Bekroning mooi jazzdansseizoen in Ahoy

Bekroning mooi jazzdansseizoen in Ahoy
Foto © Ineke Klaassen: NK Jazzdans Rotterdam Ahoy 2019

ROTTERDAM – Op 22 en 23 juni 2019 werd tijdens ‘DG The Finals’ in Rotterdam Ahoy ook het seizoen voor alle dansers bij de KNGU afgesloten. Het programma in de professionele theaterzaal in hal 6, – vanuit het Sportpaleis bekeken aan het andere uiteinde van het uitgestrekte complex -, was wederom een doorslaand succes qua performances, bezoekers en vibes. Met de tweedaagse nationale titelstrijd in drie soorten dansstijlen – jazzdans, urban en showdance – voor groepen c.q. duo’s – en een avondvullende Dance2Show voor demodansgroepen was dit één van de meest intensieve en spannende onderdelen van dit weekend. Verslaggevers van GymPOWER namen een kijkje en lieten zich meeslepen door het oogstrelend kijkspektakel. In dit artikel met beeldreportage aandacht voor het NK Jazzdans 2019.

Op zaterdag 22 juni 2019 werd het NK Jazzdans gehouden met deelname van 54 dansgroepen van 24 clubs uit alle delen van Nederland, verdeeld tussen een ochtend- en middagprogramma op drie niveaus (A, B en C) en vier leeftijdscategorieën (t/m 13 jaar, 14 t/m 16 jaar, 16-19 jaar, 20 jaar en ouder). Onder hen vele gevestigde namen aan clubs, groepen, choreografen en dansdocenten die met hun ervaring en kunde dan ook tekenden voor meerdere acts, maar ook jongere die de eerste stappen al succesvol gezet hebben en ernaar streven dit met fris elan, een vernieuwende visie en ongecompliceerde bravoure te blijven doorzetten.

Gevestigde namen in de dansscene en fris elan

Jazzdans is een bijzondere dansstijl die in navolging van ‘jazzdance‘ uit de VS, een ontketenende mix van Afrikaanse en Amerikaanse-Europese dansvormen, in de Nederlandse gymsportwereld verder is ontwikkeld en uitgegroeid is tot een eigen dansvorm die zich nog steeds niet laat vangen in een hokje of thema. Het is een breed georiënteerde ‘fusion’ van verschillende invloeden uit de dansscène die bij elkaar komen voor een indringende dansvorm waarin ritme, snelheid, techniek, expressie, kracht en lenigheid in strakke, vloeiende en swingende bewegingen op diverse soorten muziek de choreografieën een eigen karakter meegeven.

De onderverdeling naar leeftijdsklasses  – kinderen, jongeren en volwassenen – is in jazzdans meer dan in welke sport ook zichtbaar logisch en dat kwam ook goed tot uitdrukking in de keuzes van muziek en thema die de dansdocenten en choreografen in gedachten en voor ogen hebben gehad. Jazzdans wordt als groep beoefend, niet individueel. Daarmee krijg je ook dat elke act de optelsom is van de bundeling van krachten en kwaliteiten in een team plus de toegevoegde waarde daardoor. De intro van één van de groepen Dance Studio Janien uit Wierden zegt alles: “We zijn geen team omdat we samenwerken, we zijn een team omdat we elkaar respecteren, liefhebben en om elkaar geven!”

“One team 2 respect, 2 care 4 & 2 love each other”

Finalewedstrijd of niet, je kon van elke performance of het NK Jazzdans zoals altijd net zoveel genieten als het spannend was wie er met de titels en het overig eremetaal er vandoor zou gaan. Als je danst of als je dans kan bewonderen die je voorgeschoteld wordt, dan maakt het niet uit of het in competitieverband is. Het is altijd een interactieve act die met de juiste vibe je de nodige energie, zin en adrenaline geeft om te stralen. Wat dat betreft, kan elke dansgroep die streed om in de NK-finale in Rotterdam Ahoy te staan gewoon trots op zichzelf zijn.  Ze hebben zich weten te kwalificeren door het NK-limiet te behalen en te eindigen tussen het select gezelschap in de top van de ranking.

Als je naar het medaille-overzicht van ‘DG The Finals 2019’ kijkt en dit analyseert, dan zie je dat elke groep die eremetaal en/of een titel in de wacht sleepte, iets extra’s in handen had om het seizoen met een groot feestje af te sluiten. Van Dance Studio Janien kwalificeerden zich vijf teams die bijna vijf titels pakten. Voor die laatste scheelde het 0,267 punt. De meest prestigieuze en felbegeerde titel, het Nederlands kampioenschap in de categorie A 20 jaar e.o., ging naar Orion Putten die ook van een geslaagde missie in Ahoy kan spreken, waar al hun vier teams op het erepodium stonden. Touché Sara Gouda van de holistische kindertherapeut die elf jaar terug een school voor dans en ontwikkeling begon in Gouda, kan op dit NK ook op groot succes bogen met drie keer eremetaal voor drie teams: twee titels en een bronzen medaille.

Iets in handen voor extra seizoensafsluitingsfeestje

Dance Academy Woerden die met Dance Experience Step by Step Eindhoven het grootste aantal teams op dit NK had, wist één titel en drie medailles uit het vuur te slepen. De dansgroepen van de Brabantse dansschool delen met Dance Studio Janien het grootste aantal behaalde medailles: vijf. Alleen pakten ze vier keer brons en één titel. K’dans wist zich met twee teams knap in de top van het medailleklassement te wringen met een met Touché Sara gedeelde titel en een keer zilver. Odin ’92 Almelo en Sparta Ermelo konden beide mooi een kampioensbeker in de prijzenkast toevoegen. Er blijkt een telfout in de officiële uitslagenlijst van de KNGU te zitten. SHJ Drunen heeft met het derde team in de categorie A 20 jaar e.o. toch nog brons gepakt te hebben in ex aequo met Dance Experience Step by STep Eindhoven (beiden 24,834 punten).

Dance Studio Bennekom behaalde drie medailles met vier teams, SV Twello twee met drie, maar beide clubs geen goud dit keer. Dat tussen deze giganten in de jazzdanssportwereld van de KNGU de groepen van OKK Dance Dordrecht, GV Hercules Zwolle, Dance for Life Studio Den Hoorn en GV GENIE Bergen op Zoom een zilveren medaille pakten met één tot twee teams op het theaterpodium in Ahoy mag zeker ook een topprestatie heten. Tot slot extra aandacht voor het gastoptreden van de herengroep van Dance Experience Step by Step uit Eindhoven. Wat een drive en wat een inspiratie geven deze helden! “Creativiteit is aanstekelijk, geef het door!” (quote Albert Einstein)

Muziek en beelden in nieuwsreportages GymPOWER

De reportage van GymPOWER is te bekijken op het YouTube-kanaal van de sportredactie van GymPOWER via bovenstaande link. De complete uitslagen zijn te vinden op de website van de KNGU. Let op: In deze video is via YouTube copyrightvrije muziek verwerkt in plaats van de originele muziek van de acts, om te voorkomen dat de nieuwsreportage c.q. het beeldverslag van GymPOWER wordt verwijderd of zonder geluid wordt vertoond. De gebruikte muziek is uit respect voor de dansers en choreografen met zorg uitgezocht om te matchen met de dansbewegingen op de vastgelegde beelden.

Beelden en tekst in deze (beeld)verslagen en nieuwsreportages kunnen niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de sportredactie van GymPOWER en auteursrechthebbenden elders dan op de media van GymPOWER gepubliceerd worden. Alle rechten worden voorbehouden. Voor beelden gemaakt onder persaccreditatie geldt de (ruimere) AVG-regels in verband met de persvrijheid. Wie geportretteerd is op de op GymPOWER gepubliceerde beelden en daar een vraag over heeft, kan contact met de Sportredactie van GymPOWER opnemen via het contactformulier op de website www.gympower.nl.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits tekst © Therry da Silva | Credits fotografie en videobeelden in video en inzet © Ineke Klaassen | Credits interviews en aantal videobeelden plus video-edit © Casper Beijn | Credits muziek video via YouTube: ‘Mariposa’ en ‘Tango mango’ © Quincas Moreira; ‘A quiet thought’ © Wayne Jones; ‘Down’ ©Joey Pecoraro; ‘Bellissimo’ © Doug Maxwell; ‘Waterfall’ © Aakash Gandhi; ‘Realization’ © Hanu Dixit.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.