NK Rhönradturnen in Egmond aan Zee

NK Rhönradturnen in Egmond aan Zee
Foto © Therry da Silva

Foto © Therry da Silva

EGMOND AAN ZEE – Op zaterdag 25 mei 2019 werden in sporthal De Watertoren in het pittoreske Egmond aan Zee de NK c.q. landelijke bondsfinales gehouden, tegelijkertijd in de meerkamp en op de drie toestellen, voor niveaus 1 tot en met 5 in het rhönradturnen, de kleinste turnsport met de meeste Nederlandse wereldkampioenen, georganiseerd door GV Gymnet Purmerend in samenwerking met de Landelijke Technische Commissie van de KNGU. Er was live stream & scores van GymPOWER TV voor de kijkers thuis. Bij de laatste wedstrijdronde voor junioren en senioren nam GymPOWER een kijkje voor een reportage. Het bleek een wedstrijddag waarbij er bijzondere verhalen op te tekenen waren over debuut, comeback en definitief afscheid onder de zesenveertig deelnemers van twaalf gymnastiekverenigingen. De sport staat duidelijk op een kruispunt en heeft een sterk impuls nodig voor de groei en ontwikkeling van de jongere generaties. 

Een beetje ver verwijderd van de thuisbasis van organiserende club Gymnet Purmerend vonden deze kampioenschappen plaats in de gemeente die normaliter bezocht wordt voor het strand. Zo dicht bij de kust op een mooie zomerse dag en toch de hele dag in de wedstrijdhal zijn voor voor de titelstrijd in de raderen: in een kleine maar drukke zaal vol bezet met ingebouwde tribune voor toeschouwers en sporters, alsook raderen, wedstrijd-‘ en drie jurytafels, pers en verrassend veel fotografen ondanks alle AVG-worstelingen. De glimmende parketvloer zag er prima uit en volgens kenners was het  het een kwestie van rad- en techniekbeheersing om hier te kunnen winnen.

Foto © Therry da Silva

Wat verder opviel was de opperste concentratie bij sporters en trainers op de wedstrijdvloer en van de andere kant de zenuwen en adrenaline die opspelen onder de druk van het momentum. Op zich is het een jurysport waarbij je je geen moment onoplettendheid kan permitteren en daarom staan de trainers/coaches paraat om in te grijpen. Je moet bovenal lef en incasseringsvermogen hebben om rhönradturnen te beoefenen. Bij het rechtuit-rollen – bij de senioren een choreografie op zelf gekozen muziek, bij de junioren opmerkelijk genoeg zonder muziek – moet je uitkijken om niet met je handen en je ledematen tussen de raderen en de vloer te komen en je evenwicht te behouden als je acrobatiek turnt binnen en op het hoge rollende rad. De oefening moet er wel sierlijk, krachtig en vloeiend uit blijven zien om te overtuigen, hier geldt net zo goed dat de ‘Dutch Elegance and Power’ het verschil maken. Je zorgen en twijfels moeten niet van je gezicht af te lezen zijn, de jury pak je in met ‘a big smile no matter what’.

Foto © Therry da Silva

Bij het spiralen hetzelfde, met de extra uitdaging dat je je hier met het rad op een hellend vlak begeeft en alles op techniek aankomt voor de perfecte coördinatie van lichaam, toestel en beweging, wat aan het voltigeren in het herenturnen doet denken. Tot slot is sprong ook het klapstuk van de meerkamp in deze spectaculaire turnsport: aanlopen, erop klimmen, afzetten en je sprong maken voorover of achterover, met salto en/of schroef en/of een (halve) veelvoud daarvan. Het is geen wereldniveau wat in Egmond aan Zee geturnd werd, maar je plukt er op het blote oog wel de turnsporters uit die alles geven om het beste uit zich te halen. Niet altijd met genoeg geluk en/of volledige stabiliteit om het uiterste uit hun kunnen te halen om de wedstrijd te winnen, maar altijd wel minstens een flits of vlaag waaruit hun passie, inzet en talent blijkt. Niets zo mooi als een meerkamp draaien met een gracieuze rechtuitoefening, een behendige spiralenoefening en een huizenhoog perfect uitgevoerde sprong tot stand.

Bondsfinales jeugd, junioren en senioren niveaus 2 t/m 5

Eerder op de dag turnden de jeugd-, junior en senior rhönradsporters in niveaus 2 tot en met 5 in acht categorieën hun landelijke finale en mochten ze de bondstitels en ander eremetaal verdelen. In de categorie Jeugd niveau 5 hadden zich de meeste gekwalificeerd: Susanne Smit van Lycurgus Hygiëa Krommenie wist het goud te winnen met 22,550 punten voor de meerkamp. Vera Bosman van RTV Rein Bloem uit Oosterbeek werd tweede met 22,050 punten. Shanna-Lisa Honkoop van Salto Nieuwpoort werd derde met 21,000 punten. Een rhönraturner die schitterde op één toestel was clubgenoot Jamie Roest die op sprong tot 8,350 punten kwam, de hoogste dagscore voor dit onderdeel van alle categorieën. Roest die op de eerste plaatsingswedstrijd op 12 januari 2019 nog tweede werd met 21,400 punten kwam in deze landelijke finaleronde tot 19,600 punten en werd zesde. Isa Kosters van GV RATS Raalte kwam tot 20,100 punten voor de vijfde plaats, een mooie prestatie waar de hele club met recht trots op is. In de categorie Jeugd niveau 4 deden twee finalisten meer die vooral op sprong heel sterk waren: Fenna van der Meulen van Salto Nieuwkoop won met 19,800 punten het goud (sprong = 7,550), met een grote marge op clubgenote Lizette Vink die tot 14,050 punten kwam (sprong = 7,750).

Bij de junioren werden finales gehouden op twee niveaus. Op niveau 3 pakte Gabriël Lomans van KDO Krimpen a/d IJssel het goud met 24,850 punten voor een sterke en stabiele meerkamp, waarbij hij voor alle drie oefeningen 8+ kreeg toegekend door de jury. Zijn voorsprong op de andere twee finalisten van thuisclub Gymnet Purmerend was groot: Lotus Stuifzand turnde zich naar het zilver met 20,550 punten en Chiara Troff naar het brons met 18,350 punten. Op niveau 4 dongen vijf finalisten om het eremetaal: Lotte Smid van GV Clias Wildervank trok aan het langste eind met 22,900 punten, clubgenoot Roel Hensens werd tweede met 21,900 punten. Beiden behaalden op rechtuit mooie scores (8,150 en 8,000) en bekroonden met dit verrassend resultaat hun debuut in deze sport sinds begin dit jaar. Op hun eerste wedstrijd op 12 januari 2019 in Den Helder kwamen ze nog tot respectievelijk 19,150 en 17,000 punten. Het brons in deze categorie ging naar Danisha Sigon van NTO Maasland, die tot 20,450 punten kwam.

In de finales voor de senioren werd er geturnd op drie niveaus. Op niveau 2 ging de titelstrijd ook tussen drie finalisten: Manon Borsje van Salto Nieuwpoort behaalde met 18,250 punten het goud, gevolgd door Annemiek Zandbergen van Turnaround Capelle a/d IJssel die ondanks dat ze op halve kracht moest turnen door een knieblessure in de week voorafgaande aan het NK alsnog het zilver wist te bemachtigen met 18,150 punten. Zodoende kon ze zichzelf toch belonen voor een zwaar jaar. Derde in deze categorie werd Laura de Vries die tot 14,250 punten kwam. Bij de senioren op niveau 3 ging het tussen Jessica van der Eijk van NTO Maasland en Jerusha Wolff van RTV Rein Bloem Oosterbeek. Van der Eijk beslechtte het duel in haar voordeel met 18,100 punten tegenover 16,800 punten van Wolff.

Bij de senioren op niveau 4 waren er wel drie finalisten. Bianca Blom van Turnaround Capelle aan den IJssel en Marja Aarten van Salto Nieuwpoort maakten er een spannende wedstrijd van, waarbij Blom beslag uiteindelijk beslag legde op het goud met 20,200 punten. Aarten kwam tot 19,500 punten voor het zilver. Kim van den Berg van CSAV Turnlust Den Helder bezorgde haar club de bronzen medaille met 17,700 punten en bekroonde daarmee een mooi seizoen waarin ze een onwaarschijnlijke comeback maakte na een zware blessure. Ze heeft haar droom en doel waar kunnen maken, al bleef ze op het NK onder haar kunnen. Op haar eerste wedstrijd op 12 januari 2019 in Den Helder kwam ze tot 18,850 punten voor het zilver.

Nederlands kampioenschap junioren en senioren niveau 1

Foto © Therry da Silva

Niveau 1 is de eredivisie van het rhönradturnen. Hier vind je de sporters die geselecteerd worden voor deelname aan de tweejaarlijkse internationale titeltoernooien in deze sport: de wereldkampioenschappen (de eerste werd ooit in Den Helder gehouden) en de Team World Cups met de beste vier landen van het voorafgaande WK. Er worden vooralsnog geen continentale kampioenschappen gehouden, wel enkele toernooien in Europese landen met IRV-keurmerk. Dit jaar in april werden Martine van den Boogaard, Sanne Romijn, Sannah Boer en Ilse van der Ham afgevaardigd door de LTC Rhönradturnen van de KNGU naar de Team World Cup van de IRV in Akita, Japan, waar het Oranjeteam op de vierde plaats eindigde. In Egmond aan Zee haakte Sannah Boer, de meest fotogenieke rhönradturnster van Nederland, na twee toestellen af voor de titelstrijd in de meerkamp, omdat ze – overigens net als clubgenote Simone Schot – geblesseerd raakte door een val in het rad tijdens het rechtuit-rollen die de hele zaal deed opschrikken.

Foto © Therry da Silva

De titelstrijd in de hoogste divisie bij de senioren spitste zich hierna toe tussen de drie andere WK-gangers. Routinier Van den Boogaard van KDO Krimpen a/d IJssel haalde de titel op ervaring naar zich toe. Van der Ham van Salto Nieuwpoort kreeg liefst 10,250 punten voor haar rechtuit en zette een hogere score dan Van den Boogaard neer op sprong met een sterkere en stabielere uitvoering (7,200 versus 7,550), doch op spiralen kwam ze ‘slechts’ tot 8,400 punten waar Van den Boogaard uitpakte met 10,150 punten. Het verschil tussen de twee was uiteindelijk 0,65 punt en de 29-jarige Van den Boogaard kon afscheid nemen met de titel op zak. Na negentien NK’s, zeven WK’s en twee Team World Cups is ze er klaar voor om zich volledig richten op het trainerschap. Clubgenote Romijn ontfermde zich over het brons met 25,800 punten. In deze categorie met elf finalisten van vier verschillende clubs zette Hannah Vear het beste resultaat neer voor NTO Maasland met 20,550 punten voor de vijfde plaats. Yvette Pijnenburg van de organiserende club Gymnet Purmerend werd met 18,750 punten achtste.

Bij de junioren op niveau 1 namen tien finalisten van zeven verschillende gymnastiekverenigingen deel aan de Nederlandse titelstrijd. Lotte Verweij van KDO Krimpen a/d IJssel volgde in het sport van clubgenote Van den Boogaard. Ze legde beslag op het goud met 26,250 punten in haar afscheidswedstrijd. Hierna gaat ze zich ook richten op het trainerschap. Het verschil met de concurrentie werd gemaakt met het rechtuit-rollen. Verweij kreeg liefst 10,900 punten toebedeeld, waar Melissa Borsje van Salto Nieuwpoort – tweede in de meerkamp met 23,550 punten – ‘slechts’tot 9,900 punten kwam. Het brons ging met 21,950 punten naar Marjet Waldram van SSS Grou – die ook bij Gymnet Purmerend traint- die hiermee een mooi en veelbelovend jaar in stijl afsluit. Ze bleef Nadine Janse van NTO Maasland nipt voor; Janse werd vierde met 21,650 punten. Gerdien Jansen van DOK Ede werd vijfde met 20,850 punten. Chris Houtkooper van Lycurgus Hygiëa Krommenie werd zevende met 19,700 punten en Yara van der Molen van Gymnet Purmerend werd tiende met 14,100 punten.

Het seizoen zit er op voor de rhönradturnsporters. Er zit dit jaar ook weer geen Ahoy Cup in in het KNGU-finaleweekend in het Rotterdamse Sportpaleis komende maand. Het is nu toewerken naar de eindvoorstellingen van de eigen vereniging en/of een vakantiekamp in het buitenland. Na de zomer wordt weer opnieuw opgebouwd richting de Clubteamwedstrijd eind van het jaar en de plaatsing voor NK en WK van 2020 in de VS. GymPOWER sprak in Egmond aan Zee in de mixed zone met titelwinnaars Manon Borsje (senior niveau 2) en Martine van den Boogaard (senior niveau 1) over hun wedstrijdervaringen en bevindingen. In het beeldverslag op het YouTubekanaal van de Sportredactie GymPOWER (zie de link bovenaan dit artikel) kun je actiebeelden bekijken en de interviews beluisteren met een impressie van de laatste wedstrijdronde. Op het YouTubekanaal van GymPOWER TV kun je nog de uitgezonden beelden terugzien. Fotograaf Bart Treuren van Rhonrad.eu, deelde enkele foto’s van de prijsuitreiking met GymPOWER. Meer informatie over deze turnsport en de complete uitslagen van dit NK zijn te vinden op de website van de KNGU.

Artikel © GymPOWER | Credits verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER: tekst en fotografie actiebeelden © Therry da Silva |  video, videobeelden en interviews © Casper Beijn | © GymPOWER TV live stream en scores © Jeroen de Bruin | Fotografie prijsuitreiking © Bart Treuren/Rhonrad.eu

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.