Heel Nederland danste op 25 en 26 mei

Heel Nederland danste op 25 en 26 mei
Archieffoto © Casper Beijn

ROTTERDAM – Op zaterdag 25 en zondag 26 mei 2019 was voor bijna alle dansers in Nederland het moment om te knallen. Waar de dansfinales Jazzdans en Urban bij gymnastiekunie KNGU (alias DG) nog moeten komen in het landelijke finaleweekend in Rotterdam Ahoy en de NK’s van Dance Competitions The Netherlands en UDO Nederland (inclusief EK) al waren gehouden, was dit door de vele topwedstrijden en evenementen – met de NNKS in Sportstad Heerenveen, de derde Soneo Dance Challenge in Bussum, de Orion Jazzdansdag in Putten, het Shell We Dance Event 98 in Wageninen en de Nederlandse kampioenschappen stijldansen van de NADB in Topsportcentrum Almere als hoogtepunten – het drukste dansweekend van het jaar. ‘Heel Nederland’ danst en al helemaal op deze twee dagen, een explosie van energie en emotie die van de vloer spatte en de kijkers in vervoering bracht. Met ook teams van vele verenigingen uit de gymsportwereld; ritmisch leren bewegen is dan ook de basis van de ontwikkeling van een mensenkind 🙂 We zetten alles op een rij en tekenden de ervaringen op van enkele hoofdrolspelers.

NNKS 2019 in Sportstad Heerenveen

Het Noord-Nederlands Kampioenschap Show- & Streetdance (NNKS) kende op 25 en 26 mei 2019 haar finale. De voorrondes in Leek, Drachten, Sneek en Urk bestonden uit de voorrondes voor showdance en twee voor moderne dans en gaven teams de kans voldoende punten te verzamelen voor de finale, aan losse wedstrijden meedoen mocht ook. De finale vond plaats bij Sportstad Heerenveen. Sport- en dansschool SDM deed het hier prima. SDM pakte met drie groepen goud. De dansafdeling van Bewegingscentrum Drachten twee keer, maar behaalde totaal de meeste medailles. TVC Coevorden (met haar eindshow dans op 16 juni 2019 en diverse teams gekwalificeerd voor Rotterdam Ahoy) pakte goud met de Power Dance Squad en Dans Studio Drachten behaalde als beste positie een derde plek. Hieronder een greep uit de opvallende uitslagen.

Trots meldde de dansleiding van sport- en dansschool SDM op de vraag of ze blij waren met het resultaat: “Oh jawel, maar liefst drie SDM teams mogen de titel NNKS kampioen 2019 dragen na vier voorrondes in dé finale in Sportstad Heerenveen. Wat het extra feestelijk maakte, was dat al onze wedstrijdteams zich hadden geplaatst en dús allemaal de vloer op mochten om te knallen tegen zeer sterke concurrenten. Uiteindelijk hebben ze in de finale allemaal een top tien ranking weten te behalen.”

TVC Coevorden kon trots zijn op haar twee showgroepen. De Power Dance Aquad werd eerste met een ode aan de natuur. Deze dans, die ze voor het eerst op de Wintershow van de club aan GymPOWER toonde, zal ook op de Elite Championship Cheer & Dance van Varsity in Bottrop worden opgevoerd. De Ice Queens van Enjoy werden tweede. Van hen kwam een frisse koelte, evenals van de Snow Girls van Dans Studio Drachten, die met hun bijzondere act derde werden.

Margriet van der Laan-Mejeur van Oxygym Veendam was ook trots: “Ongelofelijk trots op mijn teams ! Wat voel ik mij toch rijk met deze meiden en jongen! Iedereen heeft geknald. De ene keer gaat het beter dan de andere keer. Gisteren was de finale. Alle teams van Oxygym hebben zich geplaatst voor deze finale. Dat is al een prestatie. Voor de seniors hebben we binnen 3 weken een nieuwe dans in elkaar gezet. Zoooo megatrots hoe ze dit hebben gedaan. 2 bekers hebben we meegenomen naar Veendam!”

Natasja Hoekstra van Demoteam Bewegingscentrum Drachten (DBD) is uiteraard ook heel content met de prestaties van hun teams op het NNKS 2019. “Dit is een mooie categorie, je kunt er veel originaliteit en creativiteit in kwijt en zeker de Zebra-groep (16+) kon op dit podium veel laten zien.” Ook zij gaan naar Bottrop en daar zal duidelijk worden wie internationaal het hoogste scoort. “Het is mooi om in het seizoen steeds beter te worden en in de finale te kunnen pieken. Dan moet het clean zijn, dat lukte. De uitstraling was goed, strak in lijnen en posities en al onze groepen stonden er als een team. Je bent als groep zo sterk als de zwakste schakel, als je die net zo sterk krijgt, word je alleen maar beter.”

Volgens de wedstrijdorganisatie is dit één van de betere danswedstrijden van Nederland. Vaak komen volgens hen de beste groepen uit het Noorden naar deze wedstrijd door de strakke en duidelijke organisatie, in planning en communicatie en dat je echt per categorie kan komen kijken. De finale vond deze keer plaats in Sportstad Heerenveen waar het Olympisch kampioenen Epke Zonderland en Sanne Wevers ook hun thuisbasis hebben: “Dat geeft uitstraling aan je finale, zoals Ahoy bij de KNGU. Met een totaal van 220 teams was er een mooi deelnemersveld en veel publiek.”

Derde voorronde SONEO Dance Challenge 2019 in Bussum

De danswedstrijden van SONEO zijn een bekend begrip in Nederland en GymPOWER heeft deze wedstrijden al meerdere malen bezocht in het verleden. Het concept SONEO staat voor moderne danswedstrijden en battles: S = stimulering (support your talent), O =ontplooiing (open your thoughts te become more!); N =nieuw (never bet he same); E =eigentijds (education remains important) en O =origineel (other inspiration makes dance different).

In de categorieën showdance, jazz, modern, streetdance-hiphop en cheerdance) organiseert Stichting SONEO, aangesloten bij de I.C.U. de Soneo Dance Challenges, een serie wedstrijden die resulteren in een ranking voor de Nederlandse kampioenschappen van deze organisatie, dat op 22 juni 2019 in Theater De Meenthe in Steenwijk wordt gehouden. De beste Nederlandse dansteams kunnen zich al als winnaars van de voorrondes kwalificeren voor het Elite Cheerleading Championships in Movieworld Duitsland.

Na de voorrondes in februari in Dronten en in april in Assen kende de wedstrijd van Stichting Soneo op 25 mei 2019 in Bussum, de derde en laatste voorronde voor de ultieme Soneo Dance Challenge, met mooie resultaten voor dansstudio’s en groepen die bij GymPOWER bekend zijn, zoals ‘Fearless’ uit Rhenen in de categorie hip-hop rules (10-13). Zij werden vijfde. OKK uit Dordrecht was blij met een eerste plek en beker: “Onze TWIXX “Nederlands kampioen” bij Soneo! Hoe trots kunnen we zijn. De meiden zijn vanaf binnenkomst gevolgd door een cameraploeg. Dat was zeker ook nog bijzonder.”

Dance Studio Bennekom pakte tijdens de derde voorronde van de Soneo Dance Challenge 2019 in Bussum helemaal uit. Met tien medailles en ook nog eens drie topposities vlak naast het podium waren ze groot-afnemer van medailles. ‘New Generation’ en ‘Fusion’ werden in de categorie Jazz 10-13 resp 18+ eerste, evenals hun team B’Delicious in de categorie showdance 18+. De groep ‘Legacy’ werd bij streetdance/hiphop 14-17 tweede, om er een paar bij de naam te noemen. Een ongelooflijk sterke medailleoogst voor deze enthousiaste studio uit Gelderland.

Geslaagde Orion Jazzdansdag 2019 in Putten

De jazzdansafdeling van gymnastiekvereniging Orion Putten organiseerde op zaterdag 25 mei 2019 haar eigen Orion Jazzdansdag in sporthal Putter Eng in Putten, inmiddels vaste prik op de danskalender waar je als jazzdansteam dan ook gestaan moet hebben. Er wordt elk jaar door groepen uit het hele land met enorm veel enthousiasme aan mee gedaan. Han Balk, als geen ander in staat om de beweging en dansexpressie op de gevoelige plaat vast te leggen, maakte er prachtige foto’s, waarbij hij als vakfotograaf ook hier alert en attent was op de belangrijke details: “Dans is emotie, soms net even iets meer dan anders.” (Zie de website van Han Balk Fotografie voor zijn reportages per dagdeel).

Ook de organiserende vereniging zelf, – die ook tijdens het finaleweekend van de KNGU in Rotteram Ahoy goed vertegenwoordigd zal zijn op het NK Jazzdans en de landelijke Dance2Demo -, was zeer tevreden: “Er waren 85 dansen verdeeld over een ochtend-, middag- en avondprogramma. Verenigingen vanuit het hele land, waren weer afgereisd om al hun verschillende dansen te laten zien. Per show werden er vier danstrofeeën uitgereikt.” Het was weer een mooi en goed georganiseerd Orion-dansfeestje waar de club met recht trots op is. Zoals vele andere (dans- en gym)sportverenigingen en -scholen in Nederland is het nu nog aftellen naar de deelname aan het NK van de KNGU en de eigen eindshow (op 13 juli 2019) om het seizoen goed af te sluiten en het zomerreces in te gaan.

Shell We Dance Event 98 in Wageningen

Ook Shell we Dance Event had haar eigen landelijke finale van seizoen 2018-2019: ‘The Finals’ op zondag 26 mei 2019 in Theater Junushoff in Wageningen. Volgens eigen zeggen van de organisatie is dit het leukste en grootste dansevenement in theaters in Nederland voor showdance-, jazzdance-, modern dance-, streetdance- en hiphopteams die de punten verdelen via een uniek puntensysteem, wat afhangt van het aantal deelnemende teams. Een overwinning in een groep met veel teams is meer punten waard dan winnen in een kleine groep. Dansgroepen die eindigden op plaats 5 tot en met 10 konden zelfs een beker bestellen als herinnering voor de prijzenkast van de club.

Uniek is het ook internationale karakter omdat ook gestreden wordt tegen teams uit België. In bovenstaande video zie je de einddans die iedereen kon instuderen. Eline Pater, eigenaresse van United Dance Almere vindt deze wedstrijd een bijzonder concept hebben. Sara Neys van United Dance Almere kon niet trotser: vier keer goud en één keer zilver. Unlimited uit Gorredijk pakte bij de laatste categorie een mooie overwinning bij de categorie jazz/modern.

NK Performing Arts 2019 in Waalwijk

Op 25 mei 2019 werd in sporthal De Slagen in Waalwijk de NK Performing Arts 2019 georganiseerd door Dutch Dance Sports. DDS bevordert de danssport door het organiseren van wedstrijden op het gebied van Streetdance (o.a. Hip Hop, Breakdance, Electric Boogie, Streetdance Show), Performing Arts (o.a. Ballet, Belly Dance, Jazz Dance, Modern, Show Dance), en Couple Dances (o.a. Salsa). Charo Bocaranda dansdocent en choreograaf van DanceWorks Velsen zag de wedstrijd ook zeker zitten: “Zoveel mooie prijzen. Ik ben trots op mijn leerlingen. Mooi zulke wedstrijden in een sporthal met professionele sfeer en warme mensen om je heen, erg leuk..we komen graag terug!”

Janien Schipdam van Dance Studio Janien was in de wolken met de eerste plaatsen van haar groepen in de categorie A tm 13 en A tm 19 en vertelde aan GymPOWER: “Het was heel overweldigend. Na de eerste plekken van de volwassen dansgroepen bij de dansfinales van de KNGU vorig jaar in Ahoy, waren we toe aan een avontuur waar we met een NK ook kans maakten op het doen van EK of WK. We deden in de categorie modern voor het eerst met een grote wedstrijd mee met de juniorengroep tm 13. Ze deden iedereen versteld staan. Met hun dans op ‘This is me’ (uit The Greatest Showman) wilden we benadrukken dat ieder kind uniek is. Je moet jezelf kunnen zijn op je eigen manier.”

Schipdam vatte voor GymPOWER de essentie van danssport samen: “Dans is emotie, kunst, gevoel maar ook sport door het harde werken, wat ik weet omdat ik zelf ook turnde en turnstrainster was in een ver verleden en graag een verhaal vertel. Dat lukte heel goed. Bij dans heeft het teamgevoel me gegrepen, dat je er voor elkaar staat. Bijzonder aan deze wedstrijd was de deskundigheid van de jury met een international uit Canada, een topdanser en een docente van Scapino en het Wilhelmus aan het eind was echt een kippenvelmoment. Met de seniorengroep gingen we de diepte in met ‘Find you’, een verdrietige dans over hoe het is als je iemand kwijt bent.”

Wat overkwam, was hoe belangrijk de herinnering is aan al die kleine momenten en het doorzettingsvermogen om niet te stoppen tot je het terug vindt. De groepen hebben zich met hun winst nu geplaatst voor de wereldfinale in Sint Petersburg, “een geweldig avontuur met zoveel mensen. Samen met Angelique Nijen Twilhaar die al eerder Europa succesvol inging met teamgym [die naast minitrampolinespringen en tumbling ook een groepsdans behelst, als coach van het Oranje mixed junioren teamgymteam dat de eerste EK-finaleplaats ooit voor Nederland pakte -RedGP], en moeder is van één van onze dansers, gaan we nu de ervaring bundelen en daar een prachtige belevenis van maken.” Lees meer over de finalewedstrijden van Dance Studio Jantien in de volgende, derde, editie van het GymPOWER Sportmagazine in 2019: “DSJ Kids Nederlands kampioen!”

NK stijldansen 2019 van de NADB in Almere

De Nederlandse Algemene Danssport Bond (NADB), erkend door en aangesloten bij de NOC*NSF, hield op 25 mei 2019 het NK Standard & Latin stijldansen 2019 in Topsportcentrum Almere. Danspaar Kim de Haan en partner Jody Schoonus uit Vught pakten er knap het zilver en maken kans op uitzending naar de WK. Zij vinden het belangrijk dat deze discipline ook als sport wordt gezien. Kim de Haan: “Wat zo leuk is aan deze sport is dat kunst en sport samenkomen. Je moet lichamelijk in een topconditie zijn om deze sport op een hoog niveau uit te voeren en tegelijkertijd ben je bezig met de dans en de emotie te vertalen naar je lichaam en het lichaam van de andere om samen in synergie te bewegen en om het over te kunnen brengen naar het publiek. Dit maakt voor ons dat wij dit een hele leuke toffe en uitdagende sport vinden waarin we al jaren lang onze passie kwijt kunnen!”

Het Nederlands Kampioenschap stijldansen van de NADB is voor het Brabantse dansspaar een van de highlights van het dansseizoen naast de Europese en Wereldkampioenschappen waar ze ook aan deelnemen. “Tijdens het NK hebben we altijd veel familie en vrienden die komen kijken en er valt een titel te halen. Hier werken wij dan ook een seizoen naar toe, om de beste wedstrijd van het seizoen neer te zetten. Dit is dan ook precies wat we zaterdag hebben gedaan, gepiekt op het juiste moment en alles gegeven. Helaas was het niet voldoende voor het goud maar zilver binnenhalen zien wij zeker niet als een slechte prestatie. Het is een jurysport dus je hebt je eigen prestatie in de hand maar de mening van de jury is wat die is. Ons doel was dus gehaald.”

Op 30 november 2019 wordt het WK stijldansen van dit jaar in Vilnius, Litouwen, gehouden. De Haan legt uit: “Het meetmoment voor uitzending is een paar weken daar voor maar door zilver op het NK te pakken staan we er goed voor. Er worden namelijk maar twee paren per land uitgezonden!”

Artikel © GymPOWER | Credits tekst, inzetfoto en verslag © Casper Beijn | Credits ingesloten beelden: © Peter de Vries/Dansfabriek Lemmer; © Sport- en Dansschool SDM; © Erik Ramaker/UDF; © Juf Bianca/BCD Dancecrew; © Ultimate Dance & Gym Winschoten; © SONEO: vlog over ©OKK Dordrecht; © Dance Studio Bennekom; © Han Balk Photography/© Orion Putten; © Shell We Dance/© United Dance Almere; © Charo Bocaranda/©DanceWorks Velsen; © Janien Schipdam/© Dance Studio Janien; © NDAB/© Kim de Haan

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.