Voorbeschouwing op acrofinales B/C

Voorbeschouwing op acrofinales B/C
Foto © CCO Zaandam

ROTTERDAM – Op zaterdag 22 juni zullen in Ahoy, Rotterdam, de nationale finales acrogym gehouden worden voor de C- en B-lijnen. Een wedstrijd waar de teams al een jaar naar toe bouwen: dit is vaak waarvoor het hele jaar hard getraind is, en dus voor veel teams het hoogtepunt van het seizoen. Een goede oefening hier is letterlijk goud waard, maar ook foutjes kunnen de ranking nog heel veel beïnvloeden: elke wedstrijd staat immers op zich en iedereen begint met open kansen! Toch een kleine  voorbeschouwing op basis van de wedstrijden die de teams tot nu toe gedraaid hebben.

Bij de C-lijn moesten teams eerst per district aan voorwedstrijden meedoen om zich te kwalificeren voor de districts-kampioenschappen. De besten daaruit mochten doorstromen naar de halve finales waar uiteindelijk 116 teams op de vloer stonden, en de hoogsten op dié wedstrijd – totaal 30 teams – mogen uiteindelijk op 22 juni 2019 in Ahoy op de vloer hun oefeningen laten zien. Het gaat een spannende finales opleveren, omdat in sommige categorieën de punten erg dicht bij elkaar liggen.

Spannende finales en nieuwe kansen

Kijken we bijvoorbeeld bij de C-senior damesparen, dan zien we dat in de halve finales de hoogste zes teams allemaal tussen 48,040 en 48,540 zitten. Een team dat hier piekt kan het verschil maken. Die hoogste score was bij de halve finales voor het duo Saar Wilmes en Simone Hartwijk van Turnschool Allianza Waalwijk, dat ook in de Districtsfinale Zuid het goud had binnengesleept. Tessa Gerner en Jadyn Wijnands van DOS Rijssen scoorden op de halve finale de tweede score, maar die was dan weer minder hoog dan Mariska Onrust-Blok en Senna de Beunje van GV Lycurgus-Hygiea in de Districtsfinale Mid-West hadden weten te halen – en die stonden in de halve finale niét op het podium. Het toont alleen maar aan dat een nieuwe jury en nieuwe wedstrijd weer kansen biedt om nét ergens een tiende puntje meer of minder te scoren, en dus kan deze wedstrijd nog alle kanten opgaan.

Van de gemengde paren is er slechts één die het juiste limiet voor de NK behaald heeft, en dus hebben Floris van Vliet en Isabel Augustijn van Gymsport Leiden geen concurrentie en zullen voor een strakke oefening gaan om optimaal te genieten van hun deelname. Bij de damesgroepen wél een duidelijke favoriet. Romy Holtvluwer, Serena Holtvluwer en Dewi Ganzeboom van DOS Rijssen draaien een prachtig seizoen, en hun score op de halve finale verschilde slechts 0,05 van die van de districtsfinale die zij ook wonnen, wat stabiliteit toont. Grote kanshebbers voor het zilver zijn hier Tessa Koch, Darja Koullen en Jaimy Eymael van GV Olympia Landgraaf die als hoogste doorstromer uit district Zuid komen. Daaronder meerdere teams die de strijd om het brons heel spannend zouden kunnen maken, zoals onder andere de trio’s van SVH Hellendoorn.

Prachtig seizoen, groeiende lijnen

Bij de Junioren damesparen lijken Bente Duurinck en Nicky Bierings van Breda Gym na gouden medailles in al hun voorgaande  finales ook dit keer op goud af te stevenen. Maar Hanna Bol en Noortje Bijlsma van Adonis Leek hebben in hun wedstrijden een groeiende lijn meegemaakt, en als ze die doorzetten maken ze ook goede kansen. De overige teams zullen het ook spannend maken wie er uiteindelijk op het podium terecht zal komen. Ook hier een gemengd paar: Jens Jorissen en Steffi Das van GV Voorwaarts Veldhoven. Zij draaien al een heel seizoen lang zeer stabiel, dus zetten hopelijk ook nu weer mooie oefeningen neer voor het publiek.

Damesgroep Famke van Erp, Isa van Alebeek en Vera ven Geenen van Stichting Flik-Flak hadden daarentegen een lastige start van het seizoen. De eerste wedstrijd van het seizoen ging nog niet zo denderend, maar daarna klommen ze omhoog en bij de districts- en halve finale wonnen ze goud. De hoogste score in deze categorie op de halve finale kwam van hen, wat hen goede kanshebbers maakt. Jenae Beumer, Desi Giebels en Renèe Koetsier van Sportacrobatiek Zwolle en Anne-Marie Bakker, Anne-gré Brands en Emma van den Berg van CGV Urk scoorden op de halve finale minder hoog, maar op de districtsfinale Oost kwamen hun scores wèl erg dicht bij het Flik-Flak trio en daarom zijn zij zeker ook net uit te vlakken wat medaillekansen betreft.

Kanshebbers op doorstroming finale

De B-lijn kende een hele andere voorbereiding. De doorstroming naar de finale werd hier bepaald door drie plaatsingswedstrijden, waarin de teams zich konden bewijzen. Hier starten er 52 teams aan het begin van het seizoen. Meer dan de helft daarvan viel af, zodat er 25 B-lijn teams in Ahoy zullen staan. Bij de senior damesparen wisten Marrit Posthumus en Paulien de Bruin van CGV Set ‘m Op de eerste twee wedstrijden te winnen, maar door een fout in hun derde plaatsingswedstrijd strandden zij hier bij brons. Als ze die fouten weten te voorkomen, maken zij goede kansen. Mika Saanen en Bodiëlle Schoenmaker van GV DOS Monster, die twee van de drie wedstrijden op de zilveren positie eindigden, zijn geduchte tegenstanders voor hen.

Maar Loes van Aaken en Iris van Heck van GV Uno-Animo vertonen ook een stijgende lijn dit seizoen en dus zal de strijd om het goud in deze categorie nog erg spannend worden. Bij de gemengde paren is het interessant om te zien of Erik Korving en Yenay Verdun van Gymsport Leiden, die zich tussen de eerste en derde wedstrijd erg verbeterd hadden, in de finale hun clubgenoten Niels de Ruiter en Meike Gerritsma kunnen benaderen. Bij de B-senior groepen lijken Faye Werts, Vera Damen en Britt Claassen van GV KDO Deurne de favorieten voor de kampioenstitel. Maar als de D/E finales ons iets geleerd hebben, is het wel dat alles afhangt van dat ene foutloze momentje. In vooral hun clubgenoten Maartje van den Heuvel, Evi Thielen en Daisy Berkers hebben zij zeer sterke concurrentie.

Sterke concurrentie, eenzame competitie

Op basis van de scores in de plaatsingswedstrijden lijken Jitske van Dijck en Roos Bongers van V&K Uden een sterke kandidaat voor het kampioenschap bij de B-junior damesparen. De laatste wedstrijd waren zij echter niet van de partij. Andere kanshebbers zijn dan vooral Amaia Fernand en Floor Bleeker van GV CCO en Amber-Fé de Vos en Benthe Clavan van Breda Gym, maar omdat de uitslagen per wedstrijd sterk wisselden is hier eigenlijk nog geen voorspelling over te doen. Bij de mixparen geen twijfel: Liam Saanen en Lamis van den Bosch van GV DOS Monster zijn de enigen die het NK limiet behaald hebben bij de B-junioren en zullen dus de competitie eenzaam ingaan, met als mogelijk doel een persoonlijke recordscore.

In de groepen wel alle kansen: de podia op alle drie de wedstrijden verschilden zó nadrukkelijk van elkaar, dat het moeilijk is hier een duidelijke kanshebber aan te wijzen. Indien er toch gevraagd wordt om namen, dan zijn mogelijk Femke Verhoeven, Roos van de Velde en Danique van Tienderen van TV United Amstelveen sterk in de running. Hun enige echt lage notering lag in een fout met hele grote aftrekken, en als zij in de finale dit weten te voorkomen zouden zij een podiumplaats kunnen behalen. Maar als je kijk naar punten heeft het trio Linne van Amstel, Indy Konings en Isa van de Giessen van GV TurnOss in de derde wedstrijd nog nipt hoger gescoord. Het is interessant om te zien wie er dit keer de strakste wedstrijd gaat draaien. Meerdere teams komen redelijk in de buurt, dus sowieso zal het een wedstrijd vol spanning en mogelijke verrassingen zijn.

Verslaggeving GymPOWER in Rotterdam Ahoy

De zaterdag van ‘DG The Finals 2019’ in Rotterdam belooft dan ook een nagelbijtend spannende dag te worden, niet alleen voor de teams, maar zeker ook voor het publiek dat zich kan voorbereiden op een middagje op het puntje van hun stoel. Een lange vermoeiende dag, zeker omdat deze volgens het blokschema pas om 11:00 uur start waardoor de laatste prijsuitreiking pas rond 20:45 uur gepland staat.

GymPOWER zal er zijn in Ahoy met een team verslaggevers om per sport de wedstrijdverslagen en bijzondere verhalen op te tekenen en in beeld te kunnen brengen. De voorbeschouwing van GymPOWER voor het NK op zondag 23 juni 2019 in Rotterdam Ahoy voor acroteams in de A-lijn kun je via deze link lezen.

Artikel © GymPOWER i.s.m. © AcroGymPOWER | Credits tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Credits inzetfoto © CCO Zaandam/© AcroGymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.