Livia Peltrera’s comeback op NSK 2019

Livia Peltrera’s comeback op NSK 2019
Foto © Jim Falize

WAGENINGEN – Na de twee voorrondes in Nijmegen (NSTC1) en Enschedé (NSTC2) werd op 25 mei 2019 het Nederlandse kampioenschap voor turnende HBO- en WO-studenten gehouden in Sportcentrum De Bongerd in Wageningen, georganiseerd door de plaatselijke studententurnvereniging WSTV Split met het thema ‘Hand in hand naar Wonderland’, onder auspiciën van de Nederlandse studententurnbond NSTB. Zoals altijd bij dit soort wedstrijden stond de sfeer voorop, maar er was bij deze editie opvallend veel goed turnniveau waarneembaar wat ook spannende ontknopingen opleverde.

Ruim 112 deelnemers van elf clubs uit heel Nederland kwamen in actie. Bij de dames werd op zes niveaus geturnd, bij de heren op vijf, waarbij er ook bekenden uit het turnsportcircuit hier hun opwachting maakten op de turnvloer en/of achter de jurytafels. De sporters van KUNST Nijmegen pakten de meeste medailles (negen) en samen met die van DST Pegasus Delft en SUCA Eindhoven ook het meeste goud (drie). Via de ogen van Livia Peltrera  die de enige (zilveren) medaille voor MSTV Saturnus Maastricht behaalde, blikken we terug op dit NSK en ontdekken één van de bijzondere turnverhalen van dit seizoen.

Interview met Livia Peltrera van MSTV Saturnus Maastricht

Foto Livia Peltrera met zilveren NSK-medaille 2019 © Jim Falize

Livia Peltrera uit Zuid-Limburg draaide met Swentibold Sittard jaren lang in de top-10 van de eerste divisie, waarbij ze naast zich voor de NK-finale te kwalificeren ook vaak de Ahoy Cup mocht turnen tijdens het landelijke finaleweekend van turnbond KNGU in Rotterdam. Twee jaar terug op 18-jarige leeftijd deed ze de gewaagde stap door naast haar universitaire studie in Utrecht ook te gaan turnen en trainen op eredivisieniveau bij Flik-Flak in Den Bosch onder leiding van Oranjecoach Nico Zijp. Dat was erg zwaar en pakte niet uit als gewenst. Na een zware blessure heeft ze een sabbatical van twee jaar moeten nemen.

Doch het turnvirus bleef kriebelen en ze besloot een comeback te maken in het studententurncircuit en kon ze zo toch weer een turndoel stellen in haar leven. Met succes! Toch was het feit dat ze een zilveren medaille behaalde op het NSK niet het belangrijkste voor Peltrera. Belangrijker voor haar was dat ze weer met plezier in een turnwedstrijd stond. Peltrera’s eerste reactie was dan ook: “Ik had deze uitslag echt niet verwacht en ben best trots dat ik het na meer dan twee jaar zonder turnen weer aandurfde. Toen ik eruit raakte bleek al dat topsport en studeren niet goed samen gaan. Het werd teveel allemaal. Toen ik langzaam weer één keer per week mocht, begon ik weer met trainen bij Saturnus, Maastricht.”

De sfeer van de NSK Meerkamp past daar prima bij.  Peltrera: “Ik deed makkelijkere oefeningen dan vroeger, want ik wilde het plezier terug en ben gaan focussen op nette oefeningen. Bij balk ging ik er twee keer af, dat het verder netjes was, maakte daar toen niet meer uit. Vloer ging heel goed. Ik had zelf mijn vloeroefening gemaakt, een sierlijke, op klassieke muziek. Bij sprong wilde ik de Yourchenko doen, maar er was geen Yourchenko-hoes, dus besloot ik ter plekke om half in, half uit te doen en dat scheelde wel een puntje. Brug was het moeilijkste toestel voor me om weer op te pakken. Ik miste nog veel kracht. Maar wat ik turnde, was netjes. Sara Albiero was vooral op balk en vloer goed. Dat ze niet op balk viel en ik wel, maakte waarschijnlijk het verschil. Omdat ze bij een studentenwedstrijd je punten tijdens de wedstrijd niet laten zien, wist ik niet hoe het verschil was met Anouk, die derde werd. Dat pas wel bij de ontspannen sfeer, maar aan de andere kant, had ik in dit geval mijn totaal wel willen weten.”

Peltrera is blij dat ze de turnsport weer heeft kunnen oppakken voor zichzelf als turnster, maar ook als trainer/coach en op een bijzondere manier als videograaf van het topturnen. Ze vertelt er met plezier over: “Ik sport veel op de ALO en ben ook gaan hardlopen, want topturnen met meiden van mijn leeftijd is bij een reguliere club in de buurt eigenlijk niet mogelijk. Via Nico Zijp, die ik ken van mijn eigen turntijd bij Flik-Flak, ben ik bij Topturnen Zuid in de hal van SVO Schinnen terecht gekomen, daar geef ik nu training. Zo denk ik nog weleens terug aan het turnen in Ahoy, waar 2013 mijn mooiste ervaring was, samen met de jaren ervoor. Ook al had ik geen podiumplek, de jeugdfinale telt dan ook! En aan de internationale wedstrijd met Flik-Flak in Hamburg…Vorig jaar ging ik voor het eerst weer naar de Ahoy Cup…als toeschouwer. Daar kwam ik weer in contact met Maurice Aarts van het InnoSportLab ’s-Hertogenbosch. Daarna heb ik namens het Sportlab filmregistraties gedaan van het Nederlands senioren dames- en herenteam in Heerenveen. Dat was een hele mooie ervaring, ook toen ik met bondscoach Bram van Bokhoven in Duitsland kon filmen.”

Ondanks dat ze als turnster haar vizier heeft moeten afwenden van de Olympische Spelen van 2020, heeft ze toch mooi nieuws van dat front ontvangen onlangs: “Ik ben nu door na de eerste selectie voor vrijwilliger voor de Spelen in Tokyo. Wat zou het prachtig zijn als je daar bij de arena de medaille-ceremonie mag meemaken. Ik droomde er als kind al van om daar ooit te staan. Je zit dan op de eerste rij, heel leuk!” Zo wordt dit een prachtjaar voor Peltrera: “Nadat ik met een burn-out gestopt was met turnen, ben ik heel dankbaar dat ik er zo bovenop ben gekomen. Ik kan nu weer turnen, omdat ik het leuk vindt. Bij de ALO leer ik veel trainingstechnieken die ik bij RTO Zuid weer kan inzetten. Als ik er een t-shirt van zou laten drukken, zou het de lijfspreuk van mijn opa wiens motto was “Veni, Vidi, Vici’: ik kwam, zag en overwon alles!”

Wedstrijdverloop NSK 2019 Dames 1 t/m 6 

Foto © Therry da Silva: Anouk Slockers

Anouk Slockers van D.S.T. Pegasus Delft die een week eerder op het NK 3e divisie in Vianen nog namens KDO Sport Hellevoetsluis zesde werd in de meerkamp met 44,367 punten, pakte in Wageningen de Nederlandse studententitel in de categorie Dames 1 met 44,40 punten, gevolgd door Tamara Janssen (tweede met 43,60 punten) en Ronne Pater (derde met 42,30 punten) van KUNST Nijmegen. Tamar Bersee van WSTV Split Wageningen, de vierde deelneemster in deze categorie, moest verstek laten gaan op vloer en greep daardoor naast het erepodium.

Bij Dames 2 met een iets groter veld deelneemsters kwamen na een spannende wedstrijd uiteindelijk Sara Albiero van SUCA Eindhoven (eerste met 42,95 punten), Livia Peltrera van MSTV Saturnus Maastricht (tweede met 41,40 punten) en Anouk van Beurden van DST Pegasus Delft (40,55 punten) op het erepodium. Daphne Beijer van KUNST Nijmegen miste met een verschil van 0,05 punt het brons (vierde met 40,50 punten).

Bij Dames 3 met het grootste deelnemersveld van dit NSK (liefst 29 deelneemsters) was het een spannende wedstrijd. Gaatske Posthumus van KUNST Nijmegen de winnaar van het goud met 44,65 punten (de beste meerkampscore voor dames op dit NSK), gevolgd door Heleen Kappen van WSTV Split Wageningen (tweede met 43,75 punten) en Nynke de Vreugd van KUNST Nijmegen (derde met 43,70 punten). Ook hier differentieerde een verschil van 0,05 punt de bezetters van de tweede en derde trede van het erepodium.

Archieffoto © Casper Beijn: Sara Albiero

Bij Dames 4 herhaalde dat duel zich weer in een redelijk groot veld met 23 deelneemsters, doch hier werd het een ex aequo op de tweede plaats met een vierde plaats op 0,1 punt achterstand. Aisling Hurley van U-Turn Utrecht won het goud met 44,10 punten, gevolgd door Milou Marks van DST Pegasus Delft en Leyla Cisme van STUGG Groningen met allebei 42,70 punten. Eline Peeters van KUNST Nijmegen bleef daardoor met lege handen met de derde score (vierde met 42,60 punten).Via de ogen van Livia Peltrera bekijken we deze wedstrijd en ontdekken één van de bijzondere turnverhalen van dit seizoen.

Bij Dames 5 streden vijftien deelneemsters om de medailles. Marlies de Groot  en Marleen Pool van KUNST Nijmegen vergrootten de NSK-oogst en spekten de prijzenkast van de club met twee medailles. De Groot pakte het goud met 43,20 punten, Pool het zilver met 42,30 punten. Isabeau Welmer veroverde voor STAH Amsterdam de enige medaille op dit NSK, het brons met 42,20 punten. Het luisterde allemaal nauw in deze categorie, de dames waren aan elkaar gewaagd op de turnvloer.

Bij de laatste categorie Dames 6 wisten alle drie deelneemsters zich gegarandeerd van een medaille, maar er moest nog even geturnd worden om de kleur vast te stellen. Sandra-Anna Fonken van SUCA Eindhoven pakte het tweede goud voor haar club met 43,00 punten. Laura Timmermans van WSTV Split Wageningen bezorgde de thuisclub een tweede zilveren medaille met 42,20 punten en Hei-Wah Cheung voegde een bronzen medaille aan de oogst van SUCA Eindhoven met 40,60 punten.

Wedstrijdverloop NSK 2019 Heren 1 t/m 5

Bij Heren 1 ging de Nederlandse titelstrijd tussen Jeffrey van Pinksteren van SUCA Eindhoven en Koen van den Ende van DST Pegasus Delft. Het ging vrij gelijk op met drie toestellen in het kleine voordeel van Van den Ende en een gelijke score op voltige. Doch met name op sprong (11,60 tegenover 10,80 punten) maar ook op rek (10,60 tegenover 10,10 punten) sloeg Van Pinksteren toe om het verschil te maken: goud met 67,10 punten, zilver voor Van den Ende met 66,70 punten.

Bij Heren 2 waren er meer deelnemers (6) om de wedstrijd spannender te maken. Ezrah Sahetapy van KUNST Nijmegen ging met het goud vandoor met liefst 68,90 punten met zijn beste score zelfs op voltige (12,20 punten), voor Nederlandse begrippen (tot en met de eredivisie) een uitstekende prestatie. Stefan Vliek volgde met het tweede zilver op dit NSK voor STUGG Groningen voor 65,40 punten. Theo Mesplou van DST Pegasus werd derde met 63,70 punten.

Bij Heren 3 was het met vier deelnemers weer een zure ontknoping voor wie de minste punten bij elkaar turnde (Julian Roza, vierde met 58,20 punten). Drie turners van DST Pegasus en één van Linea Recta deden op dit niveau mee. Gert Jan de Boer uit Enschedé wist zich tussen de Delftenaren te wringen en behaalde met 59,10 punten een eerste medaille voor zijn club, het brons. Het goud ging naar Jordi Wagner met 61,30 punten, gevolgd door clubgenoot Bas Ackermans die 0,2 punt minder noteerde en zich met het zilver moest tevreden stellen (61,10 punten).

Bij Heren 4 hadden ze het grootste veld deelnemers (9) en opmerkelijk genoeg luisterde het ook erg nauw in de top. Lennert van Gestel bezorgde DST Pegasus Delft haar derde goud met 62,20 punten. Steven Horstink sleepte een tweede medaille voor Linea Recta binnen (het zilver met 61,70 punten). Tussen plaats drie en zes in het eindklassement zat uiteindelijk 1,5 punt verschil. Alex Ben Hassine van U-Turn Utrecht wist de concurrentie van DST Pegasus te verslaan en pakte het brons met 61,20 punten. Delftenaren Gijs Tops (vierde met 60,80 punten), Alexander de Bruin (vijfde met 60,30) en Lars Pije (zesde met 59,50) moesten aansluiten naast het erepodium.

Tot slot kwamen nog zeven turners in actie op niveau Heren 5. Lex Koekkoek bezorgde thuisclub WSTV Split Wageningen op dit NSK alsnog een gouden medaille (naast twee zilveren) met liefst 76,80 punten voor een stabiele meerkamp, de beste meerkampscore bij de heren op dit NSK. Quincy Hobbelen en Ralph Stemerdink deden KUNST Nijmegen met hun zilveren en gouden medailles stijgen naar de eerste plaats op het algemeen medailleklassement van dit NSK. Hobbelen werd tweede met 72,40 punten, Stemerdink derde met 71,50 punten.

Meer informatie, beelden en de complete uitslagen zijn te vinden op de websites en social media van de Nederlandse studententurnbond NTSB en WSTV Split Wageningen.

Artikel © GymPOWER | Credits tekst © Therry da Silva en interview © Casper Beijn | Credits beelden: inzetfoto verstrekt door Livia Peltrera – NKS 2019 © Jim Falize; foto NK 2019 Anouk Slockers © Therry da Silva; archieffoto NSK 2018 – Sara Albiero © Casper Beijn | Credits poster en foto FB post © WSTV Split Wageningen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.