Warming-up voor EK op Dutch Open 2019

Warming-up voor EK op Dutch Open 2019
Foto © Therry da Silva/© GymPOWER : Dutch Open Almere 2019

ALMERE – In Topsportcentrum Almere werd op 8 en 9 juni 2019 door de NTSB-KNMO, één van de twirlbonden van Nederland die via de NADB aangesloten is bij de NOC*NSF, de Dutch Open gehouden, een internationaal twirltoernooi met deelname van de beste sporters uit twaalf Europese landen: België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië (Schotland, Engeland), Ierland, Noorwegen, Slovenië, Tsjechië, Zweden, Zwitserland en uiteraard Nederland.

Voor de liefhebbers twee dagen genieten van deze artistieke sport voor dames en heren, voor de deelnemers een mooi moment om internationale wedstrijdervaring mee te pakken en ook vormbehoud te tonen, als goede voorbereiding op de komende Europese kampioenschappen van 3 tot en met 7 juli 2019 in Vendée, Frankrijk. Verslaggevers van GymPOWER namen op zondagochtend een kijkje in Almere bij 2- en 3-baton en freestyle voor diverse klasses en leeftijdscategorieën en werden getrakteerd op een topontvangst en prachtige optredens op diverse niveaus in een gezellig ontspannen sfeer. Op de wedstrijdvloer stond de focus op scherp en werd serieus getwirld, langs de lijn en in de ‘trainingshal’ werd met passie gecoacht en gewerkt, op de tribune met overgave luid aangemoedigd inclusief door supporters in vol Oranje-ornaat, maar daarnaast was er alle ruimte en tijd voor ontspanning en ontmoeting voor iedereen. Bovenal is het leuk om je gasten goed te ontvangen en alle leuke plekken en dingen te laten zien waar ze al heel lang nieuwsgierig naar zijn.

Twirl onderscheidt zich als artistieke sport

De twirlsport doet niet onder voor andere vergelijkbare artistieke sporten, zoals de ritmische gymnastiek. Al is het verschil dan dat de twirlsport veel meer onderdelen kent om te laten zien wat je met het handmateriaal kan en wat je ermee doet in een choreografie. In Almere zagen we de freestyle routines van de toppers uit binnen- en buitenland. Prachtige optredens in schitterende pakjes – in alle soorten en stijlen – op mooie muziek waarbij twirltechniek gecombineerd wordt met dans in diverse stijlen, gymnastiek en – de bij deze twirlbond toegestane – acrobatiek, waarbij de complete wedstrijdvloer wordt gebruikt. Dat leverde oogstrelend en kleurrijk kijkspektakel op tussen de bedrijven door van de 2- en 3 batons routines. De veelvoudige pirouettes, illusions, spagaatsprongen, handstanden en radslagen vlogen je om de oren, maar werden net zo goed afgewisseld met swingende samba, tango of breakdance. Sport met een grote A, van artistiek en van acrobatiek.

In Almere viel ons ook de discipline op, waarbij op voordracht van de speaker in sneltreinvaart van de wedstrijdvloer op- en afgelopen werd door elke deelnemer, zonder dat dat de druk te hoog opschroefde. Bij het andere onderdeel werd er getwirld met voornamelijk twee batons en één enkele deelnemer ging de uitdaging van drie batons aan. De sporters dienen tijdens hun oefening hun twirltechniek te tonen door de batons immer in beweging te houden en kunnen daarbij elk lichaamsdeel gebruiken, waarbij dat wel moet gebeuren binnen de reglementaire perken van het stukje vloer waar ze op staan. Dat leverde spectaculaire beelden op, waarbij de ‘personal touch’ en uitstraling van elke deelnemer het geheel afmaakte. Daartoe droeg elk detail bij: de ‘skills & tricks’ (een tripple vangen bijvoorbeeld is een topprestatie als je dat kan en doet), het bijpassend pakje en de make-up, en bovenal de ‘big smile’, de expressie waarmee het gedaan wordt alsof het hen heel gemakkelijk afgaat. Met ook hier de tendens om je bril in te passen als stijlvol sportaccessoire.

Goede voorbereiding op de komende EK

‘No drop’ is daarbij het ideaal, maar als het gebeurde was het hier ook meteen oprapen en door, de draad terugpakken in je routine. Dat kan iedereen overkomen, nieuweling of routinier. Vooral bij de freestyle routines leverde dat de nodige uitdaging voor de twirlsporters op, maar dat wisten ze goed op te lossen wanneer het gebeurde. De deelnemers hadden het zichtbaar naar hun zin op het internationaal toernooi in Almere. Een enkele keer was de teleurstelling te groot, maar dan stonden de coaches op die hen langs de kant opvingen en hielpen de ontevredenheid tot de juiste proporties terug te brengen. Zoals die ene deelneemster die er met gebogen hoofd en geknakte blik bij ging zitten na haar mooie maar niet foutloze routine en niet van plan leek om ooit weer op te staan. Of de stralende jongedame die niks verkeerds leek te doen en alles van een leien dakje leek te gaan, tot het bijna onopvallende schrikmoment bij de laatste loodjes van de oefening waarbij ze plots een intense blik wierp naar de coach langs de kant: ‘Wat nu?!’

Voor Lycia Rami en haar maatje, kampioenen in Frankrijk, en Chloë Staes en Bo de Leeuw uit Nederland, die we spraken in de mixed zone, was het een leuk topweekend. Deelname aan internationale toernooien thuis of elders is belangrijk , want met bijna net zoveel deelnemende landen als komende maand op het EK geeft het je de ervaring op zo’n groot wedstrijdpodium te staan en je ding te doen, zonder dat daarbij gelijk alles op het spel staat en op je schouders de druk rust om te presteren voor Team Nederland. We spraken Oranje-internationals Cindy Boter, Richard Spaan en Kelsey Smits, in hun categorie en klasse regerend Nederlands (vice)kampioenen van de NTSB die in voorbereiding zijn op de Europese titelstrijd. Voor hen was de wedstrijdervaring van belang, maar net zo goed ook dat het hier in Nederland gehouden werd, dichtbij huis, en ze met hun internationale maatjes op stap konden om de leuke dingen hier te laten zien. Leuk was ook dat Demi van Moerkerk, één van de kampioenen van de andere twirlbond, NBTA Nederland, zich hier op de vloer liet zien en schitterde in met haar freestyle dancetwirl.

Twirl heeft zich als topsport bewezen in NL

Een echte topper is een sportpersoonlijkheid en -ambassadeur, een ‘influencer’ volgens de nieuwe trendy hypes, als je grootse prestaties kunt relativeren en via de pers en media aan het sportminnend publiek en je volgers graag uitlegt en toont waar het om draait in je sport, wat de uitdagingen zijn en wat passie inhoudt. De twirlsport in Nederland heeft zich wat dat betreft bewezen. Het gaat na de kampioenstitels en medailles op EK en WK en andere internationale toernooien en de tv-talentshows in voorgaande jaren in de media gelukkig allang niet meer over het imago maar de inhoud. Dat er bij een Cirque du Soleil ook toptwirlers te vinden zijn tegenwoordig, kijkt dan ook niemand meer van op.

Met het doorzetten van de lobby om tot één bond wereldwijd te komen, zou het zomaar de Olympische status kunnen bemachtigen. Niet voor niets is de NTSB-KNMO verbonden via de NADB met NOC*NSF. Twirl is inspirerend op elk niveau en elke leeftijd, maar ook topsport voor diegenen die het hoogste willen bereiken: tof om te beoefenen en leuk om te zien. Daar kon je getuige van zijn op de Dutch Open van de NTSB-KNMO in Topsportcentrum Almere. In de interviews met de deelnemers kwam duidelijk naar voren wat daarvoor allemaal bij komt kijken. In de twee bijgesloten video’s van GymPOWER een impressie van de Europese twirlpower met de actiebeelden en interviews die we in Almere onder persaccreditatie mochten vastleggen.

Meer info en de complete uitslagen zijn te vinden op de website en Facebookpagina van NTSB-KNMO.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits tekst en fotografie © Therry da Silva | Credits interviews, videobeelden en -edit © Casper Beijn | Credits muziek video Part 1: YouTube Music – Bellissimo © Doug Maxwell en video foto-impressie: Tango Mango © Quincas Moreira

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.