Bij OBTK stond turnplezier weer voorop

Bij OBTK stond turnplezier weer voorop
Foto OBTK 2019 verstrekt door © BredaGym

Deze diashow vereist JavaScript.

BREDA – In het Pinsterweekend, op zaterdag 8, zondag 9 en maandag 10 juni 2019, organiseerde sportvereniging BredaGym de 26ste editie van de Open Bredase Turnkampioenschappen (OBTK) in het Gemeentelijk Sportcentrum de Scharen. De OBTK is inmiddels een begrip in de Nederlandse turnwereld. Trainsters en trainers staan stand-by om hun turnsters aan te melden als de inschrijving voor deze wedstrijd opengezet wordt. Het enthousiasme voor het toernooi is te duiden om zoveel redenen, maar eentje torent er bovenuit: bij het OBTK staat het turnplezier voorop!

“Binnen zes minuten waren alle wedstrijden vol, 1350 turnsters werden aangemeld”, vertelt Michel van Gils, voorzitter van BredaGym, trots. Sandra Leidelmeijer, trainsters van EOC Oosterhout, doet al meer dan vijftien jaar met haar turnsters mee. “Voor de inschrijving moet je zeker op tijd zijn, we zitten er altijd klaar voor!” De organisatie van de OBTK wordt door een team van vier personen binnen de vereniging gedaan, aldus Van Gils. “Doordat we de OBTK al zoveel jaren hebben gedaan, weten we precies waar we aan toe zijn en hoe de wedstrijd het beste loopt. Het is een kwestie van ervaring. Het is een drukke wedstrijd, maar geen chaos. De wedstrijden zijn kort, waardoor turnsters tussendoor niet lang hoeven te wachten.”

Populariteit benutten voor goed doel

Tijdens de wedstrijddagen is er meer dan voldoende hulp door de vele vrijwilligers van BredaGym. Het is een toernooi met een groot sociaal karakter dat zowel midden in de Nederlandse turnsportwereld als de Bredase samenleving staat en voor verbinding tussen mensen van elke leeftijd van vele clubs zorgt. Ook dit jaar stond de OBTK daarom in het teken van een goed doel. Met behulp van een collecte en een loterij werd geld ingezameld voor ‘Col Sensation’. Karin van der Krabben, nauw betrokken bij BredaGym, zal op 13 september 2019 de Mont Ventoux bij Aubignan, Frankrijk, beklimmen in de strijd tegen  kanker. BredaGym steunt van harte dit initiatief om meer onderzoek naar de behandeling van kanker mogelijk te maken.

De OBTK is zo populair, omdat het een wedstrijd is voor alle niveaus en alle leeftijden. Zeker voor de heel jonge turnsters, recreanten en senioren plus (ex-wedstrijdturnsters) is het één van de weinige wedstrijden in het seizoen. Bovendien is de wedstrijd vlak voor de Nederlandse Kampioenschappen, veel turnsters vinden het fijn om nog een wedstrijd te draaien. Maar ook meisjes die het NK niet hebben gehaald, hebben op deze manier nog een grote wedstrijd. Anne Korthagen van NGV Nieuwekerk aan den IJssel doet dit jaar voor de tweede
keer mee aan de OBTK. Ze vindt het heel leuk om mee te doen: “Het is een gezellige wedstrijd. Ik ben dit jaar heel veel vooruitgegaan op brug en het is leuk om dat hier te kunnen laten zien.”

“Jureren helpt je zelf beter te turnen”

Verdeeld over de drie wedstrijddagen waren er veertien wedstrijdrondes. Zaterdag en zondag vijf rondes en maandag vier. Elke wedstrijd had vier toestelbanen. De drukte werd echter niet als vervelend ervaren. Sharon Ringlever, jurylid en turnster van O en O Zwijndrecht, vindt net als haar moeder Jane Ringlever (OKK Gorinchem) dat de OBTK niet als ‘druk’ ervaren wordt. “De organisatie is heel goed, je komt niets te kort.” Sharon heeft zelf twee jaar meegedaan aan de OBTK. “Het is bijzonder om de wedstrijd nu van een andere kant mee te maken. Het jureren helpt me om zelf beter te turnen.” De woorden die verschillende trainster/trainers en turnsters gebruikten om de OBTK te  beschrijven, waren woorden als: “gezellig”, “een gemoedelijke sfeer”, “super organisatie” en wat ook voorkwam “het is wel een beetje warm”.

De temperatuur in de zaal was inderdaad een beetje aan de hoge kant. Toch kon dit het turnplezier niet verminderen. Overal waren blije koppies te zien. (Natuurlijk ook wel eens verdrietige jonge kinderen, als bijvoorbeeld geen medaille was behaald.) De tribune bleef gedurende de dag goed gevuld. Er heerste een ontspannen sfeer. Vaak zag je de jongere kinderen enthousiast naar hun familie of vrienden zwaaien. Laura van Doeland, trainster van Pro Patria Zoetermeer, vind het een positief punt dat de turnsters van hetzelfde niveau in kleine groepjes zijn verdeeld. “Hierdoor hoeven de turnsters tegen minder tegenstanders en hebben ze meer kans om een keertje een medaille
te winnen.”

Goede AVG-proof fotoservice op OBTK

De toernooien van BredaGym staan bekend om hoe goed de fotoservice geregeld is. Op de wedstrijd liepen weer verschillende fotografen rond. Marlous Dirkes fotografeert nu twee jaar voor BredaGym. Ze vindt deze wedstrijd fijn om te fotograferen. “Je mag overal komen, hierdoor kan je goed foto’s maken van de turnsters. Bij wedstrijden van de KNGU mag je vaak niet door de zaal lopen, waardoor je snel foto’s van veraf krijgt. De zaal is misschien iets te vol, maar dit is ook voordelig. Soms worden turnsters een beetje bang als ze je een foto zien maken, maar nu zien ze je minder snel.” Turnsters waarvan geen foto’s mochten worden gemaakt, in verband met de AVG, hadden een rood bandje om hun enkel.

Fenna Essed, Femke van der Heijden en Ize van Zwieten, drie pre-instappers van BredaGym, vertelden enthousiast hoe de wedstrijd gaat. Ze vinden het heel leuk en willen volgend jaar zeker weer meedoen. Er wordt op de OBTK aandacht gegeven aan de details die voor een turnster belangrijk zijn, niet alleen aan het winnen. Ze willen dat elke deelneemster het naar haar zin heeft en met een goed gevoel huiswaarts keert. Het turnplezier staat voorop! Net als ieder jaar wordt de Ruud van Loon Cup uitgereikt aan de turnster met de hoogste dagscore. Deze prijs is ter nagedachtenis van de oud-voorzitter van BredaGym. Van Loon heeft veel betekend voor de vereniging. Ze zijn er dan ook trots op om deze prijs jaarlijks uit te mogen reiken.

Winnaars Ruud van Loon Cup 2019

De winnaars van de Ruud van Loon Cup waren dit jaar:

Op zaterdag 8 juni 2019:

  • Verplichte oefenstof: Lotus van Herpen van TOOS Waddinxveen, Instap D1 met een totaalscore van 55,775 punten.
  • Keuze oefenstof: Linne Buijk van BredaGym, Senior E met een totaalscore van 44,100 punten.

Op zondag 9 juni 2019:

  • Verplichte oefenstof: Jelina van Winde van Pro Patria Zoetermeer, Pupil 1 D1 met een totaalscore van 56,625 punten.
  • Keuze oefenstof: Kelly van Rijswijk van TOOS Waddinxveen, Senior C met een totaalscore van 46,555 punten.

Op maandag 10 juni 2019:

  • Verplichte oefenstof: Melvina Johnson van GV Barendrecht, Instap N3 met een totaalscore van 55,300 punten.
  • Keuze oefenstof: Joleine van Es van KDO-Sport Hellevoetsluis, Senior A met een totaalscore van 47,250 punten

Meer over dit toernooi, inclusief uitslagen en beelden, is te vinden op de Facebookpagina van de OBTK en de website van BredaGym.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits tekst © Anna de Visser | Credits verstrekte foto’s: fotografen © BredaGym

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.