Nederlandse acroteams succesvol op GIAC

Nederlandse acroteams succesvol op GIAC

Deze diashow vereist JavaScript.

GENÈVE – De Geneva International Acro Cup – ook gekoppeld aan een FIG World Cup – werd voor de achttiende keer gehouden van 30 mei tot en met 1 juni 2019 in de historische stad in Zwitserland. Dit is een jaarlijks terugkerend internationaal toernooi waar regelmatig Nederlandse clubs op de vloer hebben gestaan. Dit jaar vaardigden GV DOS Monster en SV DOTO Lansingerland samen liefst dertien teams naar Genève af. Met twaalf finaleplaatsen en acht medailles – één gouden, vier zilveren en drie bronzen – mag hun optreden een groot succes genoemd worden voor de Nederlandse acrosport. Het toernooi was te volgen via livestream op de Facebookpagina van de organisatie. 

S3Y, ook wel SUI-Youth geheten, is een niveau in het Swiss Development Plan. De SUI-Youth heet wel Youth maar kent géén leeftijdsgrens, en teams doen één combi-oefening van twee minuten. Damespaar Eva van der Zwan en Yvana van den Breejen van GV DOS Monster kwam uit in dit niveau. Het duo startte met een mooie oefening, doch enkele stapjes bij de ‘toss up’ kostten hen technisch punten. Toch was het genoeg om hen op een gedeeld derde plaats in het tussenklassement te brengen en daarmee waren zij geplaatst voor de finale. Door in die eindronde de eerdere foutjes te voorkomen, scoorden zij nog beter en mochten dankzij hun vrolijke oefening de zilveren trede van het erepodium betreden.

Vrolijke oefening en kritische jury

In dezelfde categorie zaten ook Paris de Leon en Sheila van der Steen van SV DOTO. Afgelopen februari ging het voor De Leon erg mis toen een mislukt element ervoor zorgde dat ze haar arm op twee plaatsen brak en bij haar toenmalige partner Kim van den Bighelaar haar sleutelbeen uit de kom ging. Het leek voor beiden het einde van hun wedstrijdseizoen. Toch krijgt De Leon nu de kans om deze wedstrijd te draaien met trainster Sheila van der Steen. En met succes, want de twee zetten een aardig stabiele oefening neer op de dramatische muziek van ‘Survivor’ die hen op de tweede plaats bracht in de kwalificaties. Met een kritische jury in de finale die de kleine stapjes niet waardeerden, behaalden zij uiteindelijk de zesde plaats. Nog steeds een nette prestatie in een internationale categorie die met dubbel zoveel deelnemers begon.

Bij de gemengde paren kwam het mixpaar Mikolaj Munik en Britt van der Klugt van SV DOTO uit. In Nederland doet het paar B-junior niveau. Bij hun oefening op de muziek van Michael Jackson gingen ze iets te snel af bij handstand hoog. Mede daardoor konden ze het niet redden tegen hun Zwitserse concurrenten. Ook in de finale bleven de Zwitsers te sterk voor het duo, en zij mochten met het zilver huiswaarts keren. Bij de groepen zagen we een prachtige kwalificatieoefening van het trio Ilse Vos, Nerissa Stillebroer en Ruby de Leon van SV DOTO. Mooie hoge tempo-elementen, maar met een tijdsfout in hun toren die ervoor zorgde dat zij zich net niet als hoogste kwalificeerden. Met hun finale-oefening maakten zij dat meer dan goed: de toren stond en het trio sleepte een gouden medaille binnen op dit prestigieus toernooi.

Gouden en bronzen medailles

Over naar de categorie A-jeugd. Damespaar Kayleigh Pijpaert en Annique ten Braak van GV DOS Monster draaide hier op de eerste wedstrijddag een prachtige stabiele tempo-oefening,  – internationaal als ‘dynamic’ aangeduid -, met punten die er naar waren (27,100). Artistiek scoorde het duo, mede door hun uitstraling, liefst een 9,000 punten. Ondanks dat balans artistiek minder hoog scoorde ging het duo als tweede de finale in. Leuk detail: hun totale kwalificatiescore zou hen in Nederland een hoog limiet voor de Europese Kampioenschappen hebben opgeleverd. Het Nederlandse duo had de pech dat dit keer op het GIAC balans als finale-oefening diende en alle scores weer op nul startten.

Ondanks een strakke oefening moesten Pijpaert en Ten Braak de Portugezen als hun meerdere erkennen. Zij kregen wel alsnog een bronzen medaille omgehangen, zeker ook iets om trots op te zijn. Ook in de A-Jeugd draaide het damespaar Britt Klein en Josefien Emmanuel-Desir van GV DOS Monster. Zij maakten een minder goede start op de eerste dag van het toernooi, wat door de jury streng werd bestraft met flinke puntenaftrek. Vol goede moed begonnen zij de volgende dag aan hun balansoefening, – internationaal als ‘static’ aangeduid. Het glijden naar spagaat lukte echter niet, waardoor een finaleplaats voor hen onbereikbaar werd.

Strenge internationale jurering

Twee A Junioren 1 teams stonden aan de start van het toernooi. Beide groepen doen in Nederland mee in het B-junior niveau, dus internationaal meedoen in de A-junioren 1 is nogal een uitdaging. Maar dan wel een die de teams graag aangingen. Het trio Lara Karakasheva, Sara Gobbo en Ilse Coelman van GV DOS Monster zette de eerste dag een strakke balans-oefening neer met alleen in de laatste toren een hapering. De tweede dag een strenge jury voor een verder keurige tempo-oefening wat zorgde, dat het trio als vijfde de finale in ging. In de finale opnieuw een mooie oefening maar een kleine aftrek zorgde ervoor dat het trio op de zesde plaats bleef steken. Desondanks oefeningen en een prestatie om trots op te zijn. We zien dit duo op 22 juni 2019 nogmaals in actie op de Landelijke Finale B-lijn in Rotterdam Ahoy, waarvoor het team zich gekwalificeerd heeft.

Trio Steffie Vos, Nikki Boer en Sanne Driesens van SV DOTO kwam in dezelfde categorie uit. Ze deden een redelijk goede balansoefening, maar door omstandigheden die verder niet duidelijk gemaakt werden, konden de dames geen tempo-oefening draaien. Hoewel zij nog een dappere poging deden om in de finale – die wel bereikt werd door het lage aantal deelnemers – een combinatie-oefening neer te zetten, ging die niet zoals gehoopt. Het trio werd achtste.

Veel teams en zilveren medaille

Maar liefst vijf Nederlandse teams kwamen in actie bij de senioren. Het duo Mika Saanen en Bodielle Schoenmaker van GV DOS Monster komt in Nederland uit in de B-senioren. Met wat kleine correcties zetten zij op de eerste dag een tempo-oefening neer om tevreden mee te zijn, met een score die een tikje hoger lag dan zij in de plaatsingswedstrijden in Nederland neergezet hebben. Na ook een mooie balansoefening stonden zij derde in het tussenklassement. Een positie die zij keurig vast wisten te houden met een mooie finale.

Hun clubgenoten Lindsay Vliegenthart en Amy Terlouw draaiden op donderdag 30 mei 2019 een mooie tempo-oefening met onder andere een sprongenserie die prachtig synchroon was. De foutjes in de balans die we in Nederland nog wel eens zagen, werden ook voorkomen en het paar ging als vierde de finale in. Hier wisten zij zelfs hun positie in het klassement flink te verbeteren en een eervolle zilveren medaille te veroveren.

Sprongenserie prachtig synchroon

Bij de gemengde paren kwamen René Visser en Made Verbrugge van GV DOS Monster uit in de A-senioren. Zij startten op donderdag hun balansoefening strak maar problemen in het laatste element zorgden voor fikse aftrek. Tempo ging een stuk beter: op dramatische muziek draaiden zij een mooie dynamische oefening met goede schroefsalto’s. Mede hierdoor gingen zij alsnog als derde naar de finale, waar zij met hun felgekleurde pakken opnieuw een mooie oefening neerzette. Met een zilveren medaille kon het paar trots huiswaarts keren.

Damesgroep Djenti Verbrugge, Megan Terlouw en Leslie Bordewijk van GV DOS Monster zette een mooie tempo oefening neer met vooral artistiek prachtige scores. Ook de balansoefening ging goed, al gooide een tijdsfout in het tweede element roet in het eten. Als vierde mochten zij naar de finale. De finale-oefening ging niet helemaal zoals gehoopt, zodat het trio niet verder kwam dan deze vierde plaats en het podium waarop gehoopt was, mistte.

Indrukwekkend dramatische muziek

Trio Dinte Vlietstra, Vynia Schouten en Sanne Sluijter van SV DOTO heeft voor hun tempo-oefening een indrukwekkende dramatische muziek en bijpassende choreografie, wat in de artistieke score ook terug te vinden was. De strakke balansoefening die ze de volgende dag neerzetten, werd technisch prachtig gejureerd (17,800) en leverde hen daarmee punten op die hoger lagen dan wat zij op de Nederlandse plaatsingswedstrijden gejureerd kregen. Na twee oefeningen stonden zij prachtig derde in het tussenklassement achter teams uit Portugal en de V.S. Met een strakke combi-oefening wisten zij die plek vast te houden en dat leverde hen dus een mooie bronzen medaille op.

Acro Cluba da Maia overheerste met haar teams de competitie in Genève. Elk team van deze Portugese vereniging die meedeed aan dit toernooi eindigde op het podium. De club kwam dan ook met enkele absolute wereldtoppers richting Zwitserland, en bleek al snel voor veel andere teams een onverslaanbare tegenstander. En niemand kon in de buurt komen van de stoere herengroep van deze club, die de finale-oefening dankzij een prachtige choreografie en met de bizarre moeilijkheidswaarde van 3,060 met een topscore van 29,760 punten afsloot.

Topscore voor Portugees acroviertal

Ondanks dat de concurrentie van sommige tegenstanders in het sterke deelnemersveld te hoog gegrepen was, hebben de Nederlandse teams zich prachtig neergezet op dit internationale toernooi. Een competitie die voor alle teams waardevolle en unieke wedstrijdervaring opleverde om met goede herinneringen naar terug te kijken.

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen, zijn te vinden op de website en Facebookpagina van de GIAC.

Artikel © GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER | Credits verslag en tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Credits beelden: screenshots livestream © GIAC Génève 2019

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.