Talentvolle generatie staat op in RG

Talentvolle generatie staat op in RG
Screenshot video © Casper Beijn: Lisa Donkervliet van RDGA Hoofddorp

AALSMEER/HOOFDDORP – Op 25 en 26 mei 2019 werden in sporthal De Bloemhof in Aalsmeer de landelijke onderdeelfinales en de allroundfinale (B) voor ritmisch gymnastes in de eerste divisie gehouden, georganiseerd door Rhythmic Dreams Gymnastics Academy (RDGA) uit Hoofddorp in samenwerking met de Landelijke Technische Commissie RG van de KNGU. GymPOWER nam een kijkje bij de jongste leeftijdscategorieën, de benjamins en de pre-junioren, in het grootste deelnemersveld dit weekend en legde vast dat deze sierlijke Olympische sport in Nederland zich kan koesteren in een mooi toekomstperspectief.

Eenentwintig finalisten van zeven clubs – Ritmica Alkmaar, Eleganza Utrecht, Wilskracht Alphen a/d Rijn, Turning Spirit Almere, DVO Dordrecht, RDGA Hoofddorp en De Badhoeve Amsterdam -, de beste benjamins en pre-junioren van Nederland, streden in de stijlvol ingerichte hal om de Nederlandse titels en ander eremetaal. Het panorama in de RG-wereld blijkt daarmee volledig aan het kantelen. Nieuwe clubs met nieuwe topcoaches, vaak met buitenlandse roots, zijn in de laatste jaren opgestaan om de sport naar een hoger level te brengen en kijkende naar de kwantiteit en kwaliteit op de vloer bij de jongste leeftijdscategorieën bij deze landelijke finales, kun je vaststellen dat het vele en harde werk resultaten aan het opleveren is voor de korte en lange termijn.

Nederlands paspoort nodig voor NK-titel

Opmerkelijk is daarbij dat tegenwoordig er in Nederland zoveel jong internationaal talent goed bezig is, dat er naast het Nederlandse kampioenschap er ook een open kampioenschap was in de categorieën met gymnastes met een buitenlands paspoort. Voor de benjamins die twee onderdelen en pre-junioren die drie onderdelen turnden (‘zonder materiaal’ en hoepel respectievelijk ook knotsen ), werd het zo een extra spannende wedstrijd. Volgens Carla Carton van de LTC RG van de KNGU was het open kampioenschap geen vooropgezet doel. Toen halverwege dit seizoen bleek dat er gymnastes voor het Nederlands kampioenschap die geen Nederlands paspoort hadden, is het open kampioenschap aan deze wedstrijd toegevoegd. “Je kan het halverwege een seizoen niet maken om jonge meisjes mee te delen, dat ze niet aan de NK kunnen deelnemen. We beraden ons op een goede oplossing voor volgend seizoen.”

Coaches die bij de prijsuitreiking stonden te kijken, konden toch niet het gevoel onderdrukken dat het een vreemde situatie was. “Meisjes op deze leeftijd snappen niet dat je de beste bent maar ook niet.” Bij de benjamins (geboren in 2009 en 2010) gold dat met name voor Kseniia Bozhoglo van Ritmica Alkmaar, de winnares van de gouden medaille van het open kampioenschap in het onderdeel ‘zonder materiaal’ waarin ze excelleerde met 12,850 punten, die zich echter geen Nederlands kampioen kan en mag noemen. Clubgenote Daniella Boas en Annamaria Visotskaja van Eleganza Utrecht, die beide 12,050 punten noteerden,mogen zich allebei wel Nederlands kampioen noemen.

Wedstrijdverloop onderdeelfinales benjamins

Clubgenote Indy Veltman pakte het NK-brons met 10,950 punten. Bozhoglo pakte nog een tweede medaille met hoepel, ze werd derde in het open klassement. Visotskaja en Boas werden respectievelijk eerste (met 11,000 punten) en tweede (met 10,050 punten); Bozhoglo verving Veltman (NK-brons met 9,100 punten) op de derde plek van het open podium met 9,150 punten. De frêle jongedame hield zich kranig en kon na afloop toch stralen met het omgehangen eremetaal en de bloemenhulde: “Ik ben gelukkig met mijn eerste plek. Het was erg zwaar voor me, omdat ik in het begin heel zenuwachtig was, maar ik dacht toen: ‘ik doe mee aan een wedstrijd!’ en verzamelde al mijn moed en het lukte me toch. I just did it!

Deze diashow vereist JavaScript.

Wedstrijdverloop onderdeelfinales pre-junioren

Bij de pre-junioren (geboren in 2007 en 2008) was er ook een open klassement, maar geen van de negen deelnemers had een buitenlands paspoort en kregen dus dubbele medailles. Femke Barhorst van Wilskracht Alphen a/d Rijn won met 14,350 punten het onderdeel ‘zonder materiaal’, gevolgd door Iza van de Burgt van Eleganza Utrecht (13,800) en haar Friese clubgenote Anne Werner (13,700). In de andere twee onderdelen legde Werner beslag op het goud. Met hoepel (13,400) nog met redelijk sterke concurrentie van Barhorst (13,150) en Britt Schipper van Ritmica Alkmaar (13,100); met knotsen ongenaakbaar  haar grote talent tonende (13,750), waar Barhorst tot 11,400 punten kwam voor het zilver en Lisa Oosterom van Wilskracht Alphen a/d Rijn tot 11,200 punten voor het brons.

Bij het afscheid nemen op zaterdag na de wedstrijd van de benjamins en junioren merkten we de focus op bij de deelnemers voor het middagdeel met junioren en senioren. Senior Andra Harmsen, clubgenote van Bozhoglo bij Ritmica Alkmaar, verwoordde het belang van deze onderdeelfinales als volgt: “Al ligt mijn prioriteit bij de allroundfinale in Ahoy, is deze wedstrijd voor mij ook belangrijk. Ik wil hier toch wel goed draaien natuurlijk, alles geven en doen wat ik geoefend heb en dan kijken waar het uitkomt.” Harmsen deed alleen mee met de onderdeelfinale hoepel, bij bal en knots stond ze reserve; de zeven best gekwalificeerde gymnastes deden mee aan de finale. “Ik ga voor hoepel, als ik meer mag doen zou leuk zijn maar ik wil niet dat iemand zich blesseert.” 

Wedstrijdverloop onderdeelfinales senioren

Uiteindelijk werd Harmsen in de onderdeelfinale hoepel vijfde met 11,000 punten. Ze verkeerde in goed gezelschap en stond niet met de minsten in de arena in Aalsmeer: de teruggekeerde Nederlands allroundkampioen van 2017 Melinda Özcan van Wilskracht werd eerste met 17,250 punten, het al jaren geroemde talent, als junior EK-gangster en nu eerstejaars senior Cheyenne Stoffer van De Badhoeve werd tweede met 16,050 punten, de regerend Nederlands kampioen allround Yasmin van Es van RDGA derde met 12,850 punten en als junior EK-gangster Minous Bouman van Wilskracht vierde met 12,750 punten. Harmsen hield (nipt) Julia Tan van RDGA (10,950) en Lieke Faber van De Badhoeve (9,450) achter zich. Al met al een mooie opsteker voor Ahoy.

Met bal pakte Van Es het goud met 14,600 punten, Özcan het zilver met 13,300 punten en Stoffer het brons met 11,800 punten. Met knotsen ging de Nederlandse titel naar Stoffer met een topscore van 16,450 punten, pakte Özcan het zilver met 14,400 punten en ging het brons naar Lente Verloop van OKK Dordrecht met 12,700 punten. Met lint ging het goud wederom naar Stoffer die 12,250 punten noteerde, het zilver was voor Van Es met 11,200 punten en het brons voor Özcan met 10,400 punten. De strijd om de Nederlandse titel bij de senioren allroundfinale (A) in het Sportpaleis van Rotterdam Ahoy gaat komende maand heel spannend worden…

Wedstrijdverloop onderdeelfinales junioren

Bij de onderdeelfinales bij de junioren was er ook een open kampioenschap toegevoegd voor wie niet over een Nederlands paspoort beschikt. Julia van Gils van RGC Eleganza Utrecht was de spekkoper met drie van de vier titels: met bal met 12,800 punten, in het moeilijkste onderdeel, met de knotsen, met liefst 15,400 punten en met lint 11,750 punten. Met touw kwam ze 0,55 punt tekort voor het goud, dat naar Valeria Baars van RDGA Hoofddorp ging met 12,700 punten. Het zilver was voor Van Gils met 12,450 punten en het brons voor Barbara Galek Olsthoorn van GTV De Badhoeve Amsterdam met 12,00 punten.

Met bal ging het zilver naar Alexandra Zaytseva van GTV De Badhoeve met 12,150 punten en het brons naar Ksenia Bischot van Ritmica Alkmaar met 12,100 punten. Met knotsen was het niveau torenhoog. Baars legde beslag op het zilver met 13,900 punten en Laila van Es van RDGA Hoofddorp op het brons met 13,300 punten. Met het altijd lastige lint melde Galek Olsthoorn zich weer voor het zilver met 11,600 punten. Voor de derde plaats werd er door de kwestie van de nationaliteit een dubbele bronzen medaille uitgedeeld. Sara Zarza van OBQ Leeuwarden kreeg het NK-brons met 8,900 punten, Maria Spyroglou van RGC Eleganza Utrecht het brons in het open klassement met 9,050 punten.

Een trotse supporter van RGC Eleganza Utrecht reageerde na het weekend: “Onze club heeft een topscore behaald met totaal zeven nationale titels. Julia heeft daarvan drie bemachtigd! Ze timmert al tien jaar aan de weg, met veel vallen en weer opstaan is het haar nu gelukt om deze topprestatie neer te zetten. Ze staat er heel goed voor om ook Nederlands kampioen allround te gaan worden in Rotterdam Ahoy!” Van Gils is bescheiden: “Na de halve finale voelde het al goed, want vooraf was niet zeker of ik het zou kunnen draaien. Het is altijd spannend omdat de voorgaande wedstrijden niet meer meetellen. Je begint altijd vanaf nul. In Ahoy hoop ik foutloze oefeningen te laten zien.”

Deze diashow vereist JavaScript.

Winnaars allroundfinale eerste divisie (B)

Op de zondag bij de allroundfinale eerste divisie (B) was er ook een open kampioenschap ingesteld naast de nationale titelstrijd omdat hier ook drie van de elf gymnastes (waaronder hier ook van Jahn Hillegom, O&O Zwijndrecht en Sparta Dordrecht) alleen over een buitenlands paspoort beschikken. Patrisa Turlajeva van DVO Dordrecht en Zeynep Özler van Jahn Hillegom behaalden voor de onderdelen ‘zonder materiaal’ en hoepel samen allebei 17,333 punten voor het goud in het open klassement. Doch de Nederlandse titel was voor de nummer drie, Amy Smit, die totaal 17,134 punten behaalde.

Moeder Nicole Slaap vertelde na afloop aan GymPOWER: “Amy is ontzettend blij. We hadden het niet verwacht, omdat we niet wisten dat er twee meisjes zonder Nederlandse nationaliteit meededen. Die hadden 0,199 punt hoger en waren in het open allround klassement gedeeld eerste. Pas daarna werd de uitslag van het Nederlands kampioenschap omgeroepen. Daarom was de verrassing des te groter. We zaten met onze mond open. Ik was zelfs te verbaasd om te gaan juichen. Overigens had Amy het derde hoepelcijfer en het tweede bij ‘zonder materiaal’. Zus Danique zei nog: ‘Nou ze gaat er wel voor!'”

Bij de senioren in de allroundfinale eerste divisie (B) triomfeerde Verloop, die voor vier onderdelen (hoepel, bal, knotsen en lint) 49,800 punten noteerde voor de Bondstitel. Tweede werd Celeste Bouman van Wilskracht met 44,534 punten en derde Mieke Holwerda van GTV Hilversum die met 41,500 punten Taisiya Shulga van Gymsport Leiden/Olympia Papendrecht (41,233) nipt versloeg voor het brons. Het scheelde bijna niks: 0,267 punt. Holwerda die GymPOWER vertelde al superblij te zijn met het behalen van de halve finale, heeft nu met de bronzen medaille helemaal het recht om in de wolken te zijn: “Bij ons in de club is het al een goede prestatie als je de halve finale haalt, dus iedereen is heel enthousiast […] De B-finale halen was onverwacht en heel leuk, alles ging goed en het is een momentopname.”

Verloop vertelde na afloop aan GymPOWER: “Ik ben heel blij met mijn eerste plaats. De oefeningen gingen goed op een klein rommeltje hier en daar na. Wel voelt het dubbel omdat ik voor het eerst niet in Ahoy sta. Ik had niet een heel sterk seizoen, doordat ik lang moest herstellen van gescheurde enkelbanden in de aanloop naar het NK 2018. Toen gleed ik tijdens de halve finale door de losliggende rand om de wedstrijdvloer een heel stuk onderuit. Ik ben er erg van geschrokken en merkte dat ook nog in de oefeningen erna. Het maakte dat ik me niet plaatste voor het NK in Ahoy dit jaar. Ik denk dat ik daar toch wel thuis hoor. Het ging al een stuk beter. Dus ik ben heel blij met deze overwinning, maar ook een beetje teleurgesteld.” 

De complete uitslagen van deze landelijke finales RG in Aalsmeer zijn te vinden op de website van de KNGU. Het beeldverslag van GymPOWER op YouTube, inclusief actiebeelden, foto’s en interviews, is te bekijken via de link bovenaan dit artikel.

Artikel © GymPOWER | Credits verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Tekst © Therry da Silva | Video(beelden) en interviews © Casper Beijn | Fotografie prijsuitreiking © Bart Treuren/RGym.eu

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.