Titelstrijd trampoline & DMT in Ahoy

Titelstrijd trampoline & DMT in Ahoy
Foto © Casper Beijn

ROTTERDAM – De meest beladen landelijke finales in de drukste hal van Rotterdam Ahoy tijdens ‘DG The Finals’ op 22 en 23 juni 2019 waren die van het trampolinespringen en DMT. Een paar honderd springers uit de ere- tot en met derde divisie traden aan voor de nationale titelstrijd, individueel en synchroon op de grote en en individueel op de dubbele trampoline. Fanatiek aangemoedigd door een grote massa toeschouwers en supporters en bediend door zo’n 140 vrijwilligers van de organisatie. De sport die haar topsportstatus verloor aan de budgettaire keuzes van de KNGU voor 2019 en 2020 toonde met kwantiteit en kwaliteit aan dat er wel degelijk potentieel is in Nederland om op korte en lange termijn aansluiting te vinden bij de (wereld)top. De beste 75 sporters uit de hoogste divisie en verschillende leeftijdsklasse mochten naast het turn- en RG-geweld in een hoekje van het Sportpaleis aantreden voor hun NK, terwijl twee van hen op een paar duizenden kilometers verderop in het Wit-Russische Minsk zich opmaakten voor hun debuut op de Europese Spelen. Een memorabel momentum voor iedereen die iets met twee van de springsporten die onder de paraplu van de gymnastiekunie vallen. Verslaggevers van GymPOWER namen een kijkje en maakten een reportage.

Foto © Yoshida : Carlijn Blekkink

GymPOWER-fotograaf  en sportanalist Yoshida: “Het is voor iedere trampolinespringer altijd een eer om in het Sportpaleis te springen. Dit jaar tegenover het speciale Epke-vak en te midden van de door de arena zwervende turners en turnsters. Je zag de concentratie op de gezichten voor de aanvang van de oefening, maar ook in Hal 1 was het als vanouds druk en gezellig en waren de spring(st)ers erg enthousiast. Als fotograaf probeer je het momentum in de sprongenserie te vangen. Je pakt dat moment in vijf honderdste van een seconde en kan alleen maar je best doen de kans zo groot mogelijk te maken om het perfecte momentum te pakken. Dat betekent automatisch dat je niet de hele techniek of de schoonheid van een combinatie kunt volgen, maar ook dat ene moment kan een verhaal vertellen. Voor mij was het mooiste verhaal gegrepen in de foto van Carlijn Blekkink, hoog in de lucht zwevend, met de armen uitgespreid alsof ze aan het vliegen is. De context ‘Rotterdam make it happen’ had betekenis, want ik vind het geweldig stoer hoe ze zich na zo’n blessure terug vocht en het nog zo goed deed.”

Het momentum in de sprongenserie

Het trampolinespringen, zeker nog niet afgeschreven als topsport door de liefhebbers, had van alle sporten één van de grootste aantallen deelnemers in Rotterdam Ahoy. Op twee hoofdtrampolines in het Sportpaleis en de acht trampolines in Hal 1 was het kwalificeren voor Ahoy voor velen nog maar het begin. Er moest nog strak en zonder fouten gesprongen worden om de finale van elke leeftijdscategorie, niveau en klasse te halen. Je oefening uitspringen was voor de enthousiaste en gretige springers niet genoeg. Alhoewel de individuele titels voor iedereen het hoogste doel waren, vonden de synchroonkoppels het zeker ook een interessante uitdaging om hun finales en medailles te behalen. De verrassende Nederlands kampioenen en clubgenoten bij Triffis Alkmaar Roel Teillers – individueel één en twee met Jordy Mol maar synchroon niet door pech – en Bo Bet – die de dubbel pakte, synchroon met Romana Schuring – kwamen voor de camera van GymPOWER met opvallende uitspraken over hun ervaring en belevenissen in Rotterdam Ahoy.

Dat Niamh Slattery en Romee Pol, twee van de Nederlandse toppers in deze generatie, niet bij de landelijke finales konden zijn om voor de nationale titel te strijden, was een puntje van aandacht. Ze gingen terecht voor hun kansen bij de Europese Spelen in Minsk, Wit-Rusland, en dat hield de thuisblijvers in spanning. Hoe het voor ze zou verlopen, maar ook om het feit dat dit wellicht het laatste titeltoernooi ooit zal zijn waar trampolinespringers Nederland mochten vertegenwoordigen. Toch kon dat de pret niet drukken in Rotterdam Ahoy omdat op nationaal niveau er veel talent en toppers zijn is en trampolinespringen een sport is waarbij de vorm van de dag allesbepalend is. En dan nog kan pech altijd toeslaan. Zoveel incasseringsvermogen moeten deze topsporters hebben. Uiteraard kun je respect hebben voor iemand van grote naam in de sport als routinier Blekkink die een bewogen seizoen en revalidatie weet af te sluiten met een bewonderenswaardige comeback, maar dat geldt zeker ook voor kleiner leed, slepende blessures en andere rampen die springers van andere leeftijdsklasses of categorieën hebben weten te overwinnen om in Ahoy te kunnen staan.

Bewonderenswaardige comebacks

Er waren ook hier mooie verhalen om op te tekenen en/of in beeld te brengen. Zoals Ashley Kuijper van Pro Patria Zoetermeer die na jaren terugkeerde in de sport, maar eerst nog de brand in de eigen hal moest verwerken met haar clubgenoten om überhaupt weer op een trampoline te kunnen staan en dat in Ahoy met verve deed. Jouke Windig van Triffis Alkmaar, het grote talent met mooie doelen en dromen die alles even in de vriezer heeft moeten zetten door blessureleed, maar net op tijd in Ahoy een mooie comeback kon maken. Melvin en Casper Dokter, de twee broers die met veel plezier en passie aan de stichting Spring is in the Air zijn begonnen dit voorjaar om een lans te breken voor hun sport, maar zelf ook op de trampoline stonden in Ahoy en een medaille uit het vuur sleepten. De jonge springsters van DVO Dordrecht die uitleg gaven hoe het voelt om in Ahoy te staan en te winnen. Of het veelzeggende dat de top drie bij de senior dames A allen een score van internationaal niveau wisten neer te zetten.

Dat er onder de heren DMT-ers die voor hun laatste kans op kwalificatie voor WK en WAGC gingen, ook trampolinespringers en teamgymnasten te vinden waren en bij beide sporten een medaille behaalden, was ook bijzonder. Bij DMT beloofde het dit jaar een spannende titelstrijd te worden bij de senioren heren. Trampolinespringers als  Milco Abrahams van Turnoss Oss en Luuk Swinkels van Flik-Flak Den Bosch kwalificeerden zich na een voorseizoen met goede sprongseries op de dubbelminitramp. Guitho de Wolff van Turn ’87 Oostburg mengde zich na een jaar sabbatical weer in de titelstrijd – naast zijn deelname aan het NK individueel springen in hal 5 van Ahoy – en Jurn Booltink van Cleton Sports Apeldoorn – die halverwege afhaakte bij het kwalificatietraject richting WK 2019 in Tokyo – kon zich met succes concentreren op titelverdediging. Dat DMT wederom aan de kant bij hal 1 stond opgesteld, was voor niemand meer een nadeel, verrassing of vraagteken. Met zo’n groot en sterk deelnemersveld en meer spring(st)ers in de overige categorieën dan ooit die op het eigen niveau konden meedoen, heeft de sport haar plek onder de zon veroverd. De spannende DMT-finales één van de ‘must see’ in Rotterdam Ahoy.

Op de (oude) website van de KNGU zijn de complete uitslagen van alle drie disciplines – ook van het individueel en synchroon trampolinespringen – te vinden.

Muziek en beelden in nieuwsreportages GymPOWER

Het beeldverslag en nieuwsreportage van GymPOWER met een impressie van het NK trampolinespringen & DMT 2019 tijdens ‘DG The Final’ in Rotterdam Ahoy is te bekijken op het YouTube-kanaal van de Sportredactie van GymPOWER via de link bovenaan dit artikel. Let op: In deze video is via YouTube copyrightvrije muziek verwerkt in plaats van de originele muziek van de oefeningen, om te voorkomen dat de nieuwsreportage c.q. het beeldverslag van GymPOWER wordt verwijderd of zonder geluid wordt vertoond. De gebruikte muziek is uit respect voor gymnasten en choreografen met zorg uitgezocht om te matchen met de bewegingen op de vastgelegde beelden.

Beelden en tekst in deze (beeld)verslagen en nieuwsreportages kunnen niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de sportredactie van GymPOWER en auteursrechthebbenden elders dan op de media van GymPOWER gepubliceerd worden. Alle rechten worden voorbehouden. Voor beelden gemaakt onder persaccreditatie geldt de (ruimere) AVG-regels in verband met de persvrijheid. Wie geportretteerd is op de op GymPOWER gepubliceerde beelden en daar een vraag over heeft, kan contact met de Sportredactie van GymPOWER opnemen via het contactformulier op deze website.

Credits artikel en (beeld)verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits tekst, deel beelden en -edit © Casper Beijn | Credits fotografie © Yoshida Creative Productions en © Therry da Silva | Credits muziek via © MoVaVi en © YouTube: ‘time passing by’ © Audionautix, ‘Realization’ © Hanu Dixit 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.