Marloes Kluitmans ging voor NK-titel

Marloes Kluitmans ging voor NK-titel

Deze diashow vereist JavaScript.

MIERLO – Kunstrolschaatster Marloes Kluitmans (31) van RC De Oude Molen uit Beek en Donk reed de wedstrijd van haar leven in het hoogste niveau en de oudste leeftijdsklasse op de Nederlandse Kampioenschappen Figures & Freestyle annex de NRB Cup die van 14 tot en met 16 juni 2019 gehouden werden in Mierlo. Onder luid gejuich en aanmoedigingen van het publiek reed ze prachtige küren, waarbij ze ook haar moeilijkste combinatiesprong zag lukken. Met onder anderen voormalig Nederlands kampioen, Oranje-internationaal en nu trainer/coach Michiel Klitsie op de tribune reed ze vol overgave een laatste sublieme kür in de hoop, na een leven lang zich aan de sport gewijd te hebben en dit seizoen een uiterste inspanning gedaan te hebben, de kroon op haar actieve sportcarrière te kunnen zetten met de Nederlandse titel. Maar het op het erepodium bleek dat anders uitgepakt en zag het leven er even heel anders uit dan dat ze zich had voorgesteld. Lisa van Trigt van KRC Rolling Nieuwegein won en was daar zelf ook verbaasd over. Veel emoties in de ‘kiss & cry corner’, maar Kluitmans toonde karakter en gaf na afloop gewoon een interview in de mixed zone aan GymPOWER. Klasse!

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Marloes Kluitmans

Wat doe jij allemaal voor je sport?

“Ik doe ontzettend veel voor de sport. Ik ben eigenlijk al op leeftijd voor deze sport, nu 31, veruit de oudste hier in dit deelnemersveld. Wat ik eraan doe is eigenlijk alles. Mijn hele levensstijl bestaat uit sport. Dat betekent dat ik strakke voedingsschema’s  hanteer, ik doe twee keer in de week krachttraining met een personal trainer, ik doe twee keer per maand extra conditietraining en daarnaast schaats ik vier keer in de week, naast mijn fulltimebaan in het onderwijs. Je kan je voorstellen dat ik er voor mijn gevoel alles en alles aan doe.”

Hoe ging je eerste kür op dit NK?

“De korte kür ging oké. Ik was tevreden, ook al vond ik dat het wel wat beter kon. Het was niet de allerbeste van dit seizoen, maar wel de hoogste waardering van dit seizoen. Dus dat was een verrassing. Dus na de korte kür stond ik eerste, weliswaar met een kleine voorsprong. Toen ben ik naar huis gegaan om mezelf te resetten, even onze Oranje Leeuwinnen bekeken. Data was wel een goede voorbereiding. Toen mijn terugkomst hier en dat is mentaal wel zwaar, want als je eerste staat, moet je als laatste starten. Ik was tevreden hoe ik dat mentaal deed, het hele jaar.”

En dan de finale met de lange kür…

“Ik heb mijn lange kür super gereden. Beter kon het gewoon niet. Dus toen ik klaar was, dacht ik ‘Dit is het!’ Ik werd emotioneel en dacht echt ‘Ik heb het voor elkaar.’ Toen opeens was ik toch tweede. Terwijl alles goed was gegaan, de combinatie ging lekker en voelde goed. Maar je hebt meerdere onderdelen die je af moet werken en alles telt mee wat je doet. Ook je uitdrukking, je expressie, maar ook je voetenwerk, je passen, alles telt mee. Met alleen de combinatie kon ik het dus niet winnen. Ik heb dit jaar wel alles op alles gezet om te winnen en als je dan op deze manier tweede wordt, met een publiek dat helemaal stil valt bij de uitslag, dan is het wel extra zuur. Ik doe vannacht geen oog dicht. Ik voelde me absoluut gesteund door het publiek en lieve vriendinnen die speciaal voor mij hiernaartoe zijn gekomen, ja, ik voel me wel erg gesteund.”

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Therry da Silva: Lisa van Trigt

Wat was haar doel dan dit seizoen?

“Mijn doel was echt Nederlands kampioen worden. Dat is dus niet gelukt. Volgende week word ik 32 en ik bleef maar doorgaan tot ik die titel had. Maar ja, ik moet dan wel fit genoeg kunnen blijven, zeker als je nog ouder wordt. Ik ga er volgend jaar gewoon weer voor en hoop dat het dan volgend jaar echt lukt. We zien het wel.”

De titel ging naar Lisa van Trigt 

“Ik had  het niet echt verwacht, dat ik zou winnen. Marloes had zo’n goede kür gereden. Ik had eigenlijk al genoegen genomen met de tweede plek na het zien van haar kür. Toen kwam de uitslag en ik dacht ‘Nee, dat kan niet!’. Het moet nog een beetje indalen, denk ik. Ik hoor om me heen dat het de goede pirouettes zijn, waardoor ik heb gewonnen, maar dat vind ik zelf ook wel meevallen. En misschien het rijden tussendoor en mijn passen. Ik denk wel dat het in elk geval heel close was.”

Michiel Klitsie zag alles vanaf de tribune.

“Marloes was vooraf goed geconcentreerd. Een goede concentratie is belangrijk. Haar combinatie lukte prima, dat is een goed voorbeeld van een mooie combinatie. Als het er eenvoudig uitziet bij het figuurrijden, dan doe je het goed.”

Hoe ging het in zijn eigen carrière?

Persfoto © GymPOWER | Fotograaf © Casper Beijn: Michiel Klitsie

“Ik begon in Zaandam begonnen met kunstrolschaatsen, bij de Zaanse Roller Club Pauwin. Mijn sportcarrière duurde zevenentwintig jaar. Mijn zus rolschaatste al, ik zag dat en wilde het ook proberen, voor zover je je daar bewust van bent als je drie bent. Mijn trainster Guda Pietersma-de Groot vond dat ik talent had. De mooiste momenten waren dat ik op de EK in Ponte di Legno, Italië, derde werd met de combinatie en net als de eerste keer in een andere plaats in Italië. Dat was heel bijzonder. Ik kan me nog herinneren dat ik nog zenuwachtiger was om het podium op te gaan dan om de korte en de lange kür te rijden. Mijn andere mooie moment is mijn laatste NK figuren in Nieuwegein waar ik op mijn top reed. En blij was dat ik de baan af kwam, met hoe ik had gepresteerd.”

Heeft hij een tip voor de sporters van nu?

“Het allerbelangrijkste is dat je geniet van wat je doet en dat je er ook voor gaat, maar vooral dat je er plezier in hebt en jezelf niet teveel druk oplegt. Dan komt het vanzelf wel goed. Als je teveel wil, wil het niet altijd lukken.”

Meer info over de NK figuren en vrij rijden 2019 in Mierlo, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de Facebookpagina van het Sectiebestuur Kunstrolschaatsen van de Nederlandse Rollersport Bond en de website Kunstrolschaatsen.nl Meer info over Marloes Kluitmans is te vinden op de Facebookpagina en de website van haar club RC De Oude Molen. Meer info over Lisa van Trigt is te vinden op de Facebookpagina en de website van haar club KRC Rolling Nieuwegein

Artikel onder persaccreditatie van © GymPOWER  | Credit tekt en interviews © Casper Beijn  | Credit fotografie © Therry da Silva

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.