Pistorius zevende op World Roller Games

Pistorius zevende op World Roller Games

BARCELONA – Op de ‘World Roller Games’, de Wereldspelen voor rolschaatssporten, die van 4 tot en met 14 juli 2019 gehouden worden in Barcelona, Spanje, wordt Nederland bij het individuele kunstrolschaatsen vertegenwoordigd door Nederlands kampioen Sylvia Pistorius en second runner up Nicky Boer. Pistorius behaalde op 9 juli 2019 bij onderdeel roldansen allround een plek in de top van het klassement. Een totaalscore van 99,72 punten na twee küren was goed voor de zevende plaats. Voor Nederlandse begrippen is dit een fantastisch resultaat voor deze artistieke sport.

Aan de Wereldspelen van 2019 in Barcelona doen meer dan 4000 atleten uit 115 landen mee die uitkomen in elf verschillende disciplines van de rollersport.  Het niveau van de wedstrijden bij het voor kunstrolschaatsen hoogst haalbare titeltoernooi ter wereld lag extra hoog dit jaar .Er werd gestreden in de diverse categorieën in samenstellingen, leeftijdsklasses en stijlen.

Rolschaatskoningin Sylvia Pistorius slaat weer toe

Pistorius van KRC Rolling Nieuwegein, die op 4 juli 2019 de Nederlandse vlag mocht dragen tijdens de openingsceremonie van deze Wereldspelen, behaalde met haar eerste netjes uitgevoerde dans, het onderdeel ‘solo style dance’, 45,32 punten waarmee ze de negende plaats bezette in het tussenklassement. De club reageerde op haar Facebook-pagina: “Het niveau in deze groep ligt dit jaar heel erg hoog! Sylvia heeft een nette dans laten zien waarmee ze … een plek in de top 10 heeft behaald… waardoor ze morgen mag starten met haar vrije dans in de finalegroep. Sylvia, we zijn heel erg trots!”

Met haar tweede dans, het onderdeel ‘sole free dance’, die ze in haar kenmerkende elegante stijl uitvoerde, behaalde ze 54,40 punten wat haar allround twee plaatsen in het klassement deed klimmen voor een zevende plaats in de wereldtop. KRG Rolling: “Sylvia heeft gisteren een hele mooie vrije dans laten zien. Hierdoor wist zij twee plaatsen te stijgen… Een supermooi resultaat, midden in de top tien van de wereld!” Een supporter beaamt:Wat een prestatie en wat ziet ze er weer prachtig uit onze rolschaatskoningin,” schreef een supporter op de Facebook-pagina van KRC Rolling Nieuwegein.”

Nicky Boer andere Nederlandse soliste in Barcelona

Voor de tweede Nederlandse kunstrolschaatster op deze Wereldspelen, Nicky Boer van Rolling ’90 Moerkapelle, verliep met name de eerste dans niet als gepland waardoor ze totaal 44,75 punten behaalde voor de 28ste plaats. Op de Nederlandse kampioenschappen roldansen op 29 en 30 juni 2019 in Kerkdriel kwam Boer allround tot 75,29 punten voor het NK-brons.

Op haar Facebook schreef de club: “Hoewel de trainingen ter voorbereiding stabiel waren en de focus goed was, ging de eerste wedstrijd ‘Style Dance’ zelf niet helemaal zoals gehoopt. Deze dans begon sterk, maar een val aan het einde van de choreografie resulteerde in een flinke aftrek. De Free Dance wedstrijd ging gelukkig beter… Hoewel de solowedstrijd misschien niet helemaal naar wens is verlopen, kunnen we met tevredenheid en dankbaarheid terugkijken!

Op de World Roller Games werd net als op het NK ook voor het eerst gejureerd met het nieuwe Rollart systeem. Dat blijkt een positief impuls te geven aan de ontwikkeling van de sport die ook Olympische ambities heeft. Rolling ’90 op haar Facebook: “Het afgelopen solodans seizoen stond in het teken van het nieuwe Rollart systeem. Sporters, trainers en juryleden hebben allemaal veel geleerd op dit gebied, en de sport heeft dan ook een grote ontwikkeling doorgemaakt het afgelopen jaar! Ook de World Roller Games zijn ontzettend leerzaam.”

Ook viertal in actie op World Roller Games ’19

Hierna, tussen 11 en 14 juli 2019, was het de beurt aan de showteams – voor Nederland kwartetten, kleine en grote groepen die een thema uitbeeldden, compleet met bijbehorende kostuums en props – om in het kader van deze Wereldspelen voor rolschaatssporten in actie  te komen in de prachtige hal van Palau Sant Jordi in Barcelona. De showgroepen van KRC Rolling NieuwegeinRolling ‘90 Moerkapelle en RC De Oude Molen Beek en Donk hadden zich hiervoor gekwalificeerd op het NK Show begin dit jaar in Almere. Het niveau lag hoog en naar vermogen hebben de Nederlandse deelnemers een verdienstelijke prestatie neergezet.

Zaterdag 13 juli 2019 kwamen de kwartetten aan de beurt in één wedstrijd met 17 deelnemende teams uit twaalf landen, wat gelijk de finale was. Hier deed de vier stijlvolle paradijsvogels van Rolling ’90 mee namens Nederland, onder wie Nicky Boer, Valerie Krijgsman, Daphne Stormbroek en Stefanie Hathie. In het sterke veld werd het Nederlandse viertal twaalfde met 97,70 punten, een verdienstelijke prestatie. Het goud en zilver gingen naar de Italiaanse teams met respectievelijk 132,90 en 127,10 punten. Eén van de twee viertallen van Portugal wist de teams van grootmachten Spanje (vierde met 111,80 punten) en Frankrijk (zesde met 110,30 punten) en hun landgenoten, het andere team van Portugal (vijfde met 111,50 punten), te overvleugelen met 120,200 punten voor het brons.

De sterk opkomende viertallen van Israël (zevende met 117,10 punten), Brazilië met twee teams (respectievelijk achtste met 103,70 punten en elfde met 101,20 punten), Argentinië (negende met 103,40 punten) en het tweede viertal van Spanje (tiende met 104,30 punten) kropen er nog tussen, voordat het Nederlandse kwartet kon aantikken voor haar definitieve plek in het eindklassement. Daarachter eindigden de viertallen van  Chinees Taipei (dertiende met 87,00 punten), Estland (veertiende met 87,90 punten), Kroatië (vijftiende met 79,80 punten) en als laatste, ongelooflijk maar waar, de twee viertallen van de Verenigde Staten (zestiende en zeventiende met respectievelijk 78,20 en 76,00 punten).

Twee kleine groepen in de arena voor Nederland

Op dezelfde dag later op de avond kwamen de kleine groepen in actie, ook in een wedstrijd die gelijk de finale was voor het veld met achttien deelnemers uit negen landen. De kleine groep van KRC Rolling Nieuwegein – bestaande uit Nikkie Kwant, Susanne Karalic, Sharon Felter, Daphne Voogd, Romy Van Baggem, Sylvia Pistorius, Nina Ghamari, Merel Meentzen, Megan Bus, Mariska Rieken, Natalie Hengst en Natasja Flantua – behaalde met de act ‘Anastasia, my story’ 98,60 punten, goed voor de twaalfde plaats. “Ze hebben netjes gereden en zijn tevreden”, schreef KRC Rolling op haar Facebook-pagina. “We hebben weer een mooie uitvoering gezien”, beaamt een supporter onder de post.

De kleine groep van Rolling ’90 Moerkapelle – bestaande uit Nicky Boer, Valerie Krijgsman, Daphne Stormbroek, Stefanie Hathie, Kelly Stekelenburg, Laura Pak, Rona Zoll-Dijkema, Anne-Lin Polder, Chelsie Rupke en Ylona Bergers – kreeg 88,50 punten en werd zestiende. Het goud en zilver èn de vierde plaats in deze categorie waren voor de ontketende teams van Spanje met respectievelijk 131,30, 128,20 en 127,70 punten voor hun supershows.

Eén van de drie Italiaanse teams wist zich met 129,00 punten en artistieke bravoure ertussen te wringen en bemachtigde het brons. Het swingende Brazilië verraste op de vijfde plaats met een sterke show voor 123,90 punten, gevolgd door de twee andere Italiaanse groepen op de zesde en zevende plaats met respectievelijk 124,50 en 120,60 punten. Daarachter een groot gat in het klassement, met op de achtste plaats de ene groep van Portugal die goed haar best deed met 109,10 punten en op de negende plaats de Franse groep met 107,80 punten.

Het tweede en derde team van Brazilië kwamen nog tekort en bleven op de tiende en elfde plaats hangen met 106,80 en 101,60 punten. Tussen de twee Nederlandse groepen in eindigden nog de andere kleine groep van Portugal (dertiende met 98,20 punten), de groep van Roemenië (veertiende met 98,20 punten) en het verrassende China (vijftiende met 9,0.60 punten). Op de zeventiende en achttiende plaats eindigden de kleine groepen van Chinees Taipei met respectievelijk 83,80 en 77,50 punten.

Volop oogstrelend kijkspektakel drie grote groepen

Op zondagavond 14 juli 2019 kwamen in de laatste wedstrijd van de dag èn van het toernooi, heel bijzonder, liefst drie grote groepen namens Nederland in actie. De wedstrijd met deelnemers uit twaalf landen was ook gelijk de finale en bood het meeste, volop oogstrelend, kijkspektakel. Net zo mooi als bij het synchroonschaatsen in het kunstrijden, waarbij het niveau nog beduidend hoger lag weer. Een gepaste afronding van een mooi toernooi.

Bron foto: Pen.nl; Zeer geslaagde World Roller Games voor KRC Rolling-Devoted en Sylvia Pistorius

De grote groep van KRC Roling Nieuwegein – bestaande uit Nikkie Kwant, Susanne Karalic, Sharon Felter, Daphne Voogd, Romy Van Baggem, Sylvia Pistorius, Nina Ghamari, Merel Meentzen, Megan Bus, Mariska Rieken, Natalie Hengst, Natasja Flantua, Yentl Felter, Eylisch Brens, Kylie Helsdingen en Yesslin Fama met hun NK-winnende ‘cheerleading-squad’ Devotion, een choreografie van turntrainer Daymon Montaigne-Jones en Patrick Kiens, werd met 93,60 punten negende.

 

Gevolgd op de tiende plaats door de groep van RC De Oude Molen – bestaande uit Ingrid Biemans, Shirley Westhoff, Marloes Kluijtmans, Lianne Wijgergangs, Irene Van Den Eijnde, Lyonne De Groot, Marlou Van De Walle,  Anouk Van Den Akker, Jill Donkers, Chloë Donkers, Pleun Willems, Janne Van Lieshout, Kimberly Van Schijndel, Nelleke Knoops, Michelle De Koning, Lisanne Kanters en Julia Van Zutven – met 93,10 punten voor hun vurige kür, nipt 0,5 punt minder.

De derde grote groep van Nederland, het vernieuwde team van Rolling ’90 – bestaande uit Nicky Boer, Valerie Krijgsman, Daphne Stormbroek, Stefanie Hathie, Kelly Stekelenburg, Laura Pak, Anne-Lin Polder, Chelsie Rupke, Ylona Bergers, Xin Yi Teh, Cayleigh Meijn, Daisy Bosma, Eline De Gruijter, Daimy Stormbroek, Anne Looman en Noortje Van Eendenburg – werd met 86,60 punten voor haar haar intrigerende ruimte-act ‘Mars One’ elfde.

Tegen het Spaanse en Italiaanse rolschaatsgeweld was wederom weinig kruit opgewassen. Beide landen stonden hier in deze krooncategorie met drie troeven in het vuur. Het goud en zilver gingen uiteindelijk naar twee Spaanse groepen die het weergaloos deden voor liefst 133,50 en 132,90 punten. Dat scheelde onderling maar 0,6 punt, zo spannend ging het eraan toe. Een Italiaanse groep deed een goede poging om ze bij te houden, maar met 130,00 punten hielden ze er slechts het brons aan over.

De vierde en vijfde plaats was voor hun landgenoten in de tweede en derde groep van Italië, met respectievelijk 125,00 en 120,50 punten. Op de zesde plaats volgde de derde Spaanse groep met 120,50 punten, daarachter een Portugees team op de zevende plaats met 119,10 punten en daar achter weer op grote afstand een Frans team op de achtste met 103,40 punten. Vervolgens volgden de drie Nederlandse grote groepen op rij en eindigde op de twaalfde en laatste plaats het team van andere team van Portugal met 77,50 punten.

Support voor gouden Nederlands rolhockeyteam

Op de ‘World Roller Games’ deed ook traditioneel een Oranje herenteam rollerhockey mee, die konden rekenen op de support van vele meegereisde supporters, waaronder ook de kunstrolschaatsters. Rolschaatsverenigingen kunnen naast een artistieke afdeling ook een hebben voor rolhockey en andere rolschaatsdisciplines, die elkaar ondersteunen in clubverband. Dus waarom niet op de Wereldspelen.

Na zilveren en bronzen medailles behaalde Nederland voor het eerst de gouden medaille. Na indrukwekkende overwinningen in de voorronde – zoals 38-0 tegen China – werd in de finale in de uitverkochte sporthal in Terrassa het sterke België verslagen door het jonge Nederlandse team met 8-0. Een geweldig resultaat dat volgens een trotse bondscoach Marty van den Brand vooral een teamprestatie was: “[…]We hebben een jonge talentvolle groep. Hiermee moeten we verder bouwen. Ik zie de toekomst rooskleurig. Complimenten aan het team, technische staf en begeleiding. We hebben het met z’n allen gedaan.” Bron: Facebook © Nederlandse Rollersports Bond

Alle wedstrijden in alle sporten op de ‘World Roller Games’ zijn live te volgen via de livestream-website van de internationale federatie World Skate. Meer informatie, inclusief beelden en uitslagen, zijn ook te vinden op de websites en online (social) media van de hierboven genoemde en getagde sportclubs alsmede op de website en de Facebookpagina van het Sectie Bestuur Kunstrolschaatsen (SBK) van de Nederlandse Rollersport Bond (NRB)

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Credits tekst en inzetfoto © Therry da Silva: Sylvia Pistorius op het NK Roldansen 2019 | Credits ingesloten beelden (fotografen genoemd in de posts) via FB: © Sectie Bestuur Kunstrolschaatsen-NRB; © KRC Rolling Nieuwegein en via website © Pen.nl; © Rolling ’90 Moerkapelle; © Nederlandse Rollersports Bond; en update 01-11-19 © World Skate – Highlights WRG 2019 – Artistic

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.