Boeiende NK en Ahoy Cups damesturnen

Boeiende NK en Ahoy Cups damesturnen

ROTTERDAM – Op 22 en 23 juni 2019 besloten vele gym- en danssporters aangesloten bij de KNGU hun wedstrijdseizoen met een NK of Ahoy Cup op diverse niveaus in het Sportpaleis van Ahoy of één van de belendende wedstrijdhallen in het Rotterdamse complex. Het turnen kende dit jaar bij de dames extra Ahoy Cup finales voor de eerste, tweede en derde divisie, wat een goede  aanvulling was van het afgeslankte maar uiterst boeiend NK van de eredivisie. Al bij al kregen de turnliefhebbers mooi kijkspektakel en spannende ontknopingen voorgeschoteld, genoeg waar voor hun geld om tevreden huiswaarts te keren. 

Er lijkt definitief een nieuw tijdperk ingeluid te zijn met het begin van de wisseling van de wacht bij de senioren in de eredivisie. Veel nieuwe namen, eerstejaars die zich ook op de diverse erepodia meldden voor een titel of medaille. De wedstrijd was net zo boeiend en de tribunes in het Sportpaleis vulden zich met publiek. Nieuw dit jaar was dat de KNGU het inturnen verplaatst had van hal 1 naar hal 3 waar veel meer publiek kon meegenieten. Op de wedstrijden zelf ontbrak een groot aantal turnsters uit de KNGU-selectie die Nederland dit voorjaar en in voorgaande jaren op diverse grote wedstrijden mochten vertegenwoordigen: Vera van Pol, Céline van Gerner, Kirsten Polderman, Sanna Veerman, Juliëtte Pijnacker, Eythora Thorsdottir en Sanne Wevers. Ze meldden zich af door blessures of uit voorzorg, waarbij prioriteit is gegeven aan het kwalificatietraject voor het team dat Nederland zal vertegenwoordigen op het WK c.q. Olympisch kwalificatietoernooi. Bij dit  NK werden ze node gemist.

Meerkamp- en toestelfinales eredivisie

Eén van de spraakmakende details in Ahoy was in ieder geval de comeback die van trainer Frank Louter maakte, met een grote groep senior en junior turnsters van Klaverblad TON Almelo die vele en mooie resultaten behaalden. Naast de triomf van Naomi Visser van Topsport Noord/O&O Zwijndrecht die op zaterdag in een spannende battle de teruggekeerde publiekslieveling Lieke Wevers van Topsport Noord/TCT Hengelo (tweede met 53,800 punten) uiteindelijk wist te verslaan en briljant in haar eerste NK bij de senioren in de hoogste divisie gelijk de nationale meerkamptitel pakte  met liefst 54,167 punten. De wedstrijd werd door de bondscoach gezien als voorbereiding op de Europese Spelen in Minsk, Wit-Rusland, derhalve was dit voor Visser een veelbelovende generale. Ook met haar hoogste score op brug (14,333 punten) zou ze zich een plek kunnen veroveren in de internationale top, op welk toestel Nina Derwael uit België de scepter zwaait.

Laura de Witt, één van de vijf talentvolle eerstejaars senioren van Klaverblad TON Almelo die net als Visser ook namens Nederland in actie komt op de Europese Spelen deze week, onderschreef haar uitverkiezing met 51,667 punten voor het brons. De stralende Lieke Wevers die, gesecondeerd door haar vader en zus Sanne, al op de FIT Challenge deed blijken een indrukwekkende en hoopgevende comeback gemaakt te hebben op het juiste moment, oogde goed in vorm en pakte op zondag – bij afwezigheid van Visser die naar Minsk vertrok – alsnog twee titels op brug (14,167) en vloer (13.433). Op balk werd ze derde (11,600) achter Laura de Witt (tweede met 11,667) die tevens op brug het brons pakte (13,267). De andere twee toesteltitels waren voor eerstejaars senior Vera Jonker van Klaverblad TON Almelo (14,075) en Maartje Wurkum van De Hazenkamp Gymsports die de meeste punten wist over te houden in de voor dit niveau teleurstellende toestelfinale op balk (11.767).

Spraakmakende debuten en comebacks

Er waren meer eerstejaars turnsters die van zich deden spreken in dit weekend. De lang afgewachte comebacks van Marieke van Egmond van TON Almelo (vijfde in de meerkamp met 50,666 punten) en Mara Titarsolej van De Hazenkamp Gymsports (zesde in de meerkamp met  49,834 punten) zijn hoopgevend voor de toekomst. Tanishaley Neto van Turnz Amsterdam Gymnastics werd tweede op sprong achter Jonker met 14,025 punten. Sara van Disseldorp (vierde in de meerkamp met 51,200) en Van Egmond van Klaverblad TON Almelo respectievelijk tweede (12.967) en derde (12.900) op vloer. Elze Geurts van Turnz Amsterdam Gymnastics die Nederland zal vertegenwoordigen komende maand op de Universiade in Napoli, Italië, werd bij de toestelfinales twee keer vierde: op sprong (13,725) en vloer (12,100). Tisha Volleman van Flik-Flak Den Bosch wist enige troost te vinden na de voor haar teleurstellende meerkampfinale met het brons op sprong in de toestelfinale (14,025) en het zilver in de toestelfinale brug (13,533).

Bij de junioren zorgde Lisa van Rozen van Topsport Noor/OGF Contra voor een grote verrassing. Eindigde ze vorig jaar nog tiende in de meerkamp op het NK, dit jaar legde ze beslag op de Nederlandse kampioenstitel met 49,634 punten, een voorsprong van 0,768 punt op titelfavoriete Shadé van Oorschot van Topturnen Zuid (tweede met 48,866 punten). Haar teamgenote Marit Reijnders snoepte met een nog kleiner verschil van 0,201 punt het brons af (derde met 47,468 punten) van een derde teamgenote, Guusje Majoor die vierde werd met 47,267 punten. In de toestelfinales op zondag werden de titels gelijkmatig verdeeld over de top drie van de meerkamp èn Yara Rahil c.q. van Lierop van Pax Hoofddorp. Marit Reijnders pakte het goud op sprong met 13.400 punten, gevolgd door Linde Visscher van Klaverblad TON Almelo (13,375) en Merel Pouw van Topsport Noord (12,975) punten. Op brug was het goud voor Van Oorschot met 12,433 punten, gevolgd door Reijnders (12,433) en Majoor (12,367). Op balk was Van Rozen weer de beste met 12,700 punten, gevolgd door Rahil (12,233) en Van Oorschot (12,000). Op vloer was het goud voor Rahil met 12,767 punten, gevolgd door Reijnders (12,567) en Senna Westen van Klaverblad TON Almelo (12,267).

Senioren, junioren en jeugd I/II eredivisie

Bij Jeugd II ging de Nederlandse meerkamptitel zoals verwacht naar het grote talent Ghizlane Barraki van SV Pax Hoofddorp die een monsterscore en puntenrecord neerzette voor een fenomenale meerkamp (58,550 punten) met de hoogste dagscore van het hele veld op vloer: 15,950 punten. Senior Oranje moet door de leeftijd nog een paar jaar op haar wachten, maar de sportliefhebbers konden nu al genieten van dit ongekend pareltje op de Nederlandse turnvloer. Ze werd op afstand gevolgd door Ines van Son van Klaverblad TON Almelo (tweede met 51,583 punten) en Floor Slooff van SV BATO Haarlem (derde met 49,567 punten). Vierde werd Marrylinn Hendriks van GV Pro Patria Zoetermer met 48,683 punten. In de toestelfinales was Barraki weer drie keer ongenaakbaar: op sprong (14.350), brug (14,100) en vloer (14,733). Op balk bewees ze dat het beste paard van stal ook wel eens struikelt. Hier werd ze derde met 12,200 punten, achter Susan Rosman van Klaverblad TON Almelo die tweede werd met 12,833 punten. De stralende Slooff, die zich goed profileerde in Ahoy met ook vier toestelfinales, pakte hier haar kans om deze Nederlandse titel met 14,100 punten mee naar huis te nemen. Zilver en brons gingen op sprong naar Mara Slippens van Topturnen Opmeer (13,900) en Hendriks (13,825); op brug naar Jitske Lemmers van De Hazenkamp Gymsports (12,200) en Slippens (11,767); op vloer waren dat Slooff met 14,400 punten en Van Son met 13,233 punten. Lydia Zonderland van Topsport Noord, de nicht van Epke, kwam  hier het dichtste bij een medaille als vierde met 13,033 punten.

Bij de jeugd I ging de Nederlandse meerkamptitel naar Chiara Pinna van Turnz Amsterdam Gymnastics die 45,633 punten behaalde, gevolgd door clubgenote Ashlyn Grace Loftin met 45,600 punten en Kelsey Hommes van SV BATO Haarlem met 45,583 punten. In de toestelfinales werden de vier Nederlandse titels en medailles als volgt verdeeld. Eva Nieuwenhuizen van Topturnen Opmeer (eerste op sprong met 12,875 punten), gevolgd door Liz van Eijndhoven van Topturnen Zuid (12,725) en Floor van der Sande van Bosan Turnacademie (12,625). Else Wind van Topsport Noord/CSC Joure behaalde de titel op brug met 10,967 punten, gevolgd door Rebecca Scheffer van Pro Patria Zoetermeer/Devona Wateringen (10,633) en Michelle van der Wal van Topsport Noord/CSC ’45 Heerenveen (10,300) punten. In de toestelfinale op balk was Kelsey Hommes van SV BATO Haarlem de sterkste met 12,000 punten, gevolgd door Merel Winder van Topturnen Opmeer (11,667) en Ise Cools van Topturnen Zuid (11,400). Op vloer won Van Eijndhoven het goud met 11,133 punten, gevolgd door Cools (11,067) en Melanie Stout van GV O&O Zwijndrecht die ook een mooie comeback maakte in Ahoy met het brons (10,800).

Ahoy Cup meerkamp/toestellen cat. A/D/C

De Ahoy Cup toestelfinales werden dit jaar nog verder uitgebreid tot aan de derde divisie toe. Voor alle turnsters die in het Sportpaleis konden turnen en al helemaal hun debuut konden maken, een extra reden voor euforie. Al kregen juist deze turnsters, die het hele seizoen al in hun divisies tegen een groot aantal turnsters zich een lange weg moesten strijden naar hun Landelijke Finale en de kwalificatie voor de Ahoy Cup, te maken met een veld sterke concurrentie. Aan de Ahoy Cup meerkampwedstrijd in categorie A namen ruim 30 turnsters deel. Hier kwamen veel meer namen van clubs op het scorebord en erepodium dan bij de eredivisie. Manouk Haast van Dynamo Roosendaal was hier de grote uitblinkster door vier keer het goud te veroveren: met 50,867 punten in de meerkamp, met 14,000 punten op sprong, met 12,733 punten op balk en met 12,900 punten op vloer. Raisha Rosario van De Hazenkamp Gymsports werd tweede in de meerkamp met 48,800 punten, Nadieh van Pol van Turnz Amsterdam Gymnastics – de zus van Vera van Pol – derde met 48,017 punten. Het vijfde goud , op brug, was met 12,233 punten voor Sarah Wind die tegenwoordig bij SV Pax Hoofddorp traint. Een dag eerder werd ze vijfde in de meerkamp met 47,766 punten.

Van Pol kreeg met 13,500 punten zilver op sprong en Lynn Jens van De Hazenkamp Gymsports het brons met 13,225 punten. Op brug pakte van Pol wederom het zilver met 12,067 punten en ging het brons naar Dana Janssen ook van De Hazenkamp Gymsports met 11,267 punten. Op balk was het zilver met 12,600 punten voor Verena Sens van Turncentrum Waterland uit Purmerend, die een dag eerder nipt vierde was geworden in de meerkampfinale met 47,766 punten. Jens pakte hier een tweede keer brons met 11,367 punten. Tot slot pakten Eva Roos en Nienke Langenhuizen van Tabitta Boxtel respectievelijk zilver( 12,700) en brons (12,600) op vloer. Lynn Nijkamp van VGV Varsseveld kwam 0,267 punt tekort voor het erepodium en eeuwige roem voor haar club. Met name in de toestelfinales stonden turnsters van diverse clubs, die ook hun plek in de spotlights van het Sportpaleis verkregen: Linda Verboeket van Sportclub Pareja uit Helden-Beringe-Panningen, Marieke Wolf en Irma Warns van GV T.O.S.S. Heemskerk, Merel van Breugel van Turnlust Budel, Megan Jacobs van Turnz Amsterdam en Kirsten Bevers van H.T. ’35 Helmond,

Aftervideos GymPOWER van dag 1 en dag 2

Op de Ahoy Cup meerkamp categorie C pakte Britt Peters van ETV/Olympia Eindhoven in een veld van 24 deelneeemsters met 48,800 punten het goud. Angelika Kuper van Be Quick werd tweede met 46,966 punten, Carmen Nicolai van Devona Wateringen pakte het brons met 46,749 punten. Het scheelde weinig met Ineke Coolen ook van ETV/Olympia Eindhoven en Louisa Britt Lews van GV Barendrecht, die respectievelijk vierde (46,434) en vijfde (46,400) werden. Op plaats zes volgde Charlize Klop van KDO-Sport Hellevoetsluis (45,934) die hier samen met clubgenote Anouk Slockers en op plaats zeven Noa Talboom van Devona Wateringen (45,868). Op de Ahoy Cup meerkamp categorie D pakte Lynn Schipper van GV S.S.S. het goud met 47,351 punten, gevolgd door Gilaine Weibolt van Devona Wateringen (tweede met 47,067) en Jessica Richard van SV Atalanta Maasbracht (derde met 46,066 punten). Carmen Broekhuizen van GV Pegasus (45,217) en Yara Meijer van SV Twello (45,084) werden respectievelijk vierde en vijfde.

Verslaggevers van Team GymPOWER maakten per sport per dag en reportage met actiebeelden en interviews. In dit artikel worden met beide aftervideo’s een impressie gegeven van de strijd die geleverd werd in het damesturnen tijdens DG The Finals & Ahoy Cups 2019 in Rotterdam Ahoy. Meer volgt in de andere media van GymPOWER. De complete uitslagen zijn te vinden op de website van de KNGU.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits: tekst © Therry da Silva | Credits fotografie en filmbeelden © Mariska Werrring | Credits interviews en video-edits © Casper Beijn

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.