Terugblik op acrofinales C/B/A in Ahoy

Terugblik op acrofinales C/B/A in Ahoy
Foto © Casper Beijn

ROTTERDAM – Ruim honderd acroteams van 38 verenigingen aangesloten bij de KNGU waren overgebleven na alle voor- en plaatsingswedstrijden en die mochten op zaterdag 22 en zondag 23 juni 2019 in hal 1 van Rotterdam Ahoy hun beste oefeningen laten zien in de ultieme eindstrijd van het seizoen voor drie van de vijf acroniveaus: C, B en A. Grootste leverancier van dit NK was Sportacrobatiek Zwolle (SAZ), dat dit weekend maar liefst dertien teams op de vloer had staan in de C-, B- en A-niveaus. Het hoogste aantal medailles (twee goud, zes zilver en twee brons) was dan ook voor Zwolle, wat een mooie bevestiging is voor de vereniging. De club met het grootste aantal gouden medailles was de Acro Academy Noord-Nederland (AANN) die met negen teams in twaalf categorieën in acht ervan de Nederlands Kampioen leverde, een historische prestatie. GymPOWER nam op beide dagen een kijkje bij deze finales en noteerde diverse bijzondere verhalen. Een terugblik op deze finales die het acroseizoen besloten.

Deze diashow vereist JavaScript.

Zoals verwacht op dit spannende moment een wedstrijd met ups en downs, met zowel opgetogen gymnasten als teleurgestelde sporters. Het publiek leefde ademloos mee met luid applaus bij de meest indrukwekkende oefeningen en met een massale zucht van schrik bij een val of fout. De nieuwe locatie was even wennen. Voor het eerst in tien jaar was acrogym verhuisd van hal 5 naar hal 1, in een andere hoek van het Rotterdamse sport- en evenementencomplex, waar voorheen het inturnen en de Ahoy Cups van het turnen werden gehouden.Voor de teams in de D- en E-lijn was hun landelijke finale eerder gehouden, op 8 juni 2019, in De Rusheuvel in Oss, waardoor er ruimte was in het programma in Ahoy.

Foto © Casper Beijn: Landelijke acrogymfinales in Hal 1 van Rotterdam Ahoy

De aankleding van de acrozaal met zwarte doeken maakte de ambiance wel heel mooi. Dat de vloer verlicht was en de omgeving veel minder, zorgde dat de focus daar lag waar hij hoorde: bij die gymnasten die het hele jaar toegewerkt hadden naar dit NK. Bij tijd en wijle was het voor het acropubliek lastig om de prachtige muziek, zo kenmerkend en essentieel voor acrogym-oefeningen, te horen. Het enthousiasme en het volume van de opmarsmuziek bij het trampolinespringen en het dubbelminitrampolinespringen in het andere deel van hal 1 werd amper gedempt door het gordijn dat diende als scheiding. Gelukkig stonden de boxen richting vloer en lieten de gymnasten zich niet van de wijs brengen.

Landelijke acrofinale C-lijn: vier senior damesgroepen

Foto © Casper Beijn: tsenior damesgroep C-lijn Noah Nijkamp, Mirthe Rolleman en Jasmijn Eertink van Fysion Nijverdal & SVH Hellendoorn

Op zaterdag 22 juni 2019 sprak een verslaggever van GymPOWER met één van de drie teams van Fysion Nijverdal & SVH Hellendoorn, dat deelnam aan de acrofinale op C-niveau, de senior damesgroep bestaande uit Noah Nijkamp, Mirthe Rolleman en Jasmijn Eertink. Dit team dat in Ahoy gecoacht werd door o.a. trainster Ilse Wessels, eindigde op de zevende plaats. De andere damesgroep van de club in dezelfde categorie bestaande uit Chawila Putirulan, Lynn van Munster en Lisa Dijkgraaf pakten het brons. Het derde team, de junior damesgroep Dion Ekkel, Claudia van den Noort en Bailey van der Zwaag, werd bij de junioren op C-niveau vijfde. “Prachtige prestaties na een erg mooi seizoen vol medailles. In totaal zijn er dit seizoen 38 podiumplaatsen en daarmee 107 medailles behaald door de gehele acro-afdeling…” ,schrijft de club met recht trots in haar nieuwsbericht.

Nijkamp, Rolleman en Eertink vertellen over hun aanloop naar de landelijke finale in Rotterdam: “Het voorseizoen was voor ons heel spannend. Er zijn echt veel goede teams in ons district. Vijf van de acht teams hier in Ahoy vandaag komen daar vandaan. Dat zegt genoeg. De eerste twee plaatsingswedstrijden gingen nog niet zoals we wilden. Op het Oost Nederlandse Kampioenschap (ONK) in april 2019 in Hellendoorn ging het wel goed, maar toen hadden we nog niet helemaal gestraald. Op de halve finale in mei in Oss kwam alles eruit en hebben we Ahoy gehaald. In Oss moesten we bij de beste vier eindigen, want anders mochten we niet door. Toen we hoorden dat we het gehaald hadden, waren we heel blij. We hadden het wel gehoopt, maar niet verwacht. Dan is het extra leuk! We proberen te genieten van onze dag hier in Ahoy. Tijdens de oefeningen besef je dat je in Ahoy staat en dat geeft wel iets extra’s. Anders dan andere wedstrijden, waar het echt gaat om het presteren en hier kun je dan met plezier staan, omdat we ons doel al hadden gehaald.”

Foto © Casper Beijn: trainster Ilse Wessels met trio Noah Nijkamp, Mirthe Rolleman en Jasmijn Eertink van Fysion Nijverdal & SVH Hellendoorn

Bovenpartner Eertink blijkt een interessant dubbelleven te leiden in gymsportland. In mei 2019 deed ze mee aan de landelijke finale derde divisie damesturnen in Vianen in de categorie jeugd 1 niveau N4, waarvoor ze zich ook knap wist te kwalificeren. In Ahoy mogen staan is voor haar toch heel speciaal: “Ik vind het heel leuk om hier te zijn. Eerder stond ik nog nooit in Ahoy op een NK.” Al weten ze het erepodium niet te behalen, vinden ze het alle drie cool dat het andere team van hun club het wel gehaald heeft. Bij het andere trio van onze vereniging gingen gelijk de voorwedstrijden goed, misschien zat het bij hen er iets meer meer in dit seizoen. Het is in ieder geval wel leuk dat we hier samen mogen staan in de NK-finale.” Hun progressie en succes hebben ze ook te danken aan de goede band met hun (mental) coach Wessels, leggen ze uit.

Tijdens het seizoen hebben we  bijvoorbeeld gewerkt aan de dans onder inspiratie van onze lieve trainster. Op emotie en zo. We begrijpen elkaar met een half woord. Onderling ook. Het is ons eerste jaar samen, In het begin was het nog wennen, maar nu zijn we echt op elkaar ingespeeld.” Wessels: “Voor onze vereniging was het spannend tot het laatste moment. Het andere trio is uiteindelijk derde geworden. Tranen met tuiten natuurlijk, zelfs de trainsters gingen meehuilen, echt geweldig! Het andere trio, Noah, Mirthe en Jasmijn, had pech voor hun laatste oefening, als gevolg van een pijnlijke nek. Dat hebben ze knap overwonnen en zijn goed doorgegaan. Op hun zevende plaats zijn we ook zeker trots!”

Foto © Casper Beijn: damesgroep Tessa KOch, Darja Koullen en Jaimy Eymael van GV Olympia Landgraaf

De favoriet in hun categorie, de damesgroep van Acro DOS Rijssen bestaande uit Romy Holtvluwer, Serena Holtvluwer en Dewi Ganzeboom, draaide een prachtig en qua punten stabiel seizoen, wat in Ahoy bekroond werd door – mede dankzij hun sterke technische scores – met een eclatante overwinning. Damesgroep Tessa Koch, Darja Koullen en Jaimy Eymael van GV Olympia Landgraaf, de hoogste doorstromer uit district zuid, maakte de lange reis vanuit het verre zuiden naar Rotterdam Ahoy helemaal de moeite waard door het zilver te veroveren. “We zijn trots op onze prestatie. We hadden een goed voorseizoen, waren iedere keer eerste. Hier in Rotterdam voelde het wel spannend aan. Vorig jaar werden we nog vierde, maar nu mochten we op het podium staan. Toen we hoorden dat we tweede werden, moesten we huilen.” Dat was de ontlading. “Ja, want zenuwen horen erbij!”

Landelijke acrofinale A-lijn (NK): vier Nederlands kampioenen

Foto © Casper Beijn: zussen Ismay en Zoë de Wit van Acro Flik-Flak Den Bosch

Op zondag 23 juni 2019 sprak een verslaggever van GymPOWER met twee damesgroepen van Acro Academy Noord-Nederland en twee zussen Ismay en Zoë de Wit uit twee verschillende teams van van Acro Flik-Flak Den Bosch. Tijdens ‘DG The Finals 2019’ kwamen ze uit in diverse categorieën van het NK, de landelijke finale voor acroteams op A-niveau, waarbij alle vier teams de Nederlandse titel wist te bemachtigen.

Zoë de Wit pakte met Esmée Fuhr en Amber Homminga in de categorie Pupillen A het goud bij de damesgroepen. Een grote prestatie omdat zij begin dit seizoen door een blessure nog uitgeschakeld leken. Zoë: “We zijn heel blij dat het goed is gegaan en we eerste zijn geworden!” Zus Ismay vormde met clubgenoot Joep Sauvé in de categorie Jeugd A een mixed paar. Dat zij geen concurrenten hadden demotiveerde hen niet – ze zetten nog steeds twee indrukwekkende oefeningen neer. Een hoger doel was hun motivatie. Ismay: “Ik ben vooral blij met het EK-limiet. We hebben ons gekwalificeerd voor het EK 2019 in Holon, Israël. Geweldig!”

Bij de senioren ontbraken in Rotterdam Ahoy het gemengde paar Stef van der Locht en Fenne van Dijck van Acro Flik-Flak Den Bosch en clubgenotes Fem van Os, Lynn de Bock en Lotte van Vugt. In hetzelfde weekend als ‘DG The Finals 2019’ in Ahoy namen ze deel aan de tweede editie van de Europese Spelen in Minsk, Wit-Rusland, waarvoor ze zich hadden weten te kwalificeren. In een apart artikel heeft GymPOWER aandacht besteedt aan de prestaties van deze twee acroteams, die aan de andere kant van Europa geschiedenis schreven voor de Nederlandse sportacrobatiek.

Foto © Casper Beijn: zussen Nanda en Remke Huisman en bovenpartner Fei Oudhof van Acro Academy Noord-Nederland

Gelukkig nog genoeg vuurwerk over op de finale voor A-senior damesgroepen in eigen land. Het niveau lag namelijk hoog dit jaar, en er kwam prachtig acrospektakel op de vloer. Ook deze dag strenge jureringen, slechts twee teams wisten de grens met 27 punten te doorbreken. Eén daarvan was het trio Fei Oudhof, Nanda Huisman en Remke Huisman van Acro Academy, de andere damesgroep die ook aan de kwalificatie voor Minsk had meegedaan. Met drie schitterende oefeningen zette het trio de hoogste dagscore neer om daarna het goud en de titel in ontvangst te nemen. De drie dames beaamden tegenover GymPOWER er hard voor gewerkt te hebben. Alles kwam eruit in Ahoy en viel alles op z’n plaats.“Het ging heel goed. Dit is ons eerste seizoen samen. Bij bijna alle plaatsingswedstrijden waren we eerste. Het blijft leuk om te winnen, omdat je weet dat je er hard voor gewerkt hebt en dan is het mooi dat het op de wedstrijd er uit komt.”

Foto © Casper Beijn: trio Amber Bosma, Famke van Wieren en Yanouk Visser van Acro Academy Noord-Nederland

In de junior damesgroepen was het trio Amber Bosma, Famke van Wieren en Yanouk Visser van Acro Academy Noord-Nederland het enige team dat in de plaatsingswedstrijd het NK-limiet behaald had. Op balans konden ze hier niet hun beste oefening neerzetten, maar hun tempo- en combinatie-oefening waren wel heel mooi. Een tevreden Visser “Het is heel leuk en gezellig hier in Ahoy, maar ook heel spannend. We hadden nieuwe elementen in de balansoefening, die ging niet zoals gepland. Met tempo hebben we ons goed herpakt. Het blijft heel erg leuk om samen te werken. In Ahoy staan is super cool, het is heel groot en zo vaak sta je hier niet.”

Het team ging in Ahoy ook voor kwalificatie voor het EK. Bosma: “Er zijn veel goede acrogymnasten in Nederland, dat ik daar één van mag zijn is superleuk! Met ons trio gaat het super goed, we hebben het hoge EK-limiet gehaald, onverwachts, omdat we  teamwissels hebben gehad en maar een paar trainingen voluit konden gaan. Bij de eerste kwalificatiewedstrijd pakten we direct het hoge EK-limiet, helemaal top!”

Foto © Casper Beijn: Indy Gjaltema en Chanelle Dewnarain van Adonis Sportacrobatiek in gezelschap van clubgenotes Merel Veenstra, Lieke Bakker en Roos Jonkman

In de categorie Jeugd was de bronzen positie voor Chanelle Dewnarain en Indy Gjaltema van Adonis Sportacrobatiek. Gjaltema. Na de wedstrijd poseerden ze stralend met hun clubgenotes, damesgroep Merel Veenstra, Lieke Bakker en Roos Jonkman die brons behaalden bij pupillen. Ze vertelden aan GymPOWER hoe het voelt om in Ahoy te kunnen staan en ook nog een medaille te pakken. Voor Gjaltema en Dewnarain was het extra bijzonder, want het was hun afscheidswedstrijd. Gjaltema: “Een spannende dag voor Chanelle en mij. Vandaag moesten we er echt alles uithalen wat erin zat, want dit is de laatste keer samen op de vloer. In de oefeningen waren er wat kleine foutjes, maar alsnog genoeg punten voor de derde plek! Ik ben heel trots op mijn team en uiteindelijk is dit waar we het hele seizoen zo hard voor getraind hebben.” Dat gold voor beide bronzen teams van de club.

Beste club op het NK en coolste sponsoractie van het jaar

Acro Academy Noord-Nederland mag qua aantal nationale titels, acht van de twaalf (op de andere vier werd beslag gelegd door teams van GV Turnoss Oss, Acro Flik-Flak Den Bosch (2x) en Sportacrobatiek Zwolle) zich de beste club van Nederland noemen, waarbij diverse kampioensteams voortvloeien uit de nauwe samenwerking met diverse clubs in de regio, maar ze hebben ook de coolste sponsoractie van het jaar op touw gezet dit jaar om een eigen accommodatie te bouwen en hun sporters nog meer te kunnen steunen in hun carrière. Je zag aan de autostickers in Ahoy hoe deze nu al zeer geslaagde actie (eind juni was al een derde van de 30.000 loten verkocht) breed gedragen wordt in de gymsportwereld.

Foto © Casper Beijn: sticker Verloterij.nl op auto geparkeerd bij Rotterdam Ahoy

Bosma, Van Wieren en Visser zijn blij met de verloterij. Van Wieren: “We trainen heel hard om onze doelen te bereiken, zoals kwalificatie voor EK en WK, en ook nog hogere doelen zoals de Europese Spelen. We willen graag onze eigen hal, zodat we nog beter kunnen worden. Met het kopen van een lot kun je zelf iets heel leuks winnen, – zoals de hoofdprijs een vakantievilla of een auto en nog veel meer -, en de club helpen. Maar ook voor de sporters is het motiverend, want de hoofdprijs voor ons is dan een wedstrijdpakje uit Oekraïne voor degene die de meeste loten verkoopt, dat is wel heel leuk. Zo’n pakje betekent heel veel, dat is supermooi!” Daarvoor moet je bij het bestellen van de lootjes via Verloterij.nl de naam van de sporter van AANN opgeven die je zover kreeg.

 

Verslag GymPOWER landelijke acrofinales 2019

Het verslag van GymPOWER i.s.m. AcroGymPOWER van alle acrogymfinales van 2019, op niveau A tot en met E, is verdeeld over de volgende artikelen:

Artikel en verslagen onder persaccreditatie van © GymPOWER i.s.m. © AcroGymPOWER | Credits tekst dit artikel en alle voorbeschouwingen en wedstrijdverslagen landelijke finales A- t/m E-lijn © Martine Hooijenga-Le Duc; interviews, videobeelden en video-edit © Casper Beijn | Credits fotografie © Martine Hooijenga Le Duc (ook foto’s galerij in dit artikel), © Casper Beijn (ook inzetfoto en foto’s in dit artikel), © Ineke Klaassen en © Therry da Silva | Credits screenshots livestream © AcrogymTV

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.