NK & Ahoy Cups RG 2019 in Rotterdam

NK & Ahoy Cups RG 2019 in Rotterdam
Foto © Therry da Silva

ROTTERDAM – De bekroning van het wedstrijdseizoen in de ritmische gymnastiek voltrok zich zoals gebruikelijk ook tijdens ‘DG The Finals’, het landelijke finaleweekend van de KNGU op 22 en 23 juni 2019 in Rotterdam Ahoy. Verdeeld over twee dagen kwamen senioren, junioren, pre-junioren en benjamins in de hoogste divisie zowel individueel als met de groepen in actie in het Sportpaleis en in hal 4. Daarnaast werd er gestreden door clubteams en tweede divisie groepen om de Ahoy Cup. De setting was perfect voor de Olympische sport die zich langzaam maar zeker op eigen kracht als een feniks verheft in Nederland. RG leeft in Nederland en dat is een understatement! Verslaggevers van GymPOWER gingen kijken en maakten deze (beeld)reportage. 

Dat de ritmische gymnastiek dit jaar weer op beide dagen in het Sportpaleis mocht staan en met haar senioren het jaarlijkse kampioenenbal van de KNGU vroeg in de ochtend – met een nog heel leeg Epke-vak – mocht openen was een grote eer die de gymnastes ook waardig wisten te dragen. Deze prestigestrijd voor de sporters is bovenal op dit moment suprême in Ahoy het beste te kunnen tonen. Mooi om te zien dat de wisseling van de wacht in generaties en categorieën ook deze sport heeft bereikt met op de een of andere manier of plek een glansrol voor eerstejaars gymnastes, maar ook voor routiniers en toppers van nu en weleer die het stokje overdragen.

Wisseling van de wacht in generaties

Al blijft het een gouden regel, ook in deze sport, dat als je het algemeen niveau wil verhogen en de sport serieus wil nemen er nog meer geïnvesteerd moet worden vanuit het algemeen belang in de breedte en in de hoogte met meer trainingsuren, deskundigheidsbevordering en gerichte promotie, alsook dat je je laat versterken door invloeden en ontwikkelingen uit andere artistieke (gym)sporten. Wat dat betreft, was het bijzonder om te zien dat toptrainers Sjanie Hellema (RG) en Emil Angelov (acrogym) in Ahoy bij de finalewedstrijden in hal 1 en 4 met grote belangstelling stonden te kijken naar hoe dat eraan toeging bij een sport met grote raakvlakken met hun eigen sport.

Nog geen enkele heer op de RG-vloer in Ahoy, maar wellicht heeft de internationale herenwedstrijd op het prestigieuze AmsterdaMMasters 2019 genoeg inspiratie gegeven om deze mogelijkheid te realiseren in Nederland. Zeker nu de KNGU meedoet met de actie van de NOC*NSF die als uitgangspunt heeft om de keuzes van iedereen te accepteren in de sportwereld. Het recht op sportplezier is voor iedereen en dat kan als je in de sportarena kan doen wat je leuk vindt en goed in bent en wordt beoordeeld op je kunnen en niet op wie je bent.

Kampioenstrijd in Sportpaleis Ahoy

Uiteindelijk draaide de individuele kampioenstrijd bij de senioren zoals verwacht, gezien de uitslag van de voorrondes en de onderdeelfinales op 25 mei 2019, om drie gymnasten die op hun best het elkaar in Ahoy nog erg moeilijk hadden kunnen maken. Het werd een finale met een flinke dosis emotie, zenuwen en druk. De ‘upcoming queen’, eerstejaars Cheyenne Stoffer van GTV De Badhoeve uit Amsterdam was op haar sterkst in Ahoy en behaalde voor Nederlandse begrippen drie keer een topscore met hoepel (15,950), bal (15,800) en knotsen (16,250) om de overwinning te bezegelen: 58,550 punten. Met een beloftestatus van de NOC*NSF en haar eerste Nederlandse titel op zak, meer dan welke eerstejaars senior ritmisch gymnaste in Nederland ooit over heeft kunnen dromen, is het afwachten wat de toekomst in petto heeft voor de veelbelovende jonge kampioene.

Met het laatste onderdeel, met lint als handmateriaal, maakte Stoffer het zich enigszins nog moeilijk door zich te verstrikken voor de derde score in dit veld (10,550). Haar topsportmentaliteit openbaarde zich, want ze was niet tevreden hiermee hoeveel euforie het resultaat met het andere handmateriaal en allround haar achterban ook bezorgde. Melinda Özcan van RKSV Wilskracht uit Alphen aan den Rijn – de Nederlands kampioene van 2017 die dit seizoen een indrukwekkende comeback maakte na een jaar sabbatical – besefte dat ze haar kans definitief liet liggen door in haar laatste beurt, een niet foutloze knotsenoefening af te leveren (12,600). De Nederlands kampioene van 2018 Yasmin van Es van Rhythmic Dreams Gymnastics (RDG) Academy uit Hoofddorp wist met goede scores met bal (13,450) en lint (12,700) het meerkampbrons veilig te stellen (46,400).

Na afloop vertelden zowel Stoffer als Özcan aan GymPOWER hoe ze er tegen aan keken. Allebei met een verrassend nuchtere kijk en analyse van de feiten. De één kijkt met zelfvertrouwen vooruit, de ander blikt tevreden terug op haar actieve sportcarrière. Beiden geven een duidelijk signaal af voor wie in Nederland iets wil bereiken in de ritmische gymnastiek. In bovenstaande video is een deel van deze interviews te bekijken en beluisteren. Meer volgt in het GymPOWER Sportmagazine.

Brons door Nederlands paspoort

Wat betreft de andere, jongere leeftijdscategorieën, – junioren, pre-junioren en benjamins – die hun titelstrijd in de beslotenheid van hal 4 moesten afwerken, bezorgde junior Barbara Galek-Olsthoorn met 50,150 punten GTV De Badhoeve – samen met senior kampioen Cheyenne Stoffer – na lange tijd weer ‘de dubbel’. Ze blonk uit met haar knotsenoefening (14,500) en wist met constante cijfers de nationale titel binnen te halen. Valeria Baars van RDG Academy – met hogere uitgangswaardes op drie onderdelen en de hoogste scores met bal (13,200) en knotsen (14,900) – werd tweede. Het duel om het brons tussen Julia van Gils van RGC Eleganza (48,150) en Laila van Es van RDG Academy (45,000) was net zo spannend en werd beslecht met lint.

Bij de Pre-Junioren blonk Anne Werner van RGC Eleganza uit met haar vloeiende oefeningen op de RG-vloer die haar het goud opleverde (39,600), gevolgd door Femke Barhorst van RKSV Wilskracht (37,700) en clubgenote Iza van de Burgt (36,450). Clubgenote Polina Leonovich, deed het eigenlijk beter met 37,100 punten, maar kon geen aanspraak maken op het NK-brons omdat ze vanwege haar paspoort buiten mededinging meedeed. Dat overkwam ook Kseniia Bozhoglo van Ritmica RGC Alkmaar met 21,000 punten in de categorie Benjamins. Clubgenotes Indy Veltman (20,850) en Daniella Boas (21,400) werden respectievelijk derde en tweede en de kampioenstitel ging naar Annamaria Visotskaja van RGC Eleganza die wel een Nederlands paspoort kon overleggen (22,800).

Overigens werd in deze twee categorieën een open klassement bijgehouden, waardoor Leonovich en Bozhoglo aan het eind toch het erepodium konden beklimmen en het brons omgehangen kregen voor hun inspanningen.

Prachtig kijkspel bij NK groepen

Bij de groepen op de zondagochtend handhaafde RKSV Wilskracht de status van Nederlands kampioen met 14,500 punten voor een prachtige groepsoefening met bal. Het lukte de groep van GTV De Badhoeve geen derde kampioensbeker te pakken voor de club, maar werd wel tweede met een mooie score 13,800 punten. De groep van GV Vogel uit IJsselstein hield met 11,400 punten de andere zes groepen van het NK-brons af. Met het keuzemateriaal (hoepel en/of bal) meldde de combigroep I van GV Olympia Papendrecht& Gymsport Leiden zich voor de eerste plaats met 12,850 punten, gevolgd door de groep van RDG Academy (10,900) en de combigroep II van GV Olympia Papendrecht & Gymsport Leiden (10,250).

Bij  de junior groepen ging de kampioenstitel met de hoepeloefening naar de groep van RGC Eleganza (11,800), gevolgd door de groepen van RDG Academy (9,300) en OBQ Leeuwarden (8,700). Met lint ging de kampioenstitel naar de groep van OKK Dordrecht (6,600), gevolgd door OBQ Leeuwarden (6,150) en GTV Hilversum (4,700). De groep van RKSV Wilskracht bij de pre-junioren zorgde met de bal-oefening voor een tweede kampioensbeker voor de club (11,850), gevolgd door de groepen van GTV De Badhoeve (11,450) en SVOD Deventer (6,300). Met hoepel won de groep van Ritmica RGC (11,400), gevolgd door de groep van RKSV Wilskracht – die het goud verspeelde met 0,3 aftrek (11,150) – en de groep van GTV De Badhoeve (7,450).

Het allermooiste kijkspektakel op dit NK leverde groepsfinale zonder materiaal bij de benjamins in hal 4 op, door een groot en sterk deelnemersveld èn de getoonde prachtige choreografieën. Hier ging de groep van RGC Eleganza met de eer van de kampioenstitel (12,200) strijken, gevolgd door de groepen van Ritmica RGC (11,900) en van GV Olympia Papendrecht & Gymsport Leiden (10,500). Met de hoepel-oefening behaalde de groep van Turning Spirit Almere de kampioenstitel (8,150) en de groep van OKK Dordrecht het zilver (6,900).

Ahoy Team Cup en wedstrijden

Naast de NK-finales stonden ook de Ahoy Cup-wedstrijden op het programma voor de RG-sport, ook een sportieve prestigestrijd voor de clubs, de trainsters, sporters en groepen. Opvallend was dat de toegekende scores hier veel hoger lagen dan bij het NK dat kennelijk gejureerd werd volgens de strenge internationale FIG-code. De Ahoy Team Cup 2019 had een spannende ontknoping. Deze clubteamstrijd werd gewonnen door een combiteam van RGC Eleganza uit Utrecht en SV Twello met liefst 138,110 punten, gevolgd door het dolblije GTV Hilversum dat met 127,800 punten het sterke GTV De Badhoeve uit Amsterdam (126,350) wist voor te blijven.

Bij de Ahoy Cup wedstrijden met bal pakte de senior groep van GTV Hilversum met 19,033 punten het goud, gevolgd door de groepen van GTV De Badhoeve (16,767) en CGV Be Quick Franeker (16,233). Met de keuzemateriaal-oefening (hoepel en/of knots) behaalde de senior groep van CGV Be Quick Franker het goud met 18,983 punten, gevolgd door de groepen van OBQ Leeuwarden (18,633) en GV Attila Utrecht (17,317). Met de zonder materiaal-oefening bij de senior/junior groepen behaalde de groep van GTV Hilversum met 19,000 punten het goud, gevolgd door CGV Be Quick (16,533) en GTV De Badhoeve II (16,233). Bij de junioren met de knotsenoefening behaalde groep I van Turning Spirita Almere het goud met 15,950 punten, gevolgd door de groepen van GTV De Badhoeve (15,300) en GV Sportuna Spijkenisse (13,950).

Met het keuzemateriaal (bal en/of lint) bij de junioren pakte de groep van GV BATO Winschoten het goud met 15,450 punten, gevolgd door de groepen van GTV De Badhoeve (15,200) en Turning Spirit Almere (13,000). Bij groepsoefening met bal bij de pre-junioren pakte de groep van GV Atilla Utrecht het goud met 16,200 punten, gevolgd door de groepen RKSV Wilskracht (15,800) en GV Vogel IJsselstein (14,900). Met hoepel pakte de groep van GV OBQ Leeuwarden het goud (17,050), gevolgd door GV Sportuna Spijkenisse (14,650) en GV Attila Utrecht (14,300). Bij de oefeningen zonder materiaal bij de benjamins pakte groep I van GTV De Badhoeve weer goud (17,417), gevolgd door de groepen van GV Attila Utrecht (17,367) en OBQ Leeuwarden (17,000). Bij de keuzemateriaal-oefeningen (bal of hoepel) behaalde groep I van GTV De Badhoeve wederom het goud (17,600), gevolgd door de twee groepen van GV OBQ Leeuwarden (groep II 17,183 en groep I 17,000).

Muziek en beelden in nieuwsreportages GymPOWER

Het beeldverslag en nieuwsreportage van GymPOWER van het NK en de Ahoy Cup wedstrijden ritmische gymnastiek tijdens ‘DG The Finals 2019’ in Rotterdam Ahoy is te bekijken op het YouTube-kanaal van de Sportredactie van GymPOWER via de link bovenaan dit artikel. Let op: In deze video is via YouTube copyrightvrije muziek verwerkt in plaats van de originele muziek van de oefeningen, om te voorkomen dat de nieuwsreportage c.q. het beeldverslag van GymPOWER wordt verwijderd of zonder geluid wordt vertoond. De gebruikte muziek is uit respect voor de ritmisch gymnastes, RG-groepen en choreografen met zorg uitgezocht om te matchen met de bewegingen op de vastgelegde beelden.

Beelden en tekst in deze (beeld)verslagen en nieuwsreportages kunnen niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de sportredactie van GymPOWER en auteursrechthebbenden elders dan op de media van GymPOWER gepubliceerd worden. Citeren van tekst en beeld kan volgens de daarvoor geldende wettelijke regels en met vermelding en/of tag van bron (© GymPOWER Sportmagazine) en auteur tekst en beeld (zie onderaan dit artikel). Alle rechten worden voorbehouden. Voor beelden gemaakt onder persaccreditatie geldt de (ruimere) AVG-regels in verband met de persvrijheid. Wie geportretteerd is op de op GymPOWER gepubliceerde beelden en daar een vraag over heeft, kan contact met de Sportredactie van GymPOWER opnemen via het contactformulier op deze website.

Credits artikel en (beeld)verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER: © Therry da Silva (tekst en fotografie inclusief coverfoto artikel en video), © Casper Beijn (interviews en deel actiebeelden) met een bijdrage in de fotografie van © Yoshida Rosenboom, © Ineke Klaassen en © Bart Treuren/©Rgym.eu | Credits muziek video © Movavi en via © YouTube: ‘Tango mango’ © Quincas Moreira; ‘Down’ © Joey Pecoraro; ‘A quiet thought’ © Wayne Jones; ‘Realization’ © Hanu Dixit; ‘Bellissimo’ © Doug Maxwell; ‘Time passing by’ © Audionautix

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.