V&K Uden viert met Celebrate! in Markant

V&K Uden viert met Celebrate! in Markant
Foto © Therry da Silva: Trainersstaf V&K Uden

UDEN – Op zaterdag 29 juni 2019 vierde gymnastiekvereniging V&K Uden haar zestigjarig bestaan met twee voorstellingen van haar jubileumshow ‘Celebrate!’ in theater Markant. De vereniging gaf zichzelf een mooi cadeau met dit groots gymsportfestijn dat nog lang zal nazingen in het kleine dorp in Noord-Oost Brabant. Compleet met rode loper en live muziek en zang van de jonge Kim Weijters en de nieuwe ‘band zonder naam’, werd tijdens de twee keer zo goed als uitverkochte voorstellingen intens genoten van het adembenemende en ontroerende kijkspektakel waaraan zo’n driehonderd sporters, hun ouders en familieleden, hun trainers/coaches, alle clubvrijwilligers en supporters, voormalige (ere)leden en ‘celebrities’ hun bijdrage leverden om de kracht van de club te tonen in de breedte, de lengte en de hoogte in al haar gymdisciplines: een vereniging immer in beweging! GymPOWER nam er op uitnodiging een kijkje.

Foto © Therry da Silva: Fenne van Dijck en Stef van der Locht trakteerden op hun combi-oefening van wereldklasse
Foto © Therry da Silva: In dat cadeautje zat een opgevouwen gymnaste

Zoals het mixed acropaar bestaande uit Stef van der Locht en Fenne van Dijck die al een paar jaar bij Flik-Flak Den Bosch trainen maar hun turn- en acrobasis bij V&K Uden kregen. Afgelopen week deed het duo namens Nederland nog mee aan de tweede editie van de Europese Spelen in Minsk, Wit-Rusland, waar ze sporthistorie schreven en internationaal hoge ogen gooiden door in een sterk veld drie keer de vierde plaats te behalen met hun tempo-, balans- en combi-oefeningen.

Mixed acropaar trakteert op wereldroutine

De verrassing was groot, want het bleef niet alleen bij de tijd om het feest van hun voormalige club bij te wonen en zich geduldig te laten interviewen door presentatrice Ingrid de Krieger voor een volle zaal enthousiaste en trotse Udenaren. Ze trakteerden het publiek ook nog op hun sublieme combi-oefening van wereldklasse. De choreografie op de wereldhit ‘I surrender’ van Celine Dion is op zich al fenomenaal, maar hun dynamische vertolking ervan, beheerst maar toch vol overgave, was adembenemend en pakte hier ook de hele zaal in, tot twee keer toe. De twee zijn dankbaar om namens Nederland op zo’n groot internationaal titeltoernooi te hebben kunnen staan, zij aan zij met toppers uit Europa, niet alleen uit de acrogym maar uit alle andere gymsporten. Hoe ver ze ook hebben kunnen komen, hun eerste stappen in de gymsportwereld waren bij V&K.

Foto © Therry da Silva: Loes Linders en presentatrice Ingrid de Krieger
Foto © Therry da Silva: moeder en dochter genieten samen van de show

Een andere bijzondere eregast op het feest van V&K Uden was voormalig Oranjeturnster en wakeboardster Loes Linders die met haar dochtertje de cirkel rond maakt bij haar eerste club. Ze traden op met de ouder en kindgroep ‘Guppiegym’ die ook betrokken werd bij het V&K-feest op het theaterpodium. Van enkele kleintjes zag je dat ze entertainers in de dop zijn en nu al gek zijn op gym èn show. De dochter van Linders had een turnpakje aan en was met enige aanmoediging van moeders goed bezig met het dansen. Al keek ze af en toe ook verlangend naar de airtrack en andere turn- en springtoestellen die alvast uitgestald stonden op het podium voor de volgende groepen, de turn(st)ers en de freerunners.

Linders vond het duidelijk prachtig om te zien hoeveel passie haar dochtertje al voor bewegen heeft. Ze werd ook naar voren geroepen door De Krieger die haar aan de jonge generatie voorstelde en hen vertelde over haar roemrijke turncarrière. De nu 32-jarige Linders sprak met liefde over haar oude sport en vond het leuk om haar dochter nu in haar eerste stappen in de gymsportwereld te mogen begeleiden. Al windt ze er nog steeds geen doekjes om: “Turnen is zeker een leuke sport om te doen, maar het is niet altijd even leuk. Als je daar maar rekening mee houdt.” 

Linders: “Turnen is leuk, maar niet altijd!”

Foto © Therry da Silva: demogroep ‘Mime’

Op haar twaalfde liet ze haar huis en thuisclub V&K Uden achter om een lange en onzekere weg te gaan langs vele gastgezinnen en topsportclubs in Nederland en België om ooit op de Olympische Spelen te kunnen turnen. Ze behaalde vele nationaal en internationaal aansprekende resultaten en ze kwam heel dichtbij de vervulling van haar ultieme sportdroom. Voor de jongere generatie stond er een onbekende moeder op het podium die geëerd werd door een club die nog steeds trots is op haar prestaties, doorzettingsvermogen en strijdlust. Voor de oudere generatie die haar fanatiek op de voet gevolgd heeft en haar elk moment heeft aangemoedigd in haar enerverende sportcarrière, was het een verrassing.

Een prachtig moment om de Nederlandse turnheldin weer te zien, daar staande in alle rust en eenvoud. Een sportieve en sterke dame die vrede heeft gesloten met zichzelf en haar verleden, haar verdiensten op waarde weet te schatten en het goede behouden heeft en doorgeeft aan haar dochter.  Het was juist ook een momentum in deze jubileumviering om te beseffen wat de meerwaarde van een stabiele sportclub is als veilige haven, ook voor sporters die meer en verder willen dan alleen recreatie of leuk bezig zijn met wedstrijdsport. Linders beaamde dat de goede band die ze behield met de mensen van haar eerste club van grote waarde is geweest in haar leven, in het verleden en nu nog steeds. Voor nu vindt ze het leuk dat haar dochtertje aan het gymmen is bij haar oude club.“De tijd zal het wijzen of ze daar meer mee wil en kan.”

Met tropische temperaturen binnen

Foto © Therry da Silva: Kim Weijters en band zonder naam

Na dit emotioneel intermezzo zoog het beweegspektakel op het theaterpodium de toeschouwers nog meer op. De organisatiecommissie, de ‘Werkgroep 60 jaar’, onder coördinatie van Jolijn Hoeij-Laarakkers had zienderogen veel werk aan besteed in deze show en veel mensen in beweging gebracht om alle lesgroepen van de club op een leuke manier in deze show in theater Markant te presenteren. Het is en blijft een kunst om met tropische temperaturen buiten honderden mensen in het theater te krijgen en te houden. Het begin was overweldigend, de hele club op het podium en in de zaal aan het swingen op ‘Can’t stop the feeling’ van Justin Timberlake, om te vervolgen met de mooie en krachtige act ‘Mime’ van de demogroep van V&K, met acrobatische dans van grappige, geschminkte clowntjes en een piepklein doosje waar ze de kleinste in opgeborgen hadden. Fabuleus, groepsdans die in sneltreinvaart afgewisseld werd door ingenieuze groepsacrobatiek.

Foto © Therry da Silva: jonge springsters op de airtumblingbaan

Hierna kregen de springers, freerunners, turners en turnsters de vrije hand op de minitrampoline, airtrack, airtumblingbaan en lage en hoge balken met opzetstuk voor het betere kunst- en vliegwerk. Een eureka hadden ze wel door de trainingen voor de show, werd verteld. DJ-muziek en een goede beat blijkt de passende ondertoon om het allemaal dynamisch te houden. In de tweede show kwamen  de ouders op het podium om met hun kroost een aandoenlijk dansje te doen op ‘Maya de Bij’, met RG-materiaal. Dat bleek een waar kunststukje om die guppies zover te krijgen. De vaders en de moeders deden in ieder geval enthousiast mee. Op de tonen van de live interpretatie van Weijters van onze nationale trots ‘Arcade’ – van Eurosongfestival-winnaar Duncan Laurence – namen acrogymnasten Lynn Bongers en Juul Smits hierna de stage over en gaven het publiek kippenvel met hun acroskills & dancemoves, op en naast de canes op het richteltje van de stage.

Kijkspektakel na emotioneel intermezzo

Foto © Therry da Silva: Het V&K-gevoel blijf je houden een leven lang, een vereniging immer in beweging!

Vervolgens kwam de acrogymgroep van V&K twee keer in actie, met daartussen de damesturnselectie (NTS). Sprankelende choreografieën met veel bewegingen, veel vormen, veel lijnen, veel accenten, veel kleur en emotie. Te beginnen met de acrojonkies met een ontroerende act en eindigend met de ouderen die voor het vuurwerk zorgden met weer adembenemend piramidewerk en andere acrobatiek, vloeiend in elkaar gegoten in een knappe choreo. De massale acrobatische groepsdans tussendoor deed je even twijfelen, maar die was toch wel van de turnsters van de club die er ook iets heel moois van wisten te maken tussen alle acrogeweld. Weijters en haar band brachten toen het nummer ‘Treasure’ ten gehore, terwijl er achter de coulissen druk gebouwd werd aan opstelling van spring- en turntoestellen voor de volgende act van de recreatiegroepen en wedstrijdselectie.

Foto © Therry da Silva: Demogroep met Abba-mix Mamma Mia

Met als daverend klapstuk hierna de meer malen geroemde combi-oefening van Van der Locht en Van Dijck die zich snel wisten aan te passen aan de afmetingen van het markante podium. Grote klasse! Om die routine, die je alleen maar met superlatieven kunt beschrijven als fenomenaal en magistraal, van zo dichtbij te mogen zien is een grote eer en het publiek in theater Markant genoot muisstil met volle teugen. Deze wereldtoppers kregen in Uden het grote applaus dat ze toekwam, waarna de show werd afgesloten door de demogroep van V&K Uden op een aanstekelijke ‘Celebration’-mix van, hoe kan het anders, Abba: ‘Mamma Mia!’ Kortom, een mooie show om zestig jaar te vieren, om de kracht en levendigheid van de club te tonen en zeker ook een mooie seizoensafsluiting om al swingend aan de zomervakantie te beginnen.

Meer over V&K Uden 60 jaar – Celebrate!

Op uitnodiging van V&K Uden maakte GymPOWER een uitgebreide registratie van ‘Celebrate!’ met een kijkje achter de schermen, beelden van de show en interviews met markante deelnemers en leden van V&K Uden. Binnenkort is die video ook bij V&K Uden te bewonderen. Meer informatie over V&K Uden is te vinden op de website en de Facebookpagina van de club.

Artikel en verslag © GymPOWER | Credits tekst en foto’s © Therry da Silva | Credits interviews, video(beelden) en -edit © Casper Beijn

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.