Van Duijn en Jansen naar Tokyo 2020

Van Duijn en Jansen naar Tokyo 2020

GWANGJU – Op de 18de editie van de wereldkampioenschappen zwemsporten, die van 12 tot en met 29 juli 2019 gehouden worden in het Zuid-Koreaanse Gwangju, – ‘de stad van de vrede’-, staat ook schoonspringen op het programma. Namens Nederland komen Celine van Duijn en Inge Jansen in actie, onder leiding van bondscoach Edwin Jongejans. Dit WK staat voor hen ook in het teken van de kwalificatie voor de Spelen van 2020 in Tokyo. Het is beide schoonspringsters gelukt de felbegeerde Olympische tickets veilig te stellen. Op de vorige Spelen in Rio de Janeiro kregen ze die kans niet, nu hebben ze het volledig op eigen kracht weten af te dwingen en hebben ze de kleine investering van de NOC*NSF al dubbel en dwars terugverdiend. Een topprestatie!

Maandag 15 juli 2019 werden de voorronde en de finale 3m synchroon gehouden. Van Duijn en Jansen hebben met dit onderdeel internationaal al mooie resultaten geboekt afgelopen jaren.

Voorronde en finale 3m synchroonspringen

In een deelnemersveld met 23 duo’s kwalificeerden Van Duijn en Jansen zich met 259,50 punten als tiende voor de finale later op de dag. Van Duijn en Jansen begonnen sterk met een vierde positie na hun eerste sprong in een serie van vijf (46,80) , zakten wat af in het klassement bij de volgende (7e: 44,40; 9e: 55,80; 11e: 55,80; 10: 56,70) maar wisten zich uiteindelijk wel in de top twaalf te handhaven wat recht geeft op een start in de finale.

In de finale zijn Van Duijn en Jansen als derde aan de beurt. Ze namen het op tegen de duo’s van China, Canada, Australië, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Maleisië, Rusland, Mexico, Zwitserland, Zuid-Korea en Italië. In de eindronde deden ze een schepje bovenop en deden een flinke spurt richting de top van het klassement met met 277,50 punten, maar de tweede sprong ging minder (47,40; 43,80; 60,30; 64,80 en 61,20) waardoor ze uiteindelijk zich tevreden moesten stellen met de zevende plaats.

Sowieso een verdienstelijke prestatie op zich in dit oersterke internationale veld. Het Nederlandse duo heeft het in zich om op termijn de top van het klassement te kunnen bestormen. Het duo Han Wang en Tingmao Shi uit China pakte de wereldtitel met 342,00 punten; het zilver ging met 311,10 punten naar het Canadese duo Melissa Citrini Beaulieu en Jennifer Abel; het brons was voor het Mexicaanse duo Paola Espinosa Sanchez en Melany Hernandez Torres met 294,90 punten. Die hielden zowaar Russische en Britse duo’s van het erepodium af.

Voorronde en (halve) finale 10m toren

Dinsdag 16 en woensdag 17 juli 2019 werden de voorronde, de halve finale en de finale 10m toren gehouden. Celine van Duijn, de Europees kampioene van 2018, wist de finale te bereiken en heeft zich daarmee gekwalificeerd voor deelname aan de Olympische Spelen van Tokyo 2020.

In de voorronde behaalde Van Duijn een totaalscore van 301,50 punten voor haar vijf-sprongen-serie, waarmee ze zich in een veld met 38 deelneemsters als dertiende plaatste voor de halve finaleronde met 18 deelnemers. In de halve finale deed ze er een schepje bovenop en kwam ze tot 309,55 punten, waarmee ze zich als elfde plaatste voor de finale op woensdag 18 juli 2019 met de beste twaalf. In de semifinale eindigden de dames uit China en Canada in de top van het klassement in de semifinale. Andere finalisten komen uit Italië, Australië, Groot-Brittannië, Verenigde Staten, Maleisië en Japan. In de finale sprong Van Duijn een stabiele wedstrijd voor een score van 309,40 punten die haar op de tiende plaats deed eindigen.

Een topprestatie voor Nederlandse begrippen. Ze zette de tweede beste score namens Europa neer in deze WK-finale: de Italiaanse Noemi Batki werd achtste met 328,90 punten. Het niveau van de finalewedstrijd was torenhoog en het klassement werd beheerst door de schoonspringers uit Azië en Noord-Amerika. Yuxi Chen uit China pakte de wereldtitel met de ongelooflijke score van 439,00 punten voor haar spectaculaire vijf-sprongen-serie. In de voorronde was ze nog vierde met 339,80 punten, maar in de halve finale nestelde ze zich in de kop van het klassement met 407,95 punten. Om in de eindronde die positie te handhaven met een verschil van meer dan 60 punten op landgenote Wei Lu (tweede met 377,80) die in de voorronde nog de beste van het veld was met 383,75 punten.

In de halve finale zakte ze al af naar 370,85 punten, maar ondanks dat wist ze toch de tweede positie in het klassement te pakken en te houden. De Amerikaanse Delaney Schnell (zevende in de voorronde en achtste in de halve finale) maakte in de eindronde korte metten met de medaille-aspiraties van met name de Canadese en Australische schoonspringsters die in de twee rondes ervoor nog aanspraak maakten op de tweede en derde plaats. Met 364,20 punten bemachtigde Schnell het brons.

Voorronde en (halve) finale 3m plank

Donderdag 18 en vrijdag 19 juli 2019 worden de voorronde, de halve finale en de finale 3m plank gehouden. In de voorronde wist Inge Jansen zich met 288,15 punten en de tiende positie te plaatsen voor de halve finale, waarin ze met 286,80 punten en de elfde positie zich knap wist te scharen bij de beste twaalf van het ijzersterke veld met 51 deelnemers.

Met deze prestatie heeft Jansen haar ticket voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo ook veilig gesteld. Een grote stap vooruit voor de schoonspringsport in Nederland die na jaren droog staan en de prestatie van Uschi Freitag op de Spelen van Rio de Janeiro 2016 (halve finale) nu kan rekenen op twee schoonspringsters op de volgende Spelen. Edwin Jongejans, in 2016 nog coach van het Britse schoonspringteam, verklaarde toen al tegenover GymPOWER dat Van Duijn en Jansen met hun klasse en kwaliteiten op de Spelen horen. Hij heeft ze nu mogen begeleiden en coachen naar daadwerkelijke kwalificatie op eigen kracht.

De WK-finale 3m plank in Gwangju wordt op vrijdag 19 juli 2019 gehouden. De kans is hier ook groot dat de wereldtitel met één van de Chinese schoonspringsters naar huis meegaat.

Andere disciplines op WK 2019 in Gwangju

Naast het schoonspringen worden in Gwangju ook de wereldkampioenschappen synchroonzwemmen, zwemmen, open water zwemmen, waterpolo en ‘high diving’ gehouden. In het synchroonzwemmen deed het nationaal duet, bestaande uit Noortje en Bregje de Brouwer, mee namens Nederland. Het duet miste in beide onderdelen, de technische en de vrije uitvoering, op luttele puntjes na de WK-finale. In ‘High Diving’, een variant van het schoonspringen, hebben zich geen Oranje atleten gekwalificeerd onder de 14 dames en 23 heren die meedoen. De sport staat in Nederland nog in de kinderschoenen, maar er wordt al flink aan de weg getimmerd.

Na een goede start, met  hopen ook de Oranje waterpolodames op kwalificatie voor de Spelen.Aan de prestaties van de sporthelden in het (baantjes) zwemmen en open water zwemmen wordt uitgebreid aandacht besteed in de grote landelijke media. Wat zeker interessant is om te volgen is zwemster Kira Toussaint – o.a. 100m rugslag – die na volledige rehabilitatie en een bewogen jaar zich een plek in Team Nederland voor de Spelen van Tokyo hoopt te bemachtigen: “Altijd trots om Nederland te vertegenwoordigen!”

Meer informatie en de complete uitslagen van het WK 2019 zijn te vinden op de website van de internationale zwemfederatie FINA en de website van het WK 2019 in Gwangju. Informatie over de Nederlandse atleten en de artistieke zwemsporten synchroonzwemmen, schoonspringen en ‘high diving’ is te vinden op de website van de KNZB.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Credits beelden: YouTube-video © FINA  | foto’s in artikel © Casper Beijn onder persaccreditatie van © GymPOWER | inzet archieffoto © Maurice Smeets onder persaccreditatie van © GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.