Landelijke Acrofinale 2019 C-lijn in Ahoy

Landelijke Acrofinale 2019 C-lijn in Ahoy
Foto © Therry da Silva

ROTTERDAM – Ruim honderd acroteams van 38 verenigingen aangesloten bij de KNGU waren overgebleven na alle voor- en plaatsingswedstrijden en die mochten op zaterdag 22 en zondag 23 juni 2019 in hal 1 van Rotterdam Ahoy  hun beste oefeningen laten zien in de ultieme eindstrijd van het seizoen voor drie van de vijf acroniveaus: C, B en A. Dit wedstrijdverslag van GymPOWER besteedt aandacht aan de teams in de C-lijn, die op zaterdag 22 juni 2019 in actie kwamen in hun landelijke finale.

Kennelijk door de andere locatie werd de dagindeling op zaterdag wel wat anders dan de acroteams gewend waren: de hal was nog niet gelijk ‘s morgens beschikbaar en dus startte de wedstrijd voor de C-lijn pas om 11:00 uur. Voorafgaand aan hun optreden in Ahoy hadden deze teams een lang en enerverend traject in etappes moeten afleggen en honderden concurrenten achter zich gelaten. In heel Nederland hebben teams in de C-lijn eerst per district aan voorwedstrijden meegedaan om zich te kwalificeren voor de districtskampioenschappen. De besten daar mochten doorstromen naar de halve finale waar uiteindelijk 116 teams op de vloer stonden, en de hoogst geklasseerden op die wedstrijd – totaal waren het dertig teams die het NK-limiet behaalden – mochten uiteindelijk op zaterdag 22 juni 2019 in Ahoy tijdens de landelijke finale hun oefeningen laten zien. Een grote eer en voor alle dertig de bekroning van een mooi seizoen.

Enerverend voortraject en strenge jurering

Opvallend was dat dit weekend de jurering vrij streng was. Zaten de beste zes teams in de C-senior damesparen in de halve finale nog allemaal tussen de 48,040 en 48,540, dus binnen een half punt van elkaar, op het NK was er geen team dat de 48 wist te bereiken. Het waren Floor van Dongen en Maura de Boer van het Turninstituut uit Hoogezand die uiteindelijk door vooral een hoge technische score op hun tempo-oefening zich wisten te onderscheiden en het goud omgehangen kregen. Ze namen bijna een half punt voorsprong op Eline Versteeg en Floor Versteeg van Exalto Sport Lunteren die het zilver verdienden boven Evelien Hotting en Liv Jansma van GV CCO Zaandam die het brons bemachtigden.

Bij de damesgroepen wél een duidelijke favoriet. Romy Holtvluwer, Serena Holtvluwer en Dewi Ganzeboom van Acro DOS Rijssen draaiden een prachtig en qua punten stabiel seizoen, wat zij hier in Ahoy bekroonden door – mede dankzij hun sterke technische scores – met voorsprong het goud en de nationale titel te verdienen. Tessa Koch, Darja Koullen en Jaimy Eymael van GV Olympia Landgraaf waren de hoogste doorstromers uit district zuid en de grote kanshebbers voor het zilver, en ook zij maakten alle verwachtingen waar met twee sterke oefeningen. Het brons ging naar Chawila Putirulan, Lynn van Munster en Lisa Dijkgraaf van SVH Hellendoorn & Fysion Nijverdal.

Deze diashow vereist JavaScript.

Sterke technische scores en groeiende lijn

Bij de damesparen C-junior werden de verwachtingen overhoop gegooid. Hadden Bente Duurinck en Nicky Bierings van BredaGym in de districts- en halve finales goud, hier op het NK ging het niet zoals gepland. Maar zoals dat gaat in de keiharde sportwereld bood dit kansen voor de overige teams. Hanna Bol en Noortje Bijlsma van Adonis Sportacrobatiek Leek hebben dit seizoen een groeiende lijn meegemaakt van wedstrijd naar wedstrijd, en bleken die op dit NK te hebben doorgezet : een prachtige gouden medaille voor dit team was het resultaat. Loïs Starreveld en Jasmijn Nissink van CGV Wilhelmina Kampen volgden met zilver, terwijl Meike Sikma en Roos van Dalfsen van Sportacrobatiek Zwolle het brons omgehangen kregen.

Bij de damesgroepen waren het Jenae Beumer, Desi Giebels en Renè Koetsier van Sportacrobatiek Zwolle die met het goud naar huis gingen. Trio Famke van Erp, Isa van Alebeek en Vera van Geenen van Stichting Flik-Flak had een lastige start van het seizoen gemaakt maar daarna omhoog geklommen. In de halve finale wonnen zij nog het goud, hier in Ahoy behaalden zij de zilveren trede van het erepodium. De bronzen positie was voor GV CCO Zaandam met de mooie oefeningen van Elin Hoogstad, Finette Jansen en Luna Mulderij. Een succesvolle wedstrijd dus voor deze club, die hier met twee teams stond die beiden met een medaille huiswaarts mochten keren.

Keiharde sportwereld en strakke oefeningen

Deze diashow vereist JavaScript.

Van de C-senior gemengde paren was er slechts één die het juiste limiet voor de NK behaald had, en dus hadden Floris van Vliet en Isabel Augustijn van Gymsport Leiden geen concurrentie. Met strakke oefeningen konden zij toch optimaal genieten van hun deelname. Ook bij de C-junior categorie was er een eenzaam gemengd paar. Steffi Das en Jens Jorissen van GV Voorwaarts Veldhoven zetten ondanks het gebrek aan concurrentie twee nette oefeningen neer voor het goud.

Verslag GymPOWER landelijke acrofinales 2019

De acrofinales in Rotterdam Ahoy werden zoals gewoonlijk uitgezonden via de livestream van Acrogym TV. Van de finale in de C-lijn zijn enkele screenshots gemaakt en in de gallerij hierboven gepubliceerd ter illustratie van dit artikel. Het verslag van GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER van alle acrogymfinales van 2019, op niveau A tot en met E, is verdeeld over de volgende artikelen:

Artikel en verslagen onder persaccreditatie van © GymPOWER i.s.m. © AcroGymPOWER | Credits tekst dit artikel en alle voorbeschouwingen en wedstrijdverslagen landelijke finales A- t/m E-lijn © Martine Hooijenga-Le Duc; interviews, videobeelden en video-edit © Casper Beijn | Credits fotografie video © Martine Hooijenga Le Duc, © Casper Beijn, © Ineke Klaassen (ook foto’s galerij in dit artikel) en © Therry da Silva (foto inzet: Renée Fleury en Sjoukje Spijkerman van CGV Wardy uit Wiarda; ook foto’s galerij in dit artikel) | Credits screenshots livestream © AcrogymTV

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.