Bewogen NK DCA Cheerleading in Zwolle

Bewogen NK DCA Cheerleading in Zwolle
Foto © Therry da Silva: interview GymPOWER met Rob en Mayke Tonnaer-Bongers op NK 2019

ZWOLLE – Op zondag 16 juni 2019 werden in sportcentrum Landstede in Zwolle de Nederlandse kampioenschappen cheerleading gehouden, georganiseerd door de Dutch Cheerleading Association (DCA). In elf categorieën streden zeventien gekwalificeerde teams uit vijf provincies om elf Nederlandse titels, het overig eremetaal en kwalificatie voor de internationale titeltoernooien. Vier teams mochten buiten mededinging een demonstratie geven. Een belangrijk maar ook bewogen moment op de kalender voor deze coole showsport die raakvlakken heeft met de (acro)gymsport. Speciale aandacht had GymPOWER voor Rob Tonnaer en Mayke Tonnaer-Bongers, de pioniers van het partnerstunting die afscheid namen van hun actieve sportcarrière met zilver op hun laatste NK.

In het kader van de jongste ontwikkelingen waarbij op initiatief van de NOC*NSF alle betrokken partijen bij de cheersport in Nederland de wil hebben uitgesproken in gesprek met elkaar te gaan over samenwerking en eenwording tot één algemene bond om de Olympische droom te realiseren, was extra interessant om de optredens op dit NK van dichtbij te bekijken en Nelson Petter en Theo Dragt, bestuursleden en pioniers van DCA, te spreken.

Foto © Therry da Silva: 010 cheerleaders

Nelson Petter, woordvoerder van de DCA, verwacht dat dit het laatste NK is dat op deze manier georganiseerd is. “We gaan er vanuit, dat dat overgenomen wordt vanuit de nieuwe bondsstructuur zoals die door de NOC*NSF verwacht wordt.” Petter legde op het NK aan GymPOWER uit: “Het is vandaag vaderdag, cheerleading en DCA is ons kindje, wat we niet alleen hebben groot gebracht. Daar zijn Theo en ik in 2008 mee begonnen en het kind is inmiddels een puber geworden. Nu moet het de juiste begeleiding krijgen om volwassen te worden. Dat is de fase waar we nu in zitten…

Petter omschrijft met verstand van zaken wat bij het begeleiden van een puber hoort: “Open kaart spelen, open staan voor elkaar, elkaar het woord gunnen, elkaar met respect behandelen zoals jezelf behandeld wil worden. Ik denk dat we dan een heel eind komen. We zijn dan ook zeker blij dat we als twee bonden met elkaar in gesprek gaan. Het eerste contact is gelegd en ik ben heel enthousiast! Het gaat niet om ons, het gaat om de atleten en de sport! Ik hoop dat de andere partij er ook zo over denkt en dan komen we zeker ergens.”

Screenshot video interview © Casper Beijn met Zero cheerleaders bij de wedstrijdhal

Wat het NK van 2019 betreft, heeft de geoliede organisatie door een aantal tegenslagen bij de teams, met een afgeslankt programma moeten werken, dat wel weer als een huis staat met alle ingrediënten die de sport en het toernooi zo aantrekkelijk maakt voor de sportliefhebbers en toeschouwers. Petter: “Dat er weer een nieuwe club als Zero Cheerleading uit Zwolle op het NK staat en de Rotterdamse cheerleaders van 010 hier weer helemaal kunnen staan na het overwinnen van tegenslagen, is mooi nieuws. Maar het meest bijzondere dat me persoonlijk raakt is het afscheid van Rob en Mayke.”

Petter memoreert: “In 2011 zijn we met z’n allen in de bus naar Praag geweest, waar ze voor het eerst op het EK stonden. Fantastisch dat je in zo’n divisie kunt uitkomen namens je land, in iets waar je je hard voor gemaakt hebt… en dan een paar keer knipperen met je ogen en het is alweer 2019 en ze nemen afscheid van hun actieve sportcarrière. Voor mij is dat heel emotioneel om mee te mogen maken. Ik wens ze het allerbeste hierna, met dank voor hun inzet en bijdrage. Al bij al is het een superdag vandaag en een mooie afsluiting van dit bijzondere seizoen.”

Erepodium bij Partnerstunt, afscheid Rob & Mayke met zilver

In deze categorie deden drie mixed koppels mee in de NK-finale. De overwinning was met grote overmacht voor het duo van Maastricht University Cheerleading uit Limburg, Laura Jeurissen en Alex Hutschemaekers, dat liefst 70,5 punten noteerde voor hun adembenemende routine om beslag te leggen op de Nederlandse titel. Het Brabantse duo Bongers en Tonnaer  van Partisans Athletics  ging op zeker en behaalde met een stabiele oefening 57,5 punten, voldoende voor het zilver. Ook een mooie medaille om een rijke sportcarrière mee af te sluiten. Derde werden Jeroen Westerbeke en Thy Nguyen die tot 53,7 punten kwamen voor het brons.

Screenshot video © Casper Beijn: partnerstunt Vixens in intrainhal

Bongers en Tonnaer vertelden na afloop in een interview in de mixed zone aan GymPOWER hoe ze terugblikken op hun decennium op de wedstrijdvloer en wat hun plannen zijn voor de toekomst. De twee trainers/coaches die recent in het huwelijksbootje gestapt zijn, hebben jaren energie en passie gestoken in het ontwikkelen van talent en het verrijken van de cheersport in Nederland met het opzetten en uitbouwen van de eigen thuisclub maar ook het houden van Europese uitwisselingen, het bijdragen aan de samenwerking tussen clubs en bonden en de ondersteuning met woord en daad van de deelname van Nederlandse cheerteams aan internationale toernooien en evenementen.

Foto © Therry da Silva: Atletics Peewee’s in opbouw

Ze blijven sowieso betrokken bij de sport die hen zoveel heeft gegeven, waarin ze zoveel met anderen delen en waarin ze elkaar gevonden hebben als levenspartners. “Het heeft ons heel veel energie gegeven. Dat we nu hier staan op dit NK met verschillende jonge clubteams die het netjes en strak doen, vinden we echt leuk.  Ons hoogtepunt en bijzonderste moment was ons eerste EK in Praag in 2011, waar we zeiden: ‘We doen gewoon mee en gaan ervoor!’ Toen we daar de sfeer en de saamhorigheid in deze sportwereld voelden, wilden we er keihard in doorgaan! We hopen dat partnerstunt een onderdeel blijft van cheerleading, ook internationaal. Voor ons is het een grote stimulans en uitdaging geweest om met de sport bezig te zijn naast de teamonderdelen en we denken dat dit ook voor andere cheerleaders kan opgaan.”

Hun Olympische droom blijven ze koesteren, al is het vanaf nu dat ze naast de Nederlandse talenten zullen staan om ze te begeleiden en te steunen, zodat ze op een dag als Oranje chearleaders aan de Spelen zullen deelnemen. “Dan willen we daar zeker ook graag bij zijn en zullen we Team Nederland van harte aanmoedigen, wie er ook zal staan!” Met de oprichting vorig jaar van Stichting Team Cheerleading Nederland hebben ze nog meer ervaring en knowhow opgedaan die ze graag investeren in de toekomst van de sport om deze naar een hoger level te brengen. Over het initiatief van de NOC*NSF om tot één cheerbond te komen in Nederland zijn ze erg enthousiast: “Dat is goed nieuws voor de sport, wat ons allemaal sterker maakt, bij elkaar brengt en verder zal brengen!” Partisans Athletics is overigens per ommegaande op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer.

Erepodia bij Peewees en Senior All Girl/Coed Group Stunt

Foto © Therry da Silva: 010 cheerleaders bij NK 2019 in Zwolle

Ook in deze categorieën streden drie teams om de eer om de hoogste trede van het erepodium te mogen betreden. Het Peewee-team van de Frisian Cheer Stars onder leiding van hoofdcoach Margreet Steg pakte de nationale titel met een topscore, 64,2 punten. Het zilver ging naar het  Rotterdamse team 010 Sparkling Stars dat tot 56,2 punten kwam. De Little Athletics van Partisans noteerden 52,8 punten voor het brons.

In de categorie Senior Group Stunt waren twee All-Girl teams. De Senior All-Girl Group Stunt van de Vixens veroverde het goud en de titel met 55,2 punten. Tweede en vice-kampioen werd de Senior All-Girl Group Stunt van 010 Roxy Rebels met 53,5 punten.

De Senior Coed Group Stunt 010 Roffa Rebels werd in de uitslagenlijst van de DCA genoemd als derde in deze categorie met 43,3 punten. In een schriftelijke reactie aan GymPOWER meldt de club, 010 Cheerleaders uit Rotterdam, dat dit verkeerd vermeld is in de officiële uitslagen en nog door de DCA aangepast zal worden, omdat deze groep, als enige deelnemer in deze aparte categorie, het goud heeft en zich Nederlands kampioen mag noemen.

In de andere acht categorieën lag het goud en de titel vooraf al vast, maar moesten de kandidaten wel nog even de vloer opgaan en het beste uit zichzelf halen. Zonder concurrentie lijkt dat een gemakkelijke klus, maar dat is het niet. Zie je team dan scherp te krijgen met de juiste focus en dosering van de nodige adrenaline. Dat cheerleading een showsport is, waarbij je elk moment klaar moet staan om het publiek te entertainen met je beste kunnen, is hierbij een extra voordeel. De routines waren er niet minder om en het publiek kon volop genieten van de cheerpower van deze teams.

Andere Nederlands kampioenstitels en vier exhibitions

Het duo Jelke en Noa uit Friesland pakte de titel en het goud in de categorie Junior Coed Partner Stunt met 57,5 punten. Provinciegenoten Kyra, Resya, Tjallien en Annalisa deden als kwartet hetzelfde in de categorie Junior All-Girl Group Stunt met 54,0 punten. In de categorie Mini’s was weer het team van de Frisian Cheer Stars die beslag legde op het goud en de titel met 53,3 punten. In de categorie Junior All-Girl Level 4 noteerde het team Athletics Elite van de Partisans daarvoor 54,8 punten; in de categorie Junior Coed in hetzelfde niveau deed het team van de Frisian Cheer Stars dat met 61,3 punten.

Tussen de categorieën door deden vier teams een ‘exhibition’, een demonstratie buiten mededinging: Maastricht University SMOED (senior coed level 4), Little Athletics uit Zuid-Holland (?) bij de Peewee’s, 010 Mini Stars bij de Mini’s en 010 Circus Rebel Stars bij de Junior All-Girl Level 4. Ze hebben nu de ervaring en inspiratie kunnen meepakken om op het NK te staan, dit kan ze de boost geven om door te zetten en door te groeien om zich volgend jaar op eigen kracht te kwalificeren voor het NK en wellicht ook voor Team Nederland en de internationale titeltoernooien.

In de categorie Senior Coed en All-Girl was het meest spectaculaire kijkspektakel te zien. Dit zijn de oudste cheerleaders met de meeste ‘power en flexibility’ die de skills en tricks van de sport op level 5 beheersen en to the max kunnen uitvoeren. De Senior Coed groep van Maastricht University Cheerleading, een topteam dat bestaat uit studenten van o.a. de universiteiten van Maastricht University, Zuyd Hogeschool of alumni en gecoacht wordt door een Nederlandse trainer afkomstig uit Sint-Maarten – (“onze trainingen zijn in het Engels omdat ons team uit internationale studenten bestaat”), liet weer zien waarom ze een grote blijvende aanwinst zijn voor de cheersport in Nederland.

Foto © Therry da Silva: Frisian Cheer Stars in de intrainhal: samenwerking en focus

Met 63,7 punten namen ze de Nederlands kampioenstitel naar Limburg (zie bovenstaande video FB © Landstede Sportcentrum Zwolle).  Cheerleaders uit het team waren vooraf voorzichtig “Het is altijd fijn om te winnen, maar je moet het eerst nog zien. We wonnen de laatste twee ronden, maar je weet niet of het weer zo is. We hebben qua stunts een hoger technisch niveau dan ons ander team. Belangrijk is om alles netjes uit te voeren en je goed te concentreren, zodat je de bewegingen strak houdt.”

De Senior Coed groep van thuisclub Zero Cheerleading uit Zwolle bracht het op hetzelfde level (5) tot 55,7 punten, maar volgens de uitslagenlijst van de DCA verdienden ze daarmee ook de nationale titel. ‘Last but not least’ rondde het Senior All Girl Level 5 team van de Frisian Cheer Stars het NK af met de hoogste dagscore voor het goud: liefst 73,3 punten. Chapeau!

Foto © Therry da Silva: Exhibition Team SMOED Maastricht University Cheerleaders

Het volgende toernooi voor DCA is in het komende weekend het NK Performance Cheer 2019. Petter: “Zo’n honderdvijftig teams verdeeld over twee dagen: hiphop, jazz en cheerdance en daarnaast de reguliere dans, modern, enz. Mooi dat artikel van GymPOWER laatst over alles en iedereen die danst in Nederland. Heel gaaf om te zien wat er allemaal gaande is, Het is heel bijzonder dat er zoveel gebeurt in zo’n klein land op het gebied van dans. Er is hier echt plek voor iedereen, hoeveel mensen er ook in deze vijver zitten, er is gewoon plaats voor iedereen. Voor elke danser maar ook voor elke dansorganisatie, iedereen doet z’n eigen ding. Dat is wel gaaf om te zien, juist doordat de ene er is kan de ander er zijn. ‘We do co-exist!'”

Meer informatie, beelden en de complete uitslagen van dit NK zijn te vinden op de website en de Facebookpagina van de Dutch Cheer Association (DCA). Het complete interview met Mayke en Rob Tonnaer-Bongers is te lezen in het derde GymPOWER Sportmagazine van dit jaar.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits tekst en fotografie © Therry da Silva | Credits interviews en video(beelden) © Casper Beijn | Credit poster NK 2019 © DCA | Credits ingesloten posts en beelden Facebook © Partisan Athletics Cheerleaders Boxmeer, © 010 Cheerleaders Rotterdam, © Landstede Sportcentrum Zwolle en © Frisian Cheer Stars | Credits muziek video via YouTube: ‘Tick tock’ © Jimmy Fontanez/© Media Right Production

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.