Landelijke acrofinale B-lijn in Ahoy

Landelijke acrofinale B-lijn in Ahoy

ROTTERDAM – Ruim honderd acroteams van 38 verenigingen aangesloten bij de KNGU waren overgebleven na alle voor- en plaatsingswedstrijden, en die mochten hier op zaterdag 22 en zondag 23 juni 2019 hun beste oefeningen laten zien in de ultieme eindstrijd van het seizoen voor drie van de vijf acroniveaus: C, B en A. Dit wedstrijdverslag van GymPOWER besteedt aandacht aan de teams in de B-lijn die op zaterdag 22 juni 2019 in actie kwamen. 

De B-lijn kende een hele andere voorbereiding dan de C-lijn. De doorstroming naar de finale werd hier bepaald door drie plaatsingswedstrijden, waarin de teams zich konden bewijzen. Hier starten er 52 teams aan het begin van het seizoen. Meer dan de helft daarvan viel af, zodat er 25 B-lijn teams in Ahoy op de vloer stonden.

Andere doorstroming en stijgende lijn in seizoen

Bij de senior damesparen wisten Marrit Posthumus en Paulien de Bruin van CGV Set ‘m Op uit Augustinusga in Friesland de eerste twee wedstrijden te winnen, maar door een fout in hun derde plaatsingswedstrijd strandden zij daar bij brons. Hier in Ahoy wisten zij met twee goede oefeningen fouten te voorkomen en mochten zich dus kampioen noemen. Het zilver was hier voor Mika Saanen en Bodiëlle Schoenmaker van GV DOS Monster, terwijl Loes van Aaken en Iris van Heck van GV Uno-Animo uit Mierlo na een stijgende lijn in hun seizoen hier met de bronzen medaille huiswaarts mochten keren.

De beide gemengde paren van Gymsport Leiden namen het hier in Ahoy opnieuw tegen elkaar op. Hoewel het mixpaar met routinier Erik Korving en bovenpartner Yenay Verdun zich tussen de eerste en derde wedstrijd erg verbeterd had konden zij hier hun tegenstanders Niels de Ruiter en Meike Gerritsma niet overtreffen. Deze laatste mochten dan ook het goud in ontvangst nemen.

Geboekte progressie en geduchte concurrentie

Het trio Faye Werts, Vera Damen en Britt Claassen van GV KDO Deurne werd gezien als favoriet voor het goud bij de damesgroepen, en stelden de fans op de tribune dan ook niet teleur: de nationale titel én hoogste score van de B-lijn was inderdaad voor hen. Dat clubgenoten Maartje van den Heuvel, Evi Thielen en Daisy Berkers geduchte tegenstanders waren bleek wel uit het feit dat zij op slechts 0,3 afstand het zilver grepen. Een goede wedstrijd dus voor KDO Deurne, dat ook nog een team op de vierde plaats had en dus tevreden terug kan kijken. Het brons was hier voor TV United Amstelveen dankzij de oefeningen van Esther van der Donk, Quinte Immink en Demy Veerhuis.

Een leeftijdscategorie lager in de B-junior damesparen hadden Jitske van Dijck en Roos Bongers van V&K Uden de eerste twee plaatsings wedstrijden de overhand gehad. De derde wedstrijd waren zij afwezig, maar hier op de finale pakten zij terug met twee strakke oefeningen die hen het goud opleverden. Voor Amber-Fé de Vos en Benthe Clavan van BredaGym op dit cruciale moment een fout in de tempo-oefening die voor fikse aftrek zorgde, waardoor zij genoegen moesten nemen met het zilver.

Deze diashow vereist JavaScript.

Cruciale moment, fikse aftrek en strakste oefening

Liam Saanen en Lamis van den Bosch van GV DOS Monster hadden als enige in de B-junioren de doorstroming naar deze finale bereikt. Hoewel ze niet helemaal de punten hadden waar ze waarschijnlijk op gehoopt hadden, kunnen ze toch trots zijn op wat ze hier neergezet hebben.

Bij de B-junior damesgroepen lagen alle kansen open: de podia op alle drie de plaatsingswedstrijden verschilden zó nadrukkelijk van elkaar, dat het moeilijk was hier van te voren een duidelijke kanshebber aan te wijzen. Uiteindelijk bleken Linne van Amstel, Indy Konings en Isa van de Giessen van GV TurnOss de strakste oefeningen in Ahoy neergezet te hebben om tot kampioen gekroond te kunnen worden. Noa van Walderveen, Floor van der Zwaag en Xanthe Pölk van Sportacrobatiek Zwolle namen een prachtige zilveren medaille mee naar huis en Fenna Pepers, Britt van Dijck en Alissya Giepmans van V&K Uden kregen het brons omgehangen. Alle drie de teams scoorden boven de 48 punten.

Na een lange vermoeiende dag – pas eind van de ochtend beginnen betekent ook pas in de avonduren eindigen – kende Nederland twaalf nieuwe kampioenen, zes voor de B- en zes voor de C-lijn. Het publiek, dat de dag had doorgebracht op het puntje van hun stoel van de spanning, keerde huiswaarts en de organisatie maakte zich op voor de tweede finaledag in Ahoy.

Verslag GymPOWER landelijke acrofinales 2019

De acrofinales in Rotterdam Ahoy werden zoals gewoonlijk uitgezonden via de livestream van Acrogym TV. Van de finale in de C-lijn zijn enkele screenshots gemaakt en in de gallerij hierboven gepubliceerd ter illustratie van dit artikel. Het verslag van GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER van alle acrogymfinales van 2019, op niveau A tot en met E, is verdeeld over de volgende artikelen:

Artikel en verslagen onder persaccreditatie van © GymPOWER i.s.m. © AcroGymPOWER | Credits tekst dit artikel en alle voorbeschouwingen en wedstrijdverslagen landelijke finales A- t/m E-lijn © Martine Hooijenga-Le Duc; interviews, videobeelden en video-edit © Casper Beijn | Credits fotografie © Martine Hooijenga Le Duc, © Casper Beijn, © Ineke Klaassen en © Therry da Silva | Credits screenshots livestream (inclusief inzetfoto: Lamis van den Bosch & Liam Saanen van GV DOS Monster) © AcrogymTV

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.