getraind. In de doeken hangen is een beetje moeilijk, maar wel een mooi special effect.” Bijzonder, ook luchtacrobatiek in de twirlsport. Als derde eindigde Jesse Muijssenberg die net zoveel indruk maakte met haar minutieus voorbereide en uitgevoerde act die een belangrijk stuk historie voor de democratie en vrijheid in de wereld indringend en dramatisch verbeeldde. Terecht ook voor haar een NK-medaille en een EK-ticket. Het veld in deze categorie was het grootst en sterkst met vijftien deelnemers (inclusief drie afmeldingen). Alle andere negen deelneemsters kunnen er in ieder geval op bogen dat ze hier gestaan hebben en stuk voor stuk het beste van zich gaven om hun act en sport zo goed mogelijk voor het daglicht te brengen. Birgit van Dongen van Mobilé Bosschenhoofd die op wedstrijdvloer in Hoofddorp met pijl en boog verkende wat de sterren in petto voor ons hebben, kwam er huppelend van blijdschap af. Ze had alles gegeven en de magie had gewerkt. Haar coach: “Ze is helemaal gek van die bijzondere getallen en tekens. Ik snapte er zelf eerst niet veel van. Maar je ziet dat het als act wel goed overkomt. Ze heeft zichzelf overtroffen.

Categorie Duo Show Twirl vier leeftijdsklasses

Deze diashow vereist JavaScript.

In deze categorie werden in elke leeftijdsklasse (Juvenile, Preteen, Junior en Senior) stuk voor stuk complete en leuke showacts weggegeven. Met z’n tweeën kun je veel meer en beter de mogelijkheden benutten die showtwirl je geeft om een thema, verhaal of gebeurtenis volledig uit te diepen en in beeld te brengen. Waar twee samenwerken, bundel je de krachten en ontstaat er een toegevoegde meerwaarde die de act vijfdimensionaal maakt in tijd en ruimte: vorm, energie, emotie, idee en motivatie. Ook hier bij de eerste leeftijdsklasses weinig deelnemers, dus één EK-ticket per klasse. Zonder concurrentie maar zeer zeker verdiend waren dat bij de Juvenile het ontroerende duo Fenna Guijt en Isabel van der Plas van Flying Stars uit Katwijk, dat zich zo inleefde in haar rol dat je ter plekke je in Alaska waande en het spontaan ijskoud kreeg met trek in kibbeling. “Het is leuk om eskimo’s te zijn. Het verhaal is, we hebben heel erg veel honger en dan gaan we bij een meertje vissen en dan hebben we een vis gevangen en gaan die opeten.” Het duo clubgenotes, de Mexicana’s Juliët van Duijn en Josefine de Vreugd, deden een vrolijke polonaise met alle attributen en accessoires uit hun nieuwe vaderland om in de klasse Preteen beslag te leggen op de NK-titel en het EK-ticket. Bij de junioren was er geen maat te nemen op de f-Abel-achtige showact van Sharina en Tanisha Ouwehand van Inspiration Voorhout: zoveel passie, zoveel talent, zoveel kwaliteit!

Bij de senioren, weer de grootste categorie met zeven duo’s, wisten Fleur Olshtoorn en Mascha Dekker van The Yellow Rainbows uit Schiedam de gevangenis van verdeel en heers-tactieken te doorbreken voor het NK-zilver, op het erepodium gevolgd door Stephanie de Velde en Mariska van der Wal van Flevo Twirling ’94 uit Flevoland, welk duo met moderne dans uitbeeldde waarom bullebakken het altijd aan het verkeerde eind hebben. Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden maar dat schiet niet op als het geen bewuste keus is. Net uit de boot naar het EK in Italië viel het duo Rowie Verbakel en Dominique Joosten van Musis Sacrum uit Bakel, dat met een knappe act de taferelen in een wachtkamer kundig verbeeldden. Ook alle andere acts die de junior en senior duo’s die niet EK-waardig beoordeeld werden, waren prachtig om te zien:  de wrede piraten op zoek naar een vervloekte schat, de dromerige glamour girls die uit hun dak gingen in hun kleedkamer achter coulissen, de ingenieuze mozaïekmakers met hun leuke ‘final twist’, de ritmische gymnastes die de slaapkamer opfleuren met het lint en last but not least het enige mixed duo, Judith van der Linden en Youri Bras van The Wings Almere, die er voor gingen om een nieuwe horizon aan hun sport te geven.

Teams, Corpora en Bondscoach Oranje equipe

Van de twaalf teams en corpora die meededen na de middagpauze aan het NK, konden zeven de NK-titel en een EK-ticket halen. Van dit middagprogramma spraken we alleen twirlsters van het leuke en enthousiaste senior Exhibition Corps van Flevo ’84 Twirling uit Flevoland, dat tweede werd op het NK en dus daarom geen EK-ticket bemachtigde. Hoe belangrijk is nou het groepsgebeuren bij hun NK? “Heel belangrijk, omdat we met een hele grote groep meedoen en er veel tijd instoppen en met elkaar het groepsgevoel delen en hier samen staan.” Hoe belangrijk is het plezier? “Het is niet altijd alleen maar leuk, want je moet hard werken, maar het is wel gezellig omdat je met z’n allen bent. Je bent een team, dus voorafgaand aan een wedstrijd heb je met elkaar wel veel plezier.” Wat is de boodschap van jullie act? “We willen vooral veel plezier hebben en hopen dat we dat kunnen overbrengen op de jury en het publiek.”

Eén van de twee bondscoaches voor dit EK-traject, Caroline Meijvogel, wist de passie en kracht van de teams en corpora uit het middagprogramma echter zeer goed over te brengen. Naast het respect voor alle acts op deze NK, keek ze ook vast vooruit op Italië: “Ons doel is dat de meiden daar met een mooi en verrassend optreden vol zelfvertrouwen en tevreden van de vloer af komen. We hebben een aantal meiden die vorig jaar ook goed zijn geëindigd. Die zullen nu ook de intentie hebben om daar een mooie plek te behalen, podium of top-6, maar in elk geval met een goede samenwerking, zodat de deelnemers zo hoog mogelijk eindigen. En het verhaal … daar gaat showtwirl om! Het is een vorm van danstwirl waarbij de attributen het verhaal versterken. Daar staat showtwirl voor. Ook met exhibition en parade, waarbij het vooral gaat om de kracht en de marching, het gelijk zijn en het richten. Exhibition staat meer in tussen parade en large team, met twirl, dans en marching. Een EK is geweldig en je moet er elke seconde van genieten. Vanaf het moment dat je bus of vliegtuig instapt, tot je weer thuis bent en alle reacties krijgt van de mensen uit je omgeving!

Meer over het NK Showtwirl 2019 in Hoofddorp en het EK Majorette 2019 in Italië is te vinden op de Facebookpagina en de website van NBTA Nederland.

Artikel © GymPOWER | Credit verslag onder persaccreditatie © GymPOWER: tekst en fotografie © Therry da Silva | interviews en videobeelden © Casper Beijn

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.