Oud-turnster succesvol in Western riding

Oud-turnster succesvol in Western riding

SOMEREN – Op 13 en 14 juli 2019 werd voor het eerst in Nederland de gerenommeerde FEQHA European Team Cup in ‘Western Riding’ gehouden bij manege Het Keelven in Someren, georganiseerd door de Nederlandse Quarter Horse Associatie (NQHA). Aan deze show deden atleten uit negen Europese landen mee: België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Nederland, Groot-Brittannië en Zwitserland in de categorieën L1 amateur, L1 jeugd en open. Op uitnodiging van voormalig turnster en turntrainster van Sportfit Delfzijl en thans Oranje Western ruiter Fleur Medema gingen verslaggevers van GymPOWER kijken bij dit internationaal toernooi in deze gymnastische sport voor ruiter en paard.

Foto © NQHA

Nederland nam onder leiding van teammanager Colin Rietdijk deel met twee teams en enkele solisten. Team A van Nederland,  bestaande uit de ruiters Marleen Coppens, Damian Beerta, Robyn Barkey, Cindy Hessels en Marjolein Hulskers, werd tweede, achter grootmacht Duitsland. Een knappe prestatie. Team B, bestaande uit Yildiz Otten, Marjoleine van Dorp Mariska van Dasselaar, Charlotte Leurs-Holthuysen en Medema, werd vijfde.

De hippische showsport ‘Western Riding’ met Amerikaanse roots is bekend om het onderdeel Reining dat ook op de ‘World Equestrian Games’ (Wereldruitespelen) van 2018 in Tryon een topdiscipline was, maar omvat veel meer. De nieuwe voorzitter van de NQHA, Lilian Coppens, verwoordde in haar welkomstgroet waar de sport voor staat: “Ik hoop dat deze wedstrijd verbroedering, sportiviteit, klaar staan voor elkaar en samenwerking tussen de landen zal bevorderen. We wensen iedereen veel succes. Moge de beste winnen!”

Showsport uit Amerikaanse cowboywereld

Foto © Therry da Silva

Medema die ook voltigeur en voltigetrainster is, heeft in haar jeugd geturnd en gedanst en was tot voor kort turntrainster bij Sportfit Delfzijl. We ontmoetten haar een aantal jaren terug bij het coachcongres van de KNGU, maar ook als PR-vrouw bij (inter)nationale (CVI) wedstrijden in het Nationale Hippische Centrum van de KNHS in Ermelo. Een interessante kruising van twee sportwerelden die elkaar veel te bieden hebben, juist ook door wat hen onderscheidt.

Naast haar studie sportkunde blijkt Miedema zowel in ‘Western riding’ als in voltige haar passie voor artistieke sport en beweging te combineren met het liefde voor de paardensport. Medema: “Voltige is turnen op een galopperend paard, ‘Western riding’ ís turnen voor paard en ruiter. In het turnen heb ik een goede basis meegekregen om voltige en ‘Western riding’ goed te kunnen beoefenen.” Balans, coördinatie, lichaamsbeheersing, ritmegevoel, doorzettingsvermogen, kracht en lenigheid: het komt allemaal van pas!

In turnen goede basis voor sport gekregen

Foto © Therry da Silva

Voor Medema is het belangrijk dat ze haar sport aan huis kan trainen, in Appingedam. “We hebben er onze eigen bak met weiland. Dit is een mooie discipline. Je kunt je paard en jezelf sportief goed uitdagen. De bewegingen van het paard moeten gecontroleerd zijn, maar het kan relaxed en je laat het paard het zelf goed oppakken met subtiele hulp. De band met ruiter en paard is dus heel belangrijk en bij ons ook heel erg goed.” Met paard BQ Blind Date, roepnaam: Justin, heeft ze haar sporen verdiend in deze tak van sport.

Op de NK (voor alle rassen paarden, niet alleen ‘quarter horses’) pakten ze de Nederlandse kampioenstitels in de onderdelen ‘superhorse’ èn ‘ranch trail’. “Het was bijzonder om weer op de NK te staan na de ernstige blessure van Justin vorig seizoen. Een ander bijzonder moment was dat ik me na een heel goed seizoen ‘ranchriding’ in 2017 kwalificeerde voor de internationale wedstrijd in de VS, bijzonder, maar daar heb ik voor gepast. Zij zijn allemaal professionals en voor mij is het een hobby.” Met recht trots toont ze de bijbehorende ‘award’die mooi combineert met haar glinsterende showoutfit.

Goede band met paard is van groot belang

Foto © NQHA

‘Western riding’ is een showsport voortgekomen uit de Amerikaanse cowboywereld en heeft wereldwijd onder de vleugels van de Amerikaanse AQHA, een eigen plek op de kaart veroverd. Het wordt beoefend door professionals en amateurs op ‘Quarter horses’, één van de oudste en populairste paardenrassen uit de V.S. Het onderscheidt zich van andere hippische sporten door de rijstijl met losse teugels, de bezadeling van het paard en de onderdelen: ‘showmanship at halter’,’hunter under saddle’, ‘hunt seat equitation’, ‘trail’, ‘western pleasure’, ‘western horsemanship’, ‘western riding’, ‘ranch riding’ en ‘reining’ (ook erkend door de internationale hippische federatie FEI).

In een interview met GymPOWER achteraf in de mixed zone vertelden Miedema en teammanager c.q. bondscoach Rietdijk van de NQHA over de deelname van de Nederlandse teams aan de FEQHA Euro Team Cup 2019, de voorbereidingen voor deze belangrijke wedstrijd en hun toekomstdoelen.

Foto © NQHA

Op elk onderdeel werden ruiters en paarden tactisch ingezet die met hun beste kwaliteiten, vaardigheden en ervaring voor de nodige punten voor de teamscore konden zorgen. Een wedstrijd dus met een combinatie van strategie, talent en samenwerking, waarbij ruiter en paard een ideale eenheid vormen om in de showarena ontspannen en subtiel hun vakmanschap, atletisch vermogen, (zelf)beheersing en wederzijds vertrouwen te showen, hindernissen op het spoor en in een parcours vloeiend te nemen, commando’s en opdrachten in een patroon met de juiste gang en galop, met de gratie van een ballerina of de sprint van een snelheidsduivel, uit te voeren en bovenal controle gepaard met onvoorwaardelijke gehoorzaamheid te tonen.

Subtiel vakmanschap, wederzijds vertrouwen

Teammaganager Rietdijk heeft voorafgaande aan de FEQHA European Team Cup 2019 aan de hand van zijn kennis van en inzicht in de sport en het kunnen van de Nederlandse ruiters een keuze gemaakt welke ruiter in welk team opgesteld werd, wat aan het eind van de rit op zondagmiddag aardig geslaagd bleek. Rietdijk is tevreden met wat de Oranjeruiters hebben getoond in Someren.

Screenshot video interview © Casper Beijn

Rietdijk: “We hebben voor het eerst de Euro Team Cup hier in Nederland met grote toplanden en boeiende disciplines. Reining is het bekendste onderdeel, maar ‘trail’ waar veel techniek bij komt kijken, is ook heel boeiend. Het niveau in Nederland wordt steeds beter en dan is het bijzonder dat we dit jaar deze wedstrijd kunnen organiseren. Beide teams van Nederland doen het erg goed. Ieder heeft een bijdrage geleverd aan het eindresultaat.”

Bijvoorbeeld, bij het onderdeel ‘Western riding’ steeg Yildiz Otten boven zichzelf uit en reed bij haar eerste keer dit onderdeel een hele mooie class, vertelt Rietdijk enthousiast. “Fleur kan ook trots zijn op twee knappe onderdelen. Het is een prachtige en veelzijdige sport waarin je met heel verschillende paarden en mensen te maken hebt. Iedereen werkt naar een ander doel toe, maar allemaal op een boeiende manier. Dat is heel mooi om te zien en mee te maken” 

Als ouder steun je de sportcarrière van je kind

Foto © Therry da Silva

De moeder van Fleur Medema staat aan de kant alles op te nemen en blijkt ook verknocht aan de sport van haar dochter: “Tussen alle sporten die ze als kind heeft beoefend, koos ze uiteindelijk om door te gaan met de paardensport. We hebben haar keus toen met haar goed doorgesproken. Ze wilde er graag voor gaan. Dan sta je als ouder achter de keus van je kind en steun je haar in haar sportcarrière. Ik heb zelf ook geturnd en weet hoe belangrijk dat is.”

Helpen bij de trainingen, meegaan naar de wedstrijden, aanmoedigen en troosten, alles vastleggen, er altijd zijn voor wat nodig is zodat ze optimaal kan presteren. Nu is ze oud genoeg om het allemaal zelf te regelen.. “Haar vriend gaat met haar mee wanneer het kan. Hij voetbalt. Toch is het leuk om er ook bij te zijn en haar zo bezig te zien met haar sport. Fleur heeft de juiste sport- en wedstrijdmentaliteit: ze wil er het beste uithalen, maar kan ook genieten van het sporten. Winnen is leuk, maar plezier in je sport is het belangrijkste.”

Screenshot GP video © Casper Beijn

De band tussen Justin en Fleur is heel speciaal, beaamt moeder Medema. Dat maakt het ook bijzonder. “Ze zijn nu twaalf jaar samen en hun intense band merk je aan alles. Justin is heel ontspannen en geduldig. Als andere paarden bijvoorbeeld gaan eten, wacht hij gewoon op haar. Hij vertrouwt haar volkomen.

Reportage GymPOWER FEQHA Euro Team Cup

Voor nu is het voor Medema aftellen naar de Europese kampioenschappen voor senioren en wereldkampioenschappen voor junioren die van 24 tot en met 28 juli 2019 in het Nationaal Hippisch Centrum van de KNHS in Ermelo. Ze draagt bij aan de PR & Communicatie en kijkt uit naar het optreden van de beste voltigeurs ter wereld in Nederland. Een andere tak van de hippische sport die ze ook een warm hart toedraagt.

De ingesloten video op het YouTube-kanaal van de sportredactie van GymPOWER omvat de reportage van ons bezoek aan de FEQHA Euro Team Cup op zondag 14 juli 2019 in Someren. Ook in het zomermagazine van GymPOWER is dit verhaal terug te vinden. Meer informatie over dit toernooi, inclusief de complete uitslagen, is te vinden op de Facebookpagina van Team Nederland Eurocup 2019 en de website van de NQHA.

Artikel en (beeld)verslag onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits tekst en fotografie © Therry da Silva | Credits interviews, videobeelden en -edit © Casper Beijn

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.