Iedere turner was een Epke in Ahoy

Iedere turner was een Epke in Ahoy

ROTTERDAM – Dit jaar kon je tijdens de landelijke finaleweekend van de KNGU, ‘DG The Finals 2019’, in het Sportpaleis van Rotterdam goed zien dat de ‘Dutch Flying Man’ meer heeft bewerkstelligd voor de turnsport met zijn spectaculaire acrobatiek aan het hoogrek dan een eigen supportersvak. Epke Zonderland mag de laatste jaren alleen op dit toestel zijn triomfen vieren en met het Oranje herenteam internationaal successen hebben geboekt, – ook vertegenwoordigd hier door de andere Nederlands senior kampioenen Casimir Schmidt, Bart Deurloo en Frank Rijken -, iedere turner was een ‘Epke’ in Ahoy. Dat gold voor de jeugd- junior en senior turners op de NK voor de eredivisionisten, maar zeker ook voor de eerste, tweede en derde divisie gymnasten die mochten staan in de Ahoy Cup-wedstrijden op hetzelfde (ere)podium. Dat bracht goed in beeld hoeveel en met hoeveel passie er ook door de heren wordt geturnd in Nederland.

Het is lang geleden dat er zoveel turners aangemeld waren voor de nationale titelstrijd (20), al had bijna de helft zich voor de meerkampfinale op zaterdag 22 juni 2019 weer afgemeld (8). Een grote groep jonge eerstejaars mocht dit jaar aanschuiven, maar er was ook een gast uit Marokko, Hamsa Hossaini die buiten mededinging onder de paraplu van ‘KNGU Topsport’ mocht meedoen. Voor de Marokkaanse turner met Olympische ambitie, die normaliter in Frankrijk traint en dit jaar een trainingsstage deed bij het NTC in Hoofddorp, was dit een welkome kans om richting het WK van Stuttgart internationale wedstrijdervaring op te doen. De NK in Rotterdam Ahoy gold ook als laatste kwalificatiemoment om in te kunnen stromen in de Oranjeselectie waaruit het team gekozen wordt door bondscoach Bram van Bokhoven, dat namens Nederland zal meedoen aan de Wereldkampioenschappen dit najaar in Stuttgart, Duitsland, waar de Olympische teamtickets definitief verdeeld zullen worden.

Onwijs spannend duel tussen eeuwige rivalen

Bij de senioren moest vijfvoudig Nederlands meerkampkampioen Bart Deurloo het dit jaar afleggen tegen zijn eeuwige rivaal Casimir Schmidt die zijn tweede titel pakte. In een onwijs spannend duel waarbij van alles gebeurde en de twee elkaar lang en mooi in evenwicht hielden – voor beide de beste score op drie toestellen -, trok Schmidt uiteindelijk met een verschil van 0,534 punt aan het langste eind. Het is lang geleden dat de nationale titelstrijd bij de heren door zo’n prachtige krachtmeting op de zes toestellen bepaald werd. Leuk voor de turnliefhebbers, goed voor de sport. Deurloo verloor zijn status van ongenaakbare en onverslaanbare titelfavoriet op brug, waar hij niet verder kwam dan de vierde score op dit toestel en een volle punt liet liggen ten opzichte van Schmidt: 13,150 versus 14,150 punten. Het sierde hem dat hij zijn verlies sportief opnam en Schmidt de eer van de glorie gunde.

Schmidt wil dit keer met zijn Olympische ambitie in gedachten duidelijk niets aan de twijfel overlaten. Hij rook zijn kans en kon die ook pakken, mede omdat hij zienderogen grote progressie heeft geboekt, bovenal mentaal. Hij blaakte van zelfvertrouwen in de turnarena, maar hield dat in bedwang in de juiste proporties en dosering. Op elk toestel zag je dat constant terug met stuk voor stuk stabiele en sterke oefeningen op hoog niveau. Dat betaalde zich uiteindelijk uit in zijn voordeel: 84,967 punten versus 84,433 punten. Het was mooi dat Schmidt op zijn sterkste toestellen ook zijn beste scores neerzette, topscores wel te verstaan (14,750 punten op vloer en 14,667 punten op sprong), maar ook op het paard met bogen door de 14 punten-grens ging (14,050 punten).

Topscores, groeiende potentie en uitverkiezing

Deurloo zette daar tegenover ook topscores op zijn beste toestellen: liefst 14,500 punten (!) op voltige, 14,550 op rek (daarmee had ie Zonderland een dag later kunnen verslaan!) en 14,000 punten aan de ringen. Bij afwezigheid van Yuri van Gelder, die zich dit jaar niet had gemeld voor het NK, bleek dat – ook een dag later door Schmidt – de hoogst haalbare score op dit toestel. Qua allround score (79,567 punten) eindigde Hossaini als derde achter de twee Nederlandse toppers, met topscores op zijn sterkste toestel, sprong (de tweede score met 14,567 punten), brug (gedeeld met Schmidt de beste score, 14.150 punten en op vloer (de derde score van de wedstrijd met 13,700 punten). Aangezien hij geen Nederlands paspoort heeft, ging het meerkampbrons naar eerstejaars senior Jermain Grünberg die het duel met clubgenoot Tim Goedkoop met verve won: 73,167 versus 69,500 punten.

Grünberg toonde zijn groeiende potentie in het topturnen vooral op het hoogrek, waarbij hij met 13,250 punten de derde score zette en die van Schmidt op 0,2 punt na benaderde op dit toestel. Goedkoop was het sterkst aan de ringen, waar hij de vierde score van de wedstrijd neerzette: 12,550  punten. De andere deelnemers in deze leeftijdscategorie beperkten zich tot het turnen op één of enkele van de zes toestellen. Loran de Munck onderschreef zijn uitverkiezing voor het Oranjeteam op het EK dit voorjaar met de derde score op voltige (14,000) en de tweede score op brug (13,750). De derde scoreop vloer (13,150) was voor Rick Jacobs die ook 14,000 punten op sprong behaalde (vierde score); de derde score op brug (13,250) was voor Frank Rijken.

Bevestiging kampioenstatus in de toestelfinales

Een dag later werd het eremetaal in de wederom spannende toestelfinales ook onder bovengenoemde turners verdeeld. De titels waren voor Schmidt (op vloer en aan de ringen, plus zilver op voltige), Deurloo (op voltige, plus zilver op brug en rek), Rijken (op brug) en Zonderland (op rek). Voor de titelstrijd op sprong was er kennelijk geen animo in deze leeftijdscategorie. Jacobs won twee keer zilver (vloer en ringen), Grünberg (vloer en rek), De Munck (brons op voltige) en Goedkoop (brons aan de ringen en op brug). Bij de andere leeftijdscategorieën in de eredivisie waren er relatief meer meerkampers actief en gingen de Nederlandse kampioenstitels en overig eremetaal naar: tweedejaars junior Luuk Huernink (73,950), gevolgd door Wout Teillers (73,017) en Martijn de Veer (73,000) (de enige andere meerkamper in dit veld, Bram Wijnand, werd vierde met 66,950 punten); eerstejaars junior Elias Ridder (71,233), gevolgd door Daniel Hasson (70,617) en Ronan Boers (69,800); jeugdturner Lucas van Koningsbruggen (71,733), gevolgd door Elijah Faverus (71,667) en Leon Atherton (71,350).

Bij de toestelfinales bij de tweedejaars junioren pakte De Veer vier van de zes titels (vloer, ringen, brug en rek met ook brons op voltige), de andere twee waren voor Wesley de Haas (sprong met ook zilver op vloer) en Lars Vos (voltige met ook brons op brug). De rest van de medailles waren voor Yazz Ramsahai (twee keer zilver op voltige en brug), Tim Zinnemers (zilver aan de ringen en brons op vloer), Teillers (zilver op rek en brons op sprong), Thimo Mookhoek (brons aan de ringen) en Huernink (brons op rek). Bij de eerstejaars junioren werden het eremetaal gebroederlijk gedeeld door vier van de vijf turners die meededen aan de meerkampfinale een dag eerder. Ridder benadrukte zijn kampioenstatus door in alle toestelfinales te staan en hier weer het leeuwendeel van de medailles buit te maken: twee keer goud (brug en rek), drie keer zilver (vloer, ringen en sprong) en één keer brons (voltige). Hasson volgde hem weer op de voet met twee keer goud (vloer en ringen), één keer zilver (rek) en één keer brons (brug). Boers ontfermde zich over één keer goud (sprong), twee keer zilver (voltige en brug) en één keer brons (vloer). De laatste titel en medaille kwam Jordi Hagenaar toe. Een dag eerder ging zijn enige oefening nog de mist in, in de toestelfinale herstelde hij zich optimaal het paard met de bogen voor 12,900 punten en het goud.

Mooie prestaties in de Ahoy Cup op niveau 4 en 6

Voor de Ahoy Cup voor heren werd op twee niveaus (4 en 6) de meerkampfinale (zaterdag 22 juni 2019) en de toestelfinales (zondag 23 juni 2019) in het Sportpaleis van Rotterdam Ahoy geturnd. Thijs Oosterling van GV O&O Zwijndrecht was de grote man in de Ahoy Cup 4: goud in de meerkamp (74,833), op voltige en aan de ringen, zilver op vloer en rek, nipt vierde op brug (0,1 punt verschil met het brons). David Nieuwenhuizen van Turnschool Alianza Waalwijk pakte het zilver in de meerkamp (71,850) en sprong, zilver op voltige en aan de ringen, vierde op rek door de tie-breakregel (zelfde score als het brons: 11.500). Het brons in de meerkamp van de Ahoy Cup 4 was voor Frank Nederhoed van GV WIK-FTC Heerenveen. Met 70,000 punten hield hij subtiel Sander Bouwman van Turning Spirit Almere (vierde met 69,917 punten) en Stefan van der Vliet van Turn Totaal Langedijk (vijfde met 69,033) van het brons af. Nederhoed pakte ook het zilver op brug en brons op vloer en sprong. Bouwman veroverde het goud op brug en rek en het zilver op sprong. Het andere eremetaal in de toestelfinales van de Ahoy Cup op niveau 4 ging naar: Lars Boerrigter van GV RK DOS Kampen (goud op vloer), Abel Brasse van Levitas Gym & Dance uit Wijk bij Duurstede (brons op voltige en op rek), Sebastiaan Willemsen van KDO Sport Hellevoetsluis (brons aan de ringen), en Max van der Dussen (brons op brug).

In de Ahoy Cup op niveau 6 waren de krachten en de troeven goed verdeeld met ook hier opmerkelijke prestaties. Wessel Hopman van GTV Total Gymnastics uit Bunschoten pakte het goud in de meerkamp (69,833) en brug. Bram van Gemert van GV O&O Zwijndrecht pakte vier keer zilver: met 69,700 punten tweede in de meerkamp en in de toestelfinales tweede op vloer, voltige en brug. Bas Wijnsma van GV Dynamo Roosendaal hield op zijn beurt met 68,367 punten Mark Verstijnen van De Vughtse Sportclub Prins Hendrik (vierde met 68,100 punten) en Sven Jansen van STHW/Devona Wateringen (vijfde met 67,967) van het brons in de meerkamp af. Wijnsma wist op brug zich ook over het brons te ontfermen. Verstijnen pakte ook zilver op rek en brons op sprong. Sven Jansen pakte het brons op vloer. Het andere eremetaal in de toestelfinales van de Ahoy Cup op niveau 6 ging naar: Bart Fikke van G.V. H.G.T.C. uit Hoorn (goud op vloer en brons aan de ringen), Elwin Lok van Turnteam Drenthe (goud op voltige), Juransly Meijers van GV Velocitas Gouda (goud op sprong), 6 Simon Deelstra U.D.I Warga uit Wergea (goud op rek), Koen Kappetijn van GV O&O Zwijndrecht (brons op voltige en rek), Evrim Ksikas van Turncentrum Waterland Purmerend (goud aan de ringen), Michiel Jansen van Levitas Gym & Dance uit Wijk bij Duurstede (brons aan de ringen), en Jimmy Franke van SV DOTO Lansingerland (zilver op sprong).

Beeldverslag en aftervideo’s GymPOWER in Ahoy

Verslaggevers van Team GymPOWER maakten per sport per dag en reportage met actiebeelden en interviews. In dit artikel staat alvast de eerste video een impressie van de strijd die geleverd werd in het herenturnen tijdens DG The Finals & Ahoy Cups 2019 in Rotterdam Ahoy. Meer volgt in een tweede video en op/in de andere media en het magazine van GymPOWER. De complete uitslagen zijn te vinden op de website van de KNGU.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits: tekst © Therry da Silva | Credits inzetfoto en filmbeelden © Anna de Visser | Credits interviews en video-edits © Casper Beijn

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.