NK PBN geeft vertrouwen in toekomst

NK PBN geeft vertrouwen in toekomst
Foto © Maurice Smeets

WAALWIJK – Afgelopen weekend, op 22 en 23 juni 2019, werd in sporthal De Slagen in Waalwijk de tweede editie van de Open Nederlandse kampioenschappen van de Paalsport Bond Nederland (PBN) gehouden in verschillende leeftijdscategorieën en disciplines: Pole Sport, Artistic Pole, Para Pole, Ultra Pole en Aerial Hoop. Met ruim 120 verschillende acts – met een vernieuwde wedstrijdformat op liefst twee podia, waardoor het programma continu vlot doorliep -, weer een fors aantal nationale en internationale deelnemers die hun kunnen kwamen laten zien. Veel routiniers, maar ook nieuwe namen. Ieder jaar een evenement om naar uit te kijken. Verslaggever en fotojournalist Maurice Smeets nam namens GymPOWER Sportmagazine een kijkje bij dit intensieve weekend van de artistieke topsport met vergevorderde Olympische ambitie. 

Foto © Maurice Smeets

Naast de finalewedstrijden in vele categorieën en disciplines met de strijd om de nationale titels, ander eremetaal en de tickets voor het WK 2019 van de IPSF in Montreal, Canada, kregen de toeschouwers ook flitsende gastoptredens voorgeschoteld van voormalig Nederlands kampioene en inmiddels wereldberoemde paaldans-artiest Yvonne Smink, de beste ropeskippers van Nederland van GTV Keizer Otto uit Naarden die vorig jaar brons pakten op het EK Show, voormalig wereldkampioen en rhönradacrobaat Boy Looijen van Wheel Sensation, de Nederlandse buikdanseres en wereldkampioene oriental fusion Warda Oriental Dancer en de dancesquads van HipHop Factory en SylC Dance Studio. Met o.a. ook weer leuke side-events zoals workshops, een polejam en een rijk gedoteerde loterij waaronder een aerial hoop, een paal en vouchers voor workshops of lessen bij enkele van de vele paalsportscholen die Nederland rijk is:  Paaldans-Academy Rotterdam, Pole Studio ADC, Sportief Paaldansen, Pole Dance Studio Aeris en Anders Pole Power uit Apeldoorn en gratis kaartjes voor de Miss/ Mister PoleGym 2019, een internationaal toernooi in Vlissingen met ook wedstrijden paaldansen en aerial hoop voor dames en heren op het programma.

De sport gaat met grote sprongen vooruit

In onze voorbereiding kwamen we op YouTube een filmpje tegen van Samantha Polman, atlete en eigenaresse van Aerial Studio in Utrecht en Arnhem. In dat filmpje, gemaakt door Kimberley Trotter, werd gezegd dat paaldansen niet alleen goed is voor je lichaam maar ook voor je geestelijke gesteldheid, met name het zelfvertrouwen. Een mooi inzicht! Zelfvertrouwen was dan ook het woord dat gedurende heel het weekend opviel bij de diverse acts. Ons vertrouwen om goede sport te zien werd zeker niet beschaamd en het vertrouwen van de polesporters in eigen kunnen maakte het verschil. Je kon in Waalwijk dit jaar duidelijk zien dat de sport zich aan het doorontwikkelen is en sprongen vooruit maakt. Dit jaar zag je steeds betere en moeilijkere elementen en interessante en vloeiendere dans-verbindingen.

Foto © Maurice Smeets

Een jaar of vijf geleden zag je in Den Bosch soms nog sporters worstelen met de verbindingen tussen de elementen. Dit jaar zag je steeds betere en moeilijkere elementen en interessante en vloeiendere dans-verbindingen. Waar nog in kan worden gegroeid is performance. Wat opviel was dat de polesporters en acts soms nog te weinig jurygericht zijn, dat wil zeggen bijvoorbeeld het hoofd achter de paal terwijl het ook aan de voorkant kan, of in het zicht van de jury een vrij ongemakkelijke pose doordat de paal toevallig zo draait en dat dan niet op te lossen. Uitstraling kan bij sommigen ook iets beter. Vaak waren de sporters zo bezig met de oefening dat ze vergaten te lachen. Je bent tenslotte bezig met een performance van je sport. Dit wordt steeds belangrijker, nu je ziet dat de sport door een steeds breder publiek ontdekt wordt. Het stereotype ‘lang, blond en slank’ gaat zeker niet op in deze sport.

Wel mensen die veel vertrouwen in zichzelf hebben en soms zo gespierd zijn dat menig fitness-sporter er jaloers op zou zijn. Ook leeftijd is geen issue meer, de sport en wedstrijden zijn ook voor 50+ en die staan hun mannetje/vrouwtje op het NK. Er werd verteld zelfs dat er in een studio in Noord-Brabant een vrouw van 72 jaar deelneemt aan de lessen en dat die gemakkelijk een minutenlang durende performance kan volhouden.  Een goed voorbeeld van vertrouwen in jezelf en het adagio: ‘age doesn’t matter, was routinier Monica van Beek, deelneemster in de categorie 50+ women. Een aantal jaar geleden viel ze tijdens het NK in Den Bosch van aanzienlijke hoogte uit de paal op haar hoofd. Zij stond op en probeerde het weer, maar moest het toen opgeven. Dit jaar werd ze Nederlands kampioen in haar categorie, ‘Master 50+ Women’ en zette ze de derde score in vergelijking met de internationale categorie. Het wast zichtbaar dat ze duidelijk gegroeid is in haar sportprestatie.

Gelijkwaardig sporten zonder onderscheid

Foto © Maurice Smeets: Nick La Geije ging dit keer solo en hbeaalde

Een paar opvallende dingen die laten zien dat de sport groeit, is bijvoorbeeld voor het eerst meerdere onderdelen in verschillende leeftijdscategorieën op het (open) NK paalsport 2019. Een onderdeel als de Open Para Pole, waarin Pamela Kelham en Andrew Gregory uit Groot-Brittannië meededen dit jaar, is bijzonder. Je kunt jezelf een topsport noemen als je op het NK op het hoogste niveau ook atleten met een fysieke beperking gelijkwaardig op hetzelfde podium de kans geeft om de titelstrijd aan te gaan. Dat deelnemers uit het buitenland hier welkom zijn om in een betere wedstrijdsetting hun titelstrijd en WK-kwalificatie te houden, is klasse maar ook slim. Je kunt altijd van elkaar leren.

Een mooi praktijkvoorbeeld voor de campagne van de NOC*NSF over ‘samen sporten zonder onderscheid te maken’, daarin staat de PBN sterk. Voor het eerst nam namens Nederland de eerste man plaats achter de jurytafel op het NK: Gianmarco Stefanelli. De met Nick la Gije Nederlands en wereldkampioen bij de ‘Doubles Men’ van vorig jaar was op zondag ook nog jarig. La Gije won nu bij de ‘Senior Men Polesport ‘ de battle om de Nederlandse titel van boegbeelden bij de heren in deze sport, Hendrik de Jonge en Maurits Kersten.

Ook organisatorisch liep het weer op rolletjes bij het NK. De jonge landelijke bond in de Nederlandse paalsport heeft zich ook steeds verder ontwikkeld en je kon zien bij de organisatie van hun tweede NK dat ze flink aan de weg hebben getimmerd qua kwaliteit, kwantiteit, financiering en het vertrouwen van de achterban, nationaal en internationaal. Het wedstrijdformat is geperfectioneerd, het niveau is omhoog, de oudere categorieën stabiliseren zich en de aansluiting vanuit de jeugd is constant. De sport groeit en ontwikkelt zich in de structuur dat de PBN geschapen heeft in de afgelopen twee jaar, in samenwerking met de internationale federatie IPSF die zich breed maakt voor de wereldwijde acceptatie en (Olympische) erkenning van deze topsport. IPSF-bestuurslid Cindy Cooijmans had zich weer enorm ingezet voor dit NK. Al hoeft ze voor het regelen van juryleden voor de wedstrijd vaak bijna geen moeite te doen. Juryleden uit binnen- en buitenland melden zich zelf graag aan voor de Nederlandse wedstrijden, omdat het evenement zo ontzettend goed geregeld is voor  de sporters en jury. Chapeau voor de organisatie.

Vertrouwen, performance en uitstraling

Foto © Maurice Smeets: Apple Wang danste op Spaanstalige muziek

Vertrouwen in de toekomst is er ook. Voor het eerst dit jaar het onderdeel Aerial Hoop. Een bijzondere verschijning daarbij was Apple Wang, die met haar Aziatische achtergrond (bijna) danste op Spaanstalige muziek, ze deed het lijken of het maar bijzaak was, dat daarbij de ‘aerial hoop’ ook een rol speelde. Glansrijk werd zij eerste op dit onderdeel bij de volwassenen. Als paaldanser werd ze daarnaast ook derde bij Polesport Women. Een andere sporter waar het lijkt of de paal bijna bijzaak is, is voormalig topgymnaste Lisette Beekhuis. Met haar achtergrond in de ritmische gymnastiek gaat het ene onderdeel bijna vloeiend over in de andere en je mond valt bijna open bij de lenigheid die zij ten toon spreidt aan de paal tijdens haar performance. Zij werd tweede bij Polesport Women senior in een spannende battle met Dineke Minten (eerste) en Apple Wang (derde).

Met deze uitslag en de score van 38,3 punten mag Beekhuis zich dit keer wellicht gaan opmaken voor haar eerste WK. In een uitgebreid interview met GymPOWER vertelde de voormalige Nederlands kampioene in de ritmisch gymnastiek hoe ze gegroeid is in haar nieuwe sport en wat dit keer het verschil heeft gemaakt, dat ze met meer zelfvertrouwen op het podium stond.

Beekhuis: “Ik heb dit keer bewust meer aandacht besteed aan een goede voorbereiding die meer omhelsde dan trainingen en het perfectioneren van mijn routine. Ik heb alles gedaan om op het NK mijn oefening met gemak tot het einde toe te tonen. Als je fit bent dan hoef je hier na twee of drie elementen niet te vechten om het vol te houden, het gaat je makkelijker af. Ik heb ook gekeken hoe ik mijn sterke punten het beste kon benutten bij de ‘compulsorys’ uit de IPSF-code [de verplichte elementen-RedGP]. Nu heb ik tien van de twaalf goed kunnen doen. Bovenal heb ik mezelf op de dag zelf geen druk opgelegd. Er kwamen familie en vrienden mee, ik heb ze gezegd: ik doe dit vooral voor jullie, ik ga genieten en jullie ook!”

Breed front en aansluiting vanuit jeugd

Foto © Maurice Smeets: Demi Brama hoefde bij aerial hoop alleen de oefening af te maken

De Nederlandse paalsport kan in haar jonge geschiedenis al op diverse internationale topprestaties bogen. Dit schept verwachtingen en verplichtingen, voor het front van gevestigde sporters maar ook voor de aansluiting van een nieuwe generatie op hetzelfde hoge niveau. Op dit NK zag je dat daar flink  aan gewerkt wordt. Demi Brama, de junior vice-wereldkampioen artistic pole van 2018 en acrobate bij Corpus die een carrière bij Cirque du Soleil ambieert, won voor het laatst in deze leeftijdscategorie met overmacht drie nationale titels, te weten bij Pole Sport, Aerial Hoop en Artistic Pole. Bij Pole Sport had het grote talent dat kracht, lenigheid en elegantie goed weet te mixen in haar routines, de battle aan kunnen gaan met de top drie bij de senioren en zou ze tweede zijn geworden met 39,8 punten.

Met Aerial Hoop was ze de enige die in score de beste van de dag op dit toestel, Apple Wang met 38,3 punten bij de senioren, kon benaderen: 36,4 punten. Bij het laatste onderdeel, een mixed groep, behaalde Brama zelfs de hoogste dagscore, liefst 70,4 punten. De atlete uit Huizen mag zich nu gaan voorbereiden op het WK 2019 in Canada en voor volgend jaar het senior niveau.

Bij de ‘Novice Female’ was het Jessica Cadil die knap in een groot en sterk veld twee kampioenstitels pakte met Pole Sport en Aerial Hoop. Bij het laatste onderdeel was er een ex aequo met Iris Jaspers qua punten (30,6 punten), maar de berucht tie-break-rule zorgde ook hier dat Cadil toch beslag kon leggen op het goud. Caro Pascalle Jordaan deed dat bij de jongste leeftijdscategorie in het onderdeel Pole Sport, het enige met ‘Pre-Novice’deelnemers.  Bij Artistic Pole deed de Nederlands kampioene en wereldkampioene van 2018 Maud Rietbroek weer mee. Ze toonde een routine die haar artistieke kwaliteiten als polesporter wederom breed etaleerde, maar uiteindelijk moest ze zich met 60,2 punten toch met het zilver tevreden stellen. Ariane van der Vegte was een maatje meer en kreeg met liefst 65,8 punten voor haar prachtige routine. Lucian Rosa deed het goed bij de heren met 52,4 punten voor de titel.

Bij de 40+ categorie Pole Sport pakte Larissa Hop-Fink de Nederlandse titel met 19,4 punten. Bij de Doubles Women was het wederom het topduo Tirsa Hagen & Eva van der Pal dat het goud veilig stelde met een mooie score (42,9 punten) voor hun toproutine die ze een straatlengte voorsprong bezorgde op de concurrentie. Bij aerial hoop doubles ging de titel naar Kelly de Vos & Marie-Sophie Alkemade met 29,8 punten. Bij Artistic Pole was het goud voor Loes Botter & Leonie van Dijk met 37,2 punten.

Komisch, spectaculair, sterk, heldhaftig

Foto © Maurice Smeets: Nayla Aarts en Dineke Minten in de Ultra Pole Battle om de titel

Paul William Bradley was een van de internationale deelnemers, ook 50 plus net als Van Beek. Hij had binnen luttele seconden het publiek op zijn hand. Met zijn muziek, een instrumentale versie van ‘Another one bites the dust’ van Queen en zijn ‘Madness’-stappen waar hij mee begon, maakte hij het volledige publiek aan het joelen. Regelmatig zijn spierballen laten zien, zelfs boven in de paal, maakte hem de ‘Mr Bean’ van de polesport. Dat de Engelse humor hem niet vreemd was bleek toen hij zondag een filmpje opnam van de twee podia, waar een vriendin van hem tot drie keer toe onverwachts opdoemde. Andrew Gregory fungeerde als regisseur die aanwijzingen gaf wanneer zij uit beeld was en moest rennen om op de volgende plek te komen. Dit noemde Paul in het voorbij gaan ‘childish’ maar het tafereel was enorm komisch.

Zondag 23 juni 2019 werd er afgesloten met Ultra Pole, met in de finale routinier Dineke Minten versus de jonge Nayla Aarts (die tweede werd bij Artistic Pole en derde bij Polesports). Een spectaculair onderdeel op het NK waarin voor het eerst om de nationale kampioenstitel gestreden kon worden, maar waarbij Nederland wel al twee wereldkampioenen in kent (Zoë Timmermans in 2017 als junior – die nu als senior vierde werd bij ‘Pole Sports’ en Minten zelf in 2018). De battle is twee keer één minuut performance en waarna een winnaar uit wordt gekozen door de juryleden. Aarts, pas vijftien jaar, stapte vol vertrouwen in deze battle. Zij begon met  een geweldige sprong en een paar vertrouwde turnelementen, zij komt ten slotte uit de turnsport, en probeerde daarmee Minten te imponeren.

Minten liet zich echter niet uit het veld slaan. Met haar extreem getrainde en gespierde lichaam bewees ze wederom waarom ze eerder die dag Nederlands kampioene was geworden bij ‘Pole Sport Women’ en regerend wereldkampioen is. Ze vond de uitdaging gewoon leuk, zei ze later in het interview met de speaker. Tijdens de battle zag iedereen wel dat het meer dan leuk was: ze genoot en het ‘beest’ ging in haar los. Naderhand kreeg de vijftienjarige Aarts terecht een lang en verdiend applaus en veel respect van Minten. Er is alle vertrouwen bij de organisatie van de PBN dat dit onderdeel volgend jaar een nog grotere rol gaat spelen op het NK 2020 met een nog groter aantal deelnemers. Nu is het eerst op naar de WK in Canada!

Meer informatie over de paalsport in Nederland en over het NK Polesports 2019 in Waalwijk, inclusief de complete uitslagen en de officiële verkoop van commerciële beelden van het NK, is te vinden op de website en Facebookpagina van de Paalsport Bond Nederland (PBN). De aftervideo van GymPOWER op ons YouTube-kanaal (zie link bovenaan het artikel) geeft een goede impressie van de verscheidenheid aan talent in de verschillende categorieën en disciplines van één van de sterkste artistieke sporten in Nederland.

Artikel en (beeld)verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits tekst en fotografie © Maurice Smeets | Credits interview © Casper Beijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.