Bijzondere turntitel voor Noa Talboom

Bijzondere turntitel voor Noa Talboom
Foto © Devona Wateringen

Deze diashow vereist JavaScript.

DUIVEN – Op 25 en 26 mei 2019 werden in Duiven de landelijke meerkamp- en toestelfinales voor turnsters in de tweede divisie gehouden, georganiseerd door SV Thuve in samenwerking met de Landelijke Technische Commissie Turnen van turnbond KNGU. Het was een enerverend toernooi met veel bijzondere prestaties en hoogstandjes. In een sportweekend met meer dan zes nationale kampioenschappen in andere artistieke sporten op verschillende plaatsen in Nederland, bleek het een brug te ver voor het verslagteam van GymPOWER om hiervan een reportage op locatie te maken. We gingen daarom voor een representatief verhaal voor de power, het sportplezier en de elegantie die er te vinden waren. Eén sprong eruit, dat van de winnares bij de junioren, Noa Talboom van Devona Wateringen. Na een ernstige elleboogblessure eind vorig jaar, toonde ze wilskracht en doorzettingsvermogen met een onwaarschijnlijke comeback die resulteerde in het behalen van de landelijke meerkamptitel. Gesecondeerd door clubgenote Carmen Nicolai (zilver) en Britt Peters (brons) van G.V. E.T.V./Olympia Eindhoven.

Hoofdtrainer/coach Nathalie van den Beemt, die op maandag erna nog steeds moest bijkomen van alle indrukken tijdens het finaleweekend, stelde dat voor Devona Wateringen de overwinning van Noa Talboom, naast de andere knappe prestaties van de club, absoluut de mooiste ervaring was. Het lijkt namelijk een wonder hoe Talboom zich wist toe te werken naar de winst. “Noa brak in december haar elleboog met een wipper op brug. Haar seizoen stond direct op losse schroeven, weg was haar moment om te shinen bij de Golden Move van Devona bij Univé Touch of Gold 2018 van de KNGU in Ziggodome Amsterdam en weg leken de kansen voor de kwalificatiewedstrijden.

Trainen op de balk met gipsen arm

Het werd operatie en fysio en toch weer na één week stond ze op de balk in de zaal te trainen, met een arm in het gips. Voor de trainers/coaches een vreemde en lastige situatie. Van den Beemt: “Tot op dat moment hadden we als vereniging nooit zo’n ernstige blessure meegememaakt in de selectie. Het was de eerste botbreuk met een operatie tot gevolg (er moest een schijf in haar elleboog worden geplaatst) met erna een intensief revalidatieproces met fysiotherapie. Blessures horen bij de sport en dat is pijnlijk, maar dat hebben we moeten accepteren. Uiteraard proberen we zoveel mogelijk te voorkomen en waar nodig zo goed mogelijk te begeleiden. We hadden echter weinig ervaring met begeleiding van zo’n blessure. We vertrouwden op de ervaring van de fysio, die zei dat ze de arm juist veel moest bewegen en haar elleboog moest blijven strekken, pijnlijk, maar wel belangrijk voor een wedstrijdturnster. In de zaal met iemand in het gips trainen, is dan ook bijzonder voor allemaal. Verder hoop je dat het goed afloopt en dat je dan als coach zo’n overwinning mag meemaken is heel bijzonder.”

Het werd één van de meest onwaarschijnlijke comebacks en gouden races in de Nederlandse turnsportgeschiedenis. Van den Beemt vertelt er met verwondering over: “Bij de tweede plaatsingswedstrijd in januari werd het spannend, want de eerste had ze noodgedwongen moeten missen, maar het lukte haar net. Bij de kwartfinale deed ze de basis van de basis op brug, maar sprong een knappe Tsukahara, genoeg om zich te plaatsen voor de halve finale. Ze werd steeds beter en completer. Toen ze op de halve finale op 7 april 2019 in Leusden goud pakte, bleek ze toch opeens weer titelkandidaat en in de finale van afgelopen weekend deed ze het!”

Winst doet zelfvertrouwen groeien

Uiteraard wordt de prestatie van Talboom gevierd binnen de club met één van de grootste turnselecties van Nederland. Doch er is ook alle aandacht en waardering voor de prestaties van de andere turnsters van Devona in Duiven. Van den Beemt: “De tweede plek van Carmen Nicolai was ook bijzonder, omdat ze dit jaar veel zelfvertrouwen kreeg. In de halve finale werd ze op de andere baan dan Noa ook eerste en toen wist ze dat ze niet tegen haar op hoefde te kijken, maar er zelf ook voor kon gaan. Dat is knap voor een eerstejaars junior. Die bewuste halve finale was haar eye-opener en gaf een enorme boost. Vorig jaar werd ze nog  twintigste op de NK. Na Touch of Gold begon het voor haar te komen.”

De blijdschap bij de turnsters was ook groot, ook al genieten ze soms in stilte, bevestigt Van den Beemt die een intens sportweekend mee beleefde met de turnsters en andere trainsters van de club. “Noa en Carmen hadden een glimlach van oor tot oor. En dat waren er nog maar twee van de vijf. De prestaties op zondag waren geweldig, bizar. Dat is apart voor een coach, want je werkt op individueel niveau, maar hier streden ze ook nog tegen elkaar als concurrenten. Iedere turnster heeft dan haar eigen verhaal, met haar eigen prestatie. Dan is brons voor de één nog geweldig en vierde voor de ander een teleurstelling.”

Iedere turnster heeft een succesverhaal

Het is voor Devona Wateringen een weekend met dertien NK-medailles geworden. Vijf op de meerkamp, – naast Talboom en Nicolai ook Tess Kamphorst (zilver jeugd N3), Gilaine Weibolt (zilver jeugd II), en Yalissa de Vette (brons pupillen II) -, en acht bij de toestelfinales op de tweede dag. Talboom behaalde ook het goud op vloer en brons op sprong en brug; Nicolai het goud op brug; De Vette het brons op brug; Miruna Zalfen het brons op vloer en Weibolt brons op vloer en zilver op brug. Van den Beemt: “Eigenlijk heeft iedere turnster een individueel succesverhaal. En soms ook juist de turnsters die nu net ondergesneeuwd raken in al het medaille-geweld”
Zoals Aleena Aissati die vorig jaar als instapper N3 turnde en zaterdag als tweede reserve mee was, om ook in ieder geval haar trainingsmaatjes aan te moedigen. En toen mocht invallen en dus in één jaar van instapper N3 naar finalist pupil 1 N2 is gegaan. Of Amberly Breetveld die als pupil 2 N2 op de meerkamp het onderspit moest delven, net vierde werd (waar vriendin en trainingsmaatje De Vette het brons won) en ook op de balkfinale op zondag net viede werd.

Zoveel support en steun blijft je bij

Van den Beemt: “De persoonlijke teleurstelling van Amberly werd overstemd door haar vreugde voor alle anderen. Voor Miruna bijvoorbeeld, die haar aller aller aller eerste medaille überhaupt ooit won. Ze traint al jaren hard, maar wordt altijd overschaduwd door Yalissa en Amberly die sterker en stabieler zijn. Miruna haalde voor het eerst het NK en als bonus de toestelfinale op vloer. Haar voorbereidingen gingen goed, maar op het eerste toestel zaterdag ging het mis. In tweede sprong, maar turnde dapper de meerkamp zo goed mogelijk uit, maar dat is natuurlijk niet het NK waarvan ze gedroomd had. En eindelijk kwam daar zondag de beloning van al jaren hard werken, maar nooit iets presteren. Brons op het NK voor een plaatje van een vloeroefening!”
Er waren nog vele andere mooie verhalen op te tekenen. Na zo’n turnweekend was de anderhalf uur terug rijden van Duiven naar Wateringen een aparte reis voor Van den Beemt. De mooie herinnering aan het bijzondere moment bleef. Het ging niet eens om de prestaties, maar om wat ze met elkaar deelden bij deze bekroning van het turnseizoen op de wedstrijdvloer. “We zijn trots en hebben genoten van alle turnsters. Het meest bijzondere vond ik hoe de andere clubgenotes en ouders hen vanaf de tribune toejuichten. Zoveel steun en support. Het is voor een coach mooi om te zien hoe ze het elkaar gunnen.”
Op zondag 7 juli 2019 wordt in Turnhal Westland de selectie van Devona Wateringen gehuldigd voor hun prestaties in dit turnseizoen.

Uitslagen en meer verhalen

Uiteraard waren er veel meer clubs die in deze landelijke finale met trots met hun turnsters stonden. We komen hier nog op terug in een ander artikel van GymPOWER. De complete uitslagen van de landelijke meerkamp- en toestelfinales van de tweede divisie turnsters in Duiven zijn te vinden op de website van turnbond KNGU. Meer over de turnsters en de turnsport bij Devona Wateringen is te vinden op de website en social media van de club.

Artikel © GymPOWER | Credits tekst © Therry da Silva en interview © Casper Beijn | Credits verstrekte foto’s © Natalie van den Beemt/© Devona Wateringen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.