NK Roldans besluit seizoen in stijl

NK Roldans besluit seizoen in stijl
Foto © Therry da Silva

KERKDRIEL – Op 29 en 30 juni 2019 werden de Nederlandse kampioenschappen roldansen gehouden in sporthal De Kreek in Kerkdriel, georganiseerd door RC De Ker-Rolls in samenwerking met het Sectie Bestuur Kunstrolschaatsen van de Nederlandse Rollersport Bond (SBK-NBK). Er hadden zich in zeven verschillende leeftijdscategorieën zestig finalisten gekwalificeerd voor het solo dansen. Eén mixed duo had zich gekwalificeerd voor het koppeldansen. De eerste wedstrijddag werd de ‘style dance’ verreden, de tweede dag was voor de ‘free dance’. Ondanks de tropische temperaturen buiten zetten de elegante dames/meisjes en stoere heren/jongens hun beste beentje voor op de wedstrijdvloer. Verslaggevers van GymPOWER namen een kijkje bij de laatste wedstrijdronde op de zondagmiddag. Prachtige choreografieën, glinsterende pakjes, knappe moves en skills, mooie kijksport. Een afronding van het seizoen in stijl.

Foto © Therry da Silva: Sylvia Pistorius in de vrije dans

Tussen de tien Nederlands kampioenen onderscheidde zich wederom Sylvia Pistorius van KRC Rolling uit Nieuwegein, die bij de senior dames, de oudste c.q. hoogste categorie, haar titel prolongeerde met liefst 108,86 punten voor twee prachtige, vloeiende routines. Op beide dagen nam ze met sublieme vertolkingen zowel per dans (SD 46,65 en FD 62,21) als allround ongenaakbaar de eerste positie in het klassement in. Op zondagmiddag wist Pistorius alle aandacht van iedereen in het hele gebouw op zich gericht en gaf het publiek volledig waar voor haar geld. De techniek, de uitvoering, de lijnen, de souplesse, de emotie en expressie, poëzie van de bovenste plank. Superlatieven kwamen tekort om de stijl en power van deze Nederlandse koningin van het kunstrolschaatsen te omschrijven. Op Sylvia Pistorius staat gewoon geen maat. De 26-jarige Woensdrechtse, die zes keer per week traint en daarnaast in de dagbesteding van een verzorgingstehuis werkt, pakte hiermee haar zestiende individuele nationale titel in deze artistieke sport. Nog lang na de wedstrijd stond de stralende sportpersoonlijkheid felicitaties en attenties aan te nemen en ging ze met de fans op de foto.

Op Sylvia Pistorius staat geen maat

Foto © Therry da Silva: Nicky Boer als laatste danser

De laatste deelneemster in de wedstrijd – Nicky Boer van Rolling ’90 uit Moerkapelle – kreeg de extra uitdaging om na het spektakel van Pistorius de eigen routine goed uit de verf te zetten. Nota bene vocht de routinier een spannend duel uit met eerstejaars senior Yvon Swinkels van RV Olympia uit Mierlo om het zilver c.q. het brons. In de voorwedstrijden had Boer aan het langste eind getrokken, maar op het NK begonnen beide met een schone lei. Boer had op de eerste dag met 34,04 punten voor haar verplichte kür een lichte voorsprong genomen op met 33,20 punten. Op de tweede dag gooide Boer alles in de strijd met haar prachtige vrije dans en kreeg daar 41,25 punten voor van de jury die op dit NK voor het eerst gebruik maakte van het nieuwe gedigitaliseerde scoresysteem. Maar Swinkels zette alles op alles in haar tweede routine en behaalde 44,09 punten.

Foto © Therry da Silva: Yvonne Swinkels reed haar laatste kür voor Sylvia Pistorius en Nicky Boer

Dat leverde haar welgeteld met totaal precies twee punten meer (77,29 versus 75,29 punten) het zilver in een grandioos debuut in de hoogste categorie. In de senior categorie kwamen in deze NK-finale geen heren in actie. Dezelfde strijd voerden routinier Daphne Stormbroek (24) van Rolling ’90 en eerstejaars senior Daphne Voogd van KRC Rolling. Op de eerste dag wist Stormbroek, die afscheid wil nemen na dit seizoen, nog de vierde positie in te nemen met 22,70 punten voor haar technische kür, ten opzichte van 22,03 punten voor Voogd. De tweede dag werden de rollen omgekeerd, waarbij Voogd 39,89 punten voor haar vrije dans scoorde en totaal op 61,92 punten kwam voor de vierde plaats. Een goed begin om aansluiting te krijgen met de (inter)nationale top. Stormbroek kwam met 31,82 punten voor haar vrije kür tot totaal 54,52 punten. Met twee stabiele routines behaalde ze de vijfde plaats, een eervolle afronding van een mooie sportcarrière. Merel Meentzen en Julia van Zutven, clubgenotes van Pistorius en Voogd bij KRC, werden respectievelijk zesde met 44,15 punten en zevende met 41,35 punten.

Tien kampioenstitels en eremedailles

Foto © Therry da Silva: De kleine assistent bij de prijstuitreiking stal de show

De andere negen kampioenstitels en eremedailles werden als volgt verdeeld. In de jongste categorie ‘Tots Ladies’ met 11,81 punten ging de titel verrassend naar Lynn Verberk van de Valkenswaardse Rollerclub (VRC), gevolgd door Jay-Jay Emde van KRC (11,42) en clubgenote bij VRC Nine Busters (10,35). In de categorie ‘Minis Ladies’ pakte Gwenn Gilsing van RC De Oude Molen uit Beek en Donk in een aparte ontknoping de kampioenstitel met 24,84 punten. Gevolgd door Tosca Schaap van KRC (21,39) en Bridget van Reeuwijk van Rolling ’90 (20,51). Van Reeuwijk stond na de Style Dance nog eerste en Gilsing derde. In de categorie ‘Espoires Ladies’ werd het een KRC-erepodium: 1. Maureen Versteeg 52,32 punten; 2. Quinty van Lare 42,24 punten; 3. Destiny Ibrahim 41,98 punten. Bij de ‘Espoires Men’ bezorgde Tijmen Hendriks thuisclub De Ker-Rols het goud met 56,78 punten. Elwin Wesdijk werd tweede met 30,02 punten. De twee stonden gebroederlijk omarmd op het erepodium na afloop. Voor Wesdijk en Ibrahim was het hun tweede medaille, want als mixed paar pakten ze in dezelfde leeftijdscategorie het goud met 32,25 punten.

Foto © Therry da Silva: Met z’n vieren op het erepodium van de ‘Youth Ladies’

In de categorie ‘Cadets Ladies’ voorkwam Zoë Teh van Rolling ’90 een compleet erepodium voor de thuisclub De Ker-Rols door de kampioenstitel te grijpen met 45,80 punten. Eva Pompen werd tweede met 39,80 punten en Kyra Swanenberg, ondanks een veel mindere tweede dans, toch derde met 38,16 punten; clubgenote Lieke van Herwaarden werd vierde met 36,03 punten. Na de eerste dag stond Teh nog als derde, maar op de tweede dag gooide ze alles in de strijd met een wonderschone vrije dans voor 25,81 punten wat haar de overwinning bezorgde. Haar clubgenote Anne Looman reed een hele sterke vrije dans voor de tweede score van de dag, maar in het eindklassement werd ze, met een zevende plaats op zaterdag, uiteindelijk vijfde. Een derde clubgenote, de voormalige kunstrijdster Dylani Smit, moest zich geblesseerd terugtrekken na de eerste dag. In de categorie ‘Youth Ladies’ veroverde Esmée Verkerk van KRC met 60,21 punten en een straatlengte verschil het goud. Het zilver ging naar Indy Klijn van Rolling ’90 met 37,77 punten die zich knap wist terug te knokken van een pijnlijke val en de daarbij bijbehorende flinke puntenaftrek op de eerste dag. Het brons ging naar Nancy van de Zalm van thuisclub De Ker-Rolls met 36,57 punten; ze bleef clubgenote Barbora de Weerd met een aardig verschil voor (vierde met 33,26 punten). De vier omarmden elkaar gebroederlijk op het ereschavot.

Verrassende duels en ontknopingen

Foto © Therry da Silva: Erepodium ‘Junior Ladies’

In de categorie ‘Juniores’ bezorgde Björn van Beurden bij de heren de thuisclub De Ker-Rolls de volgende kampioenstitel met 22,53 punten. De laatste kampioenstitel bij de dames ging naar Karen Baruchello van KRC met 75,52 punten, ook een aardig cijfer dat mooi op je sportrapport staat. Tweede werd clubgenote Natalie Hengst met 65,22 punten, ook een aardig flinke score. Tot slot won Mirthe De Goede van RV Olympia met 49,49 punten het van Noortje Hendriks van de thuisclub (48,10 punten) in het spannende duel om het brons. Om plaats vier en vijf gebeurde hetzelfde: Chloë Donkers van RC De Oude Molen en Anne Lin Polder van Rolling ’90 deden aan stuivertje wisselen tussen dag 1 en dag 2. Donkers trok aan het langste eind met 39,01 punten, Polder bleef steken op 37,84 punten. Anne van Lieshout van RV Olympia werd derde met 31,28 punten. Al met al een boeiende wedstrijd en interessante categorie, omdat van hieruit de nieuwe krachten voor de senior categorie moeten doorstromen binnen één à twee jaar. Een veelbelovend toekomstperspectief.

Beeldcitaat, credits foto © World Skate/© organisatie WRG Barcelona 2019: Voorafgaande de opening van de Wereldspelen voor rolschaatssporten zijn de eerste twee wedstrijden in het kunstrolschaatsen al gehouden.

Na het NK maakte het SBK van de NRB de Nederlandse selectie bekend, die dit jaar aan internationale wedstrijden en (titel)toernooien mogen meedoen op grond van de behaalde resultaten. Pistorius mag van de bond Nederland vertegenwoordigen op de Open International Dance de Hettange-Grande 2019 in Frankrijk, naar de Europese kampioenschappen van 30 augustus tot en met 7 september 2019 in Harsefeld, Duitsland, en naar de World Roller Games die van 4 tot en met 14 juli 2019 plaats vindt in Barcelona, Spanje. De hele top vijf bij de senioren mag internationaal meedoen aan diverse wedstrijden. Stormbroek gaat ook naar Hettange, samen met clubgenote Valerie Krijgsman die zich moest afmelden voor het NK maar wel de nodige punten en resultaten behaalde in de voorwedstrijden. Boer gaat met Pistorius mee naar de World Roller Games, de EK en Hettange. Swinkels gaat mee naar Duitsland en Frankrijk. Ook uit de andere, jongere categorieën zijn er kunstrolschaatsers geselecteerd op basis van hun resultaten en prestaties om de senioren te vergezellen op de hiervoor genoemde wedstrijden, alsmede ook om deel te nemen aan de Europa Cup 2019 in Roana, Italië.

Beeldcitaat, credits video © World Skate/© org. WRG Barcelona 2019

World Roller Games Barcelona 2019

Meer informatie inclusief de complete uitslagen is te vinden op de Facebookpagina en website van het SBK van de NRB, alsmede de Facebookpagina en website van de organiserende club RC Ker-Rolls te Kerkdriel. Het beeldverslag van GymPOWER met interviews, actiebeelden en nog meer foto’s wordt nog opgeladen op het Youtubekanaal van de Sportredactie van GymPOWER en gedeeld in dit artikel.

De wedstrijden op de World Roller Games zijn via livestream te volgen via de website van de World Skate federatie, onder wiens auspiciën dit mega sporttoernooi, Wereldspelen wordt georganiseerd voor alle rolschaatssporten. Meer dan 4.000 atleten uit 115 landen strijden in vijftien locaties om 118 medailles x 3 in elf verschillende disciplines. Nederland doet hier ook mee met diverse grote en kleine showgroepen in het kunstrolschaatsen, alsmede het Nederlands rollerhockeyteam dat vorige keer derde werd.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits tekst en fotografie © Therry da Silva | Credits interviews en videobeelden/edit © Casper Beijn | Credits beeldcitaat: foto artikel en promovideo © World Skate/© organisatie WRG Barcelona 2019

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.