De voorstelling van de eeuw van OKK

De voorstelling van de eeuw van OKK

HARDINXVELD-GIESSENDAM – Op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni 2019 werd ter ere van het honderdjarig bestaan van OKK Hardinxveld door haar leden onder regie van theatermaker Fred Delfgauw de interactieve en geëngageerde show ‘De voorstelling van de eeuw’ in drieluik gegeven in sporthal De Wielewaal in Hardinxveld-Giessendam. Alle lesgroepen bij de club met een breed aanbod aan gymsporten voor elke leeftijd, waren goed vertegenwoordigd en schotelden het grote publiek uniek kijkspektakel voor. De show kreeg goede recensies om haar vernieuwende karakter en het geboden kijkspektakel. Dat was zeker op z’n plaats. Verslaggevers van GymPOWER namen op uitnodiging een kijkje bij de première. 

Een half uur voor aanvang stroomde de zaal langzaam maar zeker vol met nieuwsgierige en enthousiaste gasten die uitkeken naar wat voor creatiefs in elkaar gezet was. De organisatiecommissie had alles goed voorbereid en aan elk detail gedacht, met spanning wachtten ze af hoe hun plan ging uitpakken. De hele trainingszaal, – inclusief toestellen, matten en andere accessoires -, leek verkast te zijn naar de tot theaterpodium omgeturnde wedstrijdhal voor een traditionele eindejaarsvoorstelling zoals je elk jaar zovele hebt in de gymsportwereld. Leek ja, want de feestcommissie van OKK had een grote verrassing in petto.

Grote interactieve verrassing in petto 

Het begon al bij de ontvangst, waar je verwelkomd werd door de lange opperstalmeester die je galant leidde over de rode (mat)loper geflankeerd door een haag van stoere freerunners die voor de ingang hun ding deden op de obstakels tussen de ballonnen en wapperende vlaggen. Met hun freestyle sprongkracht en gave ‘tricks’ trokken ze de aandacht en imponeerden ze de bezoekers, eigenlijk een ‘déjà vu avant la lettre’. De show was toen immers al begonnen, maar net als in de echte levensfilm viel dat kwartje bij velen pas later. Binnen in de lobby wachtte Delfgauw de gasten zelf op als een ‘razende reporter’ en interviewde ze over wat hun band was met OKK, wat hen naar de voorstelling had doen komen en wat ze verwachtten. Binnen in de zaal, terwijl iedereen een goed plekje uitzocht, zag je volop bedrijvigheid op de ‘turnvloer’ alsof je de trainingshal van OKK zelf binnengestapt was om naar de trainingen te kijken.

Een knappe zinsbegoocheling, want tegelijkertijd leefde je via een groot scherm live mee met alles wat er buiten en binnen bij De Wielewaal gebeurde. Die dubbele twist in de tijdslijn werd doorgetrokken in de ‘Voorstelling van de eeuw’ – geniale omschrijving -, waarbij het eerste half uur gevuld werd met de interactie tussen wat er gebeurde op de vloer, op het scherm en op de tribune. Delfgauw interviewde daarbij o.a. het oudste nog levende lid van de club alsook de burgemeester van Hardinxveld-Giessendam. Zij onderschreef het persoonlijk belang van gymsport voor een lang en gezond leven (“Goed voor de spieren, maar ook de lachspieren!”), hij wees op het algemeen belang van zo’n gymsportclub in de gemeente. Beiden wensten Hardinxveld en OKK nog een eeuw erbij!

Op zoek naar de turnhistorie  op zolder

Om daarna te vervolgen met het meisje Romi op de middenstip die het virtuele leven en gamen losliet om op zoek te gaan naar waarom haar familie in generaties en iedereen in het dorp altijd geboeid is door sport en bewegen bij OKK. Als kijker voelde je je dat kind op de middenstip dat nieuwsgierig bij opa en oma op zolder op onderzoek ging naar hun sportverleden om vervolgens aan de keukentafel beneden de gevonden schat aan vervlogen herinneringen, verpakt in vergeelde foto- en knipselboeken en verbleekte ereprijzen, minutieus door te spitten. Prachtige foto’s uit de oude doos kwamen voorbij, hoe het allemaal vroeger aan toe ging en de vele soorten disciplines die de Nederlandse sporthistorie verrijkt heeft. Zoals acrogym dat vroeger een heel andere naam had.

De beleving tijdens de zoektocht van Romi werd weergeven op het grote scherm in een prachtige promofilm over OKK en de gymsport, afgewisseld door demonstraties in het echt van de selectie turnsters, turners, springers en andere gymnasten op de toestellen, wat dan weer live groot op het scherm te volgen was. De twist was compleet en de boodschap slim verpakt en verdeeld, dat het de aandacht van het publiek de hele voorstelling door vasthield. De ‘Voorstelling van de eeuw’ toonde op een ludieke manier met hoeveel sportplezier en saamhorigheid mensen van elke leeftijd al honderd jaar bezig zijn bij OKK Hardinxveld. Wat een energie, sportplezier en sportieve saamhorigheid: heerlijk!

Energie, sportplezier en saamhorigheid

Achteraf was het gezellig bijkletsen in de restauratie met bestuursleden, vrijwilligers, sporters en de VIP’s zoals voorzitter Arjan Heijblom, collega bestuurslid en scheidend bondsraadslid Johan van Dam en de directeur van de KNGU, Marieke van der Plas die zeer te spreken was over show als grote promotie voor de gymsport. Het is een club met een grote drive en goede visie, die gedragen wordt door betrokken clubmensen en een  dynamisch bestuur. Zelf vergat de club niet om haar feestvreugde te delen door een goed doel te ondersteunen, Stichting KiKa. Mede ook op verzoek van de anonieme sponsor die het eeuwfeest mogelijk maakte. Driedubbel chapeau!

Dit is alvast onze recensie van deze show, die op de vooravond van het drukste weekend voor artistieke sporten met liefst 13 NK’s. Bekijk hier binnenkort de aftervideo van GymPOWER voor de beelden en interviews met alle hoofdrolspelers, die z.s.m. op ons YouTube-kanaal en hier in het artikel op de website van GymPOWER ge-upload wordt. Tijdens de show bleek Delfgauw al met zijn format en werkwijze, een interactieve crossover met zijn theaterwerk, knap de essentie van de gymsport(club) gevat te hebben, om die reden al is het uitkijken naar zijn film ‘De voorstelling van de eeuw’ met een totale compilatie van de show. Die film en ook de foto’s zullen te bekijken en te downloaden zijn op de website, Facebookpagina en andere media van OKK Hardinxveld.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits tekst en inzetfoto © Therry da Silva | Credits interviews en video(beelden) © Casper Beijn | Credits poster © OKK Hardinxveld

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.