Nederlands mixed duo vijfde op EK Twirl

Nederlands mixed duo vijfde op EK Twirl
Foto © NTSB & KNMO: voltallige Nederlandse equipe voor EK Twirl 2019

MOUILLERON-LE-CAPTIF – Van 3 tot en met 7 juli 2019 nam een delegatievan de NTSB & KNMO in het Franse Mouilleron-Le-Captif namens Nederland deel aan de Europese kampioenschappen voor junior en senior solisten, duo’s en groepen, onder auspiciën van de internationale federatie WBTF: de senior dames Mandy Derksen, Cindy Boter, Kelsey Smits en Nienke Bernhard en de senior heren Sjors Huisman en Richard Spaan. Boter en Derksen reikten solo tot de halve finale, Derksen en Huisman bereikten als mixed duo de finale waarin ze een vijfde plaats behaalden. Een mooie prestatie voor de Nederlandse twirlsport in dit goed bezette toernooi met een sterk deelnemersveld.

Na maanden keihard trainen na hun kwalificatie reisden de zes in gezelschap van bondscoach, coaches, juryleden en andere begeleiders naar Frankrijk af voor de Europese titelstrijd in deze artistieke sport. Er werd door de solisten een kort en een freestyle programma gedraaid. In een veld met 35 deelneemsters gingen de beste twintig door naar de halve finale en daarvan de beste tien naar de finale. Bij de heren ging het om een veld met twaalf deelnemers, waarvan de beste zes gelijk doorgingen naar de finale.

Derde in tussenklassement

Bij de duo’s mochten de beste zes doorgaan naar de eindronde. Derksen en Huisman kregen in een veld met acht deelnemers voor hun eerste oefening in de kwalificatieronde netto 55,6000 punten. Het scheelde weinig met het Spaanse duo dat derde stond in het tussenklassement met 55,8000 punten. In de finale eindigden ze door drie strafpunten uiteindelijk op de vijfde plaats met 50,4000 punten, achter de duo’s uit Frankrijk (goud), Italië (zilver), Spanje (brons) en Zwitserland. Het Schotse koppel sloot de rij.

Boter was de beste Nederlandse soliste met totaal 59,9188 punten voor haar beide oefeningen en een veertiende plaats in de halve finale, wat niet voldoende was om door te stomen naar de eindronde. Derksen stond ook in de halve finale en werd twintigste met 44,6063 punten. De deelnemers aan de finale deden wederom een freestyle routine. Goud en zilver ging naar twee Françaises: Anaïs Cravic met totaal 78,1063 punten en Alexida Dessy met totaal 75,1875 punten. Derde werd de Italiaanse Elisa Gregorie. De andere finalisten kwamen uit Spanje en Slovenië.

Frankrijk en Italië in battle

Bij de heren, zoals verwacht in een kleiner maar niet minder sterk deelnemersveld maar niet minder sterk, werd Huisman individueel negende en Spaan elfde. Niet genoeg voor de eindronde. De Europese titel en het zilver gingen hier ook naar twee twirlsporters uit Frankrijk: Raphael Hercouet pakte goud met 80,7000 punten en Noam Gomes pakte het zilver met 76,663 punten. Het brons ging hier ook naar Italië: Luca Fasano werd derde met 68,2813 punten.

Bij de andere categorieën geen Nederlandse inbreng. Bij de Teams pakte Frankrijk wederom de titel met 79,000 punten, gevolgd door Italië (61,5714) en Spanje (58,4286). Bij de ‘Artistieke groepen’ was de Europese titel voor Italië, gevolgd door Frankrijk en verrassend Noorwegen. Bij de junioren vochten grootmachten Frankrijk en Italië ook al hun duel uit om het eremetaal. Zes van de negen medailles bleven achter in Frankrijk, waaronder de twee voor solo dames en heren.

Leuke vlog van ‘Ries op reis’

Er is door Spaan samen met zijn ploeggenoten dagelijks een leuke vlog, ‘Ries op reis’, bijgehouden van de activiteiten en verrichtingen van de Oranje equipe in Frankrijk, wat de sfeer en spanning goed weergaf en gepubliceerd is op de Facebookpagina van de NTSB & KNMO. Meer informatie inclusief de complete uitslagen is te vinden op de website van de WBTF.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Credits inzetfoto FB © NTSB & KNMO: voltallige Nederlandse equipe voor EK Twirl 2019

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.