Nationaal Voltigeweekend voor iedereen

Nationaal Voltigeweekend voor iedereen
Screenshot aftervideo GymPOWER © Casper Beijn

ERMELO – In het Pinksterweekend, op zaterdag 8 en zondag 9 juni 2019 was het KNHS-centrum Ermelo weer het decor van het Nationaal Voltige Weekend. Na de grote internationale wedstrijden als de CVI’s van Nederland en België en het NK, is dit traditioneel een moment waar alle voltiguers, longeurs en paarden die in Nederland voltigeren acte de présence geven. Ook voltigeurs van lagere maar zeker niet minder gepassioneerde levels halen hier het beste uit zichzelf. Turnen op een lopend of galopperend paard, het blijft fascineren.

Mooi eveneens om toppers een keer in een coachende rol te zien, zoals Claire de Ridder en Amy Verhagen en te zien dat Nederland veel talent herbergt. Een stelling die ook wordt ondersteund door bijvoorbeeld topcoaches Sandra Jansen van de Nieuwe Heuvel en Meta Jans van De Wittegheit. De eerste dag, zaterdag 8 juni 2019, was de wedstrijddag voor de lagere niveau’s tot en met klasse L. De tweede dag, zondag 9 juni 2019, stond vooral in het teken van behalen van kwalificatiepunten voor EK en WK voor de hogere niveau’s. Het EK voor senioren en het WK voor junioren zullen dit jaar voor het eerst in de geschiedenis allebei in Ermelo gehouden worden, van woensdag 24 juli tot en met zondag 28 juli 2019.

Observatiewedstrijd voor EK of WK

Nienke de Wolff, voorzitter van de KNHS Voltigevereniging, wilde het concept van dit weekend graag omschrijven. “Er zijn heel veel voltigeurs uit het hele land en dat maakt het een heel gevulde dag. We hebben nu voor het eerst de lagere klassen bij elkaar op één dag en dat is heel leuk. Super om te zien hoe vol het programma is. Dit is echt hét nationaal voltigeweekend, georganiseerd door de KNHS-voltige vereniging en uitgeschreven voor alle klasses,  waarbij we proberen zoveel mogelijk deelnemers te laten meedoen.” Dus van categorie BB, B, L, M, Z tot ZZ, de hoogste categorie die ook aan de internationale wedstrijden meedoet. De Wolff: “Vanaf L gaat het om voltigeren in galop. Zondag is voor de hogere klasses en die kunnen dan ook hun punten halen. Het is voor hen een observatiewedstrijd die de bondscoach uitschreef. Ieder die zich wil kwalificeren voor EK of WK moet hier dus wel aan de start verschijnen.”

Met veel verenigingen uit heel Nederland

GymPOWER nam op zaterdag een kijkje voor een korte impressie en vroeg naar het doel en motivatie van voltigeurs die bij de CVI’s (nog) niet aan bod komen. We pikten er Lisa Kaatman van de Oortveldruiters uit, die op het paard Usijtop, gelongeerd door Jantine Verwaijen, ondanks een onderbreking een prachtige kür reed. Kaatman: “Het is mijn tweede wedstrijd nu. Het bevalt me heel erg goed. Dat het er wel ok uitziet, komt door hard trainen. Voor een wedstrijd train ik nu twee keer per week. Als je iets wint, is het mooi meegenomen -vorige keer werd ik tweede-, maar het gaat vooral om het plezier.” Het paard Usijtop wilde er niets aan toevoegen. Volgens Verwaijen is het leuk dat je met veel verenigingen uit Nederland bent op dit voltigeweekend: “Leuk om elkaar hier te treffen.  We komen altijd met een heel team, ook ouders die allemaal meekomen. Het is leuk dat als het dan lukt, je het met z’n allen doet.” Passend voor deze sport, waarbij je als voltigeur ook paard en longeur hard nodig hebt.

Ook jongere klassen in het zonnetje gezet

De solo-küren van Denise Verkuijlen en Jinte van de Burght, gelongeerd door Meta Jans van de Wittegheit, zagen er verzorgd uit. Amy Verhagen, was als longeur opgetogen: “We startten vanmorgen met drie teams van PSV Hornedamme en hadden zojuist een solo van Roselinde Verkerk. Het ging heel goed. In de teams zitten nog jonge meiden die nu nog in de lagere klassen meedoen maar elke keer heel goed presteren en ook nu weer een eerste plaats (met Hornedamme 3), een tweede en een vierde plaats behaalden. Er was een goede concentratie. De jongste is zeven jaar, daar ben ik supertrots op. De twee paarden die we bij ons hebben zijn niet altijd de makkelijkste, als ze samen mee zijn, maar ze gingen goed en waren allebei beste paard in hun klasse. Als longeur mag je dan ook heel tevreden zijn, als je je paard goed hebt rondgestuurd. Dit weekend ligt de nadruk wel op het feit dat het voor iedereen is. Het is tenslotte wel op het hippisch centrum, een mooie accommodatie. Het is dan leuk dat er uit de jongere klassen zoveel meedoen en ook in het zonnetje gezet worden.”  

Geblinddoekt trainen op balk in turnhal

Voltigevereniging Baboeschka deed het goed. Het werd brons voor Wemke Zaalberg op Chico, gelongeerd door Danielle van de Waard. Claire de Ridder, één van Nederlands topvoltigeurs en topcoach was vol lof over het trainen bij deze manege: “Neem Marissa Smit en haar paard Lorida. Ze trainen er zo hard voor. Marissa kan heel mooi bewegen op muziek, heeft een heel goed paardgevoel en een goede mindset.” Op zondag reed onder andere het team van De Nieuwe Heuvel in klasse M naar de eerste plaats. Trainster Sandra Jansen was trots op al haar voltigeurs: “Ik ben onwijs trots op al m’n voltigeurs vandaag: Feline en Flip, Annebeth onwijs knap op Kees en gewoon derde geworden, Ashley en Desi weer eens een fijne rondje gedaan en ook derde! En het team met hun tweede wedstrijd in de M, als eerste geëindigd op Aberlina die als beste werd gelongeerd door Barbara!” Het enthousiasme was dus groot, ook bij het team van ’t Prinsepaard, die vaker in het Epke Zonderland Turncentrum in Sportstad Heerenveen extra traint: op balk, mét een blinddoek! De roots in het turnen liggen dieper dan je denkt in deze sport.

Meer informatie over de sport voltige en het Nationaal Voltige Weekend 2019 in Ermelo is te vinden op de website van de KNHS Voltigevereniging.

Artikel en verslag onder persaccreditatie © GymPOWER | Tekst, interviews, video en beelden © Casper Beijn | Credits muziek via YouTube: ‘Tick tock’ © Jimmy Fontanez – Media Right Production

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.