NK Vrije Combinatie & Synchrobeat 2019

NK Vrije Combinatie & Synchrobeat 2019
Foto © Therry da Silva

AMSTERDAM –   Op 15 en 16 juni 2019 werden de Nederlandse kampioenschappen vrije combinatie & synchrobeat in deze artistieke zwemsport gehouden in het Sloterparkbad in Amsterdam, georganiseerd door De Dolfijn Synchroonzwemmen onder auspiciën van de KNZB. Volop oogstrelend kijkspektakel, spanning en emotie op beide dagen te beleven voor de deelnemers, toeschouwers en supporters op dit NK dat een mooi en intens wedstrijdseizoen voor de Nederlandse synchroonzwem(st)ers besloot. Bijzonder was dat bij elke prijsuitreiking niet een overwinningstune, maar zoals het hoort het Wilhelmus werd afgespeeld voor de kersverse Nederlands kampioenen.

ZPCH uit Hoofddorp werd op zaterdag 15 juni 2019 tijdens de NK Vrije Combinatie vertegenwoordigd door twee ploegen, die allebei op het erepodium belanden. Het eerste team met in de gelederen Noortje en Bregje De Brouwer, die internationaal namens Nederland grote successen boeken in deze sport als Nationaal Duet, werd onbetwist eerste. Het tweede team werd derde. De tweede plaats was voor de ploeg van ACZ Capelle aan den IJssel. Alle zwemverenigingen leven tijdens de kwalificatiereeks voor de Zomerspelen 2020 volgend jaar in Tokyo erg mee met het Nationaal Duet.

Iris Pardieck, trainster van organiserende club De Dolfijn: “Ja geweldig. Ik had kippenvel toen ik de livestream zat te bekijken en zag dat ze de punten zwommen die ze nodig hadden. Zo vet en zo goed voor het synchroonzwemmen in Nederland. Heel blij dat ze de tijd en coach hebben gekregen die je nodig hebt om zover te komen. Ik heb getraind met Nicolien (Wellen) en ik heb getraind met Margot (de Graaf) dus ik heb van dichtbij meegemaakt hoe erg het is als het net niet lukt en als het hen dan nu wel lukt, is dat iets waar iedereen heel erg trots op en blij mee is. Het geeft ook weer inspiratie voor alle jonge meisjes die zien dat het dus kan.

Inspiratie voor alle jonge zwemsters

Op zondag 16 juni 2019 werden de finales gehouden van de solo, duetten en ploegen Age I en Age II. Bij solo Age I won Kyara Sabajo van ZPCH de Nederlandse titel, gevolgd door Rosalie Siobokov van ACZ op de tweede plaats en Lucie Vogelaar van ZV Westland op de derde plaats. Bij Solo Age II pakte Mare Schallenberg van ACZ de Nederlandse titel, gevolgd op de tweede plaats door Marloes Steenbeek van thuisclub De Dolfijn Amsterdam en Merel Leuring van ACZ. Trainster Petri Engels van ACZ Capelle: “We doen het goed. Bij technische figuren twee zilveren medailles, bij de combo tweede en dat was voor ons ook het hoogst haalbare.

Trainster en topzwemster Laura van Meel over de prestatie van ploeg Age II met maar 5 van de 8 mogelijke zwemsters: “Ik ben supertrots. Dit was één van de beste zwems die ze tot nu toe hebben gezwommen. Alles ging zoals we wilden en beter hadden ze het niet kunnen doen. Derde, de plek waar we voor gingen en die nu is behaald.” De medaillewinnaars waren zelf ook opgetogen en deden graag een interview voor het magazine van GymPOWER: “Het publiek was helemaal enthousiast. Maar wij letten daar niet op. Wij concentreren ons vooral op de muziek. Je moet goed trainen, je hebt een goed evenwicht nodig, maar ook een goede conditie

Goed evenwicht en goede conditie

De finale duetten Age II werd gewonnen door Merel Leuring en Mare Schallenberg, een combinatie van ACZ en AZC Alphen aan den Rijn. Marloes Steenbeek en Noortje Reijnen, een combi van De Dolfijn en ZPCH, werden tweede. Derde werd het duo Floor Schallenberg van ACZ en Floor Speckens van WVZ Zoetermeer. Bij duetten Age I won het duo Kyara Sabajo en Ninthe van Riemsdijk van ZPCH, gevolgd door het duo Anne Bloom en Belle Turnhout van AZC op de tweede plaats en het duo Frida Rivas en Vera Krasnova van De Dolfijn. Maar ook voor de zwemsters van andere verenigingen was het mooi om aan dit NK mee te doen.

Van GCZ Donk uit Gouda vertelden twee zwemsters aan GymPOWER: “Meedoen aan het NK is bijzonder, het is waar je het hele seizoen voor hebt getraind. Als het dan eenmaal zo ver is, is het leuk om te kunnen laten zien waar je zo hard voor hebt getraind. We hebben een duet voor age 1, twee ploegen van age 2 en we hebben met het NK combi ook een ploeg gehad. De uitslag is leuk, maar het gaat vooral om het beste eruit te halen wat je in je hebt. We begonnen dit jaar met een nieuw team dus het was vooral belangrijk om een hecht team te worden. Dat hebben we heel goed gedaan. We wilden er allemaal voor gaan. Vergeleken met vorig jaar zijn we wel heel erg gegroeid, ja.”

“Meedoen aan het NK is bijzonder”

In de middag werd de finale ploegen Age I gewonnen door het team van De Dolfijn, gevolgd door ZPCH op de tweede plaats en ACZ op de derde plaats. Bij de ploegen Age II pakte ACZ het goud, gevolgd door AZC en ZPCH. Voor de organiserende club was de de winst van de Age I groep de bekroning van het weekend en het seizoen tegelijk, beaamde trainster Pardieck. “We hoopten dat het letterlijk een spetterend weekend zou worden en voor de Age 1 is dat zeker gelukt. Ze zijn ‘gewoon’ Nederlands kampioen. Vorig jaar werden we derde en ik hoopte heel erg dat we dit jaar voor goud konden gaan. We hadden het het hele jaar als doel en ZPCH die nu tweede werd bleef ons altijd iets voor. Nu hebben we op het juiste moment alles laten zien en gewonnen. Ik heb er veel tijd en energie in gestopt. Maar dat is het allemaal waard. Ik zei ze vanmorgen laat gewoon het beste zien wat je kan, zonder in te gaan op of we dan konden winnen of niet. Ik had verwacht dat ik met die tactiek het beste eruit kon halen. Dat is gelukt.” Ook voor de dolgelukkige Mariska.

De volledige uitslagen van het NK Vrije Combinatie en Synchrobeat is te vinden op de website van de KNZB. GymPOWER nam een kijkje op beide dagen en zag voortreffelijke küren en veel sportplezier. Via de link bovenaan dit artikel is de aftervideo van GymPOWER te bekijken die een impressie van deze nationale titelstrijd. Meer hierover is te vinden in de derde editie van het GymPOWER Sportmagazine van dit jaar.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits interviews en video-edit © Casper Beijn | Credits beelden dag 1 © Ineke Klaassen | Credits tekst en beelden dag 2 © Therry da Silva | Credits muziek video via YouTube ‘Tick-tock’ © Jimmy Fontanez/© Media Right Productions en ‘Toreador’ © Ron Meixsell

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.