NK springen & micro-teamgym in Ahoy

NK springen & micro-teamgym in Ahoy
Foto © Casper Beijn

ROTTERDAM – Tijdens ‘DG The Finals’ op zaterdag 22 en zondag 23 juni 2019 in Rotterdam Ahoy werden het NK & Ahoy Cup individueel springen èn de Ahoy Cup micro-teamgym gehouden. Het niveau blijft stijgen in deze tak van de gymsport en de afsluiting van het seizoen in hal 5 deed dat zeker eer aan. Door een geslaagd kennismakingsronde in alle regio’s in het afgelopen seizoen en het internationale succes van een Nederlands clubteam in Denemarken mei dit jaar, raken steeds meer sporters en clubs enthousiast over teamgym waarbij na de zomer met het volgende traject begonnen wordt richting het EK 2020. De demo van de groepsdans in Ahoy met een eigen choreografie maakte wat dat betreft ook de juiste indruk. Verslaggevers van GymPOWER namen onder persaccreditatie een kijkje en maakten deze nieuwsreportage met beelden en interviews voor een impressie van de actie in Rotterdam Ahoy.

Er was veel energie in Hal 5 van Ahoy waar de springwedstrijden werden gehouden. De diverse NK’s groepsspringen in de A, B en C-lijn – in Hardinxveld-Giessendam, Nieuwleusen en Bergen op Zoom -, waren al achter de rug en in Rotterdam konden op zaterdag de springers hun individuele prijzen pakken op de airtrack, het springtoestel (pegases) en de minitrampoline. Er was hier net zoveel euforie als in elke andere hal in Rotterdam Ahoy als na vele rondjes springspektakel op de diverse toestellen – airtrack, minitramp, pegases – de kampioenen en winn werden bekend gemaakt. Honderd en twee springers van 31 sportclubs legden beslag op de ruim 157 medailles, waarvan 54 nationale titels in diverse klasses en categorieën. Enkelen deden mee in diverse niveaus.

Medaille-overzicht NK individueel

Je zag dat er vele junioren en eerstejaars senioren al aansluiting hebben gevonden bij de senioren in de Nederlandse top, met het talent om daar ook nog bovenuit te gaan stijgen. Kenmerkend voor deze sport, spotte je ook vele routiniers en comeback-makers op de vloer, ook uit andere sporten. Het individueel medaille-klassement werd aangevoerd door drie gymnastes, die uitblonken met formidabele sprongen op alle drie toestellen: eerstejaars senior A springer Martan Poortman van Turnschool Rijssen; voormalig Oranje jeugdturnster die nu een grootse comeback maakt als junior B springster Isatu Barrie van GV Leeuwarden; junior A Annelies van Dijk van Turnschool Rijssen en jeugdspringer A Tim van Utteren van Turn Totaal Langedijk. Een maximale topprestatie voor deze veelbelovende jonge talenten die hun status van topspringers onderschreven in Rotterdam Ahoy. Jeugdspringer A Noa Exel van CGV KEV Vriezenveen legde ook knap beslag op drie medailles, maar dan twee nationale titels en één bronzen medaille op het springtoestel. Uiteraard ook een prestatie om trots te zijn en dat geldt overigens voor iedereen die in Rotterdam Ahoy met plezier stond te springen en passie, progressie, veerkracht, lef en sprongkracht toonde. Medaille of niet.

Het goud in dat onderdeel ging naar jeugdspringster A Jeanne de Boer va CGV Urk, die beslag wist te leggen op nog twee zilveren medailles. Drie gymnasten pakten een medaille van elke kleur in elk onderdeel, een nationale titel en een zilveren en bronzen medaille: senior springster B/C Marieke Beniers van Energy Ommen,  junior C springster Valery Nobel van GV Sportuna Spijkenisse en jeugdspringer B Gabriel de Araujo van STAR. Senior C springster Eline Tempelman van Energy Ommen pakte ook drie medailles: een nationale titel en twee bronzen medailles. Vier gymnasten pakten drie medailles zonder nationale titel (twee zilver en één brons): senior A springer Ivo Wolters van Turnschool Rijssen, junior A springer Yori Sweeris van HSV 1946 Hoek van Holland, jeugdspringers A Randy Verheije van GV Turn ’87 Oostburg en Mika Vervoort van GV DOS Udenhout, jeugdspringster C Patricia Vriethoff van GV Sportuna Spijkenisse en jeugdspringer C Tay Nijhuis van Quick Gym Oldenzaal.

Drie keer goud voor drie springers

Gymnasten met twee nationale titels waren: senior A Anna Wolters en junior A Luuk Dangeremond; senior C Toste Heerkens en jeugdspringer B/C Bas Hoven van GSV Statera uit (Nieuw) Roden;  jeugdspringster B Sterre Verhulst van GV Leeuwarden; en jeugdspringer C van GV Veenwouden. Senior C/B Lars Damink van Quick Gym Oldenzaal en junior B Lars de Bont van TDV Trafo Steenbergen pakten twee medailles: één nationale titel en één zilver. Vier gymnasten pakten één nationale titel en één bronzen medaille: senior B Martijn van de Kraats van CGV DOK Ede; junior C Jeremy Leertouwer van GV Vol in Beweging (ViB) Rotterdam; en jeugdspringsters C Mellenie Mennen en Suze Becht van GV Sportuna Spijkenisse. Daarnaast waren er nog zeventien andere kersverse kampioenen met die ene felbegeerde gouden medaille.

Dat waren senior C Nicole Slotegraaf van GV Leeuwarden; junior B Robbin Kruizinga van CGV DOK Ede; senior A Leonie Marsman van CGV KEV Vriezenveen; senioren A/B Damian van den Broek van GV UDI Bergen op Zoom en Niels Scholten van GV RK DOS Kampen/IJsselmuiden; senioren B Tessa Talens van TVC Coevorden en Ellis Slotman van CGV LOVA Vroomshoop; senior B Susan Withaar van GV Swentibold Sittard; junior A Juransly Meijers van STAR Dordrecht; junior B Lars van Steeg van GV Hirundo Lage Zwaluwe; junior B/C Isaura Harmsen van GV Hirundo Lage Zwaluwe; junior C Celeste Voogt van CSC ’45 Heerenveen; junioren C Martijn van den Berg en Job Hoven van GSV Statera (Nieuw) Roden; jeugdspring(st)ers B Fleur van Putten van GV Nunspeet en Koen Zwegers GV van Turn ’87 Oostburg; en jeugdspringster C Kayleigh Devilee van GV Sportuna Spijkenisse.

Kampioenstitels en eremetaal NK

Tien gymnasten pakten in Rotterdam Ahoy twee medailles zonder nationale titel: twee keer zilver, één keer zilver en één keer brons of twee keer brons. Dat waren: senioren A Marije Beverdam van Turnschool Rijssen en Guitho de Wolff van GV Turn ’87 Oostburg; senior B Thomas Tempert van Turnschool Rijssen; senior C Tony Munzer van TV FIT ’84 Amstelveen; junior A Daan Kaagman van Turn Totaal Langedijk; junior A/B Demi van den Berg van TDV Trafo Steenbergen; junioren C Luuk van den Hout van GV Hirundo Lage Zwaluwe en Jacolien Ras van CGV Urk; jeugdspringster B Tess van Waarde van GV Olympia Kapelle; en jeugdspringer C Dylano Siebrecht van HSV 1946 Hoek van Holland. Tot slot negenenveertig gymnasten met één medaille: negenentwintig zilveren en twintig bronzen medailles. Het zilver was voor: senior A Bente Brandsma van CSC ’45 Heerenveen; senior B Iris van der Veen van Energy Ommen; senior C Maxime Keijzer GV Leeuwarden; junioren B Madelief Dijkstra van CGV KEV Vriezenveen en Femke van der Meulen van GV Leeuwarden; junior C Thyrza Akkerman van GV Leeuwarden; jeugdspringster A Bente Vos van CGV LOVA Vroomshoop; jeugdspringer B Enzo Woning van GV Barendrecht  jeugdspring(st)ers C Noud van Aartsen van GSV Statera (Nieuw) Roden en Lindy Folkertsma van GV Hercules Akkrum & Aldeboarn.

Een zilveren medaille was er ook voor senior A Guusje Paassens van TDV Trafo Steenbergen; senioren B Nova Hensen van TDV Trafo Steenbergen, Marlijn Bol van GV Sportuna Spijkenisse en Carlijn Tetteroo van STAR Rotterdam; senioren C Raquel Schreuder van SV DOTO Harskamp, Claudia Laurijsse en Eva Veraart van TDV Trafo Steenbergen; junioren A Isis Klement van TVC Coevorden, Daan Lammertink van Turnschool Rijssen en Amy Quakkelaar van GV Olympia Kapelle; junioren B Lotte de Jonge van TVC Coevorden, Niran Westphal van STAR Dordrecht, Meike vaan Belzen en Giovanni Minnaard van GV Olympia Kapelle; junioren C Sophie Maas van GV Sportuna Spijkenisse en Leon Speijk van TV FIT ’84 Amstelveen Heren Junior C;  jeugdspringsters B Lisa Raadtgever van GV Olympia Kapelle, Anna Heinsdijk van GV Turn ’87 Oostburg en Tessa Japink Quick Gym Oldenzaal. Tot slot kon Ahoy afgesloten worden met brons door senioren A Mandy Bosch van CGV KEV Vriezenveen, Laurien Verheijen van STAR Dordrecht en Jouke Bergboer van Turnschool Rijssen; senioren B Bjorn Jetten van Gulpener Turnclub (GTC), Nina Vermeeren van GV Leeuwarden en Stefan Nelen van GV UDI Bergen op Zoom; junior A Jente ten Donkelaar van CGV KEV Vriezenveen; junioren B Imri de Jong CGV KEV Vriezenveen, Fleur van der Vegt van GV Nunspeet, Kyan Musters van GV Turn ’87 Oostburg alsook Ramon de Zeeuw en Sam Onnink van CGV DOK Ede;  junioren C Ella Ras van CGV Urk alsook Samme van Rooy en Johah Houtkamp van TV FIT ’84 Amstelveen; jeugdspringsters A Desiré van Slooten van CGV Urk Dames en Lynne Bijl van HSV 1946 Hoek van Holland; jeugdspring(st)ers Jamie Balm van HSV 1946 Hoek van Holland en Charissa Bothof van TVC Coevorden; en jeugdspringster Wilma Verbaan van CGV Urk.

Drie clubs in top medaille-klassement

De club met het grootste aantal behaalde medailles (negentien) en nationale titels (tien!!) op zaterdag was Turnschool Rijssen, gevolgd door GV Sportuna Spijkenisse (dertien medailles en vier nationale titels) en GV Leeuwarden (tien medailles en zes nationale titels!). Vier clubs volgden op het algemeen klassement de vierde plaats met acht medailles: CGV KEV Vriezenveen met drie nationale titels) en drie met één nationale titel: CGV Urk, GV Turn ’87 Oostburg en TDV Trafo Steenbergen. Vier clubs spekten de prijzenkast met zeven medailles: Energy Ommen (twee nationale titels), GSV Statera uit (Nieuw) Roden (zes nationale titels!), HSV 1946 Hoek van Holland (drie zilver en vier brons) en STAR Rotterdam (twee nationale titels). De springers van twee clubs brachten zes medailles thuis: GV Olympia Kapelle (vijf zilver en één brons) en Quick Gym Oldenzaal (twee nationale titels). Gevolgd door drie clubs met vijf medailles: CGV DOK Ede (twee nationale titels), Turn Totaal Langedijk (drie nationale titels) en TV FIT ’84 Amstelveen (twee zilver en drie brons).

Springers van twee clubs legden beslag op vier medailles: GV Hirundo Lage Zwaluwe (twee nationale titels!) en TVC Coevorden (één nationale titel). GV DOS Udenhout bereikte de negende positie in het algemeen klassement met drie medailles, waaronder één zilver en twee brons. Zes clubs gingen met twee medailles naar huis, GV Veenwouden (met twee natonale titels) en de andere drie met één nationale titel: CGV LOVA Vroomshoop (één nationale titel), CSC ’45 Heerenveen, GV Nunspeet, GV Udi Bergen op Zoom, en GV Vol in Beweging (ViB) Rotterdam. Zes clubs pakten één medaille, maar dat was al reden genoeg om een feestje te bouwen in Ahoy en thuis. De springers van GV RK DOS Kampen en IJsselmuiden GV Swentibold Sittard pakten gelijk ook de nationale titel op respectievelijk airtrack en springtoestel,  GV Barendrecht (zilver op minitrampoline), GV Hercules uit Akkrum en Aldeboarn (zilver op airtrack), SV DOTO Harskamp (zilver op airtrack) en ‘last but not least at all’ Gulpener Turnclub (brons op het springtoestel).

Elke medaille voelt aan als overwinning

Laurien Verheijen van STAR Dordrecht legde aan GymPOWER uit dat brons als overwinning kan voelen, als je je nieuwe sprongen goed weet te maken. Martan Poortman van Turnschool Rijssen legde in alle bescheidenheid uit dat er in het seizoen vele mooie momenten zijn, maar dat op het NK in Ahoy het moment is dat je er moet staan. Anouk de Vries en Isis Klement, beide toppers van TVC Coevorden, benadrukten het belang van het beste uit jezelf halen, maar ook het elkaar gunnen. We memoreerden met Klement nog even haar huzarenstukje door in één weekend in Denemarken (Randers) en in Nederland (Vianen) deel te nemen aan de internationale teamgymwedstrijd – met het versterkte team van Turnschool Rijssen onder leiding van coaches Rick Oude Wesselink en Ria de Jong dat goud veroverde – en de toestelfinales turnen derde divisie in Vianen. Haar meerkampfinaleplaats op die zaterdag gaf ze er zelfs voor op. Dangeremond en Van Dijk zijn de eerste junioren ooit die in Nederland een dubbelstrek 2,5 gesprongen hebben op een wedstrijd, in Ahoy Rotterdam! ‘Sticken’ was het motto. Volgens Guitho de Wolff van GV Turn ’87 Oostburg, één van de springvirtuozen van Nederland die actief is in meerdere sporten, was dat het doel bij alle drie de sprongen uit zijn serie.Feit is dat er goed gesprongen werd. Benieuwd naar volgend seizoen.

Op zondag 23 juni 2019 was het de dag voor de Ahoy Cup Micro-teamgym. Om talent in beeld te brengen en clubs te interesseren is de wedstrijdvorm met twee onderdelen van teamgym (tumbling en springen via minitramp en/of springtoestel) gekozen. Veel (nieuwe) clubs zijn enthousiast geworden voor de sport die veel variatie en nieuwe uitdagingen biedt aan de springers en springsters. Dat bracht bijna honderd clubteams op de been in Rotterdam Ahoy die om circa vijftig medailles streden in diverse leeftijdsklasses en categorieën (A, B en C-niveau). De teams van TVC Coevorden legden beslag op het grootst aantal gouden medailles (zeven): drie goud, één zilver en drie brons. Op de voet gevolgd door HSV 1946 uit Hoek van Holland die zes medailles mee naar huis nam: twee gouden, drie zilveren en een brons. De teams van Turn- en Gymsport Dokkum zorgden voor een verrassende derde positie in het medailleklassement met vier medailles: twee goud, één zilver en één brons.

Grote belangstelling voor teamgym

De teams van STAR Dordrecht en Turnschool Rijssen pakten ieder drie medailles: twee keer goud en een keer zilver. Twee teams van GV Sportuna Spijkenisse zorgden voor twee keer goud en twee combiteams van DSTV Peize en GSV STATERA (Nieuw) Roden ook. CGV Be Quick Franeker pakte ook twee medailles, maar een keer goud en een keer brons. Er waren nog eens drie gouden medailles voor CGV DOK Ede, GV DSTV Peize en Gymsport Leiden. De teams van Quick Gym Oldenzaal zorgden voor drie medailles: twee zilveren en een bronzen. Twee teams van GV Olympia Kapelle deden een perfecte medaille-split: een zilver en een brons. Zes clubs kregen een zilveren medaille voor hun prijzenkast: SVK Kollumerzwaag, GV Leeuwarden, DTV TRAFO Steenbergen, GV DOS Dronrijp, GV UDI Bergen op Zoom en United Amstelveen. Twee teams van Energy Ommen en van CGV V&K Leeuwarden zorgden voor twee keer brons. GV Elishta Elst en GV Fysion NIjverdal keerden huiswaarts van Rotterdam Ahoy met één keer brons.

Ook in deze discipline werd er aardig gesprongen en werd aan de verwachtingen voldaan en prima gescoord door diverse clubteams. Het team van Turnschool Rijssen benutte de in Denemarken opgedane internationale wedstrijdervaring, waar goud gewonnen werd, en gaf ook een demo van de vloeroefening, de groepsdans, een onderdeel van de teamgymwedstrijden zoals die op EK’s en andere internationale wedstrijden worden gedaan. Er werd met veel belangstelling naar gekeken. Kyra Konings van de werkgroep Teamgym van de LTC was zichtbaar blij met alle aandacht deze tak van de gymsport en vertelde dat er al vanuit het hele land aanmeldingen zijn voor het EK-traject dat vanaf september 2019 start. Voor complete/officiële uitslagen verwijzen we naar de media van de KNGU en voor de interviews en beelden naar de GymPOWER-beeldreportage.

Muziek en beelden in nieuwsreportages GymPOWER

Het beeldverslag en nieuwsreportage van GymPOWER met een impressie van het NK individueel en de Ahoy Cup wedstrijden micro-teamgym tijdens ‘DG The Finals 2019’ in Rotterdam Ahoy is te bekijken op het YouTube-kanaal van de Sportredactie van GymPOWER via de link bovenaan dit artikel. Let op: In deze video is via YouTube copyrightvrije muziek verwerkt in plaats van de originele muziek van de oefeningen, om te voorkomen dat de nieuwsreportage c.q. het beeldverslag van GymPOWER wordt verwijderd of zonder geluid wordt vertoond. De gebruikte muziek is uit respect voor gymnasten en choreografen met zorg uitgezocht om te matchen met de bewegingen op de vastgelegde beelden.

Beelden en tekst in deze (beeld)verslagen en nieuwsreportages kunnen niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de sportredactie van GymPOWER en auteursrechthebbenden elders dan op de media van GymPOWER gepubliceerd worden. Alle rechten worden voorbehouden. Voor beelden gemaakt onder persaccreditatie geldt de (ruimere) AVG-regels in verband met de persvrijheid. Wie geportretteerd is op de op GymPOWER gepubliceerde beelden en daar een vraag over heeft, kan contact met de Sportredactie van GymPOWER opnemen via het contactformulier op deze website.

Credits artikel en (beeld)verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits tekst, interviews, beelden en edit © Casper Beijn | Credits muziek via © MoVaVi en © YouTube: ‘Down’ © Joey Pecoraro, ‘Bellisimo’ © Doug Maxwell, ‘Realization’ © Hanu Dixit | Credits ingesloten video’s vanuit FB © Annelies van Dijk/©Turnschool Rijssen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.