Cheerbonden willen praten over Team NL

Cheerbonden willen praten over Team NL
Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Yoshida Rosenboom: Cheerleaders Turnz Amsterdam Gymnastics in actie op NK 2019 DCAD
Foto © Therry da Silva

UTRECHT – Nog circa een jaar te gaan voordat de 23ste editie van de Spelen wordt gehouden in Tokyo, Japan. Eén van de sporten die in deze Olympische cyclus een voorlopige erkenning kreeg van het IOC is cheerleading. Voor de beste en jongste van de wereldwijd ruim 4,5 miljoen geregistreerde sporters uit meer dan honderd landen zit er een kans in dat ze ooit op het hoogste sportpodium ter wereld zullen strijden om het eremetaal. In de bakermat van de sport, de V.S., wordt daarom nu al enthousiast uitgekeken en toegewerkt naar de Spelen van 2028 in Los Angeles waar het behalen van de Olympische titels voor eigen publiek een mooie bekroning zou zijn. Hoe staat het er voor met de cheersport in Nederland? Er zijn twee bonden in Nederland die zich inzetten voor cheerleading, Dutch Cheer Association (DCA) en de American Football Bond Nederland (AFBN) die al jaren een zelfstandige afdeling Cheerleading kent. Voor de NOC*NSF wordt het tijd dat ze met elkaar gaan praten en samenwerken om de Olympische deelname veilig te stellen in Team NL. De wil ertoe is in ieder geval uitgesproken.

Op de website van TeamNL en van het NOC*NSF is (nog) niets te vinden, dus op naar de twee sportbonden die elk jaarlijks een competitie organiseren voor de geschat ruim 2.000 cheerleaders in Nederland.

Dutch Cheer Association (DCA)

Foto © Therry da Silva

De Dutch Cheerleading Association (DCA) houdt zich sinds 2011 bezig met het organiseren van wedstrijden, het jaarlijkse NK en andere activiteiten zoals juryclinics en  Cheerkampen. DCA is aangesloten bij de European Cheer Union (ECU) en de International Cheer Union (ICU) die door de internationale sportkoepel Global Association of International Sports Federations (GAISF) (voorheen Sportaccord) erkend wordt als wereldbond. De ICU is volgens de DCA de internationale bond die de officiële wereldkampioenschappen organiseert, waar de tickets voor de Olympische Spelen behaald kunnen worden.

Daardoor werpt DCA zich op als de officiële vertegenwoordiger van de cheerleadingsport in Nederland. Om het Olympisch traject via de NOC*NSF te kunnen inzetten nu het IOC de sport voorlopig heeft erkend, is DCA bezig met het neerzetten van een nieuwe bondsstructuur. In het voorjaar van 2019 stonden liefst tien activiteiten op het programma, waarbij het NK op 16 juni 2019 in Zwolle en het EK van de ECU van 28 tot en met 30 juni 2019 in St Petersburg nog volgen. Zo zal DCA in Nederland ook een internationale topwedstrijd organiseren in het kader van de European Cheer League (ECL). Hiermee wil DCA het niveau van cheerleading in Nederland helpen verhogen en daarmee de aansluiting met de internationale top bewerkstelligen.

AFBN Cheerleading & Cheerdance

Foto © Yoshida Creative Productions & Photography

De American Football Bond Nederland is in 2001 ontstaan uit een fusie van de Nederlandse American Football Federatie (NAFF), opgericht eind 1984, en de American Football League Nederland (AFLN), opgericht in 1997. De bond en sport is sinds 1985 aangesloten bij de NOC*NSF. In de ruim vijfendertig jaar dat deze sport in georganiseerd verband actief is, heeft cheerleading altijd een belangrijke, ondersteunende rol gespeeld. Sinds 2017 heeft de AFBN ingezet op het verzelfstandigen van de afdeling cheerleading. AFBN Cheerleading is aangesloten bij de European Cheerleading Association (ECA) en organiseerde vorig jaar en dit jaar samenwerking met Turnz Amsterdam Gymnastics haar NK Cheer & Dance, in combinatie met een succesvol grootschalig schoolproject van de Gemeente Amsterdam om basisscholieren aan het sporten te krijgen.

De op het NK gekwalificeerde cheerleaders zullen met Team Nederland namens de AFBN afreizen naar het WK van de International Federation of Cheerleading (IFC) op 23 en 24 november 2019 in Takasaki, Japan. Vorig jaar juli organiseerde de AFBN met succes het EK van de ECA in de Maaspoort Sports & Events hal in Den Bosch. Dit jaar is dit EK begin juli in Heidelberg, Duitsland, waar ook een team namens Nederland wordt afgevaardigd door de AFBN. In samenwerking met het sportmarketingsbureau SPINN Sports is de AFBN in 2019 gestart met een campagne om zowel American Football als cheerleading naar een hoger niveau te tillen, door een breder publiek te betrekken en de beleving te verhogen, met veel oog voor entertainment, staat er te lezen op Sportnext.nl.

Olympisch traject via NOC*NSF

Foto © Yoshida Creative Productions & Photography

De sport is de afgelopen tien jaar door de inspanningen van beide bonden spectaculair gegroeid in Nederland, qua niveau en qua aantallen sporters en clubs. Op de wedstrijden en NK’s van beide bonden kun je zien hoeveel passie en plezier er is voor deze acrobatische showsport. Het feit dat er twee bonden zijn staat echter deelname aan de Olympische Spelen in de weg. De IOC erkent en werkt slechts met één bond per sport per land. Volgens voorzitter Gian Zandonà van de AFBN, in een interview met GymPOWER tijdens het NK begin april 2019 in Amsterdam, zou de samenwerking tussen de twee bonden juist een extra voordeel opleveren voor de sport in de lobby voor het Olympisch traject.

Daar AFBN al bijna vijfendertig jaar aangesloten is bij sportkoepel NOC*NSF en de contacten heeft binnen en buiten de internationale sportwereld, kan de bond helpen om deze horde te slechten in het belang van cheerleading in Nederland. “De AFBN heeft altijd een warme band onderhouden met cheerleadingteams die langs de lijn de American Football-wedstrijden in Nederland ondersteund hebben met hun cheer en dance-kwaliteiten. Nu de sport zowel nationaal als internationaal vleugels heeft gekregen en zich als een zelfstandige sport heeft ontwikkeld en kans maakt op de Olympische status, is het voor de AFBN van het grootste belang om dat serieus te nemen en de cheersport bij te staan in haar ontwikkeling. In feite is die vraag ook aan ons gesteld door het NOC*NSF.”

“De tijd is rijp voor samenwerking”

Foto © Therry da Silva

Wat de AFBN betreft, is voor zowel de breedtesport als de topsport naast het leggen van een goede technische basis en het benodigde kader aan trainers en juryleden nodig, alsmede de aansluiting met internationale sportorganisaties, bovenal eenheid in eigen land door samenwerking met alle betrokken partijen een noodzakelijke stap. Zandonà gaf desgevraagd aan daarom bereid te zijn zo spoedig mogelijk het gesprek met de andere bond die cheersport faciliteert, de Dutch Cheer Association (DCA) aan te willen gaan om de Olympische droom voor alle cheerleaders in Nederland te helpen bewerkstelligen.

Zandonà: “Wij willen graag oplossingen aandragen die in het belang zijn van de sport in Nederland en alle cheerleaders bij de DCA en de AFBN. Alle mogelijkheden en wensen wat betreft de samenwerking en verdeling van taken en activiteiten zijn bespreekbaar. DCA heeft ervaring en knowhow opgebouwd in het organiseren en opbouwen van een nationale competitie en internationale deelname, de AFBN kan aanvullen met haar expertise en contacten. We kunnen samen de sport groot maken in Nederland, laten we er voor gaan! De sporters, clubs en trainers werken er hard voor en verdienen het. De tijd is er rijp voor, wij zijn er klaar voor!”

Eerste stap tot toenadering gezet

Het lijkt dus van groot belang dat er, om een goede basis te leggen voor de Olympische droom binnen de cheersport in Nederland, duidelijkheid komt over de aanpak in het Olympische traject richting Tokyo 2020. Conform de regelgeving van de NOC*NSF en het IOC, bovenal onder één vlag, welke vlag ook.

Naar verluidt is er deze week inmiddels het eerste contact geweest tussen de AFBN en DCA en is de wil uitgesproken om met elkaar in gesprek te gaan. De NOC*NSF ondersteunt het idee en wil graag zien dat de twee bonden samenwerken en er naar een oplossing wordt gezocht om de situatie op te lossen in het belang van alle cheerleaders in Nederland. Wordt vervolgd! Voor nu alle aandacht voor het NK van de DCA en later de EK’s in respectievelijk Sint Petersburg en Heidelberg.

Meer informatie over de cheersport in Nederland bij beide bonden is te vinden op de social media en websites van Dutch Cheer (DCA) en AFBN Cheer & Dance.

Artikel © GymPOWER | Credits tekst en interviews © Therry da Silva| Credits foto’s onder persaccreditatie van © GymPOWER: NK AFBN Cheer & Dance 2019 © Yoshida Creative Productions & Photography | Eerste voorronde NK DCA 2019 © Therry da Silva

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.