Samengebundelde turnpower in Alkmaar

Samengebundelde turnpower in Alkmaar

ALKMAAR – Op 25 en 26 mei 2019 streden de turners van de eerste, tweede en derde divisie om de landelijke meerkamp- en toesteltitels en overig eremetaal in de overbezette wedstrijdhal van sportcomplex De Meent Bauerfeind in Alkmaar, een nationaal titeltoernooi georganiseerd door Saturna Alkmaar in samenwerking met de Landelijke Technische Commissie Turnen van de KNGU. De verschillen waren klein en veel clubs konden na een intensief sportweekend meerdere medailles naar huis meenemen. GymPOWER nam onder persaccreditatie een kijkje bij de laatste wedstrijdronde op zaterdag, waarbij de in totaal 36 tweedejaars junioren en 36 senioren, onderverdeeld per twaalf in elk van de drie divisies in actie kwamen.

In de overbevolkte wedstrijdhal van De Meent werd op deze wedstrijd met passie geturnd en gestreden op de zes toestellen van het herenturnen: vloer, voltige, ringen, sprong, brug en rek. In een uiterste hoekje van de zaal stond de perstafel vanwaar we tussen alle toestellen, scoreborden, jurytafels, turners, trainers en andere personen op de wedstrijdvloer af en toe een glimp konden opvangen van de focus en vluchtelementen van de turners. De aangewezen foto-plek c.q. -uitloop langs de aanloop voor sprong werd al gauw bezet door de deelnemers. Gelukkig mochten we van de EHBO even gebruik maken van hun plateau van waaruit er een redelijk goed overzicht was op wat er gebeurde in de zaal, al moesten ook deze alerte vrijwilligers regelmatig mensen voor hun plek wegsturen die hen het zicht belemmerden. De beste kijk- en fotoplek bij deze wedstrijd bleek voor collega-fotografen hier toch wel de belendende hoge VIP- en publiekstribunes. Alhoewel ze in niveau verschilden, kon je zien dat ieder op zijn eigen manier voor ging. De turners hadden ook hun eigen verhaal en wellicht leveren die verhalen de meest bijzondere herinneringen op aan deze wedstrijd.

Een bijzondere comeback bij Saturna

De organiserende vereniging Saturna Alkmaar pakte in veel verschillende categorieën prijzen en piekte dus op het juiste moment. Het meest bijzondere verhaal was dat van de twintigjarige Cisko Wuis. Zijn vierde plek in de meerkamp bij tweede divisie senioren was eigenlijk een wonder. Op zijn eerste grote wedstrijd na een gebroken nek vorig jaar, was hij gebrand op een goede en veilige comeback.

Coach Dennis Uljee: “Vorig jaar is hij geblesseerd geweest. Zijn nekwervel was gebroken. Wat dat betreft is het al heel bijzonder dat hij zo snel op dit niveau terug heeft kunnen komen en het zelfvertrouwen heeft kunnen krijgen. Mentaal is het wel een ding als je zo moet gaan trainen. Het is bijzonder dat hij er zo snel voor open stond om de turnhal weer in te komen en het weer te gaan doen. We zijn heel trots op hem!” Op zondag bekroonde hij zijn comeback met twee landelijke titels, op sprong (11,950) en op rek (11,650).

De in deze categorie (tweede divisie senioren) zegevierende Sebastiaan Willemsen van KDO Sport Hellevoetsluis (goud met 70,700 punten) blonk uit met een knappe vloeroefening op (12,450). Deze maakte samen met zijn voltige-score (11,150) het mogelijk om Stefan van der Vliet van Turn Totaal Langedijk (zilver met 70,550) alsnog achter zich te houden in de meerkampfinale. Derde werd hier Jorin Bouma van W.I.K.-FTC Heerenveen die 69,700 noteerde voor het brons. In de toestelfinales op zondag pakte Willemsen nog een titel met een sterke oefening aan de ringen (12,000). Van der Vliet kreeg zijn revanche op brug met de titel voor ook een topoefening (12.400). Op vloer was Tieze van den Elsen van Exalto Sport Lunteren & Ede iedereen de baas met 12,450 punten voor een sterke oefening. De laatste titel in deze categorie ging naar Jikke Swelsen van Swentibold Sittard met 11,700 punten voor zijn voltige-oefening.

Het belang van de voltige-oefening

Bij de tweedejaars tweede divisie junioren kon je zien hoe belangrijk een goede voltige oefening is bij het heren turnen. Hiermee won Elwin Lok van Turnteam Drenthe met 0,6 punt verschil het goud (70,650 punten). Wessel Hopman van GTV Total Gymnastics Bunschoten pakte krap achter hem het zilver met 70,050 punten. Koen Kappetijn van GV O&O Zwijndrecht wist de rest van de concurrentie in dit veld goed achter zich te houden en pakte nog een medaille voor zijn jarige club (brons met 69.200 punten).

Lok voegde de volgende dag nog twee titels en twee keer brons aan zijn CV toe, op voltige (eerste met 12,600), op brug (eerste met 12,100), op vloer (12,350) en op sprong (11,825). De andere toesteltitels gingen naar turners die hun club ook mooi op de kaart zetten: Juransly Meijers van GV Velocitas Gouda (aan de ringen met 12.100 punten en op sprong met 12,525 punten), Jimmy Franke van SV DOTO Lansingerland (met 12,550 punten op vloer) en Simon Deelstra van U.D.I WARGA uit Wergea, een Fries dorp onder Leeuwarden (goud op rek met 12,200 punten).

Bij de derde divisie senioren pakte Fabian Gaemers van SV DOTO Lansingerland de meerkampwinst met 69,550 punten. Met zijn sprongkracht wist hij met de beste scores van het veld op vloer (12,850) en sprong (12,300) het verschil te maken. Bart Fikke van GV Hoornse Gymnastiek & Turn Club (HG&TC) pakte het zilver met 67,950 punten. Sverre van Wijngaarden van SV Pax Hoofddorp (brons met 67,500 punten) wist een paar tiende puntjes meer bij elkaar te sprokkelen dan Mitch de Vos van KDO Sport Hellevoetsluis (vierde met 67,300 punten) en Jeroen Smink van C.S.C. Joure (vijfde met 67,000 punten). Bij de toestelfinales de volgende dag verdeelden deze zelfde heren de titels en zag je dat ze aan elkaar gewaagd zijn. Gaemers pakte goud op vloer (12,650) en sprong (11,850), Fikke aan de ringen (12,100), Van Wijngaarden op rek (11,600), De Vos op voltige (10,800) en Smink op brug (11,650).

Luister bij O&O’s jubileum

Bij de tweedejaars junioren van dit niveau (derde divisie) was het bijna een compleet meerkamp-erepodium voor O&O Zwijndrecht met turners Sebastiaan Pel (goud met 67,500 punten), Ian Wever (zilver met 66,000 punten) en Tristan Massie (brons met 65,400 punten). Doch Sim Boerboom van Elishta Elst kon het voorkomen en mocht met 65,400 punten zich ook melden voor het brons. O&O-turner Gijs Zijderveld kwam nipt 0,15 tekort om in dat feestje te delen (vierde met 65,250 punten). Bij de toestelfinales op zaterdag wist Zijderveld toch nog een titel te pakken op het kroontoestel van het herenturnen: goud op rek met 11,150 punten. Zijn clubgenoten Pel en Paul de Jongh maakten de oogst voor de jubilerende club nog ruimer door de titels te pakken op respectievelijk voltige (10,650) en aan de ringen (11,600). De titels op vloer (12,250) en sprong (11,375) gingen naar Boerboom. Tjalle Meindertsma van C.S.C. Joure ontfermde zich over het laatste goud op brug (11,550).

Met een bijzonder gevoel turnden alle heren van O&O Zwijndrecht hun wedstrijd. Een vereniging die zijn 100-jarig bestaan viert, zit in een goede flow. Trainer Joop Visser die met zoon Enrico Visser de turners van O&O coachte op de vloer in Alkmaar, vond het afgelopen viering heel bijzonder. Zeker de koninklijke erepenning betekent veel voor hem: “De burgemeester reikte hem uit namens ‘Zijne Koninklijke Hoogheid de Koning’. Ik vind het bijzonder dat je dat als club toegekend kunt krijgen. Maar we vallen onder de KNGU, die is koninklijk, dus kunnen we niet ook koninklijk worden. We hebben wel de onderscheiding, maar je mag de club niet koninklijk noemen, de KNGU was eerder koninklijk dan wij. We mogen het wel met een logo op ons briefpapier vermelden.”  Misschien biedt het enig perspectief voor deze topclub dat de KNGU zich tegenwoordig liever als ‘Dutch Gymnastics’ in een nieuwe oranje-zwarte huisstijl presenteert en wij steeds minder het logo van het turnende rode mannetje bij de koninklijke naam zien voorbij komen…

Zeven titels naar vier turners

Het erepodium in de eerste divisie senioren werd gevormd door Thijs Oosterling van O&O Zwijndrecht (goud met 75,900 punten) – die zo ook zijn bijdrage leverde aan het clubfeest -, Sander Bouwman van Turning Spirit Almere – zilver met 75,600 punten – en Kevin Kootstra van W.I.K.-F.T.C Heerenveen, als altijd sterk op vloer (13,45) en sprong (13,5) – brons met 74,450 punten -, die nipt David Nieuwenhuizen van Turnschool Alianza Waalwijk achter zich hield (vierde met 74,250 punten). Oosterling en Bouwman turnden beide een sterke en stabiele meerkamp met een onderling verschil van 0,3 punt. Beiden hadden een betere score dan de ander op drie van toestellen, maar Oosterling nam afstand door op vloer, voltige en aan de ringen de beste scores van het hele deelnemersveld neer te zetten. Het grote verschil werd gemaakt aan de ringen.

Oosterling was de hele wedstrijd gefocust en zichtbaar gebrand op een overwinning, met iets hogere scores op rek en brug had er voor hem zeker een personal best in gezeten. De Zwijndrechtenaar was tevreden na afloop en de overwinning geeft hem inspiratie voor volgend seizoen: “Ik had niet verwacht dat ik dit jaar de titel zou pakken vanwege een rugblessure. Op de wedstrijd voor de bondsfinale ben ik pas weer begonnen met het draaien van een volledige meerkamp wat nog niet zo goed ging. Op de finale zelf heb ik echt een comeback gemaakt en een bijna perfecte wedstrijd neer gezet. Dus het was echt een overwinning voor mijzelf. Mogelijk zal ik volgend jaar weer deelnemen aan de eredivisie.” Op de zondag pakte hij nog twee titels op voltige (12,900 punten) en aan de ringen (12,550 punten).

Revanche in de toestelfinales 

Lars Boerrigter van GV RK DOS Kampen werd achter Bart de Ruiter van O&O Zwijndrecht (vijfde met 72,300 punten) en Frank Nederhoed van W.I.K.-F.T.C. Heerenveen ( zesde met 71,850 punten) zevende met 71,300 punten. Normaliter strijdt hij op de landelijke finale altijd om een podiumplek, maar dat lukte deze keer niet. Zijn voltige viel tegen, maar met een betere score daar zou het ook moeilijk zijn geweest om een podiumplek te behalen. Boerrigter revancheerde zich knap op zondag met de toestelfinales. Naast sprong (vierde met 12,600 punten), brug (gedeeld vijfde met 12,150 punten) en rek (vierde met 12,150 punten) toonde hij zijn klasse en pakte hij toch een landelijke titel op vloer: goud met 13,450 punten. Kootstra pakte de landelijke titel op sprong (13,400 punten) en Bouwman pakte alsnog ook twee titels, op brug (12,900) en rek (12,850 punten).

Bij de eerste divisie tweedejaars junioren ontspon zich een spannende om de landelijke titel tussen Coen Linn van GV RK DOS Kampen, Abel Brasse van Levitas Wijk bij Duurstede, Julian Dekker van GV RK DOS Kampen en Dennis Swinkels van GV O&O Zwijndrecht. Met goede oefeningen op sprong en brug wist Linn zich te verzekeren van het goud (69,400) en was zichtbaar opgelucht. Brasse eindigde knap nipt achter hem (69,150). Met iets meer moeilijkheid op enkele toestellen had hij wellicht optimaal kunnen verrassen, maar dit is al een mooie prestatie. Dekker bezorgde RK DOS een tweede podiumplek met de beste score voor sprong in zijn categorie en werd derde (69.000). Swinkels kwam met een heel stabiele wedstrijd maar nipt 0,3 punt te kort voor het erepodium. Op de zondag legde Brasse alsnog beslag op twee titels, op vloer (12,050) en rek (11,900). Max van der Dussen van Turnschool Alianza Waalwijk, zaterdag nog zevende in de meerkamp met 65,150 punten, pakte ook twee toesteltitels, aan de ringen (11,800) en op brug (11,850). Swinkels ontfermde zich over de titel op voltige (11,550) en Jurian Dekker op sprong (11,950). Linn pakte twee keer zilver (op brug en rek), een keer brons (ringen) en bleef naast het erepodium in twee andere finales (vloer vijfde en sprong vierde).

Meer trainers aan het woord

Levitas Wijk bij Duurstede pakte dit finaleweekend veel prijzen en ereplaatsen. Het was duidelijk te zien dat de degelijke en goed samenwerkende trainersstaf met trainer Eddy van der Rijst een goede aanwinst heeft. De halve finale beloofde al veel goeds: “Het was een zeer succesvol weekend voor de Wijkse turners! Er zijn daar vele tickets voor deze finales behaald” Tijdens de finalewedstrijd zag je een goede mix van willen, presteren en sportplezier, een belangrijke sleutel tot succes in het moderne turnen, zoals tweedejaars junior eerste divisie Abel Brasse – de winnaar van het meerkampzilver en twee toesteltitels – kan beamen. Volgens de filosofie van de club maakt veel bewegen dat je ook lekker in je vel komt te zitten. Op dus naar de door hen georganiseerde districtsteamwedstrijd voor de heren.

Bij trainer Marcel Wubs van GTV Total Gymnastics Bunschoten begon het einde van dit seizoen al te kriebelen. Na de verhuizing naar de nieuwe sporthal waren een paar medailles op de landelijke finales een mooie afsluiting voor de ambitieuze club met nog veel plannen. Sam Boon en Wessel Hopman voldeden prima aan die verwachtingen. Hopman werd knap tweede bij de tweedejaars tweede divisie junioren met 0,5 punt achter winnaar Lok. Boon pakte meerkampbrons bij de derde divisie jeugd. Met zijn score van 64,750 bleef hij nummers vier en vijf in het eindklassement met respectievelijk 0,2 en 0,4 punt voor. Dit zijn mooie prestaties om straks het zomerreces in te gaan. Ook voor het nieuwe seizoen heeft de altijd bezige Wubs goede plannen: “Ik ga een nieuw product op de markt brengen. Over tien weken is het klaar.” Het persbericht met het nieuws stuurt hij op naar GymPOWER.

Wereldrecordpoging radslagen

Het enige interview van GymPOWER over deze wedstrijd – elders gedaan omdat er geen mixed zone was in de wedstrijdzaal en bij de perstafel geen ruimte ervoor- was met een bronzen medaillewinnaar van Kunst & Kracht Tilburg. Djarno van de Wouw en zijn trainers, tweede divisie, ging terecht trots huiswaarts met een bronzen medaille: “Het is wel het toernooi van het jaar, he! Al m’n onderdelen kwamen uit, het lukte gewoon, niet gevallen, dat is ook mooi. De nummers één en twee waren ook goed, het scheelde allemaal niet zo heel veel. Het was een hele leuke wedstrijd.” Na deze finale kan hij zich met een extra goed gevoel gaan opmaken voor de wereldrecordpoging radslagen op 18 juni 2019 in Tilburg waarmee zijn club haar honderdjarig bestaan viert.

Er waren veel meer turners en clubs die successen, prestaties en bijzondere verhalen te vertellen hadden op deze landelijke finales in Alkmaar. We beseffen dat met zoveel divisies en leeftijdscategorieën samengebundeld in één turnweekend we niet meer dan een kleine impressie kunnen geven van de power in Alkmaar, zonder welke vereniging of turner ook tekort te willen doen. Het moet overigens voor de organisatie alleen al een enorme klus geweest zijn om alles in goede banen te leiden voor iedereen. De complete uitslagen zijn in ieder geval te vinden op de website van de KNGU. Een beeldverslag van GymPOWER met een kleine indruk van het turnspektakel tijdens de vierde en laatste wedstrijdronde van de landelijke meerkampfinales op zaterdag 25 mei 2019 in Alkmaar is te bekijken op het YouTubekanaal van de Sportredactie via de link bovenaan dit artikel.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits verslag: tekst, video(beelden en screenshots) en interviews © Casper Beijn | Credits fotografie © Therry da Silva

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.