Voorbeschouwing NK acrogym in Ahoy

Voorbeschouwing NK acrogym in Ahoy
Foto © Jaimy Bordewijk/© AcroGymPOWER

ROTTERDAM – Op zondag staat het Nederlands Kampioenschap acrogym voor de A-lijn op het programma. Drie wedstrijden vormden de aanloop naar deze finale en op die basis kunnen we voorzichtig vooruitkijken, hoewel in het verleden het NK al vaker voor onverwachtse kampioenen heeft gezorgd. Bij elke wedstrijd telt het moment, en pieken of juist een foutje kan hier het verschil maken. Elke voorspelling is dan ook bij voorbaat koffiedik kijken. Toch een vooruitblik op basis van de in de plaatsingswedstrijden behaalde scores.

Allereerst : bij de A-lijn helaas dit jaar géén senior damesparen of mixparen op de vloer. Senior damespaar Lotus van Zoggel en Amber Köppen van De Leleaart waren de enigen die zich dit jaar in deze categorie opgegeven hadden. Het duo, dat vorig jaar in de B-lijn nog Nederlands Kampioen werd, wist een niveau hoger helaas het verplichte limiet voor de Nederlandse Kampioenschappen niet te behalen. Ook gemengd paar René Visser en Madé Verbrugge van GV DOS Monster liep tegen deze limiet aan, en zal in Ahoy niet op de vloer verschijnen. Het enige andere gemengde paar, Stef van der Locht en Fenne van Dijck van Flik-Flak, deed dit jaar niet mee aan de plaatsingswedstrijden: ten tijde van het NK zitten zij in Minsk om daar namens Nederland deel te nemen aan de Europese Spelen. Een grote eer, maar daarmee is het voor hen onmogelijk om in Ahoy aan de start te verschijnen.

NK missen voor deelname Europese Spelen

Clubgenoten Fem van Os, Lynn de Bock en Lotte van Vugt zijn hier om dezelfde reden afwezig. Op het Testevent voor deze Europese Spelen wisten zij het brons te verdienen, wat hen goede hoop geeft voor de Spelen zelf, maar op het NK zullen we hen niet in actie zien. Hopelijk houdt men ons tijdens het NK op de hoogte van hun prestaties. Nederland is overigens een van de slechts vier landen die in beide categorieën in actie komt, een prachtig teken aan de wand voor de Nederlandse acrosport want kwalificatie hiervoor werd bereikt op de Wereldkampioenschappen in 2018.

Gelukkig nog genoeg vuurwerk over op deze finale in eigen land. Trio Fei Oudhof, Nanda Huisman en Remke Huisman van Acro Academy hebben in de plaatsingswedstrijden de hoogste score behaald. Als zij fouten weten te voorkomen zou dat opnieuw moeten kunnen. Maar ook Liz van der Heijden, Ilze Thoonen en Lotte Rovers van V&K Uden hebben in de aanloop naar dit NK prachtige oefeningen neergezet. Gezegd moet worden dat ook de andere teams zich schitterend geprofileerd hebben dit seizoen: de senior damesgroepen zou nog wel eens het meeste kijkspektakel op kunnen leveren op zondag.

Meeste kijkspektakel bij senior damesgroepen

De A-lijn staat er om bekend soms heel kleine categorieën te hebben, en bij de Junioren is dat ook duidelijk. Bij de junioren 2 twee damesparen die samen de strijd aangaan. In de wedstrijden was tot nu toe het duo Lola van der Zande en Sequioa Steensma van Sportacrobatiek Zwolle sterker dan Jiska Batema en Anniek Rutze van Adonis Sportacrobatiek, maar vooral de eerste wedstrijd scheelde dat weinig. Trio Amber Bosma, Famke van Wieren en Yanouk Visser zijn de enigen die het NK limiet behaald hebben in hun categorie maar zetten naar verwachting een prachtige wedstrijd neer. Bij de jongere junioren 1 zijn er slechts drie damesparen.

De strijd om het goud zal vooral tussen twee daarvan, Anna Koster & Robin Hooijenga van Acro Academy/ SV Donkerbroek en Luca Munsterman & Carlijn Gijsendorffer van Sportacrobatiek Zwolle, gaan. In de Junioren 1 wél een mixpaar, en eentje die naar verwachting voor prachtig acro gaat zorgen voor de fans: Tess Offringa en Marten-Lin Visser van Acro Academy/SV Donkerbroek. Bij de groepen ook drie kanshebbers. De hoogste score was in deze categorie voor Arjenne Steenbergen, Nova Houtman en Myrthe Tognini van Acro Academy/FC Meppel, maar Mila te Lam, Kaya Honders en Zola Vorstius Kruyff van Stichting Flik-Flak volgen hier kort achter dus ook hier een spannende strijd om het goud.

Spannende strijd op de titels, prachtige acrogym

Bij de Jeugd is het iets minder spannend, tenminste waar het goud betreft. De favorieten bij de damesparen, Guusje van Vugt & Nikky van Berkom van Stichting Flik-Flak, hebben een grote voorsprong en de strijd zal dus vooral gaan voor het zilver en brons. Kayleigh Pijpaert en Annique ten Braak van GV DOS Monster zijn hier grote kanshebbers voor het zilver, al komen Chanelle Dewnarain en Indy Gjaltema van Adonis Sportacrobatiek ook vaak dicht bij hun scores.  In de mixparen een duo van Stichting Flik-Flak: Ismay de Wit en Joep Sauve zijn ook eenzaam in hun categorie maar als ze draaien zoals in hun tweede plaatsingswedstrijd geven ze de fans ook veel kijkplezier.

In de categorie damesgroepen zijn het Xiao Mei Harms, Lisanne Hulder en Inge Speerstra van Acro Academy/WSBF die naar verwachting het goud zullen innemen. De gemiddelde scores liggen hier heel hoog. Drie teams zullen moeten vechten om het zilver en brons: twee teams van Sportacrobatiek Zwolle (Djamilla Wisselink, Nynke Veenma en Emma Heitbrink en Yousra Ben Haj Fredj, Loren Klink en Kiara Palsma) en één van Stichting Flik-Flak (Lynn Kremers, Lynn van Vugt en Britney Bordewijk). Het lijkt een indrukwekkende wedstrijd te gaan worden.

Gemiddelde scores hoog, pieken op juiste moment

Net als bij de jeugd trio’s ook bij de pupillen damesparen en damesgroepen acht teams op de vloer. Duo Carola van Dijk en Inge Stienstra van Acro Academy/WSBF heeft hier tot nu toe alles gewonnen, en Edi Rooks en Bente Janssen Groesbeek van TV United Amstelveen lijken bij een foutloze oefening op het zilver af te stevenen. Wat het brons betreft liggen de score’s zó dicht bij elkaar dat een tiende puntje het verschil zal maken: het zal voor veel teams neerkomen op pieken op het juiste moment! Ook hier slechts één mixed paar in de categorie. Dit zijn Rebecca Groote en Ties Oosterhof van Acro Academy, die elke wedstrijd nog boven de 25 gescoord hebben.

Ook het trio Esmee Fuhr, Zoe de Wit en Amber Homminga van Stichting Flik-Flak deden dat en zijn favoriet voor de titel. Een des te grotere prestatie als men weet dat zij begin dit seizoen door een blessure nog uitgeschakeld leken. Diverse teams staan te popelen om het zilver te bereiken, maar alleen Fleur van Beijnen, Qian Vis en Elise Smink, clubgenoten van Flik-Flak, is het gelukt om óók boven die 25 te scoren. En ook hier zal de strijd om het brons een heel spannende worden, met veel teams die de benodigde punten zouden kunnen halen.

Eenzame kleine categorieën, historisch grote delegatie

Ondanks het gemis van de twee afgevaardigde teams voor de European Games blijft er nog genoeg spektakel over voor de fans van het Nederlandse acrogym. Voor het publiek volop genieten, voor de gymnasten een spannende finale, die ook meetelt in de kwalificatieprocedure voor de Europese Kampioenschappen. Nederland lijkt hier met een mogelijk historisch grote delegatie teams naar toe te kunnen gaan, zodat voor veel teams het seizoen nog niet afgelopen lijkt.

GymPOWER zal er zijn in Ahoy met een team verslaggevers om per sport de wedstrijdverslagen en bijzondere verhalen op te tekenen en in beeld te kunnen brengen. De voorbeschouwing van GymPOWER voor de landelijke finales op zaterdag 22 juni 2019 in Rotterdam Ahoy voor acroteams in de B- en C-lijn is te lezen via deze link.

Artikel © GymPOWER i.s.m. © AcroGymPOWER | Credits tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Credits inzetfoto © Jaimy Bordewijk/© AcroGymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.