In de race voor de World Urban Games

In de race voor de World Urban Games

Deze diashow vereist JavaScript.

MONTPELLIER – Tijdens de FISE World Series van 31 mei tot en met 2 juni 2019 in Montpellier, Frankrijk, werd te midden van topwedstrijden in diverse freestyle en urban sporten ook een FIG World Cup parkour gehouden. Na Chengdu en Hiroshima in april 2019 was dit de derde wereldbekerwedstrijd in deze buitensport, waarbij een ticket te verdienen was voor de eerste ‘World Urban Games’ dit najaar in Los Angeles, USA, of in Boedapest (de persberichten van de KNGU zijn niet eenduidig hierover). Er deden ook een aantal Nederlandse dames en heren mee, waarbij Saskia Neville de beste prestatie leverde met zilver in het onderdeel ‘Parkour Speed Run’.

Het FISE, het ‘Festival International des Sports Extrêmes’, van Montpellier noemt zich met recht één van de grootste meerdaagse sportevenementen in Europa. De beste atleten uit de hele wereld kwamen er naar toe om te tonen hoe ze de zwaartekracht op de proef weten te stellen en allerlei obstakels en hobbelige banen ‘ter zee, ter land en in de lucht’ kunnen bedwingen met hun skills op rollerskates, skateboard, bmx, cross-scooter, mountainbike, step, wakeboard of puur op eigen (sprong)kracht zoals bij parkour/freerunning en breaking. Ruim 3000 van de sporters – de beste in hun discipline –  uit zo’n veertig landen, van over de hele wereld, kwamen in het Hemelvaartweekeinde af op het evenement aan de zonnige Franse kust, dat totaal ruim 612.583 toeschouwers trok, naast de duizenden kijkers via livestream. Een compleet pandemonium in een perfecte setting voor de stoere vrouwen en mannen uit deze sporten om hun kunnen te showen, hun vlag hier te planten en hun naam te (be)vestigen. Een buitenkansje voor de liefhebbers van sportieve en spectaculaire uitdagingen in de buitenlucht die er volop van genoten.

Parkour wordt Olympisch bij Spelen Parijs 2024

Parkour wordt in Nederland vaak aangeduid als freerunnen en is een discipline waarbij deelnemers een parcours moeten afleggen en verschillende hindernissen moeten overbruggen. Sinds 2017 is de internationale gymnastiekfederatie FIG met internationale parkour en freerunning-organisaties in de weer gegaan, waarna deze twee sporten officieel toegevoegd zijn aan haar collectie sporten onder de noemer ‘Obstacle & Sprint Course’ en de eerste World Cup onder die noemer georganiseerd is in Montpellier, Frankrijk. De KNGU, als Nederlandse gymnastiekunie aangesloten bij de FIG, had al eerder, sinds 2013, deze onder de noemer ‘freerunning’ omarmd als breedtesport waarna er o.a. ook Nederlands kampioenschappen zijn georganiseerd en de sport een aantal keer op het programma stond van de landelijke finaleweekend in Rotterdam Ahoy. Volgens de NOS is de hoop in de turnwereld dat de sport in 2024 Olympisch wordt en dat er op de Spelen van dat jaar in Parijs om de Olympische titel en medailles gestreden kan worden. De turnbond aast naar eigen zeggen ook op de organisatie van de eerste wereldkampioenschappen in 2020 en zet daarom in om de zichtbaarheid van deze sport(en) en haar band met de community in Nederland te vergroten.

Sinds begin 2019 heeft de Nederlandse turnbond het trampolinespringen in haar topsport-persberichten omgeruild voor berichten over de FIG World Cups Parkour, die begin en half april in respectievelijk Chengdu, China, en Hiroshima, Japan, en nu, eind mei/begin juni, in Montpellier, Frankrijk gehouden zijn. Volgens een eerste persbericht van de KNGU bestond de Nederlandse delegatie aan deze FIG World Cups uit de professionele freerunners Luciano Balestra van Back2Basics.nl, Thyrone Paas, Kevin Alsemgeest en Saskia Neville. In Chengdu legde Neville bij de dames beslag op zilver in het onderdeel Parkour Speed Run en brons in het onderdeel Parkour Freestyle. Balestra werd toen achtste in de Parkour Freestyle-finale bij de heren. Paas haalde de finale van Parkour Speed Run bij de heren niet en werd elfde. In Hiroshima behaalde Neville wederom een medaille bij de dames, het brons bij het onderdeel Parkour Freestyle, en werd vijfde in de Parkour Speed Run-finale. Haar vriend Alsemgeest behaalde het brons bij de heren in de finale Parkour Speed Run; Balestra werd toen zevende in de Parkour Freestyle-finale. De Nederlandse pionier onder de freerunners, Mark van Swieten van Jump Freerun Academy, coach van Neville, Alsemgeest en Paas, was er euforisch over volgens het persbericht van de KNGU: “De World Cup in Japan was een geweldige ervaring, waarbij we met TeamNL uitstekende prestaties hebben geleverd.”

Toekomst parkour en freerunning uitstippelen

Volgens de KNGU zou het voor het eerst zijn dat er een volledige Nederlandse delegatie aan de FIG World Cups Parkour meedoet, maar behoren de genoemde sporters wel tot de wereldtop. Renske Snaar, KNGU-productmanager van de afdeling Sporters en Fans (breedtesport), die als delegatie meereisde naar China: Parkour en freerunning is een groeiende sport waarin plezier, creativiteit, respect en je eigen grenzen verleggen voorop staan. Voor de KNGU is het van belang om samen met de nationale parkour en freerun-community de toekomst van deze Urban Sport uit te stippelen. De stap richting de World Cups gebruiken wij om de sport verder op de kaart te zetten als unieke discipline en juist niet als een vorm van turnen. We hechten waarde aan een juiste kennismaking met de sport.” Waar iedereen naar benieuwd is, of de uitzending van deze Nederlandse delegatie gefinancierd wordt uit de middelen van de turnbond, laat de KNGU zich verder niet over uit in haar persberichten. Het blijft opmerkelijk dat de turnbond vanuit haar breedtesport-afdeling deze professionele sporters begeleidt op hun internationale competities en die inmiddels ook gerekend worden tot TeamNL, het officiële merk van de NOC*NSF voor haar Olympische delegatie.

Tijdens de FIG World Cup in Montpellier, Frankrijk, namen drie sporters namens Nederland mee die nog niet waren genoemd eerder: Paula Broersen en Bodine Zuiderwijk bij de dames, Joachim Dinkelman bij de heren. Neville en Broersen plaatsten zich in het onderdeel Parkour Speed Run als respectievelijk vijfde (16089 punten) en achtste (17083)  voor de finaleronde met de beste acht. In de finale pakte Neville het zilver met 15007 punten en werd Broersen achtste met 17025 punten. De winst ging naar de Spaanse Stefanny Navarro met 14012 punten, derde werd Hiraki Izumi uit Japan met 15052 punten. Zuiderwijk en Neville plaatsten zich in het onderdeel Parkour Freestyle als respectievelijk vijfde (21,50 punten) en zesde (21,10) voor de finaleronde, die gewonnen werd door de Russische Aleksandra Shevchenko met 24,60 punten. Neville werd vierde met 23,00 punten en Zuiderwijk achtste met 19,00 punten.

Diverse tickets voor World Urban Games 2019

Balestra bereikte in het onderdeel Parkour Freestyle bij de heren als eerste de finale met 26,00 punten, een score die hij deelde met de nummer twee, de Rus Evgenii Aroian, op de hielen gevolgd op de derde plaats door de Fransman Johan Tonnoir met 25,00 punten. Dinkelman werd in dit veld met 21 deelnemers achttiende met 18,50 punten. De beste negen gingen door naar de finaleronde. Balestra werd met 25,00 uiteindelijk nipt vierde in de finale Parkour Freestyle en bleef met lege handen naast het erepodium. De winst ging naar de Pool Krystian Kowalewski die 27,50 noteerde. Tweede werd Aroian met 25,50 en de hoop van Frankrijk, Tonnoir, werd derde met 25,50 punten. Bij het onderdeel Parkour Speed Run bereikten de Nederlandse heren de finaleronde niet. Alsemgeest (11046 punten) werd zeventiende en Dinkelman twintigste (11093 punten). De beste negen gingen door naar de finaleronde die gewonnen werd door de Spanjaard Alberto Gomez met 10024 punten.

De KNGU liet weten in haar persbericht over Montpellier: “Vanwege de sterke prestaties van de TeamNL-atleten tijdens de afgelopen World Cup wedstrijden zijn er diverse tickets verdiend voor de World Urban Games in Boedapest. Welke atleten er in september precies aan deze wedstrijd mee zullen doen, wordt op een later moment bekend gemaakt.” Meer informatie en de complete uitslagen zijn te vinden op de website van de FISE World Series Montpellier 2019.

Artikel © GymPOWER | Credits tekst © Therry da Silva | Credits persfoto’s © The Agency – FWS Montpellier 2019

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.