Elze Geurts in twee finales Universiade

Elze Geurts in twee finales Universiade
Foto © Therry da Silva: Elze Geurts turnend op het NK 2019 in Rotterdam Ahoy

NAPELS – Oranjeturnster Elze Geurts heeft voor de derde keer namens Nederland deelgenomen aan de zomereditie van de Universiteitsspelen, die dit jaar van 5 tot en met 15 juli 2019 wordt gehouden in Napels, Italië. De Nederlandse wist zich voor twee finales te plaatsen – in de meerkamp en op sprong -, waarin ze een respectievelijk een negende en zesde plaats behaalde in het traditioneel sterk deelnemersveld van het turntoernooi.

Een nette prestatie voor de 24-jarige gymnaste van Turnz Amsterdam Gymnastics die zich aardig staande hield tussen wereldtoppers die op dit internationaal toptoernooi in actie kwamen. Geurts had de kans samen met collega Kirsten Polderman van SV Pax Hoofddorp van bondscoach Gerben Wiersma toegewezen gekregen als voorbereidingswedstrijd op de kwalificatie voor het Nederlandse WK-team. Polderman moest zich afmelden vanwege een vorige maand opgelopen blessure.

Voorbereiding voor kwalificatie WK-team

In de kwalificatieronde kwam Geurts tot 50,250 punten voor de meerkamp, wat haar in een veld met veertig deelneemsters de finale als zevende deed bereiken (in de geschoonde lijst). Alleen twee Japanse (Hitomi Hatakeda, eerste met 53,800 punten en Aiko Sugihara, vierde met 52,650 punten), twee Russische (Liliia Akhaimova en Uliana Perebinosova, tweede en derde met 53,000 punten door de tiebreakregel), één Canadese die nog een blauwe maandag in Nederland geturnd heeft (Jessica Dowling met 50,700 punten) en één Italiaanse (Lara Mori met 50,300 punten) gingen haar voor. Het scheelde onderling bijna niks met die twee. De derde Japanse, wereldtopper Asuka Teramoto die op de ongeschoonde lijst vijfde werd met 52,550 punten, kon vanwege de regel ‘twee finalisten per land’ niet doorstromen naar de eindronde.

In de finale draaide Geurts een iets mindere meerkamp met 49,550 punten als totaalscore, wat haar twee plaatsen deed dalen in het klassement. Op sprong wist de Nederlandse zowel in de kwalificatie- als de eindronde de vijfde score neer te zetten en zich te verbeteren (13,850 versus 13,900, voor één sprong). Het meerkampgoud was voor Hatakeda die er een schepje bovenop gooide in de finale, goed voor 53,925 punten. De twee Russische turnsters draaiden de rollen om, maar nog steeds zusterlijk met dezelfde score (52,700 punten). Door wederom de tiebreakregel hield Perebinosova het zilver aan over en Akhaimova het brons.

Negende in de meerkamp, zesde op sprong

In de sprongfinale, waarvoor Geurts zich als zevende kwalificeerde met 13,300 punten, kwam ze tot 13,200 punten gemiddeld voor haar twee sprongen. De winst ging verrassend naar de Azerbeidzjaanse turnster Marina Nekrasova, die de finale in was gegaan vlak voor Geurts als zesde met 13,325 punten en in de eindronde tot 14,000 punten gemiddeld kwam voor haar twee sprongen. Ze pakte het goud met een minuscule voorsprong van 0,025 punt op de nummer twee en 0,075 punt op de nummer drie. De Russische Akhaimova, tweede in de kwalificatieronde met gemiddeld 13,350 punten, handhaafde die positie in de finale met 13,975 punten.

Landgenote Tatiana Nabieva, een gevestigde naam in de internationale turnwereld, leidde in de kwalificatie het klassement met 14,050 punten maar kwam in de finale tot 13,925 punten wat haar slechts het brons opleverde. De Oekraïnse Yana Fedorova, in de kwalificatie nog derde met 13,350 punten, zette alles op alles maar bleef in de eindronde ondanks de hoogste uitvoeringswaarde op de vierde plaats steken met 13,350 punten. Het goud op brug, balk en vloer gingen respectievelijk naar Hatakeda (14,000 en 13,000 punten) en de Italiaanse Carlota Ferlito (13,200 punten). De Japanner Kazuma Kaya won de meerkamp bij de heren met 87,000 punten, vòor Ivan Stretovich uit Rusland (84,375) en Chih-Kai Lee uit Chinees Taipei (83,950). De individuele toestelfinales werden gewonnen door de Rus Kirill Prokopev (vloer), Lee uit Chinees Taipei (voltige), de Armeniër Artur Avetisyan (ringen), de Koreaan Hansol Kim (sprong), de Japanner Kakeru Tanigawa (brug) en een tweede Chinees uit Taipei Chia-Hung Tang (rek).

Japan pakt zes keer goud op Universiade

De landenteamfinale werd zowel bij de dames als de heren gewonnen door Japan. Bij de dames het Japanse team met Hatakeda, Sugihara en Teramoto met 108,450 punten; Rusland werd tweede met 107,450 punten, Italië derde met 103,500 punten. Bij de heren won het Japanse team het goud met 172,850 punten; het team van Chinees Taipei zorgde voor de grote verrassing door met 167,400 punten het sterke Russische team te verslaan dat tot 166,500 punten kwam. In de aanloop naar de Spelen van 2020 in eigen land, is het winnen van zes van de veertien titels een mooie opsteker. Dit jaar vaardigde de KNGU geen (dames)team namens Nederland af naar de Universiade en wederom ook geen turners. Alle info, beelden en de complete uitslagen van de turnwedstrijden zijn te vinden op de webiste en andere media van de Universiade Napoli 2019.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Credits foto ©Therry da Silva: Elze Geurts turnend eind juni tijdens het NK in Rotterdam Ahoy

 

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.