Negen gymsporters op Europese Spelen

Negen gymsporters op Europese Spelen

MINSK – Vanaf vrijdag 21 tot en met 30 juni 2019 vindt de tweede editie van de continentale Spelen van Europa plaats in Minsk, Wit-Rusland, onder auspiciën van de Europese Olympische Commissie. Oorspronkelijk zou Nederland dit toernooi organiseren, maar de NOC*NSF besloot vier jaar terug om de organisatie terug te geven omdat er geen steun was van de meerderheid van haar achterban aan sportbonden en van de politiek. Nu wordt Nederland vertegenwoordigd door 86 sporters die uitkomen in Team.NL in vijftien sporten, waaronder negen senior gymsporters, waarvan in ieder geval de acroteams op het Landelijke Finaleweekend van de turnbond KNGU zullen ontbreken omdat dit tegelijkertijd met hun wedstrijden is gepland.

Mijlpaal in sportgeschiedenis voor acrogym

Op zich is het uniek dat er een delegatie op deze Spelen staat met Nederlandse sporters uit drie verschillende gymsporten: acrogym, trampolinespringen en damesturnen. Al geeft de afvaardiging van de KNGU aan de Spelen in Minsk de gymsportvolger enige hoofdbrekens dit keer. Als vier jaar terug het Nederlandse damesturnteam schitterde met de inmiddels beroemde ‘Dutch Power & Elegance’ op de eerste editie van de Europese Spelen in Bakoe, Azerbeidzjan, – en die lijn doorzette later met onvergetelijke successen tot aan de Spelen van Rio in 2016 toe -, lijkt het nu dat andere gymsporten de kans te krijgen zich te profileren op dit internationaal titeltoernooi dat van sportkoepel NOC*NSF haar topsportkeurmerk van TeamNL toegekend krijgt. De acrogymnasten en trampolinespringers van Oranje hebben zich van de KNGU moeten bewijzen door de hoge limieten te behalen op drie kwalificatiewedstrijden, inclusief op zwaar bezette internationale toernooien in Nederland en België. Voor de twee aangewezen jonge turnsters die geen kwalificatiewedstrijd hiervoor hoefden te turnen, is het doel van de deelname het opdoen van wedstrijdervaring. De Oranjeturners maken geen gebruik van hun tickets. De ritmisch gymnastes ontbreken omdat er überhaupt geen deelname was aan het toernooi waar de tickets verdiend konden worden. Pas vanaf 2019 krijgt de belofteselectie individueel kansen op internationale deelname.

De acrobatische gymnastiek heeft dit jaar het voortouw op de Europese Spelen qua aantal deelnemers en verwachtingen en schrijft sowieso sportgeschiedenis met de eerste twee senior acroteams die meedoen aan een internationaal titeltoernooi dat behoort tot de Olympische familie, waarbij topclub ACRO Flik-Flak Den Bosch hofleverancier is (de twee tickets zijn ook dankzij twee teams van de club veroverd op het WK 2018 in Antwerpen). Het mixed paar Stef van der Locht en Fenne van Dijck alsmede de damesgroep bestaande uit Lynn de Bock, Lotte van Vugt en Fem van Os hebben zich kunnen kwalificeren in drie plaatsingswedstrijden, twee in Nederland (Bocholtz en Zwolle) en de laatste op de FIG World Cup tijdens het Flanders International Acro Cup (FIAC) 2019 in Puurs, België. Er wordt uitgekeken in de gymsportwereld naar hun prestaties, want alhoewel de concurrentie op dit niveau is zwaar hebben deze teams de potentie om een finaleplaats te veroveren en wie weet hoe ver ze dan kunnen komen. Op zaterdag zullen zij hun balans- en tempo-oefening draaien, op zondag volgt de combi-oefening.

Trampolinespringsters aanwezig als topsport

Uitgekeken wordt uiteraard ook naar het optreden van de twee trampolinespringers Romee Pol van Sparta Ermelo en Niamh Slattery van Trampolinevereniging Triffis Alkmaar die er op gebrand zijn om te laten zien dat ze topsport beoefenen en tot de internationale top kunnen doordringen. Ze hebben zich weten te kwalificeren in drie wedstrijden in Nederland (de eerste op de goed bezette, internationale Aalsmeer Flower Cup 2019) en de hoge limieten behaalden. De KNGU die in december 2018 besloot het trampolinespringen de status van topsport af te nemen, heeft zich bereid verklaard om de afvaardiging naar de Europese Spelen nog te bekostigen uit het budget topsportgelden omdat dit project al opgestart was in 2018.

Pol en Slattery, die zich vorig jaar ook wisten te kwalificeren voor het WK en (synchroon) hoge ogen gooiden op EK c.q. WK, staan hier dan ook als topsporters en zullen er niet alleen voor eigen eer en glorie springen, maar dragen het vaandel voor alle trampolinespringers in Nederland die hun sport graag willen blijven beoefenen met (financiële) steun voor hun carrière, met de mogelijkheid zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen zoals de turners en turnsters dat ook krijgen. Qua kunnen, talent en power zouden de twee dames ook een finaleplaats kunnen afdwingen in het oersterke deelnemersveld in Minsk, maar trampolinesport is een ‘sudden death game’, alles hangt af van de ultieme focus in het hier en nu om de (verplichte en vrije) oefeningen, elk met tien verschillende sprongen op de grote trampoline, uit te springen. Wat dat betreft is de sport een Russische roulette en moet je incasseringsvermogen groot zijn. Zelfs het beste paard van stal struikelt hier weleens.

Turnsters aangewezen, geen turners in Minsk

Tot slot heeft de KNGU nog twee turnsters afgevaardigd die in actie zullen komen namens Nederland. Bondscoach Gerben Wiersma heeft al in december 2018 ervoor gekozen geen kwalificatiewedstrijden te houden en wees op voorhand Céline van Gerner en Naomi Visser, beiden van Turnen Topsport Noord uit Heerenveen aan om Nederland te vertegenwoordigen in Minsk. De wedstrijd in Minsk wordt gezien als een oefenwedstrijd om internationale ervaring op te doen. Bondscoach Bram van Bokhoven van Turnen Heren verklaarde op de persconferentie van de KNGU eind maart 2019, dat hij geen turners naar de Europese Spelen zou afvaardigen, omdat dit geen traditie is in de herenturnsport en dit toernooi niet past in zijn programma en werkplan voor de Oranjeselectie richting de Wereldkampioenschappen c.q. het Olympisch kwalificatietoernooi voor de Spelen van Tokyo 2020 past.

Visser heeft vorig jaar een uitstekend debuut gemaakt op het EK en het WK en wist die stijgende lijn dit jaar door te zetten, met onlangs een topscore op de FIT Challenge. Ze zou dan ook gewoon van zich kunnen doen spreken in Minsk en haar stijgende ster in de internationale turnwereld nog meer luister kunnen bijzetten. Van Gerner bleek deze maand niet voldoende hersteld van de operatie aan haar achillespees in oktober 2018. De turnster wenst met het oog op haar deelname aan het WK 2019 in Stuttgart haar herstel niet te overhaasten en trok zich terug. Wiersma besloot alsnog zijn voormalig pupil te vervangen door een andere turnster op te roepen die ook van zich deed spreken op haar eerste internationale toernooi als senior, de FIT Challenge in Gent.

Eerstejaars senior Laura de Witt van Klaverblad TON Almelo Topsportorganisatie Turnen Dames maakt in Minks haar debuut op een groot internationaal titeltoernooi en luidt ook de comeback in van trainer/coach Frank Louter met senior Oranje. Volgens de deelnemerslijst van Ahoy zouden Visser en De Witt nog gewoon in actie komen op het NK in Rotterdam. Maar van de KNGU is bekend dat de werkelijke deelnemerslijst met wie wel en niet deelneemt, pas op het laatste nippertje bekend wordt gemaakt. Eythora Thorsdottir zou volgens internationale turnkenners op grond van haar prestaties op het EK 2019 in Polen recht op een ticket hebben voor deze Spelen, maar vooralsnog staat ze niet op de deelnemerslijst van TeamNL (maar ook niet van het NK in Ahoy). Dit past niet in het voorbereidingsplan richting het WK in Stuttgart.

Het programma met de precieze tijden voor elke sport is te vinden op de website van het toernooi.

Artikel © GymPOWER | Credit tekst © Therry da Silva | Inzet: logo 2e Europese Spelen Minsk 2019

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.