Tweeling De Brouwer dichtbij WK-finale

Tweeling De Brouwer dichtbij WK-finale

GWANGJU – Op de 18de editie van de wereldkampioenschappen zwemsporten, die van 12 tot en met 29 juli 2019 gehouden worden in het Zuid-Koreaanse Gwangju, – ‘de stad van de vrede’-, staat ook synchroonzwemmen op het programma. Namens Nederland kwam het nationaal duet in actie, bestaande uit Noortje en Bregje de Brouwer. Zowel met de technische als met de vrije uitvoering wisten de twee een dertiende plaats te behalen, net geen finale met de beste twaalf van de wereld.

Op één na beroemdste topsporttweeling van Nederland

Niettegenstaande het twee keer missen van de finale is dit een topprestatie van de steeds beroemder wordende sporttweeling. In hun tweede WK hebben ze enorme progressie en de potentie voor de wereldtop aangetoond, waarmee ze de internationale deuren openhouden voor zichzelf en de volgende generatie. Op haar Facebookpagina uit het Nationaal Duet haar waardering voor de achterban: “De jaren worden steeds zwaarder en moeilijker maar dankzij de beste voorbereidingen en support hebben wij aan de wereld kunnen laten zien dat wij eraan komen!”

Twee jaar terug behaalde het Nederlandse duet (toen net 18 en nu 20 jaar) op hun eerste WK voor de technische uitvoering 80,3033 punten die de zeventiende plaats opleverde in een veld met 43 duetten. In de vrije uitvoering werd het toen de achttiende plaats met 80,2000 punten. De afgelopen twee jaar hebben ze keihard getraind en gewerkt onder leiding van bondscoach Esther Jaumá Cayuela en het ondenkbare voor elkaar gekregen.

Het gat met de wereldtop werd gedicht, puntenrecords bleven gestaag sneuvelen, de magische 85 puntengrens werd overschreden en uiteindelijk om vier à vijf posities op te schuiven in het WK-klassement. Na de achtste plaats op hun eerste EK als senior, in 2018 in Glasgow, werden ze vijfde op de Europa Cup 2019 in Sint-Petersburg, Rusland met een score van liefst 85,600 punten voor de vrije uitvoering de Nederlandse norm voor Olympische kwalificatie voor Tokyo 2020.

In de race voor Olympische kwalificatie voor Tokyo 2020

Volgend jaar volgt nog het Olympisch kwalificatietoernooi zwemmen waarop ze de internationale FINA-norm moeten behalen. Wat dat betreft zitten ze gewoon op schema voor Tokyo 2020. Gezien de geboekte progressie en getoonde potentie voor de wereldtop, waarbij het slechts luttele puntjes scheelde om bij de beste twaalf in de eindronde te staan, zou dat haalbaar moeten zijn als ze met net zoveel inzet en passie doorwerken in hun voorbereiding. Dan staat er volgend jaar op de Spelen in Japan een duet dat Nederlandse sporthistorie schrijft.

Al is het behaalde resultaat in Gwangju niet het beste scenario wat gepland was, toch is het nu al goed dat ze in deze jurysport de internationale ogen hebben laten zien dat de verhalen en superlatieven die de ronde doen over het Nederlandse duet volledig onderbouwd zijn door de feiten. De tweeling beaamt dit op de eigen Facebookpagina: “Al met al trots op onze wedstrijden die wij hier hebben gezwommen en het resultaat wat wij dit jaar hebben laten zien en bereikt hebben. Toen Esther aan het begin van dit seizoen haar doel vertelde om de finale te behalen op de WK, hadden wij nog zoveel werk te doen en geloofden wij er niet direct in dat wij dit zouden kunnen halen, laat staan om zo dichtbij te komen.”

Ze bedanken dan ook de bondscoach en alle andere begeleiders, supporters en sponsoren voor hun steun. De ingesloten foto op hun Facebookpagina laat zien op hoeveel support ze mogen rekenen. “De laatste weken durfden wij er steeds meer in te geloven en zagen wij dat de potentie er was. Het was een moeilijke doelstelling, dat wisten wij maar door het vertrouwen dat Esther iedere training in ons bleef houden en ons bleef pushen om meer te geven, gingen wij ook steeds meer in onszelf geloven. Uiteindelijk blijft het een jurysport, waardoor buiten het zwemmen van een goede routine wij verder geen invloed hebben op de scores. 0,1 verschil is zuur maar laat wel zien dat wij bij de finalisten horen.

Wedstrijdverloop voorrondes technische en vrije uitvoering

Op vrijdag 12 juli 2019 zwom het nationaal duet in Gwangju in de kwalificatieronde van de technische uitvoering. In een veld van 45 duetten behaalden de zussen De Brouwer met 83,8188 punten de dertiende plaats. De Mexicaanse en Amerikaanse duetten, die als elfde en twaalfde doorgingen naar de finale, behaalden respectievelijk 84,5751 en 84,4615 punten. De zussen De Brouwer worden in staat geacht om die scores te verslaan. Volgens de bondscoach Esther Jaumá Cayuela zou de tweeling iets te ver uit elkaar gezwommen hebben, wat extra aftrek oplevert.

In de finale belandden de duetten van Rusland (95,9010), China (94,0072) en Oekraïne (92,5847) op het erepodium. Het Japans duet kwam 0,4731‬ punt tekort voor het brons. Verder zaten ook de duetten van Italië, Canada, Spanje, Oostenrijk, Griekenland en Frankrijk in de finale. De dames uit Mexico en de V.S., op respectievelijk de elfde en twaalfde [laats, kwamen de 85 puntengrens niet voorbij.

Op dinsdag 16 juli 2019 werd de voorronde van de vrije uitvoering voor duetten gezwommen in Gwangju, met een veld van 46 deelnemers. Het Nederlands duet zette alles op alles om de felbegeerde finaleplaats te behalen. Doch wederom eindigden ze op de dertiende plaats met 84,400 punten. Extra zuur was dat ze slechts 0,1 punt tekort kwamen voor de twaalfde plaats, die recht gaf op deelname aan de WK-finale.

Op donderdag 18 juli 2019 werd de finale vrije uitvoering gezwommen. De duetten uit Rusland (met liefst 97,5000 punten), China en Oekraïne ontfermden zich over respectievelijk de kampioenstitel en ander eremetaal. Een voortreffelijk kijkspektakel dat deze artistieke sport het volgen waard maakt.

Ook ‘High diving’ en andere zwemsporten op WK-programma

Naast het synchroonzwemmen worden in Gwanju in volgens het Nederlandse duet één van de mooiste wedstrijdlocaties ter wereld ook de wereldkampioenschappen en schoonspringen, ‘high diving’, zwemmen, open water en waterpolo gehouden. In het onderdeel ‘High Diving’, een variant van het schoonspringen, hebben zich geen Nederlandse atleten gekwalificeerd onder de 14 dames en 23 heren die meedoen. De Nederlandse schoonspringsters Celine van Duijn en Inge Jansen hebben beide een Olympisch ticket veroverd door de (halve) finale te bereiken in respectievelijk de onderdelen 10m toren en 3m plank.

Meer informatie en de complete uitslagen zijn te vinden op de website van de internationale zwemfederatie FINA en de website van het WK 2019 in Gwangju. Informatie over de Nederlandse atleten en de artistieke zwemsporten synchroonzwemmen, schoonspringen en ‘high diving’ is te vinden op de website van de KNZB. De vorderingen en verrichtingen van het Nationaal Duet kun je op de voet volgen op hun Facebookpagina en de vlog op hun YouTube-kanaal.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Credits inzetfoto © Casper Beijn onder persaccreditatie van © GymPOWER | Credits beelden: ingesloten posts FB © Nationaal Duet en screenshot promovideo WK Gwangju 2019 © FINA

Sportredactie GymPOWER

Sportredactie GymPOWER

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.