IAG-toernooi nog steeds publieksfavoriet

IAG-toernooi nog steeds publieksfavoriet
Foto © Ineke Klaassen onder persaccreditatie van © GymPOWER

DEN BOSCH – De zevende editie van het International Ascension Gymnastics sportevent wist ook dit jaar een grote schare sportfans naar Den Bosch te trekken, mede ook door het meerdaags multidisciplinair toernooi in de Maaspoort Sports & Events hal waarbij acrogymwedstrijden op alle niveaus wederom op het programma stonden. In een setting waarbij de acro-fans ook van de oefeningen van de ritmisch gymnastes en turnsters konden genieten – èn natuurlijk ook andersom, want de sport acrogym blijkt voor veel turnliefhebbers vaak nog vrij onbekend – blijft de opzet van het IAG een publieksfavoriet. Met duizenden bezoekers en veel enthousiaste gymnasten is het toernooi een vaste waarde op de sportkalender. Zelfs de teams die hier niet in de prijzen vielen, gaan met waardevolle wedstrijdervaring naar huis. 

Voorgaande jaren waren hier teams uit onder andere Israël, Portugal en Groot-Brittannië te vinden. Dit jaar was de internationale opkomst minder, misschien mede doordat veel landen kiezen voor andere toernooien in hun aanloop naar de Europese Kampioenschappen. Maar zowel Denemarken – dat op het gebied van acrogym bezig is een sterke groei door te maken – als België reisden af naar Den Bosch om het hier tegen de Nederlandse teams op te nemen. Opvallend was opnieuw het grote verschil in aantal teams per categorie.

Groot verschil in aantal teams

Zo was er een team in de A-junioren dat door het uitvallen van hun enige tegenstanders eenzaam in hun categorie was en dus automatisch het goud won, maar waren er bij de E-jeugd groepen negen trio’s die het tegen elkaar op moesten nemen. De internationale jury pakte voor het trio Danique van Berkum, Romy Zwiers en Ratna Hulleman van Sportacrobatiek Zwolle zeer goed uit. Het trio draaide drie prachtige oefeningen en wisten daarmee het goud binnen te slepen niet alleen boven de buitenlandse teams, maar ook boven hun Nederlandse concurrenten, die bij de nationale plaatsingswedstrijden tot nu toe boven hen scoorden.

De hoogste technische score van de A-lijn was ook voor Sportacrobatiek Zwolle, maar dan onder de jongere deelnemers : het trio Djamilla Wisselink, Nynke Veenma en Emma Heitbrink (goud in de finale) en het trio Yousra Ben Haj Fredj, Kiara Palsma en Loren Klink (brons in de finale) wisten beiden een prachtige 17,700 neer te zetten voor hun respectievelijke balans oefeningen. Voor de A-lijn was het toernooi erg geslaagd. In bijna elke categorie met Nederlandse teams ging het goud aan de neus van de buitenlandse teams voorbij, alleen bij de A-pupillen was het de Belgische club Ambitious Pro Gymnastics die met hun trio Marte Goossen, Anika Michiels en Alina Verbert het goud voor hun Nederlandse concurrenten weg kaapten met een zeer sterke finale oefening.

Hoogste technische score

In de B-lijn waren het Britt Klaassen, Vera Damen en Faye Werts van KDO Deurne die er met strakke oefeningen bovenuit staken bij de B-senioren. De hoogste technische score in de B-lijn (een 16,600) was voor hun tempo oefening en leverde hen het goud op, al moesten ze dit technisch hoogstandje delen met Melanie Jager, Alissa Stoit en Amelie Popma van Adonis Sportacrobatiek, die in de B-junioren dezelfde score kregen voor hun balans. In de B-lijn geen buitenlandse teams, maar in de C-lijn komen we Denemarken weer tegen. Hier was de hoogste technische score voor Roos van Dalfsen en Meike Sikma van Sportacrobatiek Zwolle, een C-junior damespaar dat voor hun balans een zeer nette 16,800 neerzette.

Door een mindere tempo oefening hebben zij wel het goud maar niet de hoogste totaalscore in het C-niveau: die eer gaat naar Dewi Ganzeboom en Serena Holtvluwer en Romy Holtvluwer van DOS Rijssen. De Deense teams in dit niveau konden het nog niet redden tegenover de Nederlandse acrogymnasten, maar omdat het land zoals eerder genoemd in een stijgende lijn zit verwachten we dat ze volgend keer weer met hernieuwd enthousiasme op de vloer verschijnen.

Eén oefening in D- en E-lijnen

In de D- en E-lijn deden de teams maar één oefening, en dat zette de druk er wel op: het moest gelijk goed wilden de gymnasten kans maken op een medaille. De Belgen wisten hier de hoogste score te halen: bij de D-jeugd wisten Lies Bastiaensen en Mona de Mil van Ambitious Pro Gymnastics maar liefst een 24,150 te halen. De hoogste score voor Nederlanders op D-niveau was voor het D-junior trio Marit Huizinga, Mare Hogenhuis en Anne Bente Bakker van Adonis Sportacrobatiek die een puntentotaal van 23,550 neerzetten en daarmee in hun categorie dan ook het goud in ontvangst namen. Artistiek werden Geanne Wolfs, Roos Schreuder en Julia Grit van CGV Wilhelmina Kampen het best gewaardeerd door de jury.

Het trio viel niet in de prijzen in de D-jeugd categorie, maar het verschil met de nummer één was minder dan een half punt – de scores in die groep lagen erg dicht bij elkaar. Ook bij de E-lijn was de hoogste score voor de oefening van een Belgisch team (het gemengd paar Loewie van Gastel en Enora Vanhaeren van Artgym bleek met een 23,650 te sterk voor de Nederlandse mixed paren in de E-jeugd) maar de Nederlandse teams volgden dit keer niet ver daarachter: zowel damespaar Nanda van der Beek en Lotte Starke van CGV Wilhelmina Kampen als trio Sophie Borgt, Isabel Filali en Kyra van Rosmalen van thuisclub Acro Flik-Flak Den Bosch haalden een 23,450 voor hun E-jeugd oefeningen. Het laatste trio wist daarbij ook de hoogste artistieke waarde (8,000) op E-niveau neer te zetten.

Clubranking en publieksfavoriet

Naast de strijd binnen elke categorie – en met 34 categorieën werden er aardig wat prijzen uitgedeeld – konden clubs ook teams opgeven voor de clubcompetitie. De gecombineerde scores van de teams werden dan meegenomen in een clubranking. Aan het eind van de wedstrijden werden de bekers uitgedeeld. Het was Sportacrobatiek Zwolle dat dankzij hun teams het goud in ontvangst mocht nemen. Zilver was er voor Acro Flik-Flak Den Bosch en Adonis Sportacrobatiek mocht het brons in ontvangst nemen. Een mooie kers op de taart voor de verenigingen, naast alle individuele medailles.

In een setting waarbij de acro-fans ook van de oefeningen van de ritmisch gymnastes en turnsters konden genieten – èn natuurlijk ook andersom, want de sport acrogym blijkt voor veel turnliefhebbers vaak nog vrij onbekend – blijft de opzet van het IAG een publieksfavoriet. Met duizenden bezoekers en veel enthousiaste gymnasten is het toernooi een vaste waarde op de sportkalender. Zelfs de teams die hier niet in de prijzen vielen, gaan met waardevolle wedstrijdervaring naar huis. Terugkijkend op een geslaagde competitie hopen we op volgend jaar net zo’n mooi toernooi – hoewel een aantal extra buitenlandse concurrenten welkom zouden zijn.

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de media en website van het IAG. Het algemeen verslag van GymPOWER over het IAG is te vinden via deze link. Meer van het (beeld)verslag van GymPOWER is te vinden in de aftervideo (zie link bovenaan dit artikel) en in de derde editie van het GymPOWER Sportmagazine van dit jaar.

Artikel en verslag onder persaccreditatie © GymPOWER i.s.m. © AcroGymPOWER | Credits tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Credits fotografie © Ineke Klaassen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.