Nederlandse acroteams in Europese top

Nederlandse acroteams in Europese top
Screenshot beeldcitaat livestream © TDP/YT © GutsuFan: "Anders dan anders en heel bijzonder", beschrijft de commentatrice in het Spaans die stil valt bij de combi-oefening van het NL mixed paar

MINSK – In de Wit-Russische hoofdstad Minsk werd van 21 tot en met 30 juni 2019 de tweede Spelen van ons continent, de ‘European Games’, gehouden. Vijf van de gymsporten die onder de internationale federatie FIG vallen, stonden op het programma voor senior dames en heren (individueel, met een duo of met een groep): acrogym, aerobics, RG, toestelturnen en trampolinespringen. Een historische gebeurtenis was het feit dat er maar liefst twee acroteams hier meededen met Team Nederland. In 2015, bij de eerste editie in Bakoe, was er ook al een competitie in de acrobatische gymnastiek maar ons land was toen niet vertegenwoordigd. Dit jaar waren er slechts vier landen die voor beide op dit titeltoernooi uitgelichte categorieën een team hadden gekwalificeerd. Het mixed paar Stef van der Locht en Fenne van Dijck deed het voortreffelijk met drie keer een vierde plaats, telkens op honderdsten verwijderd van het erepodium. De damesgroep bestaande uit Lynn de Bock, Lotte van Vugt en Fem van Os behaalde een zesde plaats voor de tempo-oefening en twee keer een zevende plaats voor hun balansoefening en combinatie-oefening. Een prachtig resultaat voor beide acroteams die Oranje daarmee waardig vertegenwoordigden op het hoogste sportpodium in Europa. 

Startbewijzen voor de Europese Spelen konden verdiend worden op de Wereldkampioenschappen acrobatische gymnastiek van 2018 in Antwerpen, België, door hier als land een senior mixed paar of damestrio in de finale te krijgen. Door de prestaties van het mixed paar Stein Briggen en Britney Bordewijk dat een vijfde plaats in de WK-finale bereikte en de damesgroep bestaande uit Mariska van de Water, Pleunie van Mook en Fem van Os die in de WK-finale achtste werd, verzekerde Nederland zich van deelname in beide categorieën aan de Europese Spelen. Een bijzondere prestatie van deze twee teams die bij Acro Flik-Flak Den Bosch trainden. Je kunt de wedstrijden van de acrowedstrijden op de ‘European Games’ zien als een soort extra finale voor de beste Europese teams op het WK vorig jaar in deze twee categorieën. Zo’n ticket is echter voor de nationale federatie en niet op naam van het team dat het behaalde. In dit geval kwam dat goed uit omdat beide Nederlandse teams na het WK stopten en andere teams zich hebben moeten kwalificeren om hun niveau te benaderen en de startbewijzen te verzilveren. Toevallig werden dat twee teams van dezelfde club, waarbij Van Os terugkwam als bovenpartner in een nieuw trio.

Startbewijzen, kwalificatie en voorbereiding

Voor de senior mixed  paren was er geen twijfel mogelijk. Het duo Van der Locht en Van Dijck had in de WK-finale in Antwerpen gestaan als het duo Briggen en Bordewijk er niet was geweest. De FIG hanteert bij het WK acrogym de regel: één finalist per land. In Nederland hadden Van der Locht en Van Dijck geen concurrentie meer en daarenboven konden ze tijdens de drie kwalificatiemomenten in Nederland en België laten zien dat zij helemaal klaar waren voor deze uitdaging. Het laatste was op de FIG World Cup tijdens de FIAC in Puurs, België. Voor het ticket voor de damesgroep waren er wel enkele gegadigden. Na een korte maar hevige strijd tekende zich al vóór de wereldbekerwedstrijd een duidelijke ranking af. Hoewel geen van beide overgebleven damesgroepen de World Cup-finale wist te bereiken, werd de strijd beslist omdat het trio De Bock, Van Vugt en Van Os ruim een half punt hoger scoorde dan de damesgroep van Acro Academy Noord-Nederland bestaande uit Nanda Huisman, Remke Huisman en Fei Oudhof.

Op 3 en 4 mei 2019 mocht Nederland de twee gekwalificeerde teams, dus zowel het mixed paar als de damesgroep, afvaardigen naar het Acrobatic Gymnastics Testevent in Minsk, Wit-Rusland. Uitgenodigde landen konden hier gebruik van maken om zo alvast kennis te maken met de wedstrijdlocatie, internationale wedstrijdervaring op te doen op zo’n groot podium en al wat van de concurrentie te zien. Het was een geweldig evenement voor de Nederlandse acroteams, die hier naar kunnen presteerden. Het resulteerde in driemaal brons voor de damesgroep De Bock, Van Vugt en Van Os, en driemaal een vierde plaats voor het mixed paar Van der Locht en Van Dijck. Deze prachtige resultaten gaven zelfvertrouwen voor de Europese Spelen zelf en de teams gingen terug naar huis om daar de puntjes op de i te zetten.

Historisch moment Nederlandse acrosport

En toen was het historische moment daar. Als lid van Team Nederland van het NOC*NSF trokken voor het eerst Nederlandse acroteams naar de Europese Spelen. Onder begeleiding van trainer/coaches Jacqueline Martens en Roos Buurman en internationaal jurylid Cindy de Mare vertrok de Nederlandse delegatie op 19 juni 2019 naar Wit-Rusland. De twee teams hebben daardoor de nationale titelstrijd op het NK tijdens de ‘DG The Finals’ van de KNGU in Rotterdam Ahoy aan zich voorbij moeten laten gaan. In Minsk werd de eerste dagen de podiumtraining gedaan. Er werd getraind op de wedstrijdvloer voor een optimale voorbereiding, en op zaterdag 22 juni 2019 was het dan zover. De wedstrijd in Minsk startte met de balansoefening voor de damesgroepen. De mixed paren draaiden een omgedraaid programma en startten met de tempo-oefening.

De Bock, Van Vugt en Van Os lieten hier een zeer stabiele oefening zien die met een score van 26,730 punten beloond werd, wat resulteerde in een zesde plaats voor het trio. Het trio Veranika Nabokina, Julia Ivonchyk en Karina Sandovich van thuisland Wit-Rusland was met 29,520 punten de sterkste in dit onderdeel en deze categorie. De Belgische damesgroep bestaande uit Talia de Troyer, Britt Vanderdonckt en Charlotte van Royen wist op slechts 0,29 daarachter verdiend het zilver te grijpen. Het brons ging naar het Portugese trio Barbara Da Silva Sequeira, Francisca Sampaio Maia en Francisca Maia dat op 0,66 punt in het kielzog volgde. Het luisterde ook nauw met het Israëlische team op de vierde plaats die tot 28,260 punten kwam (0,31 punt verschil). Het trio van Oekraïne schoof daar nog tussen met 27,670 punten voor de vijfde plaats. Nederland liet het team van Frankrijk (26,380 punten) en Groot-Brittannië (25,860 punten) achter zich.

Omgekeerd programma en Europese top

Van der Locht en Van Dijck draaiden een heel strakke routine die hen met een mooie score van 28,280 punten een keurige vierde plaats opleverde voor tempo. Dat het geen medaille werd, toonde aan hoe hoog het niveau in deze wedstrijd was. Dat Kirill Startsev en Victoria Aksenova uit Rusland met liefst 29,060 punten het goud wonnen was niet echt een verrassing. Niet voor niets hebben zij bij alle World Cups het goud mee naar huis genomen. Abdulla Al-Mashaykhi en Ruhidil Gurbanli uit Azerbeidzjan verrasten het Wit-Russische duo Artur Beliakou en Volha Melnik door het zilver te grijpen met 28,830 punten. Beliakou en Melnik behaalden 28,810 punten, waarmee ze het brons veilig stelden en het Nederlandse duo voor bleven met 0,53 punt voorsprong. Vijfde, zesde en zevende werden respectievelijk de teams van Oekraïne (27,280), Frankrijk (26,290) en Spanje (23,820). Wat dat betreft kunnen Van der Locht en Van Dijck gerekend worden tot de Europese top.

Slechts anderhalf uur nadat de balansfinale geëindigd was stonden de damesgroepen opnieuw op de vloer, ditmaal voor hun tempo-oefening. Voor zo’n topacrowedstrijd moet je helemaal fit en goed in vorm zijn om het aan te kunnen. Met 26,940 punten als beloning werd het Nederland trio hier beloond voor haar mooie oefening, maar in dit ijzersterk deelnemersveld betekende dat een zevende plaats. Alleen het Franse team bleven ze voor, dat 26,780 punten scoorde. Het Belgische team won ditmaal het goud met 28,830 punten voor hun weergaloze oefening. Het  Portugese trio greep nu het zilver met 28,740 punten en het Wit-Russische trio werd nu het brons omgehangen met 28,090 punten. Het onfortuinlijke Israëlische team kwam met 28,060 punten en een minieme verschil van 0,03 punt niet verder dan de vierde plaats. Het Britse team werd nu vijfde (27,680) en het Oekraïense trio zesde (27,420).

Torenhoog niveau en ijzersterk deelnemersveld

Tot slot kwamen op zaterdag 22 juni 2019 de mixed paren opnieuw op de wedstrijdvloer, die hier hun balansoefening neer mochten neerzetten. Ook ditmaal draaide het Nederland mixed paar een prachtige oefening voor een mooie score (27,710), maar dat was niet genoeg voor het erepodium in het sterke veld. Het Wit-Russische paar, Beliakou en Melnik, die net als Van der Locht en Van Dijck in 2018 ook vanwege een beter scorend paar landgenoten (Konstantin Evstafeev en Hanna Kasyn) niet in de WK-finale in Antwerpen kon staan, zette hier een prachtige oefening neer voor 29,490 punten waarmee het de Russische favoriet wist te verslaan in de spannende race om het goud. Startsev en Aksenova pakten het zilver met 29,230 punten. Het brons ging naar de Azeri Al-Mashaykhi en Gurbanli, diet tot 28,160 punten kwamen. Van der Locht en Van Dijck bereikten opnieuw de vierde plaats; dit keer kwamen ze 0,45 punt tekort voor het erepodium. Het Oekraïense team volgde op de vijfde plaats met 27,110 punten, het Franse koppel op de zesde plaats met 26,790 punten en het Spaanse koppel op de zevende plaats met 26,330 punten.

Op zondag 23 juni 2019 waren de combinatie-oefeningen voor beide categorieën aan de beurt, een routine die een mix maakt tussen tempo en balans en alle teams een schepje bovenop doen. Het waren de damesgroepen die de spits mochten afbijten. Het Belgische trio trok hier in een prachtige finale opnieuw het goud naar zich toe met liefst 29,960 punten, een fabuleuze score en superprestatie voor de Troyer, Vanderdonckt en Van Royen. Het zilver was met 29,110 punten weer voor het Portugese trio, dat huiswaarts keerde met drie medailles. Ze wisten de Wit-Russische formatie nipt achter zich te houden die tot 29,060 punten kwam, een verschil van 0,05 punt! Het Israëlische trio bestaande uit Yarin Ovadia, Armony en Tzlil Hurvitz, bleef wederom met lege handen op de vierde plaats naar het erepodium staan, ondanks ook een topscore (28,960). De damesgroepen van Oekraïne (vijfde met 28,320 punten) en Groot-Brittannië (zesde met 28,200 punten) piepten nog voor het Nederlandse trio dat een zeer stabiele combi-oefening neerzette voor 27,220 punten, wat opnieuw een zevende plaats inhield. Zeker wel een verdienstelijk resultaat voor De Bock, Van Vugt en Van Os, gezien het niveau van de concurrentie in dit veld. Het Franse team werd achtste met 26,780 punten.

Tussen wereldtoppers en acro-grootmachten

In de laatste finale zetten Van der Locht en van Dijck met een weergaloze oefening van wereldklasse een naar Nederlandse maatstaven monsterscore en persoonlijk record van 28,940 punten neer. Ook dit was echter niet genoeg om een bres te slaan in de top drie van dit deelnemersveld en ze belandden weer op de vierde plaats, met 0,48 punt verschil op het brons. Al met al kunnen ook zij trots zijn op hun optreden in Minsk tussen de wereldtoppers en acrogym-grootmachten. Deze wedstrijd werd nu wel gewonnen door het Russisch duo Startsev en Aksenova die met 29,580 punten de concurrentie uit Azerbeidzjan en Wit-Rusland aftroefde. Het Azeri paar kwam wel heel erg dichtbij maar bleef op 0,04 punt afstand steken en moest zich met het zilver tevreden stellen. Op hun beurt waren ze nipt te sterk voor het team van het gastland dat met 29,420 punten en een verschil van 0,12 punt met de nummer twee het brons thuis hield. Achter het Nederlandse paar op plaats vier bezette het Franse koppel dit keer de vijfde plaats met 27,000 punten, gevolgd door de Oekraïners met 26,530 punten op de zesde plaats en het Spaanse duo op de zevende plaats met 25,560 punten.

Het optreden van beide teams zette Nederland opnieuw duidelijk neer op de wereldkaart. De acrosport maakt de laatste jaren in Nederland een enorme groei door die ook in het buitenland niet onopgemerkt blijft. Deze dubbele deelname aan de tweede Europese Spelen is hier een prachtige bevestiging van. Zowel het mixed paar Van de Locht en Van Dijck als het damestrio De Bock, Van Vugt en Van Os gaan met hun deelname en prestaties in Minsk de Nederlandse sporthistorie in. Meer informatie, beelden en de complete uitslagen zijn te vinden op de website van de Europese Olympische Commissie & Spelen, de website van TeamNL en de website van het NOC*NSF alsmede op de website van de Europese gymnastiekunie UEG en de Facebookpagina van Acro Flik-Flak.

Artikel © GymPOWER i.s.m. © AcroGymPOWER | Credits verslag en tekst © Martine Hooijenga-Le Duc | Credits beelden: inzetfoto © Therry da Silva; video’s/beeldcitaat screenshot video YouTube-kanaal © GutsuFan2 van livestream TDP: “Anders dan anders en heel bijzonder”, beschrijft de commentatrice in het Spaans die stil valt bij de combi-oefening van het NL mixed paar.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.