Nederland op WK Aquatics Gwangju 2019

Nederland op WK Aquatics Gwangju 2019
Screenshot YouTube promovideo wK Gwangju 2019 © FINA

GWANGJU – Op de 18de editie van de wereldkampioenschappen zwemsporten, die van 12 tot en met 29 juli 2019 gehouden worden in het Zuid-Koreaanse Gwangju, – ‘de stad van de vrede’-, staan ook synchroonzwemmen en schoonspringen op het programma. Namens Nederland komen respectievelijk het nationaal duet bestaande uit Noortje en Bregje de Brouwer alsook Celine van Duijn en Inge Jansen. Inmiddels hebben ze hun eerste wedstrijden in de voorrondes afgewerkt.

Synchroonzwemmen: Noortje en Bregje de Brouwer

Archieffoto © Casper Beijn: Interview met Noortje en Bregje de Brouwer op NK 2019

In hun tweede WK als senior gaat het Nederlands duet voor een finaleplaats in beide onderdelen: de technische en de vrije uitvoering. Op vrijdag 12 juli 2019 zwom het nationaal duet in Gwangju in de kwalificatieronde van de technische uitvoering. In een veld van 45 duetten behaalden de zussen De Brouwer met 83,8188 punten de dertiende plaats.

Voor Nederlandse begrippen een topprestatie, maar teleurstellend omdat het doel niet gehaald is. Gezien de geboekte progressie in de afgelopen twee jaar, had het Nederlands duet met recht een finaleplaats in de planning. Daarin mogende beste twaalf uit de voorronde aantreden.

De Mexicaanse en Amerikaanse duetten, die als elfde en twaalfde doorgingen naar de finale, behaalden respectievelijk 84,5751 en 84,4615 punten. De zussen De Brouwer worden in staat geacht om die scores te verslaan. Volgens de bondscoach Esther Jaumá Cayuela zou de tweeling iets te ver uit elkaar gezwommen hebben, wat extra aftrek oplevert.

Op zondag 14 juli 2019 werd de finale technische uitvoering gezwommen, waarin de duetten van Rusland (95,9010), China (94,0072) en Oekraïne (92,5847) op het erepodium belandden. Het Japans duet kwam 0,4731‬ punt tekort voor het brons.

Verder zaten ook de duetten van Italië, Canada, Spanje, Oostenrijk, Griekenland en Frankrijk in de finale. De dames uit Mexico en de V.S. kwamen weer elfde en twaalfde en kwamen de 85 puntengrens niet voorbij.

Op dinsdag 16 en 18 juli 2019 worden de voorronde en de finale van de vrije uitvoering voor duetten gezwommen in Gwangju, met een veld van 46 deelnemers. Het Nederlands duet gaat weer voor een finaleplaats, wat op zich een historische mijlpaal voor de sport zou zijn.

Schoonspringen: Celine van Duijn en Inge Jansen

Archieffoto © Casper Beijn: interview met Celine van Duijn en Inge Jansen op ADC 2019

Van Duijn, de Europees kampioene van 2018 op de 10m toren, komt uit in dat onderdeel uit alsmede met Jansen op de 3m plank synchroon waarop ze samen hiervoor ook al internationale successen hebben geboekt in het afgelopen jaar. Jansen springt ook individueel op de 3m plank.

Maandag 15 juli 2019 werd als eerste de voorronde 3m synchroon gehouden. In een deelnemersveld met 23 duo’s kwalificeerden Van Duijn en Jansen zich met 259,50 punten als tiende voor de finale later op de dag. Van Duijn en Jansen begonnen sterk met een vierde positie na hun eerste sprong in een serie van vijf (46,80) , zakten wat af in het klassement bij de volgende (7e: 44,40; 9e: 55,80; 11e: 55,80; 10: 56,70) maar wisten zich uiteindelijk wel in de top twaalf te handhaven wat recht geeft op een start in de finale.

In de finale zijn Van Duijn en Jansen als derde aan de beurt. Ze nemen het op tegen de duo’s van China, Canada, Australië, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Maleisië, Rusland, Mexico, Zwitserland, Zuid-Korea en Italië. In de eindronde deden ze een schepje bovenop en deden een flinke spurt richting de top van het klassement, maar de tweede sprong ging minder (47,40; 43,80; 60,30; 64,80 en 61,20) waardoor ze uiteindelijk zich tevreden moesten stellen met de zevende plaats. Sowieso een verdienstelijke prestatie op zich. Ze hebben het in zich om de top drie te kunnen bestormen .

Dinsdag 16 en woendsag 17 juli 2019 worden de voorronde, de halve finale en de finale 10m toren gehouden. Donderdag 18 en vrijdag 19 juli 2019 worden de voorronde, de halve finale en de finale 3m plank gehouden. De dames worden in Zuid-Korea gecoacht door bondscoach Edwin Jongejans.

High Diving: Geen Nederlandse deelnemers

Naast het synchroonzwemmen en het schoonspringen worden in Gwanju ook de wereldkampioenschappen zwemmen, open water, waterpolo en ‘high diving’ gehouden. In dat laatste onderdeel, een variant van het schoonspringen, hebben zich geen Nederlandse atleten gekwalificeerd onder de 14 dames en 23 heren die meedoen.

Meer informatie en de complete uitslagen zijn te vinden op de website van de internationale zwemfederatie FINA en de website van het WK 2019 in Gwangju. Informatie over de Nederlandse atleten en de artistieke zwemsporten synchroonzwemmen, schoonspringen en ‘high diving’ is te vinden op de website van de KNZB.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Credits beelden: YouTube-video © FINA  | foto’s in artikel © Casper Beijn onder persaccreditatie van © GymPOWER | inzet screenshot promovideo © organisatie WK Aquatics Gwangju 2019

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.