FIT Challenge warmt de turnpassie op

FIT Challenge warmt de turnpassie op
Foto © Therry da Silva

Deze diashow vereist JavaScript.

GENT – Alle ogen van de turnliefhebbers waren afgelopen Pinksterweekend, zaterdag 8 en zondag 9 juni 2019, gericht op het Belgische Gent. In de wereldberoemde Topsporthal aldaar werd de derde editie van de Flanders International Team Challenge gehouden onder auspiciën van de Vlaamse GymnastiekFederatie, waaraan teams uit éénentwintig landen deelnamen in de leeftijdscategorieën jeugd, junioren en senioren: Australië, Argentinië, Azerbeidjan, België, Canada, Costa Rica, Duitsland, Groot-Brittannië, Guatemala, IJsland, Indonesië, Israël, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slowakije, Spanje en Zweden. Een bijzondere teamwedstrijd op niveau met leuke details en diverse medailles en goede prestaties voor Oranje, die deelnemers, begeleiders en toeschouwers een topervaring bezorgde en de turnpassie zachtjes deed opwarmen, in afwachting van de grote titeltoernooien die al wachten.

Met het oog op de strijd om de Olympische tickets die over vier maanden geleverd moet worden op de Wereldkampioenschappen zo’n 600 km verderop in Stuttgart, Duitsland, maar ook de komende continentale Spelen, de Universiade en de nationale kampioenschappen was de FIT Challenge in Gent een ideaal moment om alle WK-waardige selectieturnsters te testen op hun vorm, skills en potentiële mogelijkheden, onder druk in wedstrijdverband met flinke concurrentie in een sterk deelnemersveld. Topland Frankrijk, het thuisland van regerend Europees kampioene meerkamp Melanie de Jesus dos Santos, zou er daarom oorspronkelijk ook bij zijn, maar ontbrak op deze belangrijke ontmoeting omdat haar nationale kampioenschappen in hetzelfde weekend geturnd werden. Voor diverse Oranjeturnsters in alle drie leeftijdscategorieën (acht jeugd, vijf junioren en zeven senioren) die hier mochten aantreden, alsook voor de vier Nederlandse jeugdturnsters in een mixed team van ‘Top Turnen Zuid Opmeer’, betekende het hun internationaal debuut op een groot internationaal toernooi en dat maakte het ook de moeite waard om hun optreden hier op de voet te volgen.

Het leven in de topturnwereld gaat gewoon door en er wordt doorgewerkt in de trainingshal en op de wedstrijdvloer, al staat de veiligheid van het sportklimaat in één van de sportcentra waar deze turnsters worden opgeleid ter discussie door diverse recente publicaties van journalist Marco Knippen in het Haarlems en Noord-Hollands Dagblad die onderzoek deed naar misstanden bij de club met langdurig grensoverschrijdend gedrag van trainers (die ook Oranjecoach bij de KNGU zijn), welke misstanden overigens nadrukkelijk worden ontkend door de club en een deel van de betrokken ouders.

Geafficheerd met kampioenes uit de Lage Landen

Het toernooi dat geafficheerd wordt met de twee toestelkampioenes uit de Lage Landen – de Wereld- en tweevoudig Europees kampioene op brug Nina Derwael uit België en de Olympisch en Europees kampioene op balk Sanne Wevers uit Nederland -, was al in december 2018 door de Oranje-staf aangewezen als testwedstrijd voor de eerstejaars senior Oranjeturnsters van TON Almelo – Sara van Disseldorp, Laura de Witt en Vera Jonker -, onder leiding van trainer en voormalig bondscoach Frank Louter die daardoor ook zijn internationale comeback maakte in deze leeftijdscategorie. Oorspronkelijk zouden ook clubgenote Astrid de Zeeuw en Juliette Pijnacker van Turnz Amsterdam Gymnastics hier bij de senioren turnen, maar ze bleken afgemeld. Bij de senioren turnden verder ook Elze Geurts, Naomi Visser en Olympiër Lieke Wevers die hiermee op tijd haar comeback maakte op de wedstrijdvloer in de race voor een plek in het Oranje-WK-team. Voor Geurts was het welkome extra wedstrijdervaring in de voorbereiding op de komende Universiade van 3 tot en met 14 juli 2019 in Napels, Italië; voor Visser ook maar dan voor de komende Europese Spelen van 21 tot en met 30 juni 2019 in Minsk, Wit-Rusland. Collega Céline van Gerner die ook aangewezen was voor deze Spelen ontbrak in Gent,  naar erna bleek omdat ze nog niet voldoende hersteld is van een operatie aan haar achillespees in september 2018 vanwege een oude enkelblessure.

Op zaterdag 8 juni 2019 turnde het Nederlandse senior team zich overtuigend naar het goud met 159,429 punten (de beste drie scores per toestel telden hiervoor mee), de teams van Australië – bestaande uit Georgia Rose Brown, Georgia Godwin, Kate McDonaldd, Emma Nedov en Emily Whitehead – en België – bestaande uit Senna Deriks, Jade Vansteenkiste, Maellyse Brassart, Nina Derwael en Margaux Daveloose – met enige afstand achter zich latend op respectievelijk de tweede (158,296 punten) en derde plaats (156,962 punten). Opmerkelijk was dat alle zes senior Oranjeturnsters een score van 50+ punten voor de meerkamp behaalden, waarbij Wevers en Visser excelleerden met respectievelijk 52,198 voor de vijfde plaats en 54,533 punten voor de eerste plaats. Voor Wevers die op balk wel een val moest incasseren moet deze prestatie vertrouwen geven voor haar inhaalrace richting het WK 2019 in Stuttgart. Op de persconferentie van 26 maart 2019 werd uitgelegd, dat ze moest aantonen of ze weer op topniveau kon terugkomen om weer tot de Oranjeselectie te behoren. Dat heeft ze nu nadrukkelijk gedaan. Visser, de overrompelende revelatie van 2018 in Oranje, versloeg in Gent menige wereldtopper, inclusief – in een directe confrontatie in haar land – de Belgische Derwael (53,898 punten) die op het afgelopen WK in de meerkamp nog vierde van de wereld werd.

Goud voor senior Oranjeteam, Jong Oranje vijfde

Met deze eclatante prestatie deed Visser goede zaken richting de Europese Spelen en het WK in Stuttgart, door haar naam weer internationaal te doen weerklinken op het juiste moment. Visser is op het juiste moment goed op dreef. Alleen op brug moest ze Derwael voor zich dulden, doch dat is ook het onderdeel waarin de Belgische twee Europese titels en de wereldtitel op zak heeft. Al turnde de Nederlandse zelf ook een topoefening op dit toestel (14,100 versus 14,833 punten), waarmee ze in een veld met 73 deelneemsters de derde score op dit toestel neerzette. De tweede score op dit toestel was voor de Belgische Fien Enghels (14,200) die ook aller ogen op zich gericht wist tijdens haar oefening. Het individuele brons in de meerkamp ging naar de Australische Godwin die met 53,265 punten haar landgenote Nedov (52,698) van het erepodium afhield. Van Disseldorp werd gedeeld dertiende met Alba Petisco uit Spanje met 50,965 punten. Jonker volgde op de 24ste plaats met 50,165 punten, Geurts op de 25ste plaats met 50,132 punten en De Witt op de 27ste plaats met 50,032 punten. Kirsten Polderman moest zich vòòr de wedstrijd afmelden door een knieblessure, opgelopen tijdens de podiumtraining de dag ervoor, vrijdag 7 juni 2019.

Het Nederlandse juniorenteam, bestaande uit Merel Pouw, Yara Rahil c.q. van Lierop, Zenna van der Lubbe, Shadé van Oorschot en Lisa van Rozen, turnden op zaterdagochtend hun wedstrijd en behaalden met 147,329 punten de vijfde plaats. Het Roemeense team veroverde het goud met 155,696 punten, het zilver was voor het Italiaanse team met 155,063 punten en het brons voor het team van gastland België met 154,630 punten. De individuele meerkamp werd gewonnen door de Roemeense Ioana Stanciulescu met 52,432 punten, op de voet gevolgd door landgenote Silviana Sfiringu met 52,266 punten voor het zilver en de Britse Jessica Gadirova met 52,232 punten voor het brons. De Italiaanse Veronica Mandriota kwam met 52,065 punten 0,167 punt tekort voor het erepodium. Rahil c.q. Van Lierop werd in het veld met 69 deelneemsters 28ste met 47,232 punten; Van Rozen volgde op de 29ste plaats met 47,198 punten; Pouw op de 36ste plaats met 45,365 punten. Van Oorschot (65ste) turnde alleen op twee van de vier toestellen (brug 11,666 en balk 10,933).

Goud en zilver voor Oranje jeugdteams in Gent

Op zondagochtend 9 juni 2019 werd de wedstrijd van de jeugdturnsters op de FIT Challenge geturnd, waarbij velen voor het eerst hun opwachting maakten op zo’n topwedstrijd in bijpassende ambiance. Na twee dagen trainingen kwamen stonden ze op scherp om te knallen in een veld met acht teams uit Argentinië, België, Slowakije en Nederland. Nederland trad aan met twee teams. Het team dat bestond uit selectieturnsters Ghizlane Barraki, Marrylinn Hendriks, Floor Slooff en Ines van Son pakte het goud met 145,250 punten. Het andere team dat bestond Susan Rosman, Hope Meijer, Casey-Jane Meuleman en Franka Wiegers, volgde met 139,200 punten voor het zilver. Het brons ging met 138,100 punten naar het team van België, bestaande uit Lisa Inghelbrecht, Erika Pinxten, Lise Verhaeghe en Zsofi Verleden. Het mixed team van Top Turnen West en Zuid, bestaande uit Marazzi Slippens, Summer van den Hurk, Sam van der Hilst en gastturnster Melanie Stout van O&O Zwijndrecht, behaalde 133,550 punten en hield met 0,05 punt meer het verrassend sterke team van Argentinië, bestaande uit Priscila Aylen Sanchez, Camila Cappelletti en Nicole Iribarne, van de vierde plaats af (vijfde met 133,500 punten).

In een veld met dertig deelnemers werd het een Oranje erepodium, waarbij de Nederlandse turnsters in de individuele meerkamp zeven plaatsen behaalden in de top 12 van het eindklassement. Toptalent Barraki maakte de verwachtingen waar door het goud te grijpen met 49,200 punten, gevolgd door collega’s Sooff (48,700 punten voor het zilver) en Van Son (47,20 punten voor het brons). Rosman werd vierde met 46,850 punten, Meuleman zesde met 46,550 punten, Meijer zevende met 45,500 punten, Van der Hilst twaalfde met 44,300 punten, Hendriks veertiende met 43,850 punten, Van den Hurk vijftiende met 43,650 punten, Slippens zeventiende met 42,700 punten, Wiegers achttiende met 42,650 punten en Stout 27ste met 40,900 punten.

Nederland vierde in mixed landenteamfinale

Op zondagmiddag 9 juni 2019 werd de FIT Challenge in Gent besloten met het vuurwerk van de mixed landenteamfinale, waarbij elk land per toestel twee junioren en twee senioren kon laten turnen. Dat voegde een extra dimensie toe en maakte het extra leuk voor de kijkers. Zelden dat je zoveel sportsters uit zoveel landen in die twee leeftijdscategorieën op topniveau zij aan zij ziet strijden om het eremetaal op de turnvloer. Nederland trad aan met senioren De Witt, Jonker en Van Disseldorp, alsmede junioren Pouw, Rahil c .q. Van Lierop, Van der Lubbe, Van Oorschot en Van Rozen. Senior Geurts was erbij op de vloer maar kwam niet in actie. Het team werd met 201,927 punten in een veld met acht teams vierde. Het goud was voor het team van België dat 207,425 punten behaalde, het zilver voor het team van Roemenië met 205,827 punten, het brons voor het mixed team van Australië en Italië dat met de slimme bundeling van krachten 204,328 punten noteerde.

Het Nederlandse team hield Spanje, Argentinië, Duitsland en Noorwegen achter zich. In de laatste ronde maakte België het verschil met name op brug, waarop zichtbaar getergde Derwael excelleerde naar grote hoogte met haar nieuwe oefening voor 15,233 punten. Roemenië was het sterkste op sprong met 14,266 punten voor Sfiringu en 14,200 voor Denisa Golgota die ook op vloer een topoefening liet zien voor 13,866 punten. Het is nog niet over en uit voor de turngrootmacht van weleer. Bij Nederland deden Jonker (14,000) en De Witt (13,866) goede zaken op sprong. Het was opmerkelijk dat tegen het eind van de wedstrijd Louter en bondscoach Gerben Wiersma duidelijke een tête-à-tête hadden bij het scorebord en erepodium. Na de wedstrijd volgde het persbericht van de KNGU dat De Witt, één van de TON-turnsters van Louter, de nog niet fitte Van Gerner zal vervangen op de Europese Spelen.

Meer informatie, inclusief de complete uitslagen is te vinden op de websites van de FIT Challenge en de Vlaamse GymFed.

Artikel © GymPOWER | Credits tekst en fotografie © sportjournalist Therry da Silva: impressies van de laatste wedstrijdronde, de mixed landenteamfinale

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.