Opening Wereld Gymnaestrada uitgesteld

Opening Wereld Gymnaestrada uitgesteld

DORNBIRN – De openingsceremonie van de zestiende Wereld Gymnaestrada in het open stadion in Dornbirn, Oostenrijk, moest vanwege de weersomstandigheden verzet worden van zondag 7 juli naar woensdag 10 juli 2019, maar het boette niet in aan grootsheid. Er was storm en regen voorspeld en de organisatie wilde geen risico’s nemen, aangezien de opening van het vierjaarlijkse evenement traditioneel in een open stadion zou plaatsvinden met demonstraties en het defilé waaraan de ruim 20.000 mensen (deelnemers, supporters, beveiligers en andere medewerkers van het organisatiecomité) uit 69 landen aan zouden meedoen. De andere, in hallen en andere locaties geplande binnenactiviteiten konden op de eerste dag – maandag 8 juli 2019 – gewoon hun gang vinden en deelnemers genieten met volle teugen. Het was wachten op de regenboog aan de hemel op woensdag en die kwam er ook, een opening volgens het boekje in de stralende zon. 

De Wereld Gymnaestrada is één van de grootste meerdaagse sportevenementen ter wereld, waar duizenden gymnasten en hun supporters, van elke leeftijd en uit alle continenten, op afkomen om hun sportpassie te tonen en met elkaar te vieren. In de choreo’s voor de demo’s en shows worden alle soorten gymsporten en daaraan gerelateerde disciplines verwerkt. Er is geen competitie-element, het gaat puur om het in goed gezelschap geven en bewonderen van artistieke groepsdemonstraties tijdens shows en gala’s en in stadions, sporthallen en open stadspodia, waarin jaren voorbereiding wordt gestoken. Het officiële lied van de zestiende editie, ‘Like a rainbow in the sky‘ – met een bizarre toespeling op het weer – bezingt de ontspannen sfeer en sportiviteit onderling waar de Wereld Gymnaestrada om geroemd wordt. De wereldwijde verbroedering op dit festival waar gymsporten hun artistieke showkant ten volle tonen, is indrukwekkend een item voor de ‘bucketlist’.

‘A rainbow in the sky’

Nederland doet in Dornbirn mee onder de vlag van de KNGU met een kleine delegatie van 347 personen, verdeeld over een aantal (gecombineerde) demogroepen van diverse clubs. In schril contrast met de deelname aan voorgaande edities van de Wereld Gymnaestrada waaraan duizenden Nederlandse gymnasten meededen. De eerste editie in 1953 vond plaats in Rotterdam en de negende in 1991 in Amsterdam. De grootste editie qua aantal deelnemers was de twaalfde in 2003 in Lissabon, Portugal, met 25.000 gymnasten. De zestiende editie dit jaar telt tot nu toe het grootste aantal deelnemende landen (69). De KNGU heeft het bid gewonnen voor de organisatie van de zeventiende editie die in Amsterdam gehouden zal worden over vier jaar (2023). Verwacht wordt dat de belangstelling vanuit de Nederlandse sportclub weer sterk zal aantrekken.

‘Show your colours!’

De hierboven ingesloten video toont het optreden van de Young Enthusiastic Seniors (YES) onder leiding van coach Marja Mook op het IAG sportevent 2019 in Den Bosch, waar ze hun demo ‘Faith’ voor de Wereld Gymnaestrada toonden. De groep die bestaat uit 30+ers en hun kinderen, – waaronder (voormalige) gym- en danssporters, docenten, trainers, instructeurs en juryleden uit de (gym)sportwereld – is een trouwe deelnemer van het internationaal evenement.

De zestiende Wereld Gymnaestrada in Dornbirn met het motto ‘Come together, show your colours!’ duurt nog tot en met zaterdag 13 juli 2019. Je kunt de shows, gala’s en stadiondemonstraties alsmede de openings- en sluitingsceremonies van de Wereld Gymnaestrada ook bezoeken als toeschouwer en supporter. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina en website van de organisatie.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Credits beelden: (inzet screenshot) ingesloten livestream video van de openingsceremonie WG 2019 op Facebookpagina © Young Enthusiastic Seniors; ingesloten video YouTube ‘Official World Gymnaestrada Song – Like a Rainbow in the Sky’ © Organisatiecomité WG Dornbirn 2019; ingesloten video YouTube optreden YES op IAG Gym for Life Challenge 2019 © Sander Gordijn

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.