Strijd in Ahoy om acrotitels en EK-tickets

Strijd in Ahoy om acrotitels en EK-tickets
Foto © Martine Hooijenga-Le Duc: Tempo Kiki Rosmalen, Isa Poelen en Jiska Schuttert De Leleaart Wijchen

ROTTERDAM – Ruim honderd acroteams van 38 verenigingen aangesloten bij de KNGU waren overgebleven na alle voor- en plaatsingswedstrijden, en die mochten hier op zaterdag 22 en zondag 23 juni 2019 hun beste oefeningen laten zien in de ultieme eindstrijd van het seizoen voor drie van de acroniveaus: C, B en A. Grootste leverancier van dit NK was Sportacrobatiek Zwolle met liefst dertien teams op de vloer. Het hoogste aantal medailles (twee goud, zes zilver en twee brons) was dan ook voor SAZ, wat een mooie bevestiging is voor de vereniging. De grootste gouddelver op het NK was de Acro Academy Noord-Nederland (AANN) die met negen teams in twaalf categorieën in acht ervan de Nederlands Kampioen leverde, een historische prestatie. Dit wedstrijdverslag van GymPOWER besteedt aandacht aan het NK acrogym in de A-lijn tijdens ‘DG The Finals 2019’ in Rotterdam Ahoy.

De A-lijn kwam op zondag op de vloer. Maar liefst 44 teams op deze dag, mede omdat er méér leeftijdscategorieën in de A zijn. Kennen de B- en C-lijn alleen een onderscheid in Senioren en Junioren, bij de A-lijn zijn die Junioren verdeeld in twee leeftijdscategorieën en komen ook Jeugd en Pupillen teams op de vloer. Veel categorieën dus, waardoor er opnieuw 12 kampioenstitels te verdelen waren.

Twee teams op Europese Spelen in Minsk

Allereerst : bij de A-lijn dit jaar géén senior damesparen of mixparen op de vloer. Senior damespaar Lotus van Zoggel en Amber Köppen van De Leleaart Wijchen waren de enigen die zich dit jaar in deze categorie opgegeven hadden. Het duo, dat vorig jaar in de B-lijn nog Nederlands Kampioen werd, wist een niveau hoger het verplichte limiet voor de Nederlandse Kampioenschappen niet te behalen. Ook gemengd paar René Visser en Madé Verbrugge van GV DOS Monster liep tegen deze limiet aan, en zal in Ahoy niet op de vloer verschijnen.

Het enige andere gemengde paar, Stef van der Locht en Fenne van Dijck van Acro Flik-Flak Den Bosch, deed dit jaar niet mee aan de plaatsingswedstrijden: ten tijde van het NK zitten zij in Minsk om daar namens Nederland deel te nemen aan de Europese Spelen. Een grote eer, maar daarmee is het voor hen onmogelijk om in Ahoy aan de start te verschijnen. Clubgenoten Fem van Os, Lynn de Bock en Lotte van Vugt zijn hier om dezelfde reden afwezig. Aan de andere kant van Europa schreven ze geschiedenis voor de Nederlandse sportacrobatiek.

Genoeg vuurwerk en strenge jureringen

Gelukkig nog genoeg vuurwerk over op de finale voor A-senior damesgroepen in eigen land. Het niveau lag namelijk hoog dit jaar, en er kwam prachtig acro-spektakel op de vloer. Ook deze dag strenge jureringen, slechts twee teams wisten de grens met 27 punten te doorbreken. Eén daarvan was het trio Fei Oudhof, Nanda Huisman en Remke Huisman van Acro Academy, die met drie schitterende oefeningen de hoogste dagscore neerzette en het goud in ontvangst nam. Het zilver ging naar Liz van der Heijden, Ilze Thoonen en Lotte Rovers van V&K Uden, die het hele jaar ook al sterke oefeningen neerzetten. Brons was er voor Faye Hubers, Sharon Elshof en Lisanne Elshof van De Leleaart.

De damesgroepen waren dit jaar de énige senioren op het NK. De A-lijn staat er om bekend soms heel kleine categorieën te hebben, en bij de Junioren is dat ook duidelijk. Bij de junioren 2 twee damesparen die samen de strijd aangaan. Net als in de plaatsingswedstrijden waren Lola van der Zande en Sequoia Steensma van Sportacrobatiek Zwolle hier sterker dan concurrenten Jiska Batema en Anniek Rutze van Adonis Sportacrobatiek, zodat de eersten zich kampioen mochten noemen en de tweeden het zilver in ontvangst namen. In de damesgroepen waren Amber Bosma, Famke van Wieren en Yanouk Visser van Acro Academy de enigen die het limiet behaald hadden. Op balans konden ze hier niet hun beste oefening neerzetten, maar hun tempo- en combinatie-oefening waren wel heel mooi.

Sterke concurrentie voor kampioenschap

In de Junior 1 kwamen drie damesparen uit. De strijd om het goud zou hier vooral gaan tussen Anna Koster en Robin Hooijenga van Acro Academy/SV Donkerbroek en Luca Munsterman en Carlijn Gijsendorffer van Sportacrobatiek Zwolle. Uiteindelijk waren het Koster en Hooijenga die het goud in ontvangst mochten nemen, en mochten Munsterman en Gijsendorffer de zilveren trede van het erepodium betreden. Het brons was hier voor Renske van der Burgt en Indy Smits van V&K Uden.

Zoals bij de meeste gemengde paren categorieën ook hier een eenzaam paar, maar wel een die voor spectaculair acro wist te zorgen. Marten-Lin Visser en Tess Offringa (Acro Academy/SV Donkerbroek) kunnen dan ook trots zijn op hun kampioenschap. Het goud bij de groepen was met voorsprong voor Arjenne Steenbergen, Nova Houtman en Myrthe Tognini van Acro Academy/FC Meppel, maar ook het trio Chelsy Dijkstra, Amber Voolstra en Sidney de Vente van Sportacrobatiek Zwolle zette strakke oefeningen neer voor hun zilveren medaille.

Eenzame categorieën, kostbaar tijdsfoutje

In de Jeugd was het iets minder spannend. De favorieten bij de damesparen, Guusje van Vugt & Nikky van Berkom van Stichting Flik-Flak, maakten de verwachtingen hier waar met strakke oefeningen en namen dus zeer verdiend het goud in ontvangst. Ook de grote kanshebbers voor zilver, Kayleigh Pijpaert en Annique ten Braak van GV DOS Monster, wisten deze lijn door te zetten en ondanks een tijdsfoutje in balans het zilver te verdienen. De bronzen positie was voor Chanelle Dewnarain en Indy Gjaltema van Adonis Sportacrobatiek. In de Jeugd ook een gemengd paar, te weten Ismay de Wit en Joep Sauve van Stichting Flik-Flak. Dat zij geen concurrenten hadden demotiveerde hen niet – ze zetten nog steeds twee indrukwekkende oefeningen neer.

De categorie damesgroepen werd een indrukwekkende wedstrijd. Wie de plaatsings wedstrijden gevolgd had kon de winnaar al voorspellen: Xiao Mei Harms, Lisanne Hulder en Inge Speerstra van Acro Academy/WSBF Surhuisterveen draaiden stabiel en consequent schitterende oefeningen. Maar ook de overige teams zetten een mooie wedstrijd neer. Het waren zoals verwacht  Djamilla Wisselink, Nynke Veenma en Emma Heitbrink van Sportacrobatiek Zwolle die er met het zilver vandoor gingen, terwijl hun clubgenoten Yousra Ben Haj Fredj, Loren Klink en Kiara Palsma de bronzen medaille in ontvangst namen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Stabiele oefeningen, ex aequo voor zilver

In de A ook een categorie Pupillen. Hoewel een categorie met die naam jaren geleden al bestond, is de laatste jaren getracht de Pupillen dichter bij de internationale “Youth” te brengen en is het niveau dus flink gestegen. Hier bij de damesparen goud na de mooie oefening van Carola van Dijk en Inge Stienstra (Acro Academy/WSBF Surhuisterveen), die bijna een punt voorsprong hadden op nummers twee. Nummers, meervoud, want er ontstond een gedeelde tweede plaats nadat Loïs Ankersmit en Denya Kuiper van Sportacrobatiek Zwolle en Cheyenne van den Berg en Lena van der Meer van GV DOS Monster precies gelijk scoorden. In zo’n geval is het gebruikelijk om géén nummer drie te hebben, zodat het podium wat anders verdeeld was.

Ook in deze jonge leeftijdscategorie een mixed paar. Rebecca Groote en Ties Oosterhof van Acro Academy wisten een strakke oefening neer te zetten voor hun gouden medaille. In de groepen hadden Esmee Fuhr, Zoe de Wit en Amber Homminga van Stichting Flik-Flak duidelijk de overhand. Een des te grotere prestatie als men weet dat zij begin dit seizoen door een blessure nog uitgeschakeld leken. Dafne Koster, Indy Palsma en Sanne van Dalfsen waren elke plaatsingswedstrijd hoger in de ranking geëindigd en mochten hier op het NK na een keurige oefening het zilver in ontvangst nemen. Tot slot een bronzen medaille voor Merel Veenstra, Lieke Bakker en Roos Jonkman van Adonis Sportacrobatiek.

Spektakel en historisch grote EK-delegatie

Ondanks het gemis van de twee afgevaardigde teams voor de European Games blijft er nog genoeg spektakel over voor de fans van het Nederlandse acrogym. Voor het publiek volop genieten, voor de gymnasten een spannende finale, die ook meetelt in de kwalificatieprocedure voor de Europese Kampioenschappen. Nederland lijkt hier met een mogelijk historisch grote delegatie teams naar toe te kunnen gaan, zodat voor veel teams het seizoen nog niet afgelopen lijkt.

Waarschijnlijk mogen senior mixpaar Stef van der Locht en Fenne van Dijck en senior trio Lynn de Bock, Lotte van Vugt en Fem van Os hun deelname aan de Europese Spelen 2019 in Minsk, Wit-Rusland, als gelijkwaardig aan de kwalificatieprocedure zien. Wie de scores van de plaatsingswedstrijden en het NK naast de kwalificatienormen legt, zoals die te vinden zijn op de website van de KNGU, ziet dat de volgende teams daarnaast aan deze normen voldaan hebben.

Teams die kwalificatienormen EK haalden

 • Senior trio Nanda Huisman, Remke Huisman en Fei Oudhof van Acro Academy
 • Senior trio Lotte Rovers, Ilze Thoonen en Liz van der Heijden van V&K Uden
 • Junior 2 trio Amber Bosma, Famke van Wieren en Yanouk Visser van Acro Academy
 • Junior 1 duo Robin Hooijenga en Anna Koster van Acro Academy/SV Donkerbroek
 • Junior 1 duo Carlijn Gijsendorffer en Luca Munsterman van Sportacrobatiek Zwolle
 • Junior 1 mixpaar Marten-Lin Visser en Tess Offringa van Acro Academy/SV Donkerbroek
 • Junior 1 trio Myrthe Tognini, Nova Houtman en Arjenne Steenbergen van Acro Academy/FC Meppel
 • Junior 1 trio Zola Vorstius Kruyff, Kaya Honders en Mila te Lam van Stichting Flik-Flak
 • Jeugd duo Guusje van Vugt en Nikky van Berkom van Stichting Flik-Flak
 • Jeugd duo Annique ten Braak en Kayleigh Pijpaert van GV DOS Monster
 • Jeugd mixpaar Ismay de Wit en Joep Sauve van Stichting Flik-Flak
 • Jeugd trio Inge Speerstra, Lisanne Hulder en Xiao Mei Harms van Acro Academy/WSBF Surhuisterveen
 • Jeugd trio Emma Heitbrink, Nynke Veenma en Djamilla Wisselink van Sportacrobatiek Zwolle
 • Jeugd trio Britney Bordewijk, Lynn Kremers en Lynn van Vugt van Stichting Flik-Flak

Al met al belooft dit prachtige NK nog een mooi staartje te gaan krijgen in de vorm van een spannend EK met sterke Nederlandse deelname! De Europese Kampioenschappen zullen worden gehouden in Holon, Israël van 24 oktober tot en met 3 november 2019.

Verslag GymPOWER landelijke acrofinales 2019

De acrofinales in Rotterdam Ahoy werden zoals gewoonlijk uitgezonden via de livestream van Acrogym TV. Van de finale in de C-lijn zijn enkele screenshots gemaakt en in de gallerij hierboven gepubliceerd ter illustratie van dit artikel. Het verslag van GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER van alle acrogymfinales van 2019, op niveau A tot en met E, is verdeeld over de volgende artikelen:

Artikel en verslagen onder persaccreditatie van © GymPOWER i.s.m. © AcroGymPOWER | Credits tekst dit artikel en alle voorbeschouwingen en wedstrijdverslagen landelijke finales A- t/m E-lijn © Martine Hooijenga-Le Duc; interviews, videobeelden en video-edit © Casper Beijn | Credits fotografie © Martine Hooijenga Le Duc (inclusief inzetfoto en foto’s galerij in dit artikel), © Casper Beijn, © Ineke Klaassen en © Therry da Silva | Credits screenshots livestream © AcrogymTV

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.