Vier elementen in ‘Pole Evolution 2019’

Vier elementen in ‘Pole Evolution 2019’

NIJMEGEN – Op zaterdagavond 6 juli 2019 werd in theater LUX in Nijmegen de derde editie van ‘Pole Evolution’ gehouden, wederom georganiseerd door de Nederlandse polesport-icoon Hanka Venselaar van Studio Ad Astra. De tweejaarlijkse show, waarbij paaldansscholen en -studio’s uit heel Nederland een artistieke groepsdemo kunnen geven, had wederom een internationaal karakter met diverse deelnemers uit België en een speciaal gastoptreden van de wereldberoemde ‘Polefairy’ Màrion Crampe uit Spanje. Bovenal een leuk avondje uit voor iedereen van elke leeftijd en de juiste klik.

Dit jaar is gekozen voor het thema ‘The 4 Elements’, alles wat moeder natuur te bieden heeft met de elementen vuur, lucht, water en aarde. Dit gaf een breed perspectief voor inspirerende choreografieën die zich toelegden op wat de mens doet (voort)bewegen en bovenal ontwikkelen, met alle vraagstukken en omstandigheden die daaruit voortvloeien: de evolutie. De show beperkte zich niet alleen tot acts met een mix tussen dans, theater en acrobatiek aan de vele palen die in een vaste opstelling op het LUX-podium stonden, maar ook voor gerelateerde luchtacrobatiek-disciplines zoals tissu en (hair) straps, het altijd trendy ‘hoola hoop’ en een puur ‘dance’ werd ruim baan gemaakt.

Geen jurybeoordeling maar applaus

Zoals elke andere sport heeft de paalsport ook een showkant, waarbij het applaus de beloning is en er geen juryoordeel is op netheid van de uitvoering, moeilijkheid van de toegepaste techniek of schoonheid van de getoonde performance. Zoals Crampé het stelde in het interview met GymPOWER vlak na de show: “Je kunt hier doen wat je leuk vindt en goed kan, waarbij je toch het beste uit jezelf wil halen omdat je het met andere mensen wil delen en laten zien die het op hun beurt ook willen en kunnen waarderen. Na vijf jaar heeft Hanka me eindelijk overtuigd om deel te nemen en ik ben er heel blij mee. Het gaf grote voldoening om dit te doen en hier te staan. Zo bijzonder om met deze mensen hier op dit podium te staan. Voor mij is het mijn levenswerk, maar voor hen is het een hobby waarin ze al hun passie steken. Naast hun werk en/of studie hebben ze tijd en energie gestoken om samen hier iets moois mee te maken. Dat is zo inspirerend!”

Organisator Venselaar had weer met grote zorg en de steun van haar crew een mooi programma samengesteld met achttien acts en de grande finale die ze zelf presenteerde in een prachtige witte jurk. Een speelse verwijzing naar de grote dag die eraan komt deze zomer voor één van de grote pioniers en steunpilaren van het paaldansen als serieuze sport- en showdiscipline in Nederland.  “Wat vier jaar terug gewoon als een gek idee begon is nu uitgegroeid tot een nog uitgebreidere, mooiere en creatievere show. Maanden van overleggen, hard oefenen, kostuums en props knutselen zijn vooraf gegaan aan deze avond. De deelnemers hadden maar één regel om zich aan te houden: ‘Wees creatief!’ We zijn alle deelnemers, onze hulptroepen, sponsoren en de mensen van theater LUX dankbaar voor hun medewerking en bijdrage aan deze perfecte avond! Dankzij hen is Pole Evolution 2019 geslaagd!”

Eigen insteek groepschoreografieën

Iedere act  had een eigen insteek om de kracht van de vier elementen of één ervan uit te beelden in de groepschoreografie, waarbij verbeelding en beleving vleugels kregen. Circus-artieste Simona Ula had de eer om ‘Pole Evoltuion 2019 – The 4 Elements’ te openen, waarbij ze gelijk en terecht alle publieksaandacht ving met haar fascinerende act met lichte ‘hoola hoops’, vier vurige ringen in het duister, immer in beweging. De leden van studentenpaalsportvereniging NSPV Lasya uit Nijmegen met o.a. voormalig topturnster Channah Rombouts in de gelederen, kwamen hierna op met de pole- en danceact ‘Fire of life’, die het laaiende vuur van passie in het leven uitbeeldde. De sportende studenten waren enthousiast over hun bijdrage aan Pole Evolution 2019, maar ook over een eigen eindshow een dag eerder waar ze een onderdeel van toonden.

Gister hadden we onze eigen eindshow waar alle leden van Lasya aan mee konden doen. Het was een heel gevarieerde show met drama, romantiek, stoere poweracts, waarbij we het verhaal, gebaseerd op de film Moulin Rouge, op alle nummers uit de film hebben nagespeeld: de verboden liefde van twee mensen met een nog dramatischer einde. Dat hebben we ook zo op het podium laten zien.” De derde act was van de jonge groep atletes van Studio Firelily uit Deventer (met daarbij de jongste deelnemer van de avond) die de toepasselijke act ‘Next generation’ bracht: de verantwoording van de generatie van nu om een nog leefbare aardbol aan de volgende door te geven. Hierna volgde de act van ‘De Witte Wieven’ door Denzz Paaldansstudio uit Venlo, die deze intrigerende mysterieuze wezens uit de Nederlandse mythologie – geassocieerd met mistflarden of mistbanken – prachtig tot leven bracht in de palen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Elementaire ontwikkeling sport

Sportief Paaldansen, met o.a. Melissa O’Neil die samen met haar dochter hoge ogen gooide in Holland’s Got Talent, pakte uit met ‘Force of the elements’, waarbij de groep van Sportief Paaldansen alle vier de elementaire krachten gracieus bundelden in hun act, met een bijdrage van elk van hun locaties in Amsterdam, Den Bosch, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Het element ‘aarde’ werd verbeeld door Rock ‘n Pole Paaldansstudio (RNP) uit Gent, België, met de ‘Earth-Crawlers’, uit en over de grond kruipende creaturen die gecamoufleerd als slangewezens het podium beslopen. Sportstudio Ilse uit Sint-Michielsgestel had een ludieke insteek op het thema: ‘Evolution of the 4 pole elements’, waarbij ze – onder aanmoediging van o.a. Cindy Cooijmans – de elementaire ontwikkeling in de sport zelf centraal stelden om de vier pijlers van het bestaan uit te beelden.

Yoga- en dansstudio Rasalila uit Amsterdam bleef dicht bij haar werkwijze en stijl en bracht het dromerige ‘Moontides’, de maangetijden, die de eeuwige eb en vloedbeweging veroorzaken die alles en iedereen bestiert. Tot slot besloot Studio Nienke uit Enschedé het eerste deel van de show met een verrassende doch subtiele duik in een knap uitgevoerde perfecte zandstorm op het podium. Na een korte pauze ging het weer verder met weer negen intrigerende acts. De L.O.F. Dancecrew uit Nijmegen opende het tweede deel van Pole Evolution 2019 met ‘Liquid Limbs’, waarin ze  hun liefde voor dans ten toon stelden tussen de ‘poles’. Zelf beschrijven ze de act als “een dansend onderzoek naar de kwaliteit van golvend water, alsmede thema’s als verdriet voelen en troost vinden.” Paaldansles Destelbergen uit België bracht ‘hEARTHbeat’, het kloppende hart voor de aarde waarop we allemaal mee draaien als deze spint om haar as.

Niets leuker dan groot podium

Pole Dance Studio Aeris uit Utrecht bracht met ‘Mermaid Uprising’, de opstand van de zeemeerminnen, de noodzaak onder de aandacht om een halt toe te roepen aan de plasticvervuiling van de zee die ieder wezen op aarde in groot gevaar brengt. We moeten voorbereid zijn wanneer ze ons de rekening gaan presenteren. Best Body en Mind, onder leiding van Bettine Sarton, koos voor ‘Creation’, de schepping die ontstaat door de bundeling van de vier elementen, in het palet van tinten van de Meesters van de schilderkunst. Een duo luchtacrobates van Aerial Academics uit Enschedé deed op grote hoogte een intense tissu-act genaamd ‘Dancing leaves’, die deed herinneren dat hoe hoogzomer het ook is, ooit een keer de herfst zal invallen met een hoop dartele bladeren.

De stoere groep pole-atleten van Sportpaleis Hoogeveen, met support van Nederlands vice-kampioen Hendrik de Jonge, had zich verdiept in het natuurverschijnsel ‘Lightning’ en zorgde voor flitsend vuurwerk op het podium met hun interpretatie van de bliksem en zoals ze zelf zeiden in het interview: “dat de vonken er vanaf spatten”ElisaJo Studio’s uit Haarlem gooide alle clichés over superhelden die de planeet aarde altijd willen redden op z’n kop en stelde met ‘You can be a (planet)hero too!’ dat iedereen dat wel kan zijn, als je maar niet op de verkeerde (rode) knop drukt. We spraken enkele leden van ElisaJo STudio’s na de generale voorafgaande de show in de gezellige lobby van het LUX-theater. Ze vonden het heel leuk om hard te trainen voor deze show: “Je kan wel in je studio of thuis hard aan je technieken trainen, maar wat is er leuker dan dat je het op een groot podium kan laten zien. Dat je er een hele show van maakt met dans, met turnen, met acro, met acteren.

‘About what brings us together’

Als voorlaatste act stonden de ‘Paradise Birds’ van Jolina Aerial Arts uit Zwolle met een ‘circle of life’-achtige act: de paradijsvogels die uit de boom vielen waren een prooi voor de ‘catwoman’ die ook in de boom klom maar het lot niet kon tarten. Daar kon moeder aarde niets aan doen: eten en gegeten worden en weer doorgaan. Het toppunt van het programma was voor het laatst bewaard. De ‘Polefairy’, Marion Crampe, kwam rechtstreeks uit Spanje, overgehaald door Venselaar om voor het eerst in Nederland een indrukwekkende performance te geven met haar signatuur – elegantie gekoppeld aan flexibiliteit en (mentale) kracht, met de in gevouwen spagaat aerial spin aan de ‘hair strap’ als ultieme powermove – die de aandacht van het publiek greep om niet meer los te laten. Crampe begon door de microfoon te pakken en de mensen in de zaal aan te spreken en te vragen voor een moment elkaar aandacht te geven en diep in de ogen te kijken.

Dat was al een verrassende twist waarbij de ‘blauwe fee’ van de polesport de mensen raakte om de harten te doen ontwaken uit de sluimer van het haastige, nietszeggende en onverschillige (social media) even. Directe communicatie met een vette knipoog, die overkwam en diep raakte. Je buurvrouw of buurman echt opmerken en begroeten, die hier met hetzelfde plezier en enthousiasme deze show bijwoonde. Venselaar: “Dat Màrion helemaal uit Spanje hierheen is gevlogen om voor het eerst in Nederland een gastoptreden te verzorgen in haar unieke elegante stijl maakt het dit keer extra speciaal.” Een prachtige afsluiting van een mooie show, die het vijfde element ontmaskerde dat de andere vier bij elkaar in beweging houdt: ether, ook wel als de liefde aangeduid. In deze sport gevat in passie. Crampe duidde dat aan in het interview met GymPOWER achteraf: “For me it’s all about people. In any sport or discipline it’s about what brings you together: if you find what moves you, you can go for it!

Liefde is kloppend hart aarde

De derde editie van Pole Evolution 2019 deed haar reputatie en die van de paalsport wederom grote eer aan. Meer over de show ‘Pole Evolution 2019 – The 4 Elements’ is te vinden op de Facebookevenementenpagina en op de websites van Hanka Venselaar en Studio Ad Astra. In de aftervideo van GymPOWER op ons YouTube-kanaal (met link bovenaan dit artikel) zijn meer backstage en podiumbeelden van de show en interviews met organisatie en deelnemers verwerkt. Meer volgt in het derde GymPOWER Sportmagazine van 2019.

Artikel en verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits tekst en fotografie © Therry da Silva | Credits interview en video (beelden en edit) © Casper Beijn

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.