Muijzers en Lelie winnen NK High Diving

Muijzers en Lelie winnen NK High Diving
Foto © Indoor Cliff Diving

AMSTERDAM – Zondag 23 juni 2019 werd in het Sloterparkbad in Amsterdam de tweede editie van de Open NK High Diving gehouden, georganiseerd door Indoor Cliff Diving i.s.m. ApenkooiGym. Van de hoogste toren mét daarop een trampoline duiksprongen maken tot torenspringen van andere hoogtes met scores van uitvoering maal moeilijkheid. Cool maar wel gecontroleerd dus. Bij de dames pakte Anke Muijzers, Nederlands kampioen schoonspringster bij de masters, haar tweede Nederlandse titel in deze nieuwe discipline, met liefst 187,70 punten. Carina Schilder pakte het zilver met 177,15 punten. Nederlands kampioen bij de heren en voormalig springer werd Gijs Lelie, met 263,45 punten internationaal tweede in de open wedstrijd achter de Belgische Nick Vanaken, huidig tumbler en voormalig schoonspringer, die 304,20 punten behaalde voor zijn vier sprongen. Maxime (122,90) en Yaniek (234,50) werden derde respectievelijk bij de dames en de heren. De reacties op dit NK waren ook lovend.

Foto © Indoor Cliff Diving

Na het onlangs gehouden Nederlands kampioenschap X-Diving – freestyle schoonspringen – gesteund door de KNZB en gewonnen bij de heren door trampolinespringer Milco Abrahams, was het de beurt aan de upcoming sport High Diving. Een aantrekkelijke nieuwe sport met een mix aan uitdaging en springkunst, waar trampolinespringers, turners, polesporters en ervaren schoonspringers op af kwamen om te zien wie er het meest in uitblonk. Aantrekkelijk ook omdat er in zo’n wedstrijd van alles kan gebeuren. Als er een topsprong c.q. duik werd gedaan, pasten anderen hun programma aan om zich ook verder uit te dagen en bij te blijven. Spannend was te zien wie die extra stap durfde te zetten. Vijf springers uit het veld durfden de moeilijkste sprongen aan. En er waren ook veel verschillende technieken te zien.

Voorgeschreven hoogtes 27 en 20m

In de internationale FINA-wedstrijden geldt als hoogte voor de heren de 27-meter en voor de dames de 20-meter. Er wordt hard gewerkt om ook trainingsprogramma’s hiervoor in Nederland op te zetten, maar op dit moment is dat nog niet de realiteit. Sebas van Baarsen, jurylid en mede-initiatiefnemer van deze wedstrijd springt internationaal nu circa van 15-meter. Van Baarsen: “Voor de heren onder de springers is het meer ‘sick en met zoveel mogelijk schroeven’ dan sierlijk en gecontroleerd.” Van Baarsen die op het NK schoonspringen van 2018 zijn eerste High-Diving serie deed, heeft zich in een jaar tijd sterk ontwikkeld. Van Baarsen: “Dat was het begin ja. Na de wedstrijd Masters Diving in Eindhoven en internationale wedstrijden, heb ik gezien wat er allemaal mogelijk is. Ik kan me ook zeker nog verder ontwikkelen, ook in de hoogtes, maar het belangrijkste is dat zowel voor mij als de sport geldt dat het leeft, aantrekkingskracht heeft en de juiste uitdaging om verder te komen.”

“If it was easy, everyone would do it”

Foto © Indoor Cliff Diving

Deze lijfspreuk van Carina Schilder geeft het mooi weer. De ook bij X-diving succesvolle springster en polesporter, pakte knap een tweede plek en liet met winnares Muijzers zien dat deze sport ook zeker voor dames geschikt is. Ook al is het nog steeds een beetje volgens traditie zo dat de uitdaging in tricks en schroeven meer bij de heren ligt, voor de dames blijft het een uitdaging om met de moeilijkste sprongen vooral elegant in het water te komen. Het verschil met schoonspringen is dat een landing op de voeten is. Nadeel voor de dames is dat ze vaak minder tijd hebben hierop te trainen dan de heren.

Na de voorronde van twee keer twee sprongen, kreeg ieder in de finale de kans om er het beste uit te halen. De startvolgorde van de finale was op puntentotaal van de voorronde met de beste diver als laatste. Van Baarsen: “Dat maakte het extra spannend. Die trampoline gaf een extra effect. Als je iets teveel gaf, was het lastig om de juiste controle te houden. Er was er één die twee keer zoveel snelheid kreeg. Je hebt die controle en awareness nodig. Nu kon zijn moeilijkheid hem nog redden.”

Extra effect met trampoline op toren

Er komen veel positieve reacties op het NK in High Diving en X-Diving en er gaat zeker een vervolg komen. De ‘Rollende Keukens’ organiseert op het oude marineterrein in Amsterdam van 23 tot en met 25 augustus 2019  de ‘Amsterdamse Waterspelen 2019’ (zie ook de Facebookpagina), een soort Olympische Spelen voor de kleinere watersporten. X-Diving is in het programma opgenomen en er zal worden gesprongen vanaf een toren, gebouwd van zeepkisten. Het klinkt zeker spectaculair.

Meer info over het NK High Diving 2019 in Amsterdam, inclusief de complete uitslagen, is te vinden via de Facebookpagina van Indoor Cliff Diving.

Copyright artikel © Sportredactie GymPOWER | Credits tekst en interview © Casper Beijn | Credits verstrekte foto’s © Indoor Cliff Diving

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.