De aanloop naar NK en Bondsfinales RG

De aanloop naar NK en Bondsfinales RG

ROTTERDAM – In de aanloop naar het NK en de bondsfinales ritmische gymnastiek is er dit jaar ook weer een competitie aan vooraf gegaan dit voorjaar. We hebben op de vooravond van alle RG-finales alle wapenfeiten op een rij gezet wat betreft individuele gymnastes en groepen in de eerste en tweede divisie. Naast de vele mooie (inter)nationale toernooien en trainingsstages met internationale toppers en topcoaches laat dit ook de kracht van deze artistieke sport zien, want RG in Nederland groeit gestaag en het niveau stijgt. Een terugblik die een mooie voorbeschouwing oplevert op wat komen gaat op het NK en de Ahoy Cup in Rotterdam.

Het wedstrijdprogramma, zoals gepubliceerd door de LTC van de KNGU/DG op haar website, hield acht landelijke plaatsingswedstrijden voor individuele gymnastes en groepen in de eerste en tweede divisie, verdeeld over zes weekend(dagen) van februari tot en met juni 2019 en gehouden in Amsterdam, Utrecht, Dordrecht, Alphen aan den Rijn, Amsterdam en Den Bosch. We volgden drie sporen: de cyclus plaatsingswedstrijden eerste divisie individueel – onderverdeeld in groepen 1 en 2 – en de halve finales in Alkmaar en hele finales meerkamp en onderdelen in Aalsmeer; de twee cycli plaatswingswedstrijden voor groepen – voor eerste divisie in Dordrecht en Den Bosch en voor de tweede divisie in Utrecht en Amsterdam en de finale in Nijverdal -. Tot slot ook de finale tweede divisie individueel en duo in Hilversum. De finales individueel en groepen van alle leeftijdsklasses in de hoogste divisies komen nog deze maand in Rotterdam, net zoals de Ahoy Cup voor alle divisies.

 

Per wedstrijddag kwamen in diverse wedstrijdrondes de deelneemsters in actie op de RG-vloer. Afhankelijk van tot welke van de vier leeftijdsklasses ze behoorden, met divers handmateriaal. Benjamins en pre-junioren deden twee oefeningen: zonder materiaal en met hoepel; junioren deden drie oefeningen met touw, bal en knotsen; en senioren ook drie oefeningen maar met hoepel, bal en knotsen. Spannende wedstrijdweekenden in het nieuwe seizoen, waar de ritmisch gymnastes voor het eerst na een lang najaar vol trainingen en toernooien na het zomerreces, nu moesten aantreden met nieuwe oefeningen. In sommige gevallen voor het eerst in een nieuwe leeftijdsklasse, in andere debuterend op de wedstrijdvloer of anderen beginnend wellicht aan hun laatste seizoen van hun actieve sportcarrière. De behaalde scores per materiaal en totaal lopen ver uit elkaar. Je ziet welke clubs hun gymnastes veel mee uren en coaching kunnen aanbieden en flink aan de weg timmeren qua expertise en ambitie, die schitteren in de top van het klassement. Soms is het gewoon pech, een mindere dag.

Eerste plaatsingswedstrijd eerste divisie individueel

In het weekend van 9 en 10 februari 2019 werden de eerste plaatsingswedstrijd georganiseerd door respectievelijk GTV De Badhoeve Amsterdam in sportcentrum Ookmeer in Amsterdam en door RGC Eleganza Utrecht en GV Vogel IJsselstein in sporthal De Dreef in Utrecht. Zo’n 161 gymnastes van negentien sportclubs uit heel Nederland, verdeeld over twee groepen, gingen voor het eerst in het nieuwe seizoen met elkaar de strijd aan. De deelneemsters kwamen uit voor GV O&O Zwijndrecht, DVO Dordrecht, RDG Academy Hoofddorp, Ritmica RG Club Alkmaar, GTV Hilversum, GV Sparta Dordrecht, GV Jahn Hillegom, Turning Spirit Almere, OBQ Leeuwarden, SV Twello, Gymsport Leiden/GV Olympia Papendrecht, OKK Dordrecht, RKSV Wilskracht, SV Omnia Aalsmeer en SVOD Deventer alsook voor de drie eerder genoemde organiserende clubs.

 

We hebben van beide dagen de allround scores opgeteld voor het opmaken van een individueel tussenklassement. Dan ziet de voorlopige top drie er als volgt uit (waarbij geen rekening is gehouden met het paspoort van betrokkene, hetgeen ook niet vermeld is op de wedstrijdformulieren): Senioren: 1.Cheyenne Stoffer, De Badhoeve, 44,783 punten; 2. Melinda Özcan, Wilskracht, 39,700 punten; 3. Yasmin van Es, RDG Academy, 35,300 punten;  Junioren: 1. Julia van Gils, Eleganza, 37,150 punten; 2. Maria Spyroglou, Eleganza, 31,900 punten; 3. Laila van Es, RDG Academy, 30,250 punten; Pre-Junioren: 1. Anne Werner, Eleganza, 25,350 punten; 2. Femke Barhorst, Wilskracht, 24,700 punten; 3. Iza van de Burgt, Eleganza, 24,050 punten; Benjamins: 1. Kseniia Bozhoglo, Ritmica, 21,600 punten; 2. Nesine Asenova, Eleganza, 21,100 punten; 3. Annamaria Visotskanja, Eleganza, 20,867 punten.

Tweede plaatsingswedstrijd eerste divisie individueel

In het weekend van 6 en 7 april 2019 werd in de in de Limeshal in Alphen aan den Rijn de tweede serie landelijke plaatsingswedstrijden gehouden voor groepen 1 en 2 uit de eerste divisie, georganiseerd door één club, RKSV Wilskracht Alphen aan den Rijn. Uiteindelijk was er nog een ‘tweede plaatsingswedstrijd’ voor de eerste divisie op zondag 14 april 2019, wederom in sportcentrum Ookmeer in Amsterdam. De spanning bij deze wedstrijden werd opgevoerd omdat het hierbij om de strijd om plaatsing voor de halve finale ging. Een medaille behalen was hierbij een ondergeschoven doel. Er moest gerekend worden hoeveel iedereen nodig had om met de score van vorige wedstrijd er bij opgeteld de concurrentie nu te kunnen verslaan. Je kon zien dat gaande het seizoen met hard werken en goed trainen er ook progressie wordt geboekt door de gymnastes die dit graag tonen en testen op de wedstrijden.

 

Het tussenklassement met de scores van de top drie van de tweede plaatsingswedstrijd zag er als volgt uit, een klein beetje door elkaar geschud ten opzichte van de eerste wedstrijd: Senioren: 1. Yasmin van Es, RDG Academy 40,150 punten; 2. Cheyenne Stoffer, De Badhoeve, 39,1566 punten; 3. Sandra Pavlovic, SV Twello, 34,950 punten;  Junioren: 1. Julia van Gils, Eleganza, 42,899 punten; 2. Mari Spyroglou, Eleganza, 37,833 punten; 3. Valeria Baars, RDG Academy, 34,950 punten; Pre-Junioren: 1. Iza vn de Burgt, Eleganza, 38,316 punten; 2. Femke Barhorst, Wilskracht, 37,900 punten; 3. Polina Leonovich, Elegnza, 36,101 punten; Benjamins: 1. Ksenniia Bozhoglo, Ritmica, 24,017 punten; 2. Annamaria Visotskaja, Eleganza, 22,833 punten; 3. Daniella Boas, Ritmica, 21,483 punten.

Halve en hele finales eerste divisie individueel

Op zaterdag 11 en zondag 12 mei 2019 werden de twee halve finales eerste divisie ritmische gymnastiek gehouden in De Meent Bauerfeind in Alkmaar, voor het eerst georganiseerd door Ritmica RG Club i.s.m. met de Landelijke Technische Commissie van de KNGU. Met ook een nieuw digitaal scoresysteem stond deze wedstrijd bol van de primeurs èn de zenuwen, want alles stond op het spel voor de ruim zeventig sierlijke gymnastes van zeventien sportverenigingen met name ‘van boven de rivieren’, die hier in vier leeftijdscategorieën streden om de eer c.q. plaatsing voor de landelijke A- en B-finales.

Ritmica Alkmaar organiseert halve finales

 

Onder aanmoediging van een grote schare supporters en het nieuwsgierige oog van collega’s en andere gymnasten – trampolinespringers, turnsporters en freerunners – die dit weekeinde hun eigen sport beoefenden in hetzelfde sportcomplex, ging het er om wie het best het hoofd koel kon houden op deze warme zomerdag. Toch beleefde iedere deelnemer het op de eigen manier, ontdekte GymPOWER tijdens het maken van haar reportage op locatie. Dat verslag is terug te vinden op de website van GymPOWER via deze link: Ritmica Alkmaar organiseert halve RG-finale.

All around finale tweede divisie individueel en duo

Tussendoor werd de allround finale tweede divisie individueel en duo gehouden op 19 mei 2019, georganiseerd door GTVH in de Dudok Arena in Hilversum. Hier namen ruim 90 individuele gymnasten en 56 duo’s van 22 sportclubs uit vele delen van Nederland: GV Attila Utrecht, GTV de Badhoeve Amsterdam, GV Barendrecht, GV BATO Winschoten, Be Quick Franeker, DVO Dordrecht, GTV Hilversum, HSV Hardegarijp, GV Jahn Hillegom, Gymsport Olympia Leiden/Papendrecht,OBQ Leeuwarden, SV Omnia 2000 Aalsmeer, GV O&O Zwijndrecht, RDGA Hoofddorp, GV Sportuna Spijkenisse, SVOD Deventer, GV Tonido Amsterdam, Turning Spirit Almere, SV Twello, GV Vogel IJsselstein, RKSV Wilskracht Alphen aan den Rijn en RSG Zuidlaren Zuidlaren. Een aantal clubs meer en anders dan bij de eerste divisie.

De allroundtitel bij de senioren individueel ging naar Manon van der Ploeg van SV Omnia 2000 uit Aalsmeer (38,000 punten), bij de senior duo’s  naar de zussen Robin en Anouk Vermond van Gymsport Leiden/Olympia Papendrecht met 19,550 punten (lint open). Bij de junioren individueel ging het allround-goud naar Anouk Vermond van Gymsport Leiden/Olympia Papendrecht met 37,450 punten. Zus Robin pakte individueel het zilver-allround bij de senioren met 35,100 punten, dus dat werd een ‘tweedubbel’ groot feest thuis en bij de club. SV Twello was baas boven baas. Bij de junior duo’s ging de titel naar Sahra Hesselink en Norah Bosscher van SV Twello met 17,250 punten (lint).

Bij de pre-junioren individueel ging het goud naar clubgenote Anouk Penninkhof met 18,600 punten voor haar oefening (hoepel open). Samen met Jaleey Keibler, die allround tweede werd met 18,450 punten, pakte Penninkhof ‘de dubbel’ met ook het goud bij de pre-junior duo’s met 19,350 punten (zonder materiaal). Tenslotte waren de gouden plakken bij de Benjamins individueel voor Veronica Kristanov van De Badhoev met 17,200 punten voor haar oefening (hoepel open) en bij de benjamin duo’s met 19,150 punten voor Manou Beuwer en Simran Esmat van wederom SV Twello.

Onderdeelfinales en Landelijke All Around B-finale

Hierna volgden de onderdeelfinales en landelijke allroundfinale (B) eerste divisie op 25 en 26 mei 2019 in sporthal De Bloemhof in Aalsmeer, georganiseerd door Rhythmic Dreams Gymnastics (RDG) Academy uit Hoofddorp. GymPOWER nam een kijkje en legde één en ander vast in een reportage die terug te vinden is op de website via deze link: Talentvolle generatie staat op in RG.

Talentvolle generatie staat op in RG

Plaatsingswedstrijden groepen en finale tweede divisie

De groepen leiden een eigen leven in een andere dimensie in de RG-sport. Teamsport vergt samenwerking en andere kwaliteiten, waarbij je met de technieken en skills samen toewerkt naar het resultaat. Daarenboven, wat voor vele gymnastes individueel in de competitie vaak niet haalbaar lijkt, de sterke concurrentie verslaan en een finaleplaats of medaille behalen, behoort juist met een groep tot de mogelijkheden, waarbij een lid toevoegen uit een jongere leeftijdsklasse mogelijk is. Alles kan gebeuren. Het is in ieder geval een mooi schouwspel om vijf ritmisch gymnastes aan het werk te zien met hun handmateriaal, zoals nu vijf ballen of een combinatie van knotsen en hoepels. De twee plaatsingswedstrijden voor de groepen in de eerste divisie vonden respectievelijk plaats op zaterdag 23 maart 2019, georganiseerd door DVO in de hal aan de Sportboulevard in Dordrecht, alsmede op zaterdag 1 juni 2019, op de voorlaatste dag van het IAG Sportevent in Den Bosch, georganiseerd in samenwerking met de LTC RG van de KNGU/DG. De finale zal plaats vinden tijdens het NK op 22 en 23 juni 2019 in Rotterdam Ahoy.

De plaatsingswedstrijden voor de groepen tweede divisie vonden respectievelijk plaats op 9 maart 2019, georganiseerd door GV Attila in sporthal Zuilen in Utrecht en op 13 april 2019, wederom georganiseerd door GTV De Badhoeve in sportcentrum Ookmeer in Amsterdam. Een reportage van de wedstrijd in Utrecht is op de website van GymPOWER te vinden via deze link: Plaatsingswedstrijd 2e divisie RG-groepen. De complete uitslagen zijn terug te vinden op de website van de KNGU/DG. De landelijke ‘Finale Groepen’ in de tweede divisie vond plaats op 18 mei 2019 in sportcomplex ‘Het Ravijn’ in Nijverdal, georganiseerd door GV Fysion. De organisatie van deze finalewedstrijd was naast een jubileumdemo èn een reünie één van de activiteiten van de club in 2019 om veertig jaar ritmische gymnastiek in Nijverdal te vieren.

Plaatsingswedstrijd 2e divisie RG-groepen

Bij de senior groepen pakte die van GTV Hilversum twee keer het goud: met 18,050 punten (vijf ballen) en met 18,000 punten (zonder materiaal) voor een prachtige choreo op Arcade van onze songfestivalwinnaar Duncan. Het derde ging naar de groep van GV Attila Utrecht met 16,250 punten (keuze, vijf hoepels). Bij de junior groepen gingen die naar die van Team 1 van De Badhoeve met 16,550 punten (vijf keer twee knotsen), die van GV BATO Winschoten met 14,450 punten (zonder materiaal) en Team 1 van Turning Spirit Almere met 17,900 punten (keuze, vijf ballen). Bij de pre-junior groepen gingen die naar GV Attila Utrecht met 15,400 punten (vijf ballen) en OBQ Leeuwarden met 16,150 punten (keuze, vijf hoepels) . Bij de benjamin groepen waren de winnaars Team 1 van De Badhoeve met 17,350 punten (zonder materiaal) en Team 1 van OBQ Leeuwarden met 18,850 punten ( keuze, vijf hoepels).

De complete uitslagen per wedstrijd, individueel en per groep, waarbij ze uitgesplitst worden per geboortejaar, naar categorie en ook nog artistiek en technisch – zijn te vinden op de website van de KNGU.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Credit inzetfoto © fotograaf Bart Treuren/RGym.eu | Credit ingesloten beelden Facebook-nieuwspagina’s © GTV De Badhoeve Amsterdam, © RG Center Eleganza Utrecht, © RKSV Wilskracht Alphen aan den Rijn, © SV Twello Ritmische Gym en © GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.